Dodaj do ulubionych

siwe włosy

07.04.06, 12:30
Pani Doktor.
Mam 20 lat i ostatnio zauwazylam kilka siwych włosów, wydaje mi sie ze jest
ich coraz wiecej. Nie wiem czy to normalne..chcialabym sie dowiedziec czy
mozna cos z nimi zrobic, tzn czy sa jakies lekarstwa ktore wspomagaja
produkcje substancji odpowiedzialnej za kolor włosów, czy zglosic sie do
jakiegos lekarza. Bardzo lubie kolor swoich wlosow, i nie chcialabym ich
farbowac:(
Karolina
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: siwe włosy 15.04.06, 22:40
      witaj Karolino
      niestety nie ma lekarstwa zatrzymującego proces siwienia. Jeżeli wydaje ci się,
      że masz coraz więcej siwych włosów, to odwiedź dermatologa, który z pewnością
      sprawdzi twoje przypuszczenia. Jeżeli masz niedużo siwych włosów to skuteczne
      są szampony koloryzujące, najlepiej w kolorze twoich naturalnych włosów.
      Główną przyczyną siwienia jest brak barwnika we włosach, który nasila się wraz
      z wiekiem. Następuje wówczas spowolnienie funkcji komórek produkujących
      barwnik. Liczba aktywnych komórek barwnikowych (melanocytów) zmniejsza się o
      około 10-20% co 10 lat. W procesie siwienia ma znaczenie kilka czynników, część
      z nich do końca nie jest poznana. Do końca nie został również wyjaśniony
      mechanizm tego zjawiska. Wiadomo jednak, że podstawowe znaczenie ma tu
      predyspozycja genetyczna. Ludzie różnych ras różnią się od siebie nie tylko
      kolorem skóry, ale i kodami genetycznymi. Siwienie włosów może nastąpić w
      różnym wieku. Zauważono, że w przypadku rasy negroidalnej wiek ten wynosi 40-50
      lat zaś japończyków siwizna nie oszczędza we wcześniejszym wieku. W przypadku
      mężczyzn to 30-34 lata a u kobiet 35-39 lat. Natomiast u ludzi rasy kaukaskiej
      (do której należymy), ten proces na ogół rozpoczyna się w wieku tuż przed 30-40
      rokiem życia. Jest to więc proces naturalny i jeśli ktoś również należy do tej
      rasy, to nie ma nic niezwykłego w tym, że zauważy pierwsze siwe włoski na
      swoich skroniach przed trzydziestym roku życia.
      O przedwczesnym siwieniu mówimy wtedy, gdy proces ten rozpoczyna się przed 20-
      tym rokiem życia. To zjawisko jest również uwarunkowane genetycznie. Niestety
      obecnie nauka nie potrafi zapobiec siwieniu. Wiadomo natomiast, że siwe włosy
      mogą być jednym z wczesnych objawów niektórych chorób autoimmunologicznych (np.
      nadczynność tarczycy, niedokrwistość złośliwa). Siwe włosy mogą być również
      jednym z objawów wielu tzw. zespołów przedwczesnego starzenia. Jestem
      przekonana, że te ostatnio wymienione problemy Pana nie dotyczą (ponieważ
      miałby Pan inne objawy, co zostałoby rozpoznane dużo wcześniej) ale jeżeli Pan
      jest zaniepokojony obecnością siwych włosów a przy tym zauważa Pan inne
      dolegliwości ogólne, nie będzie zbędnym odwiedzenie lekarza rodzinnego celem
      wykluczenia odchyleń stanu zdrowia (np. którąś z chorób autoimmunologicznych).
      Wydaje się jednak, że pojedyncze siwe włosy, które Pan zauważył, nie powinny
      budzić obaw i nie muszą łączyć się z jakimkolwiek schorzeniem.
      Niestety nie ma sposobu na zatrzymanie procesu siwienia. Można jedynie maskować
      go poprzez farbowanie włosów.
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

• r1001 Re: siwe włosy 17.04.06, 11:09
        Ostatnio dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak odsiwiacz hmmm nie wiem
        co to dokładnie jest ale link zamieszczam www.grey-out.com/index.php?lang=pl
        Jest tam opisane w jaki sposób on działa, ale nie wiem czy to jest sprawdzony
        sposób na odsiwianie. Można wyprobować z tego co sie orientuje buteleczka tego
        płynnu kosztuje około 30 zł.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka