Dodaj do ulubionych

Testy Chipsow

22.06.06, 20:15
foodwatch.de/e10/e89/e2054/e2076/Chipstest2006Ergebnisse_weboptimiert_160606.pdf
To sa testy Chipsow na Acrylamid. Tymi grubymi cyferkami napisana jest
zawartosc Mikrogramow na Kilogram.
Obserwuj wątek
      • nati_28 Akrylamid 24.06.06, 11:52
        Akrylamid jest znaną substancją toksyczną powstającą podczas produkcji tworzyw
        sztucznych. Obecność akrylamidu w pożywieniu wykryto przypadkowo, gdy w roku
        1997 badacze z Uniwersytetu Sztokholmskiego sprawdzali stężenie akrylamidu we
        krwi osób pracujących przy drążeniu tunelu, narażonych na duże ilości tego
        związku w szczeliwie. Po stwierdzeniu podobnie wysokiego stężenia akrylamidu we
        krwi pracowników, którzy nie byli narażeni na szczeliwo, badacze doszli do
        wniosku, że przyczyną jest żywność.

        Dotychczasowe badania wykazały, że akrylamid zaczyna powstawać w żywności
        już przy temperaturze 120° C, choć optymalna dla tego procesu jest temperatura
        140° C do 180° C. Im wyższa jest temperatura pieczenia lub smażenia i im dłużej
        trwa taka obróbka żywności, tym więcej wytwarza się substancji rakotwórczej.

        W teście przeprowadzonym przez English Food Standards Agency naukowcy
        stwierdzili dziesięciokrotną różnicę między zawartością akrylamidu w prawidłowo
        przygotowanych i nadmiernie smażonych chipsach. Zdaniem ekspertów jest to dobra
        wiadomość, bowiem oznacza możliwość zmniejszenia ilości toksycznego związku.
        Rakotwórczy akrylamid ma skłonność do atakowania tarczycy, gruczołów sutkowych
        u kobiet, jąder i jamy ustnej.
        • chihiro2 Re: Akrylamid 24.06.06, 12:04
          A co to znaczy "prawidlowo przygotowanych chipsach"? Czy to smazenie w nizeszj
          temperaturze niz 120 stopni? Czy mozna jakos na oko stwierdzic, czy chipsy maja
          duza zawartosc akrylamidu? Jakies skladniki na to wskazuja?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka