Dodaj do ulubionych

Moje włosy

13.12.06, 11:06
Słuchajcie, mam prośbę. Mam okropne kłopoty z włosami. Sa bardzo cienkie,
przetłuszaczają się OKROPNIe. Ale dobra, przyzywczaiłam się. najgorsze jest
to, ze łamią się prawie przy skórze i strasznie przerzedziły się nad czołem.
może ktos też miał podobny problem i wie, co z tym się robi albo co jest
przyczyną?
Za komentarze: idz do lekarza dziękuję. Lekarz mnie olał, a badania hormonalne
robię od pół roku i nadal nic nie wiadomo. A ja juz jestem prawie łysa:(
Dlatego szukam kogos, kto miał podobny problem i sobie jakoś radzi.
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: Moje włosy 13.12.06, 11:29
      1) Na pewno wybrałaś złego lekarza- problem jest i to niemały zatem specjalista
      przyda się bardzo. Popytaj znajomych,poszukaj na forum- moze ktoś zna i podpowie
      do kogo kompetentnego sie udac. Wiem ze jestes zrażona ale skoro grozi Ci łysina
      sprawy nie wolno bagatelizować. Dobry lekarz naprawde potrafi pomóc a Ty
      najwyraźniej trafiłaś na konowała.
      2) Przechodziłaś jakieś poważniejsze choroby w ciągu ostatniego roku, 2 lat?
      Robiłaś badania krwi, moczu? Przyczyną moze być schorzenie niekoniecznie o
      podłożu hormonalnym. Miałaś steresujący okres w życiu? Odchudzałaś się?
      3) Popatrz na używane przez siebie kosmetyki. MOze warto postawić na specyfiki
      naturalne? Albo specjalistyczne,dostepne w aptekach?
      Wiem ze nie udzieliłam zadnej "konkretnej" rady jak zlikwidować Twój problem ale
      wydaje mi się ze trzeba przede wszystkim znaleźć przyczyne takiego stanu rzeczy.
      Pozdrawiam!
      • jo-asiunka Re: Moje włosy 13.12.06, 11:40
        1. To wiem, ale gdzie szukać dobrego lekarza?:((
        2. Choroby żadne, ale problemy z hormonami jakieś są ewidentnie - naprawdę robię
        od pół roku badania, czekam teraz na czwarte wyniki na tarczycę (ponieważ
        wychodzą sprzeczne wyniki) oraz na test synactenem (czy jakoś tak). Nadal nic
        nei widamomo.
        Nie odchudzam się, stres w normie, raczej nei mam poważnych powodów. No chyba że
        zdrowotne;)
        3. W ogóel odstawiłam kosmetyki z drogerii. W ostatnim czasie: fitomed, wax,
        ducray, dercos vichy, seboradin. Nie naraz oczywiscie.
        No i nic, tylko mam coraz mniej na głowie.
        • komyszka Re: Moje włosy 13.12.06, 14:05
          Aby znaleźć dobrego lekarza:
          - rozpuść wici wśród znajomych ze takiego szukasz. moze kolezanki- Twoje, twojej
          mamy znają kogoś takiego;
          - przeszukaj fora internetowe (regionalne, tematyczne), zerfknij na wizaz.pl w
          wątku o fryzjerze (w wyszukiwarkę wpisz swój problem)
          Skoro piszesz ze masz ewidentnie problemy hormonalne- najprawdopodobniej to
          przyczyna tak drastycznego wypadania i kruchości włosów. Jeśli tu lekarz dobrze
          postawi diagnoze- bedzie po kłopocie.
          Co do odżywki Wax- na wizażu niektóre kobitki pisały ze po tej odżywce zaczęły
          im bardzo wypadac włosy. sama nie mam z nią doświadczenia zatem nie potwierdze i
          nie zaprzecze (mówiąć szczerze to przymierzałąm sie do jej zakupu ale teraz sie
          waham...)
    • zoey7 Re: Moje włosy 13.12.06, 11:39
      Hej. Jak miałam dużo stresu (rozwód) to bardzo wypadały mi włosy - polecam
      Dermenę (jest Dermena szampon na wypadające włosy, również je wysusza, ale w
      Twoim przypadku nie byłoby to chyba problemem?). Używałam też Dermenę w żelu
      (do wcierania) oraz łykałam Silicę w tabletkach. Wszystko do dostania w aptece.
      Jakoś pomogło, ale przede wszystkim wytłumaczyłam sobie, że naprawdę nie można
      się denerwować wszystkim co nas spotyka, ponieważ odbija się to na naszym
      zdrowiu - to było najtrudniejsze... Jaką masz długość włosów? Może powinnaś je
      ściąć krócej i jakoś fajnie pocieniować? Z jakiego jesteś miasta? Jeśli z
      Gdańska, to mogę Ci polecić dobrego fryzjera.
      Przede wszystkim jednak - głowa do góry i staraj się nie załamywać!!!
      • gocha500 Re: Moje włosy 13.12.06, 14:47
        hmmmm slyszalam o jakims takim schorzeniu wlosow kiedys ze ich struktura staje
        sie tzw koralikowa-czyli nasz wlos w powiekszeniu wyglada jak sznurek
        koraliczkow i ze wlasnie sa cienkie i sie lamia gdzie popadnie i sposob byl na
        to taki ze trzeba bylo te wlosy targac-doslownie rwac przy skorze dotad dopoki
        nie zaczely odrastac normalne!!!ale ponoc pozniej piekna bujna czupryna odrasta.

nie wiem co to jetst i nie wiem co ci poradzic ale najlepiej poszukalj dobrego
        lekarza- to jedyne wyjscie!!!
    • la_veuve_noire Re: Moje włosy 13.12.06, 15:08
      Moje włosy też są coraz cieńsze i bardzo się przetłuszczają, ale nie łamią się
      przy skórze, tylko wypadają. Już wiem, że to kwestia hormonów i mam nadzieję,
      że kiedyś moim lekarzom uda się nad tym zapanować, chociaż na razie jest
      kiepsko. Właściwie od kilku lat walczę z tym bez większych bez sukcesów.

Ale coś mi się kojarzy, że zawsze dermatolodzy zaczynali wywiad właśnie od
      pytania o to łamanie przy skórze, więc to chyba nie jest rzadka przypadłość i
      dziwne, że u Ciebie nie udało się postawić diagnozy.

Nie wiem, czy znasz tę stronę:
      www.lysienie.info/
      i forum:
      www.lysienie.info/forum/

Ostatnio to moje "ulubione" :(

Może coś tam znajdziesz, chociaż piszą tam głównie faceci, więc dominuje
      łysienie androgenowe.
      • ewelline Re: Moje włosy 13.12.06, 15:23
        Bardzo Ci współczuję i rozumiem co przeżywasz. Też mam problem z włosami a
        właściwie to ze skórą głowy. Strasznie szybko się przetłuszcza od jakiegoś
        czasu, byłam u dermatologa i stwierdziła łzs, poszłam do drugiego i to samo
        powiedziała. Martwię się bo też mi się wydaje, że włosów mam coraz mniej, są
        takie słabe i delikatne. Badania hormonalne miałam w normie, robiłam je w maju,
        teraz mam zrobić badania tarczycy. Ale przyczyna może być inna, np. stres. Nie
        wiem. Używam szamponu na receptę Stieprox, czytałam, że jest rewelacyjny ale ja
        już go użyłam trzeci raz i jedyna poprawa to taka, że skóra głowy mi się nie
        pali (wcześniej miałam uczucie jakby poparzonej skóry głowy) ale włosy dalej
        się przetłuszczają przy skórze - tragedia. Jakiś czas temu mogłam myć włosy co
        2 dni, teraz to jest już niemożliwe, chyba, że siedzę w domu. Najgorsze jest
        to, że nie wierzę, że lekarz powie jaka jest przyczyna, pewnie przepisze
        kolejne wcierki i szampony, witaminy a to nie minie :( Choć myślę, że są jacyś
        rewelacyjni lekarze, którzy potrafią to wyleczyć.
    • jo-asiunka Re: Moje włosy 13.12.06, 15:29
      widzę, że nie jestem sama...
      Dzięki za rady, sama już nie wiem, co z tym robić. Jak po stu latach prawie
      pozbyłam się trądziku i nie muszę chodzić w masce, to musze się teraz zaopatrzyć
      w czapkę lub perukę dla odmiany. A do tego nadmierne owłosienie, podejrzenie pco...
      Cholera mnie bierze.
      • komyszka Re: Moje włosy 13.12.06, 20:26
        a moze tu jest właśnie pies pogrzebany...?? nie znam się dokładnie na sposobach
        leczenia trądziku ale wiem ze niejednokrotnie do walki z nim wyciąga sie
        naprawde ciężkie działa. moze teraz płacą za to Twoje wlosy?
    • dzipsi26 Re: Moje włosy 13.12.06, 21:52
      JESTEM FYZJERKA I MOGE CI DORADZIC,ZE TAKIE RZECZY JAK DZIEJA SIE Z TWOIMI
      WLOSAMI MOGA POCHODZIC Z ROZNYCH ZRODEL NP;CIAZY ALE JA BYM TEGO NIE ZWALALA NA
      HORMONY TYLKO SZYBKO POSZLA BYM DO DERMATOLOGA,OPROCZ TEGO MASUJ GLOWE ABY
      POBUDZIC PRACE CEBULEK I SPROBUJ ZASTOSOWAC W CZYSTEJ POSTACI JEDWAB JEST
      DOSTEPNY W SALONACH FRYZJERSKICH ZA OK.10 ZL NIE LEKCEWARZ TEGO
    • fryzjer-bartek Re: Moje włosy 14.12.06, 15:33
      Polecam lekturę artykułu o przetłuszczających się włosach na stronie:
      pieknewlosy.pl/przetluszczajace-sie-wlosy.html
      • jo-asiunka Re: Moje włosy 15.12.06, 15:12
        dzieki za link, ale to wszystko już wiem. Zresztą, pogodziłam się już z tym, ze
        myję włosy codzinnie rano. Tylko co z tym łamaniem i łysieniem?
        Może powinnam nawilżyć skore głowy i włosy, tylko JAK i CZYM?
        Może jakieś lecznicze maski nie tylko na włosy, ale też na skórę głowy?

• la_veuve_noire Re: Moje włosy 15.12.06, 15:39
          To może pomogłaby mezoterapia? Polega to na wstrzykiwaniu jakichś substancji
          odżywiających i wzmacniających włosy w skórę głowy. Tanie to nie jest, ale
          podobno działa, chociaż na pewno nie we wszystkich przypadkach.
    • zyczliwy0 Re: Moje włosy 15.12.06, 21:58
      Moze powinnas sprobowac leczenia "od wewnatrz"- zdrowe, bogate w wit, jedzonko
      i stosowanie jakiegos preparatu. Ja uzywalam ostatnio Perfectilu(zaraz zostane
      oskarzona o kryptoreklame), ktory pomogl mi uporac sie z wypadajacymi wlosami i
      strasznymi, slabymi paznokciami. Wyniki sa juz po 2 tygodniach!! A juz prawie
      pogodzilam sie z tym, ze wylysieje....Nie wiem czy w Polsce mozna kupic akurat
      ten, ale moze inne tez sa skuteczne. Nie mecz juz wlosow , nie szoruj, nie
      czochraj, bo o przynosi tylko odwrotne rezultaty. Pozdro
      • jo-asiunka Re: Moje włosy 18.12.06, 15:39
        kupiłam sobie nowy szampon (extra doux z ducray), kurację seboradin w ampułkach,
        a dziś maseczkę dermaglin do skóry głowy. Nie wiem jeszcze, co kupić do
        wewnątrz, silicę, h-pantoten, revalis? Pojęcia nie mam.
        Przymierzam się do tej mezoterapii, zaintrygowało mnie.
        No i znów szukam dermatologa.
    • endorfinka25 Re: Moje włosy 25.12.06, 18:04
      Mnie wypadały włosy przez 4 lata.Byłam u wszytskich lekarzy i byłam przebadana
      na wszelkie mozliwe sposoby. 6 miesiecy temu trafiłam przez przypadek do
      dermatologa, ktory zlecil szcegolowe badania, a przede wszytskim DHEA, ktorego
      nigdy w zyciu nie badałam.Okazalo sie ze przekroczylam norme dwa razy.Teraz sie
      lecze- wypadanie drastycznie sie zmniejszylo i inne problemy rowniez powoli
      odchodzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka