Gość: czytanka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 23:19 Oprócz kupowania i stosowania kosmetyków musicie robić coś innego. Czy czytacie książki? Jeśli tak to jaką przeczytałyście ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anexxa Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 10:47 zieeeew. dziecko, to nie forum ksiazki. tu sie dyskutuje o kosmetykach. a jak chcesz wiedziec (naprawde, mam dobry dzien dla nieudolnych prowokatorow, dzis znowu...), to ostatnio czytalam "corke nastawiacza kosci" amy tan, a teraz chyba sobie po raz kolejny poczytam "w poszukiwaniu straconego czasu" prousta. a, i chyba dzis pojde po te ksiazke o chinskich wyprawach odkrywczych, musze tylko sprawdzic autora i tytul. xx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghot Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 20.11.02, 10:51 Dwa dni temu skończyłam "Jednoroczną wdowę" Irvinga, zaczęłam "Ominąć święta" Grishama. Zaglądam też do księgi opisującej obyczaje i święta żydowskie - grubaśna i raczej encyklopedyczna więc czytam na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa john irving - do marghot:) 20.11.02, 10:55 a powiedz mi, jakie masz wrazenie po lekturze "jednorocznej wdowy"? czy to nie jest najsmutniejsza, najmniej napakowana zabawnymi sytuacjami i dialogami powiesc irvinga? bo mnie sie tak wydawalo. co prawda wszystkie jego ksiazki sa takie slodko-gorzkie, ale ta mnie jakos strasznie smucila. xx. Odpowiedz Link Zgłoś
agul1 Re: john irving - do marghot:) 20.11.02, 10:58 anexxa napisała: > a powiedz mi, jakie masz wrazenie po lekturze > "jednorocznej wdowy"? czy to nie jest najsmutniejsza, > najmniej napakowana zabawnymi sytuacjami i dialogami > powiesc irvinga? bo mnie sie tak wydawalo. co prawda > wszystkie jego ksiazki sa takie slodko-gorzkie, ale ta > mnie jakos strasznie smucila. Coś w tym jest, ale z drugiej strony są tam też prześmieszne sytuacje. Mi się strasznie jednoroczna wdowa podobała, to jedna z moich ulubionych j.irvinga powieści. Chyba przeczytam jeszcze raz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa Re: john irving - do marghot:) 20.11.02, 11:07 a nie, ja wole sto razy bardziej "hotel new hampshire". i bardzo zaluje, ze nie mam tej ksiazki w wydaniu ... co to byla za oficyna, pamietasz? takie wydanie z wielkim, czarnym psiskiem na okladce (wiadomo, co to za pies:)). widzialam takie w bibliotece, ale w sprzedazy juz nie:( no i jeszcze "regulamin tloczni win". jak ja sie rozczarowalam po obejrzeniu filmu! wycieli chyba 90% fabuly i co najmniej jedna wazna postac (Melony). ale tobey i charlize grali przekonujaco:) xx. Odpowiedz Link Zgłoś
agul1 Re: john irving - do marghot:) 20.11.02, 11:16 anexxa napisała: > a nie, ja wole sto razy bardziej "hotel new hampshire". i > bardzo zaluje, ze nie mam tej ksiazki w wydaniu ... co to > byla za oficyna, pamietasz? takie wydanie z wielkim, > czarnym psiskiem na okladce (wiadomo, co to za pies:)). > widzialam takie w bibliotece, ale w sprzedazy juz nie:( > Wiesz co, chyba moja mama ma to wydanie, jak chcesz to moze się z Tobą zamienić na jakieś inne:) A film Ci się podobał? > no i jeszcze "regulamin tloczni win". jak ja sie > rozczarowalam po obejrzeniu filmu! wycieli chyba 90% > fabuly i co najmniej jedna wazna postac (Melony). ale > tobey i charlize grali przekonujaco:) > To fakt, ja też byłam rozczarowana, ale z drugiej strony tam było tyle tych wątków i niuansików, że ciężko byłoby to zmieścić w dwóch godzinach filmu. Mi się nawet film podobał, caine był super, lubię go bardzo:) A theron piękna:) Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa Re: john irving - do marghot:) 20.11.02, 11:19 no to ja zaraz sprawdze, jakie mam, i jesli twojej mamie bedzie odpowiadac, to chetnie:) film byl... no, tez nie taki, jak trzeba, ale lepszy niz ekranizacja "cider house rules". a co do tego ostatniego - no, to niechby serial zrobili, albo taki dluuugi film - "przeminelo z wiatrem" jakos sie dalo nakrecic i obejrzec tez:) xx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghot Re: john irving - do marghot:) IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 20.11.02, 11:56 Cóż, Irving nie należy chyba do postaci tryskających humeorem - zwłaszcza w jednorocznej Wdowie...Ale nie mogę powiedzieć aby powieść mnie jakoś specjalnie zasmuciła czy wręcz zdołowała. Dała do myślenia i owszem Odpowiedz Link Zgłoś
me-la Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:01 Marghot i jak "Wdowa"? Czytałam już ze 3 lata temu, ale do tej pory pamiętam, że była super. Chyba sobie do niej wrócę. A teraz czytam "Hotel New Hempshire" Irvinga. A także "Kosmetykę" B. Peters. Odpowiedz Link Zgłoś
maja822 Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:04 Ostatnio czytałam teksty na kolokwium z psychologii społecznej:)))))) oraz "Pod wulkanem" Malcolma Lowry. A teraz "Krótką historię filozofii chińskiej" Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa krotka historia filozofii chinskiej 20.11.02, 11:10 powiedz mi, da sie to dostac w ksiegarni teraz, czy to jakies dzielo, o ktore ludzie bija sie w bibliotekach uczelnianych?:) xx. Odpowiedz Link Zgłoś
maja822 Re: krotka historia filozofii chinskiej 20.11.02, 11:19 anexxa napisała: > powiedz mi, da sie to dostac w ksiegarni teraz, czy to > jakies dzielo, o ktore ludzie bija sie w bibliotekach > uczelnianych?:) > > xx. Ja dostałam od taty, ale myślę, że da się dostac bez większego problemu. Wyd. przez PWN w 2001. Kiepsko przetłumaczone, niestety. Aha, autor nazywa się Feng Youlan.:) Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa Re: krotka historia filozofii chinskiej 20.11.02, 11:22 a tlumaczone z chinskiego czy angielskiego? bo jak z angielskiego, to moze to tlumaczenie byloby lepsze... to i tak trudna lektura, jak sadze, chyba nie ma po co sie dobijac zlym tlumaczeniem;) xx. co zbiera ksiazki na wyjazd sylwestrowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
maja822 Re: krotka historia filozofii chinskiej 20.11.02, 11:40 Ona (ta książka) została napisana po ang. "dla zachodniego czytelnika"... Poza tym to "krótka historia" więc nie jest ani trudna, ani zbyt obszerna. Chociaż ja bym sobie na wyjazd sylwestrowy jednak czegoś innego poszukała.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytanka Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 19:45 anexxa napisała: > zieeeew. > > dziecko, to nie forum ksiazki. tu sie dyskutuje o > kosmetykach. > To przeczytaj inne wątki np. wychodzenie za mąż, spanie, itd. TO chyba nie kosmetyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 11:04 Właśnie skończyłam "Heroinę" Piątka, brrrr!!! jestem pod wrażeniem, teraz zabieram się do "Białych zębów" - wszyscy się nimi zachwycają, zobaczymy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
agul1 Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:07 Gość portalu: fi napisał(a): > Właśnie skończyłam "Heroinę" Piątka, brrrr!!! jestem pod wrażeniem, teraz > zabieram się do "Białych zębów" - wszyscy się nimi zachwycają, zobaczymy, > zobaczymy... Ja wlasnie czytam Biale zeby - super:) Strasznie fajny klimacik i rewelacyjnie wszystko opisane, z takimi szczególikami, detalami, naprawdę extra:) Odpowiedz Link Zgłoś
me-la Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:12 Wszyscy strasznie zachwalają Białe zęby, mnie niestety zniechęcił Malajkat, który czytał tę powieść w Trójce. Ale skoro piszecie, że naprawdę świetne, to muszę się przemóc. A teraz w Trójce Maria Peszek czyta Stefcię Ćwiek i brzmi fantastycznie. Na pewno kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:33 wczoraj skonczylam czytac Aldousa Huxleya "Malpa i Duch", a jaka bedzie nastepna? pewnie "Oko Sybilli" PK. Dicka, zbior opowiadan, ktory czytam partiami. Odpowiedz Link Zgłoś
maja822 Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 11:42 damona napisała: > wczoraj skonczylam czytac Aldousa Huxleya "Malpa i Duch", > a jaka bedzie nastepna? pewnie "Oko Sybilli" PK. Dicka, zbior opowiadan, ktory > czytam partiami. Chciałabym Dicka poczytać, ale strasznie się boję, że mnie wykończą psychicznie te jego paranoiczne pomysły. Już po obejrzenie "Raportu mniejszości" nie mogłam spać przez tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 12:18 maja822 napisała: > Chciałabym Dicka poczytać, ale strasznie się boję, że mnie wykończą > psychicznie te jego paranoiczne pomysły. Już po obejrzenie "Raportu > mniejszości" nie mogłam spać przez tydzień... ale Dick ma tez troche "normalnych" ksiazek, nie wszystkie sa pokrecone. Ostatnio czytalam np. "wyznania lgarza" - zupelnie normalna powiesc, o nienormalnej rodzinie. Zreszta ksiazka to co innego niz film, wyobrazasz sobie wszystko na swoj wlasny sposob... Odpowiedz Link Zgłoś
maja822 Re: Jakie książki teraz czytacie? 20.11.02, 12:33 damona napisała: > > ale Dick ma tez troche "normalnych" ksiazek, nie wszystkie sa pokrecone. > Ostatnio czytalam np. "wyznania lgarza" - zupelnie normalna powiesc, o > nienormalnej rodzinie. To spróbuję te wyznania łgarza > Zreszta ksiazka to co innego niz film, wyobrazasz sobie wszystko na swoj wlasny > > sposob... No ja mam cholernie bujną wyobraźnię, na mój własny sposób to może być 5x gorsze niż na filmie.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: 195.117.129.* 20.11.02, 12:38 Ja tez czytam Oko Sybilli partiami (fajny zbiorek),na przemian z Autostopem przez Galaktyke Adamsa, a niedawno skonczylam Dume i uprzedzenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 19:52 Ja ostatnio skończyłam Miecz i Stali G.R.R Martina i Narrenturm Sapkowskiego, gorąco polecam- oj Sapkowski się trzyma rewelacyjnie, najlepszy humor w fantasy, ponownie biorę Pratchetta w oczekiwaniu na dalsze tomy obu wymienionych sag. pozdr. Vera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Jakie książki teraz czytacie? IP: *.kra.cdp.pl / *.crowley.pl 20.11.02, 20:29 czy ktoś przczytał już pamiętniki "Życie seksualne Catrin M"? Odpowiedz Link Zgłoś