Dodaj do ulubionych

A prawdziwosc herbaty zielonej?

21.10.06, 10:10
pisalyscie o czerwonej, a co jesli chodzi o zielona - tez sa ,,nieprawdziwe"?
ja pije rozne, teraz mam opakowanie jakiejs 80 torebek za ilestam zl
Obserwuj wątek
    • wino_porzeczkowe Re: A prawdziwosc herbaty zielonej? 21.10.06, 18:05
      Wątku o czerwonej herbacie wprawdzie jeszcze nie czytałam, ale widzę różnicę w
      smaku między taką zieloną herbatą kupioną w hiperarkecie w torebkach, np.
      Liptona, a taką na wagę z zielarni. Za tę drugą płacę ok. 9 zł za 100 gramów, to
      spora torebka. Po zaparzeniu widać całe długie liście, ciekawie to wygląda :)
      Fachowo to się u mnie w zielarni nazywa Sencha i ma różne smaki, np.
      truskawkowy, kaktusowy, tropikalny. Cena niewiele wyższa, a smak ciekawszy i
      jakość raczej też. Bo do torebek to pewnie mielą i wrzucają wszystko jak leci :(
      Tak mi się przynajmniej wydaje...
      • wytrwala Re: A prawdziwosc herbaty zielonej? 21.10.06, 23:00
        ale czy herbata zielona nie ma swojego jedynego smaku, bo mi sie wydaje ze te
        wszystkie zielone herbaty o smaku truskawkowym czy kaktusowym itp to wlasnie
        nie 100% zielone herbaty.
        • wino_porzeczkowe Re: A prawdziwosc herbaty zielonej? 21.10.06, 23:12
          Co to znaczy jedynego smaku? To po prostu suszone liście zielonej herbaty
          zmieszane z niewielką ilością jakiegoś składnika, który dodaje aromatu, np.
          teraz mam zieloną typu Secura, czyli z dodatkiem płatków kwiatu wiśni. To
          załóżmy, że jest 99% herbaty i trochę tych płatków :)
          • venus22 Re: A prawdziwosc herbaty zielonej? 21.10.06, 23:26
            A od czego jest Google?

kazdy moze sam sprawdzic co to jest herbata, i czy zielona herbata
            to "prawdziwa".

ruszcie paluszkami. i mozgownica.

Venus
            • carolinascotties venus22 - puściły Ci nerwy ? :)) 21.10.06, 23:46
              coraz rzadziej ty zaglądam, bo porobiło się po prostu śmiesznie- co tydzień jest
              zakładany wątek o tym samym temacie...lepiej byłoby dla wszystkich chcących
              znaleźć odpowiedzi podpinać się pod "stare " wątki...
              Co do herbaty - polecam liściastą zieloną - obojętne czy to Sencha ( japońska)
              czy chińska...byleby nie była herbatą w torebce...jej jakość...pozostawia wiele
              do życzenia!
              • magmaggo Re: venus22 - puściły Ci nerwy ? :)) 21.10.06, 23:58
                Sencha jest herbatą z pierwszego zbioru, Bancha z drugiego - troche
                łagodniejsza. To nie jest tak jak z olejem ze z drugiego tłoczenia, to jest po
                prostu zbiór drugiego kwitnienia w danym roku/sezonie. Nie jest to związane z
                krajem pochodzenia. Japońskie herbaty są generalnie droższe, mówi się, że
                również szlachetniejsze. Ale szczeże, to nie odczuwam różnicy.
                • carolinascotties Re: venus22 - puściły Ci nerwy ? :)) 22.10.06, 00:01
                  pl.wikipedia.org/wiki/Sencha
                • carolinascotties Re: venus22 - puściły Ci nerwy ? :)) 22.10.06, 00:02
                  za szybko wcisnęłam Enter :)) często spotykam się z opinią, że Sencha jest
                  herbatą japońską...
                  • venus22 Re: venus22 - puściły Ci nerwy ? :)) 22.10.06, 01:28
                    niby dlaczego mialy mi puscic? bo proponuje troche popracowac we wlasnym
                    zakresie?
                    np wreszcie podedukowac sie o herbacie o ktorej jak sama zauwazylas co chwila
                    ktos zaklada osobny watek..

to:
                    www.google.ca/
                    jest bardzo uzyteczne :)

o Sencha tez tam jest..

Venus
                    • venus22 Carolinascotties... 22.10.06, 03:59
                      ... wrocilam ze spacerku, przeczytalam jeszcze raz caly watek i doszlam do
                      wniosku ze chyba mialas racje :/

ale spacerek przywrocil rownowage psychiczna :))

pozdrowionka

Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka