Dodaj do ulubionych

zadbać o siebie...

05.01.06, 15:26
Przechodzę ostatnio trudny okres, który jeszcze długo potrwa. Polecono
mi "zadbać o siebie" oraz "być dla siebie dobra", ale ponieważ dotąd
traktowałam siebie jak poganiacz niewolników, nie wiem dokładnie
jak "zadbać". Stąd pytanie do Was - co robicie, gdy czujecie się źle (i
fizycznie i psychicznie) jak o siebie dbacie?
"Zadbać o siebie" jest tu szerszym pojęciem niż po prostu się super ubrać,
umalować i odchudzić :))
Jak na razie umówiłam się na masaż relaksujący i do kosmetyczki, chodzę też
na aerobik. Co jeszcze mogę zrobić, żeby się trochę lepiej poczuć? Odpadają
jedzenie, używki i głośne imprezy.
Poradźcie i opowiedzcie, co robicie w takich wypadkach. Mnie się już
skończyły pomysły...
Obserwuj wątek
    • zoe28 Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 15:31
      Proponuje kapiel z dodatkiem aromaterapeutycznych olejkow, mnie zawsze pomaga,
      odgania zle mysli, poprawia nastroj. Wizyta u fryzjera, jesli czujesz potrzebe
      zmiany lub zwyczajnie chcesz poprawic jakosc swoich wloskow. Poza tym wypad na
      basen, jesli oczywiscie umiesz i lubisz plywac. Ja mam na tym punkcie bzika i
      przynajmniej raz w tygodniu musze znalezc czas by sobie poplywac.
      Pozdrawiam cieplutko
      • ciachozkremem Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 15:49
        a mi się podobała wypowiedź kleopatryx w jednym z wątków n/t zmarszczek i
        własnie tam było o dbaniu o siebie: napisała ona że oprócz ruchu, zdrowej diety
        dba też ciągle o dobre nastawienie, dobry humor. jakoś tak. Dla mnie dbanie o
        siebie to właśnie obok sportu i diety takie pielęgnowanie dobrego nastawienia,
        szukanie w sobie dobrych emocji - to bardzo ważne. Mi też często pomaga w tym
        lektura poradników, np. Pokochaj siebie - autor Dyne Wayne.
      • ania_vs_explorer Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 15:53
        na Twoim miejscu spróbowałabym wyjechać chociaż na weekend w góry, do
        Zakopanego czy Krynicy chociażby. Pospacerować, skoczyć do sauny, wziąć parę
        kąpieli borowinowych, popić trochę wód mineralnych. Generalnie to samo można
        zrobić na miejscu, w swoim mieście, ale atmosfera górskiego miasteczka ma
        właściwości ładujące akumulatory i odprezacjace,w moim odczuciu :)
        Jest jeszcze coś takiego jak kapsuła piękności czy młodości :) mam ulotke
        odnosnie tego urzadzenia, tylko musze najpierw ja znalezc. moja mama będąc na
        dwóch sesjach godzinnych wróciła jak nowonarodzona, zrelaksowana, odpręzona- a
        przed zabiegiem czlowiek-depresja.
        • tora83 Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 16:04
          Ja popieram przedmowczynie zwlaszcza z fryzjerem - obcinasz wlosy, odcinasz sie
          od przeszlosci - to symboliczne, ale dziala. Sprawiaj sobie male przyjemnosci,
          na ktore wczesniej nie starczalo Ci czasu, a moze wydawaly Ci sie one glupie.
          Osobiscie jestem za joga i cwiczeniami medytacyjnymi, ale nie wszystkim pasuje
          taka forma aktywnosci, wiec do niczego nie namawiam :o)
          • Gość: dede Re: zadbać o siebie... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.01.06, 16:23
            jak chce sie odstrsowac, zadbac o siebie to ide spac:) wypoczynek bardzo mi
            pomaga i jest najlepszy na zmeczona cere, ciało, dusze:)
        • kasiulek_mysiulek Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 18:02
          Hej Aniu, ja mam pytania odnośnie tej kapsuły, mogłabyś napisać coś bliżej.
          Bardzo bym chciała zafundować cos takiego mojej mamie...
    • annika_vik Re: zadbać o siebie... 05.01.06, 16:36
      Niestety, mam trudności w zasypianiu... ale fakt, wyspanie się jest bardzo
      ważne :))
      Wybiorę się jeszcze na łyżwy, to może być fajne. Zrobię sobie sałatkę owocową.
      Kąpiel aromaterapeutyczną też.
      Coś jeszcze?... Musze to rozłożyć na najbliższe 2 miesiące, sądzę, ze tyle mi
      zajmie wyplatywanie się z "trudnego czasu".

Co mozna robić w domu codziennie, żeby się lepiej czuć? jakieś kolorowe pisma?
      zapachowe świeczki? film? wcieranie czegoś? czy tę jogę / medytację da się w
      domu zorganizować?
      • Gość: emzetem Re: zadbać o siebie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 16:52
        Ja jeszcze polecam czytanie ulubionych książek i oglądanie ulubionych filmów.
      • Gość: Tora83 Re: zadbać o siebie... IP: 217.153.131.* 05.01.06, 16:56
        Da sie, da sie Annika, ale podstawy powinnas znac. A tego sama sie raczej nie
        nauczysz ... A szkoda. Jesli bedziesz miala ochote rozejrzyj sie za jakims
        nauczycielem, naprawde warto. To dziala cuda. Mnie wyprowadzilo to z bardzo
        ciezkich historii...
        • Gość: dede Re: zadbać o siebie... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.01.06, 18:03
          jesli chodzi o joge to jest mnostwo ksiazek na ten temat, ale mysle ze lepsza
          byłaby kaseta z nagraną instrukcja cwiczen, kup mate i do roboty:)
          nawet w niejakiej telewizji "Club" regularnie sa programy poswiecone jodze,
          bardzo fajna rzecz pocwiczyc przed telwizorkiem jesli nie ma mozlwisoci pojscia
          do na profesjonalne zajecia z instruktorem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka