Dodaj do ulubionych

odżywka/ balsam do włosów

30.01.06, 20:08
chciałam zarzucić stosowanie takiego kosmetyku, ale nie da rady- naturalne i
półnaturalne szampony tak mi plączą włosy (i tak skłonne do "kudlenia"), że
nie mogę ich rozczesać:/ włosy mam raczej zdrowe, po prostu taka ich uroda...
włosy myję rano, więc odpadają własnoręcznie przygotowywane mieszanki z jaj,
oliwy itp. bo to trzeba chyba dość długo trzymać na głowie. generalnie
potrzebuję czegoś do szybkiego spłukania bądź bez spłukiwania, obojętnie, nie
musi to być żadna superodżywka, bo nie o odżywnienie chodzi, tylko o
wygładzenie, więc w zasadzie chyba nada się każda. tylko nie wiem czy z
naturalnych kosmetyków są tego typu odżywki/ balsamy, czy szukać trzeba wśród
drogeryjnych jakiegoś "mniejszego zła". jestem otwarta na takie mmniej
naturalne, nie musi to być organika, może jakaś zwykła odżywka o w miarę
sensownym składzie, lepszym niż L'Oreal czy inny Garnier np? od dłuższego
czasu mam odżywkę z rzepą Eva Natura, skład dość krótki, ale może znalazłoby
się coś lepszego?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xibalba1 Re: odżywka/ balsam do włosów 31.01.06, 09:45
      Odżywka Urtekram-seria Pure Balance(French Lvender)
      skład INCI:aqua,cetyl alcochol,cocoimino dipropionate,triticum vulgare,glyceryl
      stearate,prunus armeniaca,butyrospermum parkii butter,glycerin,citrus
      ssp.,lavendula angustifolia extract.
      Używam jej sporadycznie,głównie teraz kiedy chodzę w czapce(wrrr)-moje włosy
      potrzebują czegoś odżywczego.Mam b.długie,delikatne włosy,odżywka sprawia,że
      dobrze się rozczesują i są miękkie(ale wmoim przypadku to problem-mam
      tak "śliskie"włosy,że ciężko nad nimi zapanować)Ale od czasu do czasu może być.
      • tuya Re: odżywka/ balsam do włosów 01.02.06, 11:32
        > Odżywka Urtekram-seria Pure Balance(French Lvender)
        Dla mnie ta odżywka to był dramat - nie dość że włosy nie rozczesywały się
        wcale łatwiej to jeszcze na dodatek przetłuszczały się błyskawicznie. Nie
        polecam.
        • bzzzk Re: odżywka/ balsam do włosów 01.02.06, 12:25
          hmmm... bo ja mam dość tłuste włosy i zimą myję codziennie, więc chyba nie dla
          mnie:( ale z drugiej strony sporo odżywek tak działa. tylko, że jeśli nie
          bardzo też wychodzi rozczesywanie po niej... a ile ona kosztuje, mniej więcej?
          pzdr
          • tuya Re: odżywka/ balsam do włosów 01.02.06, 13:38
            bzzzk napisała:

a ile ona kosztuje, mniej więcej?
            > pzdr
            na naturo.pl kosztuje 22.25

Mnie intrygują odzywki Logony, oglądam sobie na bionatura.pl ale się nie mogę
            zdecydować. Czy ktoś je może polecić?
            • yellow_kadmium Re: odżywka/ balsam do włosów 22.02.06, 11:23
              Mam odżywkę Logony, tę płukankę do włosów z proteinami (Haarspülung
              Weizenprotein)za 35,60 zł. U mnie się bardzo sprawdza i jestem bardzo
              zadowolona. Używam do takich celów o jakich pisała bzzzk, a więc szybko,
              krótko, bo rano i w przede wszystkim w celu łatwego rozczesania włosów. Ma
              konsystencję gęstego kremu, ale faktycznie jest lekka, nie obciąża włosów,
              pozwala je spokojnie rozczesać. Ale ja ją trzymam zaledwie kilka minut na
              włosach, w międzyczasie biorąc prysznic, a powinno się trzymać 10 min. Podoba
              mi się także pojemność 200 ml, to sporo. Jest także wydajna. Minusem jest
              koszmarnie gorzki ziołowy zapach, ale ulatnia się on po spłukaniu.
              Miałam też odżywkę w saszetce Sante, kupioną w bionaturze. Też fajna, bardziej
              odżywcza, ale ok. 11 zł za 2-krotne użycie to dla mnie przesada.
              • tuya Re: odżywka/ balsam do włosów 22.02.06, 13:22
                > Mam odżywkę Logony, tę płukankę do włosów z proteinami (Haarspülung
                > Weizenprotein)za 35,60 zł
                wielkie dzięki za opinię, właśnie o niej myślałam. A nie przetłuszczają sie po
                niej włosy szybciej?
                • yellow_kadmium Re: odżywka/ balsam do włosów 22.02.06, 13:48
                  Poradziłam się kobiety która sprzedaje w bionaturze, żeby wybrała mi taką
                  właśnie nie obciążającą zbytnio i nie tłustą, bo mam cienkie włosy. Może gdybym
                  jej więcej nakładała, albo dłużej trzymała? Ale chyba nie, przynajmniej teraz
                  włosy są lekkie i fajnie sie układają. W składzie ma (po krótce) jedynie
                  wyciągi z roślin, glicerynę, alkohol i PCA, żadnych olejków.
                  Pozdrawiam.
    • mokta z farmony 02.02.06, 11:36
      jest taka mgiełka Radical - skladowo jest przyzwoita.
      Gdybyś miała możliwość zakupu czegoś z Niemiczech to polecam odzywkę Alverde
      cytryna/mięta - włosy niesamowicie dobrze się rozczesują :)
      • mgielka83 Re: z farmony 02.02.06, 12:18
        ta mgielka nie robi nic:) i pachnie mi majerankiem:) z "mozliwych składowo"
        polecam Lotion Seboradin Niger, srednio ciekawy zapach, ale działa:)
    • meiga Re: odżywka/ balsam do włosów 08.02.06, 12:05
      Ja polecam Szampon Phisiogel Plus z odżywką. Jest "możliwy składowo" :) (choć
      zawiera jakąś ilość SLS), a włoski się po nim dobrze rozczesują i są lśniące.
      Raz w tygodniu używam też odżywki Wax, ale w jej składzie jest jakiś paraben i
      substancje zapachowe, a ja jestem "początkującą nturalistką", więc narazie się
      uczę i krórych składników unikać, i jakich kosmetyków używać.

Pozdrawiam, meiga
    • bzzzk Re: odżywka/ balsam do włosów 08.02.06, 23:08
      Dziewczyny, niestety poddałam się i kupiłam odżywkę Gliss Kur:/ ale włosy mam
      po niej ładne... chyba jednak przy takiej chemii pozostanę na stałe. "mgiełki"
      z Farmony nie bardzo u mnie skutkują, tzn. włosy nadal nie dają się rozczesać,
      to niestety musi być jakaś odżywka o konsystencji kremu, nic w płynie. myślałam
      kiedyś nad Waxem, ale farbuję włosy chemiczną farbą, a Wax ma hennę, więc
      obawiam się kolorystycznych niespodzianek, wolę nie sprawdzać jak będzie mi w
      zieleni na głowie:) no i niebardzo mogę teraz wydać dużo kasy na odżywkę, więc
      takie całkiem naturalne odpadają...
      ale dzięki za wszystkie opinie!:)
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka