Dodaj do ulubionych

Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tabletek?

23.02.06, 16:25
cześć, pytanie moze nie do konca nadające sie na ''uroda'', ale tu właśnie
liczę na Waszą inwencję;)
niestety tabletki bralam przez 2 lata i ''dzieki'' nim rozwalilam sobie
wątrobę:(. Do dzidziusia jeszcze mi się nie spieszy (moze gdzies za 4 lata).
juz nie biorę. Takze pytanie pozostaje jak wyzej. pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: la_gatta Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:43
      a co to znaczy rozwalilam sobie watrobe?nie robilas w trakcie brania badan?no i
      jakie sa te objawy rozwalenia?
      a co do zabezpieczenia to globulki +prezerwatywa.
      pozdrawiam
      • vanillla3 Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet 23.02.06, 16:52
        nie wiem dokladnie bo jestem na studiach moja Mama zaniosla wyniki do ginekolog
        ( w koncu chodze do porzadnego) wiem tylko tyle ze ''mam bardzo zle parametry""
        cokolwiek to znaczy:/. wczesniej chodzilam do takiego konowala z przychodni,
        glupia bylam, przpisywal mi tabletki''na twarz'' bralam m.in rigevidon , ktory
        ma (jak powiedziala nowa gin) 2 razy wiecej hormonow niz potrzebowalam:(
        mea culpa, moglam rownie dobrze chodzic do doktor Kłin!!;)
        globulki daja efekt ''bicia piany''?:)))ile czasu dziala jedna? pozdr
        • Gość: Mala Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 17:04
          Witam, ja też kiedy brałam tabletki, a teraz globulka + gumka :) Na opakowaniu
          jest napisane, ze przez ok. godzinę od włożenia (wiem, jak to brzmi, ale w końcu
          się ją wkłada :)) globulka działa. Pozdrawiam.
        • Gość: OlaOla Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:41
          Miałaś jakieś dolegliwości bólowe jeśki chodzi o tę wątrobę?
    • Gość: koko Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.btk.net.pl 23.02.06, 19:43
      Ja tez biore tabletki, ale zadnych badan nie robilam pod katem watroby. Mialas
      jakies dolegliwosci? Ja czuje sie bardzo dobrze a biore juz jakies 4,5 lat.
      • Gość: vanillla3 Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.172.wmc.com.pl 23.02.06, 19:59
        najgorsze jest wlasnie to, ze W OGÓLE nie odczuwam zadnych dolegliwosci!
        dlatego bylam w tym wiekszym szoku, ze mam takie wyniki:( ja polecam Wam teraz,
        warto sie zbadac raz na jakis czas...a tabletki bralam 2 lata, z trzema poltora
        miesiecznymi przerwami (czyli niby tak jak trzeba)...
    • Gość: Ewa To może raczej idź do porządnego ginekologa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 20:47
      który przepisze Ci coś lepszego i nie pozwoli Ci zaniedbywac badań? Ja brałam
      pigułkę 7 lat, ale regularnie jak w zegarku musiałam robic próby wątrobowe i
      USG piersi. Po co odstawiac pigułkę, jak się nie planuje ciąży???
    • Gość: la_gatta Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:08
      ja kiedys bralam marvelon przez rok , pozniej stwierdzilam , ze nie bede sie
      truc i ponad poltora roku tylko prezerwatywa, oczywiscie w miedzy czasie kilka
      razy test ciazowy bo nagle okres sie po 10 dni spoznial , choc zawszw byl jak w
      zegarku.mimo wszystko bylam twarda i sie nie dawalam, az do dnia kiedy poszlam
      do... wrozki.no i ta do mnie na dzien dobry jak tylko karty rozlozyla , ze ja w
      ciazy jestem.myslalam , ze zawalu dostane.pojezdzila mi po brzuchu reka i
      mowi , ze jednak jestem bo ona by reka wyczula , ale karty daja wyraznie
      znaki , ze bedzie wpadka.mojej siostrze natomiast powiedziala , ze zostanie
      ciocia.no i jaki z tego moral?poszlam po recepte i od czerwca znowu na prochach
      jestem:)
      dwa tygodnie temu bylam na badaniach i na szczescie wszystko w porzadku, ale ja
      tez sie strasznie o zdrowie boje dlatego regularnie sie badam.
      pozdrawiam
    • Gość: Kasia Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.compower.pl 23.02.06, 22:36
      Zabezpieczenie-prezerwatywa.A jeśli chodzi o wątrobe to każdy ginekolog
      powinien Cie poinformować o konieczności zrobienia prób wątrobowych.
    • Gość: asiek_asiekowaty Pytanie o proby watrobowe IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 23.02.06, 23:44
      Powiedzcie mi prosze gdzie, za ile i w jaki sposob robi sie te badania.
      Tabletki biore jakos od ponad roku i wyobrazcie sobie, ze to recepcjonistka u
      gina zjechala mnie z jakimis wyrzutami, ze powinnam te proby zrobic, ze to w
      moim interesie itd. Wizyte u gina mam dopiero za 2,5 tyg., a chcialabym
      wczesniej wiedziec co i jak z tymi badaniami. Do tej pory wydawalo mi sie, ze
      to anty starej generacji obciazaja watrobe, a jesli juz bierze sie nowe, to i
      tak rok czasu brania hormonow to jeszcze nie tak duzo.

PS
      A do tematu: szczerze mowiac nie wyobrazam sobie prezerwatywy i srodka
      plemnikobojczego, zero komfortu, zero spontanicznosci, zero praktycznosci. Co
      do spirali tez mam duzo watpliwosci, a z reszta w tej chwili i tak odpada. Mam
      nadzieje, ze moge brac dalej anty. Cholera... W sumie to moglby ktos wymyslic
      bezpieczna i praktyczna forme antykoncjepcji. :P Czemu to my kobiety mamy sie
      ewentualnie truc? Chociaz z drugiej strony... znajac facetow, to raczej nie
      zaufalabym ich systematycznosci i odpowiedzialnosci.
      • Gość: vanillla3 Re: Pytanie o proby watrobowe IP: *.172.wmc.com.pl 23.02.06, 23:54
        no wlasnie ta spontanicznosc podobala mi sie w tabletkach- mozna bylo zawsze i
        wszedzie;)
        a teraz ehhh... no coz mimo to zdrowie jest dla mnie wazniejsze...i bede sie
        meczyc z gumkami (to juz nie to samo:( )
        pozdrawiam
        • Gość: asiek_asiekowaty Re: Pytanie o proby watrobowe IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 23.02.06, 23:57
          Ja mialam raz porzadna wpadke na gumkach i wolalabym tego uniknac. Mozesz mi
          cos opowiedziec o tych probach watrobowych?
          • Gość: S. Re: Pytanie o proby watrobowe IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.02.06, 09:02
            Jeżeli chodzi o badania dot.wątroby to AIAT,AspAT(czasami pisze się też
            tak:ALT,AST)oraz bilirubina.Ja także brałam tabletki i nie miałam żadnych
            dolegliwosci,przypadkiem wyszło podczas badań,że mam te próby
            podwyższone.Odstawiłam tabletki i po jakimś czasie zrobiłam powtórne badania i
            wyniki były duzo lepsze.Ja miałam skierowanie to nie płaciłam ale jeżeli nie
            będziesz miała skierowania to zapytaj np. w poradni ile kosztuje, w poradniach
            jest przeważnie taniej niż jakbyś poszła do prywatnego labolatorium.Zrobienie
            takiej jednej próby chyba powinno kosztować mniej niż 10 zł.Pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: Pytanie o proby watrobowe IP: *.compower.pl 24.02.06, 08:43
        Próby wątrobowe robi sie raz na jakiś czas,kiedy bierze się tabletki anty.Ja
        brałam 3 lata i raz robiłam taką próbę.Nic nie płaciłam,poszłam do swojej
        ginekolog i ona sama mi o tym powiedziała.To było dość dawno temu,więc nie
        pamiętam za bardzo jak to wyglądało.ale wiem,że pobierali mi krew i z niej
        robili badania.Moje próby wątrobowe wypadły dobrze,tabletki brałam dalej,ale
        już od ponad roku nie biorę,zrezygnowałam ze względu na wiele "mitów" na ten
        temat.Wystarcza nam gumka :))
    • paul_ina Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet 24.02.06, 09:06
      Hej,

ja brałam tabletki 8 lat. Miesiąc temu założono mi spiralę, mimo iże jeszcze nie rodziłam. Na razie czekamy "aż się uleży" ;) ale potem uważam, że w połaczeniu z metodą naturalną obserwacji cyklu to całkiem dobra metoda.

Tabletek nie polecam - mi zrujnowały wątrobę i metabolizm. Od kiedy ich nie biorę, zniknęła skórka pomarańczowa!

Asiek, próby wątrobowe to zwykłe badania krwi pobieranej z żyły. Nie ma co pisać na ich temat, bo to od strony zabiegu nic szczególnego.
    • Gość: rudy kot Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet IP: *.media4.pl 24.02.06, 16:42
      A plasterki anty? Nie jestem w temacie i mam nadzieję, że sie nie wygłupię, ale
      coś mi dzwoni, ze sa łagodniejsze dla wątroby. A z prezerwatyw i globulek,
      nawet rzetelnie stotowanych to znam parę bobasów, niestety.
    • 18_lipcowa Re: Czym sie zabezpieczacie po odstawieniu tablet 24.02.06, 16:52
      prezerwatywą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka