Dodaj do ulubionych

Czy tonik jest potrzebny?

15.11.05, 11:40
Niektorzy twierdza, ze jest niezbedny i sie bez niego nie obejda, dla innych
tonik to kolejny sposob producentow kosmetykow na wyciagniecie kasy. Co Wy
sadzicie? Podajcie argumenty i uzasadnienia. Przy jakiej cerze tonik jest
szczegolnie pomocny?
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:41
      Ja nie uzywam toniku, bo moja skora reaguje na niego wypryskami :(
      Myje twarz woda i od razu nakladam jakis krem.
    • marghot Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 11:50
      Mówią, że niezbędny.
      Jednak w moim przypadku, po zastosowaniu toniku i nałożeniu kremu (próbowałam
      róznych w tym matujących), cera nieładnie się świeci i jest jakby
      przetłuszczona.
      Tonik stosuję do przemywania dekoldu oraz pleców.
    • gixera Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 12:58
      Ja uzywam toniku garniera, i cera po nim jest bardzo ladna i gladka, wypryski
      wystepuja rzadziej i ogolnie bardzo swiezo wyglada.
    • Gość: Nessie Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.acn.waw.pl 15.11.05, 13:19
      W czasach, gdy twarz myło się mydłem, toniki były niezbędne.

Ja używam toniku ZAMIAST kremu na tłuste partie skóry, a krem nakładam tylko na
      suche. Czasem też odświeżam twarz tonikiem w ciągu dnia, jeżeli nie mam makijażu.
      • Gość: Inka Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: 62.233.195.* 15.11.05, 13:51
        Uważam, że tonik jest niebędnym kosmetykiem. Nadaje skórze po oczywszczeniu
        właściwe ph. Ja jak przemyje twarz tonikiem po uprzednim umyciu jej żelem to
        dopiero wtedy wiem, że jest dobrze oczyszczona i odświeżona.
        • zusiak1 Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 15:23
          skóra sama po umyciu odzyskuje naturalne ph. Nie jest jej w tym celu potrzebny
          tonik - to tylko chwyt reklamowy producentów tego kosmetyku.
          Tonik nie zaliczą się do moich podstawowych kosmetyków do pielęgnacji, ale w
          sumie fajnie się go używa, odświeża, dodatkowo oczyszcza po umyciu, więc
          czasami kupuję.
          • justa_79 Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 16:14
            owszem, skóra sama odzyskuje naturalne pH - po kilku godzinach. po użyciu
            toniku w ciągu 1 min. a w czasie kilku godzin bakterie mają ułatwione zadanie.
        • Gość: justy Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: 213.241.34.* 15.11.05, 20:13
          współczesne żele do mycia twarzy mają najcześciej kwaśne, fizjologiczne pH. nie
          trzeba go normalizować tonikiem.
          co innego jeśli uzywamy mydła. tonik jest też potrzebny gdy używamy mleczka,
          żeby całkowicie usunąć jego pozostałości.
          • justa_79 Re: Czy tonik jest potrzebny? 16.11.05, 22:09
            a jakie pH ma woda z kranu? ;)
        • Gość: jasna_79 Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:32
          W pełni podzielam tą opinię. Nie wyobrażam sobie nałożenia kremu na twarz bez toniku.
          • Gość: jasna_79 Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:34
            heh, namieszane ;) w pełni podzielam opinię Inki, że tonik jest niezbędny.
      • Gość: nosek Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 11:08
        W czasach kiedy myło się twarz mydłem, o tonikach nikt nie słyszał!
        • mgielka83 Re: Czy tonik jest potrzebny? 16.11.05, 17:33
          no o wodzie rózanej się słyszalo raczej:)
    • colleen83 Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 15:48
      Dla niektorych pewnie jest niezbedny, a ja nie uzywam i jakos zyje ( i moja skora ma sie niezle). Przydatny jest pewnie antybakteryjny dla osob z mocnym tradzikiem. Moj chlopak takiego tez uzywa po goleniu zamiast kosmetykow dezynfekujacych ze spirytusem.
      Ja po umyciu czuje, ze skora jest czysta wiec do tonikow mnie nie ciagnie.
      • Gość: punisherka Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: 80.51.229.* 15.11.05, 16:32
        Zadaniem toniku ma byc przywrocenie po myciu twarzy odpowiedniego PH skory (
        tonik nie myje).A jak to jest w praktyce? roznie.. Jesli chodzi o mnie to moja
        skora takze reaguje zle na toniki, po nim moja skora jest szorska, szara malo
        elastyczna...i bardziej sie tlusci...wiec raczej ich nie uzywam:)

Pozdrawiam!
        • Gość: M Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.elk.mm.pl 15.11.05, 17:14
          Używam "od zawsze", źle się czuję, jak nie użyję.
    • Gość: asiek_asiekowaty Czy T. za 6 zl wystarczy? Jaki jest Wasz ulubiony? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 22:08
      Tak wyzej:
      - czy to ma znaczenie czy tonik kosztuje 6 czy 15 zl? W koncu to woda z jakimis
      dodatkami, ktore tylko maja przywracac odpowiednie pH. I czy w takim razie nie
      wystarczylaby po prostu woda z sokiem z cytryny (zakwasza, sciaga pory)?
      - jakie toniki lubicie nabardziej, firma, nazwa, dlaczego?
      • jasna_79 Re: Czy T. za 6 zl wystarczy? Jaki jest Wasz ulub 15.11.05, 22:40
        Hej,
        ja używam najtańszego - Zjai aloesowy, a teraz Bielenda brązujący. Kiedyś używałam droższych, ale na dłuższą metę szkoda kasy, różnica 10 zł a na skórze taki sam efekt. Zwłaszcza, że ja się z zapałem niziam także po dekolcie, szyi i plecach :D
        • Gość: Nessie Re: Czy T. za 6 zl wystarczy? Jaki jest Wasz ulub IP: *.acn.waw.pl 15.11.05, 22:52
          Oczywiście, że te tanie są doskonałe, trzeba tylko dobrać odpowiedni dla siebie.
          Kiedyś bardzo lubiłam tonik... Leader Price'a :) Zawierał minerały, był bardzo
          delikatny, koił podrażnioną cerę. Kosztował chyba 4 zł.

Ziaja jest świetna - też mam tonik aloesowy. Z Bielendy lubię toniki w żelu.
      • mgielka83 Re: Czy T. za 6 zl wystarczy? Jaki jest Wasz ulub 15.11.05, 23:30
        ja myślę ze zakwaszona woda wystarczy:)
        swoją drogą Dermika ma tonik będący czystą wodą różaną (ponoć działa super), a
        ja sama zamierzam sobie sprawić taka wodę, ale ze strony kosmetykanaturalna.pl,
        wyjdzie dużo taniej.
        tymczasem psikam się wodą pomarańczową i lawendową Fitomed (szczególnie przed
        użyciem Hauschkowego olejku-lepiej się rozprowadza) i pod krem też, wydaje mi
        się że skóra jest bardziej nawilżona
        czasem po zmyciu makijażu ale jeszcze nie wieczorem mieszam na dłoni krem z ową
        wodą- i mam lekką łagodzącą emulsję nawilżająca-to z obawy przed zatykaniem porów..
        czasem na noc tylko tonik- wody Fitomedowe lekko nawilżają, likwidują
        ściągnięcie skóry w moim odczuciu.
        lubię toniki po prostu:)
        ale jak spróbowałam kiedyś fajnego ogórkowego ziai, szczypała mnie twarz
        okropnie, mimo że wcześniej uważałam go za miły i łagodny.
        Do ostrych rzeczy typu niebieski Garnier czy Clean&clear nie mam w ogóle zamiaru
        wracać.
    • przeciwcialo Re: Czy tonik jest potrzebny? 15.11.05, 22:55
      Dermatolog lecząca moja podrazniona cerę kazała odstawić tonik, bo to jest
      wyciąganie kasy. Cerze potrzebny jest krem i woda. A jak na półce stoi seria
      kosmetyków to łatwiej klientke naciągnąc bo ponoc seria sie uzupełnia. P. dr
      zaleciła raczej wode termalna. A wode trzeba zetrzeć bo parujac wysusza cere, a
      tonik ponoc sie wchłania, a składa sie głównie z wody. Nie wytrzesz toniku to
      wiecej kremu zuzyjesz.
      To tak po krótce- ja nie używam toniku. Już nie używam i kłopotów z cera mam
      dużo mniej.
    • Gość: Kamila Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:53
      Ja nie używam. Myję twarz żelem lub płynem micelarnym i tylko staram się coś
      potem na nią w miarę szybko nałożyć (krem lub żel) bo lubi się odwadniać.
      • Gość: Kasia Re: Czy tonik jest potrzebny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 12:01
        Ja uzywam toniku dla odswiezania buzi w ciagu dnia. Miedzy myciem a kremowaniem
        nie uzywam.
    • Gość: PPP tak IP: *.necik.pl / *.necik.pl 16.11.05, 17:19
      Ja bardzo lubie toniki i nie wyobrazam sobie pielegnacji bez nich. Inna sprawa
      to ich cena ... Poniewaz tonik dziala na skore bardzo krotko, nie warto wydawac
      duzych kwot na ten kosmetyk i inwestowac w rzekomo cudowne skladniki w nim
      zawarte, bo nawet jesli tam sa (co nie jest wcale takie oczywiste :), to i tak
      nie zdarza zadzialac. Lepiej te pieniadze wlozyc w b. dobry krem.
      Jesli zas chodzi o tonik, to wystarczy cos prostego, spelniajacego podstawowe
      zadanie przywrocenia odpowiedniego pH skorze i odswiezenia. Na rynku jest wiele
      tanich (ok. 5-10 zl), najczesciej naszych polskich tonikow czy plynow (patrz
      Fitomed) o bardzo dobrej jakosci. Rzeczywiscie tonik za 30 czy 100 zl to czyste
      wyciaganie kasy, poniewaz jego sklad i czas dzialania absolutnie nie
      usprawiedliwia tak wywindowanej w gore ceny.
      Najprostszy tonik mozna zrobic samemu: 100 ml wody mineralnej lub destylowanej
      i 5 ml naturalengo octu jablkowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka