18_lipcowa 12.01.06, 14:48 pytam bo nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia191273 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 14:58 to jest duzy zab, w dodatku korzenie czesto rosna krzywo ( zab nie miesci sie w szczece), wiec naturalnie, ze wyrywanie boli i jest generalnie trudniejsze niz np. czworki, chocby dlatego, ze zab gleboko w szczece schowany. Ale wykonuje sie to w znieczuleniu miejscowym, wiec bolu nie czujesz, natomiast po owszem, wiec warto sie zaopatrzyc w srodki przeciwbolowe. Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 15:03 Zaopatrz się też w dwie kostki masła lub mrożone mięso - przykładaj sobie do twarzy, żeby nie spuchnąć. Jedno i drugie powoli się rozmraża, więc "trzyma" zimno i nie jest mokre. Jedną kostkę mrożonego masła przykładasz, druga w zamrażarce i tak na zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ila Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.ifpan.edu.pl 17.01.06, 09:27 a poza tym to nic ci nie jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 15:40 Samo wyrywnie nie boli bo lekarz daje znieczulenie miejscowe. Najgorzej jest jak lek przestanie działać! cała głowa mnie bolała i byłam spuchnięta 2 dni mimo okładów z lodu. Ale da się przeżyć, ja miałam usunięte 4 ósemki, w tym 2 chirurgicznie i żyję :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 16:17 Jade dobrze mowi ;-) Pogadaj z dentysta o dobrych srodkach przeciwbolowych (moze ci cos da na recepte) albo kup paracetamol z kodeina bo czesto gesto zwykly paracetamol czy ibuprofen slabo dzialaja. Niektorzy dentysci daja tez antybiotyk szczegolnie po usuwaniu 'trudnych' osemek, ze wzgledu na duza powierzchnie rany i ryzyko zakazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 19:04 Właśnie, zapomniałam powiedzieć o antybiotyku po wyrwaniu zęba, poproś lekarza o antybiotyk żebyś nie miała zakażenia, ja przy pierwszej ósemce nic nie dostałam i po 2 dniach miałam zapalenie zębodołu i dopiero wtedy dostałam antybiotyk. I jeszcze jedna rada: jeżeli masz wybór to idź do faceta dentysty, oni mają więcej siły i szybciej wyrywają niz kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.acn.waw.pl 12.01.06, 16:28 Nie daj się wystraszyć :) Ja się strasznie bałam, a zabieg usunięcia trwał... 2 minuty, nie licząc oczekiwania na zadziałanie zastrzyku. Potem bez komplikacji i szybko się wszystko zagoiło. Oczywiście zależy, jakie to ósemki, ja miałam normalnie wyrośnięte, nie zakleszczone pod kątem w szczęce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stickstick Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.06, 17:37 nie boli, bo jest znieczulenie ale moze bolec sam nacisk na szczeke (bo jakos ten ząb trzeba wydłubac:)) dla mnie bol przed wyrwaniem byl tak ogromny, ze jedyne co czulam po wyrwaniu to ulga:) wiec nie boj sie, bedzie dobrze, a jako lekarstwo na opuchlizne pani dentystka nakazala mi jesc lody:))) fajnie co:) Odpowiedz Link Zgłoś
ella_with_luv Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 17:57 Nie bolało mnie nic a nic, nawet dłutowanie nie bolało,a miałam korzeń zawinięty pod kość policzkową (kiepska sprawa). Potem wyglądałam troche jak pół chomika bo napuchłam. Po zabiegu też nic a nic. Do dziury po zębie chirurg wsypała mi taki granulat wypełniający i twardniejący, który po pwenym czasie twardnieje "na kość", więc jak kiedyś będę miała potrzebę sztucznego uzębienia to będzie w co je wkręcić ;). Granulat dodatkowo ma właściwości przeciwbólowe i gojące, spełnił swoją rolę doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aparatka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:04 Miałam dłutowane 2 ósemki. Pierwszy raz nie bolało, bo ząbek było widać, ale za drugim razem ząb byl całkowicie schowany pod dziąsło i mimo znieczulenia strasznie bolało ! Nie wiem dlaczego, byc moze ze znieczulenie bylo zle zrobieone, ale dosłowanie krzyczalam na tym fotelu. A dentysta męczyl mnie chyba z pół godziny. Potem przepisał mi Ketonal i to mnie w pewien sposób ratowało. Gdy znieczulenie minelo, bol byl niesamowity i do tego szczękościsk, ze ledwo co łyżke do buzi wsadzałam. Podsumowując: nie żałuje, ze wyrwałam te 8-ki. Troche się pomeczylam, a teraz nosze aparat orto i moje ząbki beda prościutkie:) Potem czeka mnie kolejny zabieg-progenia-z tym już moze byc gorzej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxc u góry nie bolało - na dole - okropnie IP: *.chello.pl 12.01.06, 19:58 Odpowiedz Link Zgłoś
frrancuzeczka Re: u góry nie bolało - na dole - okropnie 12.01.06, 20:08 Na dole też nie boli. Dentysta daje znieczulenie, potem zastrzyk przeciw opuchliźnie. Dzięki temu nie spuchłam ani trochę, miałam rwanego zęba rano, przespałam potem cały dzień. Lekarz dał mi środki przeciwbólowe- takie mocniejsze, ale nie były potrzebne. Nie taki diabeł straszny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.01.06, 20:31 ja mialam dlutowana osemke i nie bolalo (znieczulenie) - tzn. niby nie bolalo, ale czulam ze cos mi tam robi, nieprzyjemne to bylo. SPrawa tez skomplikowana, korzeg zawiniety, krew leciala, ale przezylam, myslalam ze bedzie gorzej. A poizniej tez mnie nie bolalo, nie napuchlam, dostalam od lekarza jakies tabletki, ale nic nie musialam brac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.chello.pl 12.01.06, 21:07 1,5 miesiąca byłam spuchnięta leciałam na mefacicie teraz musze wyrwać kolejne 2osómki miałam 4 teraz mam 3 i tak mnie bolało że zwlekałam ponad 4,5 z nastepnym rwaniem koszmar--dół się zawsze szyje a na górze podobno się rwa ale jak znam zycie to nie moje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc pytanie do jade fox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:10 czym objawia sie zapalenie zebodolu? czy chodzi o suchy zebodol, ktory tworzy sie przez wypadniecie skrzepu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: pytanie do jade fox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:22 "zapalenie zębodołu' to po prostu zainfekowanie.Nie jest to to samo co suchy zębodół,ale leczy sie b.podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pytanie do jade fox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:38 czy mozesz mi powiedziec czym to sie objawia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: pytanie do jade fox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:56 Dużym bólem,obrzękiem,jeśli jest infekcja to takze gorączką.Ale łatwo i szybko mozna to wyleczyc,wystarczy pójść do dentysty:) Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: pytanie do jade fox 13.01.06, 14:13 U mnie się objawiało tym że najpierw czułam lekkie swędzenie, ale lekarz zabronił dłubać więc zagryzałam zwiniętą chusteczkę, i jeszcze płukałam usta roztworem z sody oczyszczonej aby odkazić. Następnego dnia czułam taki niesmak w ustach a z zębodołu sączyła się jakaś ropa, blee, a wieczorem to już czułam rwanie w dziąśle. Przestraszyłam się że coś sie dzieje i trzeciego dnia poszłam do dentysty, a on powiedział że to tzw. suchy zębodół i wsadził mi tam jakiś anytybiotyk, przyczyną tego mogły być resztki jedzenia które dostały się do zębodołu. Potem już wszystko było dobrze. A przy kolejnych dłutowaniach od razu po wyrwaniu dostawałam zewnętrznie antybiotyk. Wszystkie dziury się ładnie zagoiły a po kilku m-cach zupełnie zarosły. Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 13.01.06, 21:48 Do tego, co napisały poprzedniczki dorzucę jeszcze dwie rady: 1. Z ósemkami lepiej udać się do dentysty-chirurga. 2. Na wizytę wybrać moment względnego spokoju "w życiu zawodowym", żeby w razie czego iść na kilka dni zwolnienia i spokojnie dojść do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ila Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.ifpan.edu.pl 17.01.06, 09:26 nie przypominaj mi o tym!! zwłaszcza dolne :( Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa a jak sie ma proste korzenie to jest ok? 17.01.06, 13:23 bo wrocilam wlasnie ze zdjęciami prawych ósemek i są prościutkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: a jak sie ma proste korzenie to jest ok? IP: *.canea.com.pl 17.01.06, 13:57 Proste czy zakrzywione,doświadczony dentysta poradzi sobie bez problemu.Nie ma sensu demonizowac usuwania 8,ząb jak ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.bremultibank.com.pl 17.01.06, 15:31 ale PO CO je wyrywacie? Wszyscy macie ja chore? Nie da się ich leczyć jak wszystkich pozostałych zębów? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 17.01.06, 16:14 Gość portalu: agata napisał(a): > ale PO CO je wyrywacie? Wszyscy macie ja chore? Nie da się ich leczyć jak > wszystkich pozostałych zębów? może i da ale mi się nie mieszczą w szczęce Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 17.01.06, 17:24 Po to się je wyrywa bo niektórym osobom psują zgryz, jak zaczynają wyrastać to przesuwają pozostałe zęby które nie mieszczą się w szczęce i zaczynają się krzywić. Więc jak się pojawią to najlepiej je szybko usunąć i mieć proste ząbki. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 17.01.06, 17:30 jade.fox napisała: > Po to się je wyrywa bo niektórym osobom psują zgryz, jak zaczynają wyrastać to > przesuwają pozostałe zęby które nie mieszczą się w szczęce i zaczynają się > krzywić. > Więc jak się pojawią to najlepiej je szybko usunąć i mieć proste ząbki. WLASNIE!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.elb.vectranet.pl 17.01.06, 18:49 otóż to - ja nie zareagowałam w pore i nie usunęłam ósemek - i teraz czeka mnie rwanie i stały aparat - miałam proste zęby, a te cholerne ósemki mi ten fajny zgryz zepsuły :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.bremultibank.com.pl 17.01.06, 19:53 A, to teraz wiem. Dziękuję za odpowiedzi. Mnie właśnie wyrosły ósemki (to nawet zabawne, kiedy trzydziestoparoletniemu człowiekowi rosną zęby). Zdrowe, kształtne i niczego mi nie koślawią, więc chyba mam szczęście:) Nigdy nie miałam wyrywanych zębów, nie wiem też, jak to jest, kiedy ząb boli. Dlatego zatrwożyłam się, że usuwanie zębów traktujecie tak normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 17.01.06, 20:51 Mi 3 ósemki wyszły całe , a 4 tylko kawałek , reszta pod dziąsłem i już nie wyjdzie cała , nie ma możliwości domycia i tworzy się próchnica, trzeba usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 21:00 U mnie identycznie, z tym że 2 dolne wykluły się mizerniutkie i już zepsute. Mała szansa ich uratowania była tyko w przypadku leczenia kanałowego - a tak daleko w szczęce to nie jest łatwe. Przemęczyłam się z jednym kanałowo, popsuł się i tak, więc wyrwałam draństwo. Teraz chyba wyrwę i górne, bo też są słabiutkie i nie mają "do czego gryźć", więc się wysuwają. Chociaż dentystka namawia mnie raczej na zrobienie implantów na dole... Tylko ten koszt! :( Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 17.01.06, 22:43 magda270519761 napisała: > Mi 3 ósemki wyszły całe , a 4 tylko kawałek , reszta pod dziąsłem i już nie > wyjdzie cała , nie ma możliwości domycia i tworzy się próchnica, trzeba usunąć. no wlasnie ja mam górne ładnie odsłonięte, do wyrwania a dolne nie Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.k66 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 18.01.06, 11:11 Jeśli masz proste korzenie, to naprawdę nic nie boli. Mi jeden ząb usunęła praktykantka na chirurgii, korzeń był prosty i nic nie bolało (a pisze to straszna panikara dentystyczna) drugi ząb wycinał mi chirurg- koszmar połamał mi ząb i kość, przez dwa tygodnie brałam antybiotyki i silne środki przeciwbólowe. Ząb był mocno pogięty i dotej pory (3lata) mam kawałek w kości...ale nie mam odwagi na powtórkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
postka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 18.01.06, 11:20 mi jak rwali na dole jedna, ktora prawie cala bylo widac, to mimo znieczulenia bolalo jak diabli i wylam na fotelu. Potem dostalam antybiotyk po powiekszyly mi sie wezly chlonne i bolalo mnie cale gardlo jak przy ciezkim zapaleniu. Mam jeszcze druga do usuniecia, cala praktycznie pod dziaslem, i jak uslyszalam, ze mam miec pilowane kosci i ciete dziasla bo inaczej sie nie da, to powiedzialam, ze za chiny ludowe nie dam sobie tego zrobic na zywca i kaze sie uspic. Wiem, ze to niezbyt zdrowo, ale jestem strasznie wrazliwa na bol i nie chce przechodzic tego koszmaru (szczegolnie zwielokrotnionego) jeszcze raz swiadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po wyrywaniu Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:09 ja dzisiaj w końcu odważyłam się pójśc wyrwać drugą ósemkę na dole, bo po tym co pzreżyłam dwa lata temu z pierwsza ciężko było mnei tam zaciagnąć. neistety po dzisiajeszym wyrywaniu bede miala o wiele gorsze wspomnienia. zabieg trwał ponad godzinę i przez prawie caly czas palakalam, bo mimo 3 zastzrykow znieczulenia bolalo niemilosiernie. chirurg strasznei się męczył z moim zebem. no ale sie 'udalo'. zostala teraz tylko dziura i bol. nei chcialabym przezywac tego jeszce raz. naparwde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropppka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:18 wspolczuje, ja mialam rwana dolna osemke 5 miesiecy temu,a skutki tego zabiegu opdczuwam do dnia dzisiejszego - podobno moge miec uszkodzone jakies wlokna nerwowe, moze gdyby zrobili mi rtg wczesniej to obylo by sie bez takich problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
maria81 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 11.05.06, 07:51 Witam Ja właśnie pisze ze szwami w szczęce po usunięciu dolnej lewej 8-ki. Na początku też nic o niej nie wiedziałam, ale dała znać o sobie gdy trochę podrosła i przestała mieścic mi się w szczęce. Porozrywała mi dziąsło i dopadło mnie potworne zapalenie. Większego bólu w życiu nie czułam jak wtedy. Chomik to mało powiedziane o moim wyglądzie. Zaraz po wyleczeniu sie antybiotykami uderzyłam do chirurga (prywatnie). Mimo, iż ząb nie rósł całkiem prosto, cały zabieg trwał 30 min i był prawie bezbolesny (mimo znieczulenia miejscowego bolało trochę cięcie dziąsła, no i czułam ukłucia jak mi szył potem ranę). Jeśli tylkko czujesz, że cos jest nie tak z Twoimi ósemkami to się nie zastanawiam tylko wyrywaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ósemka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 08:07 hej ja się wczoraj dowiedziałam że moja dolna lewa ósemka zaczęła się psuć na skutek tego iż zrobił się nawis z dziąsła nad nią:-( ząb rośnie mi już 10 lat nie wyszedł jeszcze do końca a dziąsło cały czas spuchnięte, dziś idę na rtg żeby zobaczyć czy jest jakaś kieszonka i czy trzeba będzie wyrwać u chirurga, ale stomatolog powiedziała że mi doradzi czy ją leczyć czy wyrwać bo to podobno nie takie hop siup z tymi dolnymi ósemkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:32 Ja tez miałam nawis z dziąsła, który cały czas przygryzałam, poszłam do dentysty-chirurga, ten zapytał sie co chce sie pozbyc kawałka dziąsła czy ósemki, zdecydowałam się wyciąć kawałek dziasła i po tym co przeczytałam to widze ze oszczędziłam sobie sporo bólu ( ja cierpiałam ok dwóch dni po zabiegu a potem juz było ok). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ósemka Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:00 no mam nadzieję że jak usunę ten nawis i wyleczę tą 8kę to będzie już ok, tylko ze mi ten ząb jeszcze cały nie wyszedł bo nie ma za dużo miejsca :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.magma-net.pl 11.05.06, 13:17 a ile kosztuje ta watpliwa przyjemnosc ;)? czytam wasze historie niemalze ze lzami w oczach bo mnie czeka usuniecie wszystkich czterech, boze miej mnie w opiece :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:49 Mialam wyrywane dwie ósemki. Dwa razy miałam robione zdjęcie zęba ale po wyrwaniu zawsze dostawałam suchego zębodołu. Ostatnim razem tak cierpiałam przez tydzień, że gorszego bólu w zyciu nie miałam (a miałam już kolkę nerkową). Lekarka poleciła mi w końcu bi-profenit i po tej tabletce ból przeszdeł mi w ciągu 2 minut mimo, iz wcześniej brałam inne leki przeciwbólowe w duZych dawkach. Także polecam te tabletki choć są tylko na receptę i b. silne. Trzeba brać ich b. mało i sporadycznie. Czasami pomaga też 1/2 tej tabletki. ja używam ich od niedawna od czasu wyrwania ósemki i b. sporadycznie w wyjątkowych bólach. Malina pyta ile kosztuje "przyjemność" wyrwania ósemek. Zależy od gabinetu ja za jedno wyrwanie płaciłam 120 zł a za ostatnie nic, ponieważ jak się okazało ósemki mogą być również wyrywane na kasę chorych. Powiedziała mi o tym dentystka i podała namiary na taką. Także popytajcie swoich dentystów. Acha i czekałam na wyrwanie ósemki na kasę tydz czasu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emma47 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 12.05.06, 00:40 to ze mnie szcześciara :) leczenia zębów się nie boję , ale ze względu na stały aparat musiałam mieć wyrwane dwie dolne ... i przez takie opowieści miałam pietra takiego że 6 m-cy zwlekałam. wkońcu wybrałam się ze zdjęciam, okazało się że są zakrzywione, ale nie będzie to żadnym problemem, dostałam dwie amp. znieczulenia jakiegoś i dokąd byłam w stanie to sobie rozmawiałam z moim dentystą, a jak już zaczęłam się prawie ślinić bo mi pół szczęki zdrętwiało, to zrobił dłutowanie - wyjął coś co przypominało zakrzywiony śrubokęt, trochę za pomocą tego zęba poruszał, wziął kleszcze chwycił zęba i wyrwał. dostałam go na pamiątkę. potem wsadził mi tam gazik z czymś, kazał trzymać zagryzione 30 min, przez dwie godz nic nie jesć i spoko :) a i jeszcze kazał bardzo delikatnie płukać usta, tak żeby rany nie podrażniać. sama rewelka - jak tylko minął czas zakazu jedzenia wtrąciłam profilaktycznie zmiksowanąogórkową i potem jeszcze coś na deser :) ajmi... następnego dnia jadła prawie normalnie - fundnełam sobie jedzonko raczej miękkie, żeby niepotrzebnie nie narażać się na uszkodzenie rany... na kolejną miałam się umówić jak tylko tamto mi się zagoi... a trwało to jakieś 2-3 dni poważnie :), ale z braku terminu było to po dwóch tygodniach - obie wyrywałm w piątek ok 14-16, a po drugiej poszłam wieczorem na impreze żadnych tabletek nie musiałam brać, nie spuchłam, a druga to mi się nawet szybciej zagoiła - w 2 dni było po sprawie a wiecie dlaczego?? bo to zależy od umiejętności dentysty - ja mojego od tej pory uwielbiam :) co jak co, ale dla mnie bardziej nieprzyjemne było samo znieczulenie, a nie wyrywanie 8 czy efekty po :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: 5.5R6D* / 213.86.213.* 13.05.06, 00:24 A ja mialam wyrywane wszystkie cztery osemki i nie pamietam nic przykrego w zwiazku z tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_gatta Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.tuwien.ac.at 18.05.06, 10:54 u mnie wczoraj jako pierwsza poleciala dolna prawa.za dwa tygodnie lewa, pozniej gorne.wczorajsze wyrywanie bylo naprawde szybkie, lekarz dal mi znieczulenie i mowi ,ze teraz sprawdzi czy juz zadzialalo i jezeli czuje tylko nacisk to znaczy ze juz dziala, zamknelam oczy zeby sie skupic nad tym naciskiem, a on mowi:prosze bardzo juz po wszystkim i pokazuje mi zeba:) nie trwalo to wszystko razem nawet 2 min.co mnie tylko zdziwilo to to ze jego asystentka pytala mnie czy chce miec wyrwane wszystkie cztery odrazu.mial ktos wyrywane wiecej niz jedna na raz?bo tak sie zastanawiam czy za dwa tygodnie nie wyrwac lewej gornej i dolnej naraz. pozdrawiam la_gatta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:51 przede mną jeszcze wyrywanie :-( a gdzie wyrywałaś u chirurga stomatologa czy u szczękowego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_gatta Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.tuwien.ac.at 18.05.06, 12:02 nie wiem nie bylo to w Polsce wiec nie wiem jak to dokladnie przetlumaczyc:) facet specjalizuje sie w implantach, przeszczepach i takich tam. u mnie narazie wszystko w porzodku, wczoraj jak znieczulenie przestalo dzialac to troche rwalo,ale tak do przezycia.mam nadzieje ze nic juz sie niebedzie dzialo.a tak jak juz pisalam wyzej samo wyrywanie bylo naprawde expresowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.acn.waw.pl 20.05.06, 17:42 Mam usunięte wszystkie ósemki i rwałam je po dwie na jednej wizycie. Stres przeżywasz tylko dwa, a nie cztery razy ;-) Jak wiesz, samo wyrywanie nie boli (działa znieczulenie), a później podczas gojenia się dziąsła bez względu na to czy wyrywasz jeden czy dwa zęby i tak masz "wyłączoną" prawą lub lewą część żuchwy. Nie miałam specjalnych komplikacji, nie byłam mocno opuchnięta czy zdrętwiała - ale to raczej sprawa indywidualna. Myślę, że nie ma sensu tego rozciągać w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mausi5 Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 20.05.06, 22:11 Ja mialam wyrywane 3 naraz, bo tylko tyle mi wyroslo. Ze znieczuleniem miejscowym, dostalam 6 zastrzykow - po 2 na kazdy zab. Sam zabieg nie bolal, choc przyjemny nie byl, za to potem bolalo straszliwie. Dostalam tabletki przeciwbolowe z kodeina, i dzieki nim przespalam prawie caly pierwszy dzien, przykladalam tez caly czas zimne oklady i dzieki nim prawie nie spuchlam. Cala "rekonwalascencja" trwala jakies 3 dni, po tym czasie juz nic mnie nie bolalo i opuchlizna zeszla. Po tygodniu usunieto mi szwy, i teraz juz nawet dziury mi zarosly, zabieg mialam w polowie marca. Aha, wykonywal go nie dentysta, a chirurg szczekowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_gatta Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.tuwien.ac.at 21.05.06, 11:40 w takim razie ja na nastepnej wizycie tez sobie odrazu dwie lewe wyrwe. ja w sumie teraz nie mam zadnych komplikacji, na drugi dzien po wyrwaniu krew juz mi w ogole nie leciala, troche tylko pobolewalo miejsce po zebie.ja np. nie mialam szytej tej dziury po zebie i caly czas mam stracha, ze jakiej resztki jedzenia mi tam wejda i sie jakies zapalenie zrobi, wiec po kazdym jedzeniu ostro plucze, ale przez to pozniej mnie boli bo sobie rane draznie no i to jest takie troche nieprzyjemne.kurcze jak ja zaluje,ze nie wyrwalam tych zebow rok temu, zanim mi zdazyly inne zeby poprzestawiac:( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juli Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.szczecin.mm.pl 18.05.06, 13:04 BOLI?????????? Mało powiedziane;)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciu Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.05.06, 19:28 Sam zabieg mnie nie bolał. Poza niezbyt przyjmnymi dzwiękami młoteczka i jakiejść maszynki z wiertłem oraz komentarzami chirurga (po obejrzeniu zęba na zdjęciu powiedział "...o kurde..." a po chwili "...eeee wszystko jest dla ludzi...") to wszystko bylo ok. Miałem ósemke zatrzymaną w kości, z widocznym tylko jej fragmentem korony. Musialem usunąć ze względu na powracające stany zapalne gardła. Wszystko trwało 2,5 godziny. To była dolna ósemka która rosła jakby z pod siódemki. Podobno z dolnymi jest gorzej bo kość żuchwy jest bardzo twarda. Po wszystkim 5 szwów, krwiak pod okiem i opuchlizna. Ból zniknął całkowicie po tygodniu. Najbardziej nasilony był po 3 godzinach po zabiegu i nastepne 48 godzin. Brałem ketanol. W pierwszą noc po zabiegu zjadłem ok 8 tabletek, czyli 2-3 dniową dawke. Odpowiedz Link Zgłoś
me_mme Re: Wyrywanie ósemek - BOLI ? 21.05.06, 13:24 Miałam wyrywaną dolną ósemkę (w znieczuleniu), nic nie bolało. Dziąsła mi nie zszywali, antybiotyków nie brałam, później po wyrwaniu też nie bolało. Troszkę spuchły mi dziąsło i policzek, ale po jednym dniu przeszło. Samo wyrywanie trwało kilka sekund. Byłam u chirurga dentystycznego, faceta. Odpowiedz Link Zgłoś