Dodaj do ulubionych

Bielactwo.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 07:31
A ja mam bielactwo na twarzy i mnie to wkurza. I na to nie ma lekarstwa, więc
dziunie mije drogie, wasze pryszcze to naprawde mały pikuś. Trądzik zniknie,
a ja bede sie z tym bujac do konca zycia.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 08:49
      Ciesz się, że masz tylko na twarzy...
    • Gość: miśka Re: Bielactwo. IP: 157.25.119.* 23.04.03, 08:53
      Gość portalu: Magdzia napisał(a):

> A ja mam bielactwo na twarzy i mnie to wkurza. I na to nie ma lekarstwa, więc
      > dziunie mije drogie, wasze pryszcze to naprawde mały pikuś. Trądzik zniknie,
      > a ja bede sie z tym bujac do konca zycia.

A co to takiego??????
      • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 09:51
        Bielactwo (vitiligo) to zanik pigmentu w skórze - masz białe, albinotyczne
        łaty, które opalają się na czerwono (i nigdy inaczej), bardzo łatwo je oparzyć,
        trzeba chronić wysokim filtrem. Na twarzy to małe miki - można to korektorem i
        podkładem przytuszować, ale jak jest na całym ciele to jest to problem, i to
        duży.
    • Gość: Magdzia Re: Bielactwo. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 12:43
      Bielactwo to taka wstrętna i upierdliwa choroba. W zasadzie nie wiem czy mozna
      to nazwac chorobą, to zanik pigmentu. Cos odwrotnego do piegów. Tyle ze plamki
      sa przewaznie duze. Wiem ze mozna to ukryc podkładem i korektorem, wiedza o tym
      tylko moi starzy i moja przyjaciolka. Ale wyobraz sobie mine mojego faceta,
      ktory kiedys tam sie dowie prawdy. To bedzie koszmar, na pewno ze mna zerwie.
      Beznadziejna sprawa.
      • Gość: Acha Re: Bielactwo. IP: *.helion.pl 23.04.03, 13:46
        A nie jesteś przypadkiem wegetarianką?
        • Gość: mikawi Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 23.04.03, 13:49
          a jaki to ma związek?
        • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 13:49
          To jest uwarunkowane genetycznie i nie ma nic wspólnego ze sposobem odżywiania.
          A jeśli facetowi robi problem parę bielaczych plam na buzi, to chyba lepiej, że
          odejdzie.
          • Gość: ashanti5 Re: Bielactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.03, 14:04
            ja tez mam bielactwo, ale mam dobre wieści...trochę sie cofnęło. Miałam na
            kostkach, kolanach i w pachwinie. na kolanach i w pachwinie zniknęło mi
            zupełnie. Wymagało to dość drastycznej kuracji, której nie polecam stosować na
            twarzy. Posmarowałam plamy wyciągiem z dziurawca, a potem opaliłam. Wyszło
            bolesne poparzenie, ale po kilku miesiącach się zaciemniło. Ktoś wpadł
            przypadkowo na taki pomysł leczenia(!) - dermatologowi chyba włos na głowie by
            sie zjeżył.
            Na szczęście na twarzy nie mam. To jets chyba nierównomierny rozkład pigmentu,
            bo zauważyłam, że wystepuje u osób z dość ciemną karnacją.Podobno może się
            nasilić w okresie ciąży, po urodzeniu dzieck i pod wpływem stresu. Wiem, że są
            jakieś sposoby leczenia, ale nie sądzę, aby były bardzo skuteczne. Kolega
            mówił, że jego mamie cofnęło się od regularnego spożywania soków marchwiowych.
            Nie bardzow w to wierzę, ale regularnie łykam beta karoten.
            pozdrawiam wszystkie białki!
            • Gość: ashanti Re: Bielactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.03, 14:20
              Ja jestem wegetarianką. Czy może to miec jakis wpływ na tę chorobę?
              • Gość: Acha Re: Bielactwo. IP: *.helion.pl 24.04.03, 08:14
                Może mieć.Mam taki przypadek w rodzinie.Moja ciotka ma bielactwo,jest
                wegetarianką.Podczas pobytu w Anglii spotkała lekarza,który zajmuje się
                medycyną niekonwencjonalną.Podobno w mięsie jest jakiś aminokwas,kórego nie
                sposób zamienić na odpowiednik roślinny i brak tego składnika w jej przypadku
                spowodował bielactwo.Zaczęła łykać jakiś zestaw witaminowo-mineralny produkcji
                amerykańskiej firmy Longevity i bielactwo zmniejszyło się b.wyraźnie.
                To tyle moich rewelacji na ten temat.
            • Gość: mikawi Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 23.04.03, 14:22
              o rany, gratuluję pomysłu z tym dziurawcem dermatologowi faktycznie włos sie by
              zjeżył;
              metodą leczenia bielactwa jest naświetlanie lampami PUVA. Najpierw, na około 2
              godziny przed naswietlaniem łyka się specjalne tabletki na bazie psolarenów,
              dawka dobrana przez lekarza, następnie po tych 2 godzinach naświetla się
              bielacze plamy. Lekarz dobiera dawke promieniowania bardzo indywidualnie,
              zależy to od karnacji, szybkości opalania się plam (żeby nie doszło właśnie do
              poparzeń). Zaczyna się nawet od pół minuty czasu naświetlania. Ważne jest aby
              po przyjęciu tabletek nie wystawaić się na słońce, gdyż może dojść do poważnych
              poparzeń. Leczenie nie gwarantuje cofnięcia choroby, u niektorych poprawa
              następuje dość szybko, u innych może nie nastąpić wcale, zdarza się i tak że
              mimo powrotu pigmentu, po zaprzestaniu leczenia, bielactwo powraca.
              Wada metody, oprócz jej długotrwałości i braku pewności co do rezultatów jest
              również zagrożenie rakiem skóry (regularna, długotrwała ekspozycja na UV).
              Dziewczyny, w żadnym wypadku nie podejmujecie "leczenia" na własną rękę.
              • Gość: ashanti5 Re: Bielactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.03, 15:19
                A co z tym beta karotenem? Moze pomóc przy regularnym zażywaniu?
                • Gość: mikawi Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 23.04.03, 15:27
                  nie został udowodniony wpływ beta-karotenu na powrót pigmentu, aczkowiek
                  z "natury rzeczy" beta- karoten wpływa na zmianę zabarwienia skóry na lekko
                  pomarańczowy (przy regularnym zażywaniu), jednak zmiany te nie sa trwałe i po
                  odstawieniu skóra wraca do swojego normalnego koloru. Poza tym zwroćcie uwagę,
                  żeby - jesli już - zażywać beta karoten a nie vit. A, gdyz mimo podobieństw,
                  występuja znaczne różnice (vit. A może się magazynowac w tkankach i łatwo
                  doprowadzić do jej przedawkowania, skutki równie groźne co niedobór)
              • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 17:13
                PUVA ma bardzo dużo przeciwskazań.
            • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 17:16
              U mojej mamy nieznaczne efekty (pojawiały się piegi noramlnej skóry na tych
              łatach) dawały jakieś zioła od bonifratrów (koszmarnie cuchnące przy
              zaparzaniu), ale na dłuższą metę,zwłaszcza przy rozległych zmianach, to
              właściwie niewiele można zrobić.
              • ashanti5 Re: Bielactwo. 23.04.03, 18:07
                A może jakies środki zapobiegawcze? Ja na razie tym się nie przejmuję, ale
                każda mała jasniejsza pojawiająca się plamka na mojej skórze powoduje u mnie
                paranoje. Boje się , że kiedyś to sie rozprzestrzeni
                • miriam_73 Re: Bielactwo. 23.04.03, 19:34
                  Moja mam długo miała tylko kilka łatek - pojedyncze na twarzy, na syi i na
                  nogach. Potem jak poszło to rozlało się po całym ciele - rękach, plecach...
                  Katalizatorem był stres, po śmierci bliskiej osoby.
                  • Gość: em Re: Bielactwo. IP: 62.148.83.* 24.04.03, 07:46
                    moja mama też na to miała
                    zmianiało się tylko w jedną stronę - na gorsze niestety, głównie z powodu stresu

a więc bądźcie pogodne, może teraz są nowe metody leczenia
      • Gość: Anadamos Re: Bielactwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 16:05

> Ale wyobraz sobie mine mojego faceta, ktory kiedys tam sie dowie prawdy. To
        > bedzie koszmar, na pewno ze mna zerwie. Beznadziejna sprawa.

Witaj :) ... Moja ukochana też ma bielactwo - od tego się nie umiera, a i na
        miłość to też nie wpływa... Plamy ma na twarzy, szyi, ramionach... no na całym
        ciele... Nigdy nie miała z tego powodu nieprzyjemności z mojej strony - bo i
        niby dlaczego miałaby miec?... Tego się nie wybiera... Jeśli jest miłość to
        jest i wzajemna akceptacja tego, jak się wygląda (ja też nie jestem idealny -
        brzuch troszkę za duży ;) - ale widzę, że to jej nie przeszkadza)... Jeśli
        facet w sytuacji gdy dowie się o Twoim bielactwie zerwie, to puść do z prądem
        rzeki i zapomnij, bo to znaczy, że nie jest Ciebie wart (gdybyś po np. 4 latach
        związku miała wypadek (oby nie), co zkończyłoby się na wózku - myślisz, że
        wtedy by pozostał?)... Jest jeszcze wielu innych bardziej wartościowych
        facetów, dla których są ważniejsze cechy niż kilka plamek na skórze...

Pozdrawiam i życzę znalezienia tego, który doceni Ciebie, a nie "idealny
        wygląd" :))
    • Gość: Magdzia Re: Bielactwo. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 07:16
      Zastosujcie maść Vitix. Podobno działa, ja stosuje go od dwóch tygodni i czekam
      na efekty. Kosztuje około 100 zł, bez recepty. A poza tym kiedyś chodziłam na
      te naswietlania Puva i zniknela mi jedna plama, ale zabraklo cierpliowsci. Ale
      znowu zaczne, od przyszlego tygodnia. W państwowych klinikach czeka sie w
      kolejce na naswietlania około pół roku, w prywatnych- od ręki. Wizyta- około 70
      zł, jedna sesja- 20 zł. Przewaznie lekarz zaleca 3 lub 4 sesje w tygodniu, ale
      to wszystko zalezy od indywidualnego przypadku. Grunt to sie nie zalamywac...
    • Gość: bup Re: Bielactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.03, 08:25
      bup
      • Gość: Mary Re: Bielactwo. IP: *.prozy.silesianet.pl 26.04.03, 18:36
        Hej
        tak sobie czytam;_)))
        mam bielactwo juz dluuugo, po ciąży sie rozszalalalo;-)Dziurawiec zawsze
        pomagal, niestety w ciazy brac go nie mozna.
        Stosowalam kiedys lek Meladinine, nie pomagal.
        • Gość: Meggie Re: Bielactwo. IP: *.chello.pl 27.04.03, 10:13
          Jak to sie rozszalalo po ciazy? Mozesz mi napisac jak to sie stalo, i o ile Ci
          sie zwiekszylo?
    • Gość: Jasiek Re: Bielactwo. IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 14:31
      Hej
      mam plamy na rekach i lokciach,przypuszczam ze od stresu,moja mama tez ma,
      pojawilo sie mniej wiecej w tym samym czasie,
      a czy nie odczuwaliście swedzenia w tym miejscu,gdzie później zrobiła się plama?
      czy kos wie, czy VITIX jest skuteczny?
      pozdrawiam
      • Gość: ania Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 12.08.03, 15:21
        ja odczuwałam swędzenie przed pojawieniem się plam ale w miejscach bardziej
        wrażliwych - na twarzy. Natomiast plamy na łokciach nie dawały
        żadnych "objawów". Czy ktoś wie czy ten VITIX jest skuteczny i mogłby coś
        więcej napisać?
        • Gość: mad Re: Bielactwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 11:24
          hej!ja slyszalam o leku na luszczyce, ktory miedzy innymi stosuje sie tez
          poodbno przy bielactwie-ma nazwe Geralen-jest na recepte ale z tego co wiem to
          nie jest drogi. Mozecie zapytac swojego lekarza-moze akurat pomoze.pozdrawiam
          • Gość: ania Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 13.08.03, 12:16
            geralen stosuje sie razem z naswietlaniami a nie ot tak sobie
            • Gość: ruda Re: Bielactwo. IP: 80.51.246.* 13.08.03, 15:40
              hej nie wiedziałam, że tak dużo osób ma z tym problemy
              ja też mam trochę białych plam (szyja, ramiona, nogi)
              nie byłam jeszcze u lekarza i zastanawiam się czy powinnam?
              czy którejś z was udało się całkowicie wyleczyć?
              (chodzi mi o pozbycie się plam)
              • Gość: jaaaaaaa Re: Bielactwo. IP: *.torun.mm.pl 13.08.03, 20:33
                tez mam bielactwo ...leczę sie obecnie ...Vitixem (cena 124 zł)smaruje dwa
                razy dziennie na to bezpośrednio smaruje maścią Curatoderm (cena 70) - lek na
                łuszczyce
                stosuje dwa tygodnie wieć efektów na razie nie wiedze
                po 2-3 miesięcach stosowania ma powoli wracać pigment tak zapewniał lekarz
                ...nie obiecuje sobie wiele po tym leczeniu ....ale spróbować trzeba :))jak
                będzie jakiś efekt (pozytywny bądz negatywny ) to napisze
                • Gość: ayme Re: Bielactwo. IP: *.ppp.get2net.dk 13.08.03, 20:44
                  przeczytajcie w sierpniowym numerze Claudi jest nazwa kremu na bielactwo-Drula
                  krem na bielactwo.mozna zamowic w aptece .moja mama kupila jest drogi mala
                  tubka 40 zl ale efekty sa rewelacyjne.po posmarowaniu skora wyrownuje kolor
                  lepiej niz samoopalacz i wyglada b.ladnie.
                  • Gość: jaaaaaaaaa Re: Bielactwo. IP: *.torun.mm.pl 13.08.03, 20:48
                    czy trzeba krm Durula stosować codzienie ?.....czy jest wydajny ? i można
                    stosować go na twarzy wraz z innymi kosmetykami?
                  • Gość: justy Re: Bielactwo. IP: *.library.pl 15.08.03, 15:53
                    drula to cała seria kosmetyków- wybielających głównie. tylko jeden preparat z
                    tej serii jest stosowany przy bielactiwe- Drula Pigment. jest to samoopalacz.
                    • Gość: ania Re: Bielactwo. IP: *.crowley.pl 18.08.03, 11:04
                      czyli to nie żadne lekarstwo mające wyleczyc bielactwo, a jedynie kosmetyk
                      maskujący plamy
    • Gość: Ona Re: Bielactwo. IP: 212.33.91.* 22.08.03, 13:57

> A ja mam bielactwo na twarzy i mnie to wkurza. I na to nie ma lekarstwa, więc
      > dziunie mije drogie, wasze pryszcze to naprawde mały pikuś. Trądzik zniknie,
      > a ja bede sie z tym bujac do konca zycia.

A ja od roku naświetlam się u dermatologa PUVA, bielactwo (a byłam odbarwiona w
      30 % )prawie całe mi już zlazło i w tym roku po raz pierwszy opalałam się
      bezstresowo. Także - polecam każdemu taką metodę.
      • miriam_73 ONA 22.08.03, 14:18
        PUVA nie jest dla wszystkich!!!! PUVA ma ogromnie wiele przeciwwskazanań,
        zasadniczo trzeba mieć idealne zdrowie i np. w szczególności żadnych problemów
        z wątroba, metabolizmem itp. I poza tym PUVA nie każdemu pomaga. Więc nie tak
        hop!
        • Gość: samanta Re: ONA IP: *.kabel.telenet.be 23.08.03, 07:31
          Co prawda nie mam bielatctwa ale nie obrazcie sie panie ! - porownujac
          krowe z latka a krowe bez latki ( kocham krowy z widzenia) to ta z latami
          zawsze jest atrakcyjniejsza niz bez

To tak samo jak z piegami - albo dodaja uroku do rozesmianej twarzy albo
          odejmuja od skwaszonej
          Moj kot jest rudy i ma piegi na nosie i do tego krzywe wasy i krzywy zabek i
          to jest caly ten jego urok! Nie dostanie medalu ale dla ludzi , ktorzy go
          kochaja jest najpiekniejszy i ORYGINALNY w swoim rodzaju i nie zamienilabym
          go na najpiekniejszego MAINE COONA , ktorych urody nie da sie podwazyc

nie kazdy moze zostac miss Universum a jednak dla nas jest najpiekniejszy i
          najukochanszy na swiecie

Nie martwcie sie latkami bo one tylko moga wam dodac uroku w oczach
          koneserow :-)

• joannagryglewska Re: Bielactwo. 29.05.16, 17:43
      OD KILKU DNI TO MAM,DZIS POJAWILY SIE KOLEJNE BIALE PLAMY KTORE NIE SWEDZA I NIEDA SIE
      ICH POKRYC NICZYM NAWET SAMOOPALACZEM. CZY TO BIELACTWO??
      CZY TEZ LUPIEZ PSTRY?? BYLAM U DERMATOLOGA I ON SAM NIEWIE CO TO.MYJE SIE NIZORALEM
      SMARUJE CLOTRIMAZOLUM A DZIS KOLEJNE PLAMKI WYSKOCZYLY NA RAMIONACH I NOGACH

www.fotosik.pl/zdjecie/411361ca0755bd55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka