Dodaj do ulubionych

UK - strefy bezclowe

21.11.02, 10:48
Mam pytanie do osob mieszkajacych w UK lub czesto tam bywajacych. W ostatnim
Newsweeku jest porownanie cen kosmetykow i nie tylko z roznych stref
bezclowych, z ktorego wynika ze na lotnisku Heathrow ceny sa najnizsze,
ZNACZNIE nizsze niz gdzie indziej. Mam kolezanke ktora bedzie przylatywac z
UK na Swieta, ale z lotnska Stansted. Czy tam sa takie ceny jak na Heathrow?
I czy rzeczywiscie jest znacznie taniej niz np. w Znojmie/Mikulovie?
Dziekuje za pomoc z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: GOSC Re: UK - strefy bezclowe IP: 57.66.48.* 21.11.02, 10:54
      Ceny kosmetykow 'z gornej polki' sa w UK generalnie nizsze niz w Polsce (np.
      krem koloryzujacy Dior - 16 gbp, w Polsce - ok. 140 zl); na strefach bezclowych
      czsto sa promocje perfum - ok 40% taniej; nigdy nie spotkalam sie ze znacznymi
      obnizkami kosmetyko kolorowych, ale przyznam, ze ostatnio nie latam zbyt czeso.
      Na Stansted, o ile mnie pamiec nie myli, jest jeden, niezbyt wielki sklep
      kosmetyczny... Jesli masz kogos w UK, kto przylatuje do Polski, to popros o
      sprawdzenie cen w 'normalnych' sklepach - zaczely sie juz promocje swiateczne i
      mozna tanio trafic fajne zestawy!
    • superkiki Re: UK - strefy bezclowe 21.11.02, 11:12
      anka_f napisała:

> Mam pytanie do osob mieszkajacych w UK lub czesto tam bywajacych. W ostatnim
      > Newsweeku jest porownanie cen kosmetykow i nie tylko z roznych stref
      > bezclowych, z ktorego wynika ze na lotnisku Heathrow ceny sa najnizsze,
      > ZNACZNIE nizsze niz gdzie indziej.

No coz, na Heathrow bywam czesto i rzeczywiscie, poczatkowo kupowalam duzo w
      tamtejszej bezclowce. Roznica cenowa nie jest znaczna (w porownaniu ze sklepami
      w wawie), raczej niewielka, prawde mowiac, zwlaszcza jesli chodzi o
      pielegnacje. Nie jestem Ci w stanie podac konkretnych przykladow, bo juz dawno
      przerzucilam sie na sklep na Okeciu (euro shop bodajze), w ktorym jest duuuzo
      taniej.

Tak nawiasem mowiac, to jakie lotniska oprocz Heathrow byly w tym rankingu? Na
      lotniskach amerykanskich i na czesci poludniowo amerykanskich to dopiero jest
      taniocha (zwlaszcza clinique i EL)!
      • anka_f Re: UK - strefy bezclowe 21.11.02, 11:45
        hmmm, dziwne, mowisz, ze niewielka roznica... - ja nie kupuje duzo, ale pare
        razy kupowalam na bezclowce na roznych lotniskach i wydawalo mi sie ze jest 40%
        taniej niz w polskich perfumeriach. Teraz to juz nie wiem co robic...

Co do porownania cen duty-free w newsweeku, to podaje przyklad ktory mnie
        zastanowil:
        Eternity damskie 100 ml
        lotniska: Paryz CDC- 216 zl; Heathrow 116 zl; Frankfurt - 218 zl; Amsterdam -
        224 zl; Moskwa 207 zl
        przejscie graniczne Mikulov - 218 zl
        prom Calais-Dover 270 zl
        promy PZB - Polferries - 270 zl.

Inne artykuly podane (oprocz papierosow) tez sa znacznie tansze na Heathrow.
        Czy ktos wie ile wspomniane Eternity kosztuje w Polsce.

I w koncu jak najtaniej kupic markowe kosmetyki (Clarins, Clinique)
        pielegnacyjne??
        • ptasia Re: UK - strefy bezclowe 21.11.02, 11:58
          ale ja czegoś nie rozumiem: przecież na promie Dover-Calais od chyba 1999 roku
          już nie ma bezcłówki, jak zresztą wewnątrz i całej Unii...?
          • superkiki Re: UK - strefy bezclowe 21.11.02, 12:02
            No tak, w Unii sa sklepy Tax Free, ale zwyczajowo utarla sie "bezclowka".
            Dlatego (wedlug moich obserwacji) ceny sa nizsze na lotniskach w Polandzie.
        • superkiki Re: UK - strefy bezclowe 21.11.02, 11:59
          anka_f napisała:

>
          > Co do porownania cen duty-free w newsweeku, to podaje przyklad ktory mnie
          > zastanowil:
          > Eternity damskie 100 ml
          > lotniska: Paryz CDC- 216 zl; Heathrow 116 zl; Frankfurt - 218 zl; Amsterdam -
          > 224 zl; Moskwa 207 zl
          > przejscie graniczne Mikulov - 218 zl
          > prom Calais-Dover 270 zl
          > promy PZB - Polferries - 270 zl.

Kurcze, roznica jest rzeczywiscie dramatyczna. Az malo prawdopodobna, prawde
          mowiac. Zaluje teraz, ze nie przyjrzalam sie dokladniej w niedziele...
          Ja w bezclowce generalnie nie kupuje perfum, tylko kolorowke i pielegnacje.
          Kolorowke dlatego, bo na lotniskach mozna kupic fajne palety/zestawy, ktorych
          normalnie w sklepach nie ma, przynajmniej w Polsce. Pielegnacja jest tansza na
          okeciu (podobnie jak alkohole - ostatnio kupilam na Okeciu 12 letnia
          Glenfiddich (sp?) dla papy, ktora na Heathrow kosztowala prawei dwa razy
          wiecej. Ale to OT...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka