Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe -cd.

22.03.07, 12:20
Dziewczyny wiecie mzoe czym róznia sie acuve advance (te miekkie) od acuve oasis? I dlaczego olulistka sprzedala mi acuve advance jako miesieczne a w internecie i na allegro pisze ze to 2tygodniowe?Wybaczcie jesli zawracam glowe ale nie znam sie zabardzo na tym;/
Obserwuj wątek
    • littlefrog Re: Soczewki kontaktowe -cd. 22.03.07, 13:06
      to są soczewki 2-tygodniowe do przedłużonego noszenia do 1 miesiąca :)
      jaka jest różnica - nie wiem, generalnie nie przepadam za johnsonami.
    • noelka84 Re: Soczewki kontaktowe -cd. 22.03.07, 13:19
      soczewki acu adv sa do przedluzonego noszenia ale nie do miesiaca!!
      przedluzone noszenie oznacza ze mozna je nosic wiecej godzin w ciagu dnia
      okulisci tutaj sa w bledzie!
      natomiast acu oasis sa bardziej komfortowe, miekkie, mniej podrazniaja oko,
      drozsze i lepsze,
      • jestem.najlepsza Re: Soczewki kontaktowe -cd. 22.03.07, 14:03
        Dziekuje:)
    • jestem.najlepsza jeszcze pytanie dotyczace zakupu na allegro 22.03.07, 14:35
      Mianowicie czy jesli chce kupic dowolne soczewki to akcje wystawione sa dla konkretnej wady ,czy trzeba napisac maila z parametrami?bo znajduje tam informacje np soczewki wada -4.5 z dopiskiem(inf dla pracownikow allegro) a nizej informacje ze po zakupie napisac maila z parametrami soczewek.Troche sie gubie w tym.
      • littlefrog Re: jeszcze pytanie dotyczace zakupu na allegro 22.03.07, 14:46
        Regulamin Allegro każe pisać konkretnie więc sprzedawcy muszą tak pisać, ale to
        nic nie oznacza, dogadujesz się ze sprzedającym ;) Radzę Ci najpierw wysłać
        maila z pytaniem o dostępność Twoich mocy a potem zakup - mi wiekokrotnie się
        zdarzało że musiałabym czekać ponad 10 dni na moje moce i zmuszona byłam szukac
        u innych sprzedawcow.
    • jestem.najlepsza Dzieki:) 22.03.07, 16:04
      • ultima-thule Re: Dzieki:) 28.03.07, 10:15
        Noszę soczewki acuve advance, czy jak to się tam pisze, i okulistka powiedziala
        mi, że przy dobrym użytkowaniu (cokolwiek to znaczy) mogę je nosić przez
        miesiąć. Później zorientowałam się, że to są właśnie soczewki dwutygodniowe.
        Jak z tym jest w końcu? Nosze je od niedawna i nie chcę zrobić krzywdy oczom
        starymi soczewkami... Proszę o podpowiedź, ile można je nosić i co może się
        stać, gdy noszę je zbyt długo?
        • zosiajaniak Re: Dzieki:) 28.03.07, 10:36
          Ja noszę acuve advance czasami ponad miesiąc, chociaż staram się nie przekraczać
          tego okresu. Po 15 latach noszenia soczewek już po prostu wiem kiedy się
          "zużywają" (gorsza ostrość, wieczorem trochę szczypiące oczy i wtedy wiadomo że
          jest już gorsza przepuszczalność tlenu do oka).
          A od dbałości też dużo zależy, tzn.
          - czy ręce są dobrze umyte przed założeniem i zdjęciem soczewek,
          - czy trzymamy je w płynie typu "wszystko w jednym" (kiedyś były jeszcze
          specjalne tabletki do odbiałczania soczewek raz w tygodniu) czy tylko w soli
          fizjologicznej (gorsza opcja, aczkolwiek dobra na krótkie wyjazdy, bo sól można
          kupić w jednorazowych pojemniczkach 5ml i nie trzeba brać całej butli z płynem),
          - czy nie przebywamy w zadymionych i zapylonych pomieszczeniach
          - czy nie kładziemy się spać w soczewkach
          - czy zmieniamy pojemnik na soczewki raz w miesiącu (ja swój co kilka dni
          wyparzam we wrzątku)
          itp rzeczy dotyczące głównie higieny.
          • littlefrog Re: Dzieki:) 28.03.07, 10:45
            Ja gdy zaczynałam nosić j&j to po 2 tygodniach okulistka kazała mi przyjść w
            nich na oczach, obejrzała moje oczy w tym swoim sprzęcie i powiedziała że mogę
            je nosić przez miesiąc bo nie ma na nich aż tak dużo osadów żebym musiała je
            zmieniac co 2 tyg.
            • mendosita Re: Dzieki:) 28.03.07, 14:35
              Noszę od lat J&J Acuvue 2, Oasys miałam tylko raz, ale są świetne. Od innych
              Johnsonów różnią się tym, że posiadają specjalny system nawilżający
              uaktywniający się podczas mrugania.
    • euforyjka Re: Soczewki kontaktowe -cd. 28.03.07, 14:53
      nie rozumiem jak można być tak głupim żeby kupować soczewki na jakimś allegro :/
      • mendosita Re: Soczewki kontaktowe -cd. 28.03.07, 15:15
        Euforyjka- a czego dokładnie nie rozumiesz? Że ktoś nie ma ochoty przepłacać i
        zamiast kupować opakowanie u optyka za 110zł, to woli kupić na Allegro za 70?
    • schockolate Re: Soczewki kontaktowe -cd. 28.03.07, 15:05
      Ja nosiłam dotąd Advance i było ok, nosiłam dwutygodniówki przez prawie miesiąc
      bez problemów. Ostatnio optyk polecił mi oasis i to była tragedia. Nie mam
      pojęcia czy trafiłam na jakąś trefną parę, czy one po prostu nie pasują do
      mojego oka - cały czas czułam soczewkę w oku. Być może to kwesta krzywizny,
      zawsze nosiłam 8,7 a oasis mają standardowy promień krzywizny 8,4. W każdym
      razie oasis są z założenia stworzone dla osób któe spędzają mnóstwo czasu przed
      komputerem, czyli dla mnie. Szkoda tylko że są nie dla mnie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka