lidka2603 27.04.07, 17:59 kolor skóry- daje wrażenie jak po opalaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syriana Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 27.04.07, 18:01 nie nie daje żadnych wrażeń być może w jakimś stopniu wspomaga opalanie, ale nie spodziewaj się, że będzie to "solarium w pigułce" Odpowiedz Link Zgłoś
toola2 Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 28.04.07, 09:32 A wiesz jak wyglądają małe dzieci które pija baaardzo duzo soków marchwiowych? Mają taki ładny ciepły odcien skóry. Ale beta karoten nie opala . Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 28.04.07, 11:11 no, tylko, że po pierwsze z tym beta karotenen w sokach można łatwo przesadzić, bo taki nadmiar witaminy A nie jest korzystny dla organizmu, po drugie - te dzieci oprócz ładnie ciepłego koloru na twarzy (co jednak jest względną rzeczą, bo zależy od naturalnego kolorytu cery) mają cudnie pomarańczowe dłonie tzn. te spodnie części dłoń, - efekt podobny jak przy nieumyciu rąk po aplikacji samoopalacza i po trzecie - soki typu kubuś są zdrowe tylko z pozoru, bo zawierają przede wszystkim cukier Odpowiedz Link Zgłoś
sjena1 Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 28.04.07, 12:17 w sokach jest głównie beta karoten a z nim nie można przesadzić, a jedynie z witA braną z kapsułek bądź tranu czy wątroby ja jem dużo moreli oraz marchwi które są megabetakarotenowe ale nie zauważyłam wpływu na kolor skóry Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 28.04.07, 17:03 lidka2603 napisała: > kolor skóry- daje wrażenie jak po opalaniu? tylko w polaczeniu z ekspozycja na sloncu lub solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisiunia Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 28.04.07, 21:37 Beta karoten buduje pigment, czyli to co wychodzi po opalaniu. Im więcej go jest, tym intensywniej możesz się opalić. Odpowiedz Link Zgłoś
limonka110 Re: czy zażywanie beta karotenu naprawdę poprawia 29.04.07, 11:45 brałam beta karoten, wzielam opakowanie i nie zauwazylam zadnej roznicy :) teraz pije codziennie karotke... :) ale to chyba dlatego ze jest pyszna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
suzzzi Prawda o beta karotenie 30.04.07, 00:58 kamisiunia napisała: > Beta karoten buduje pigment, czyli to co wychodzi po opalaniu. Im więcej go > jest, tym intensywniej możesz się opalić. Bzdura. Mechanizm zmiany odcienia skóry pod wpływem zażywania betakarotenu jest inny: Nadmiar beta karotenu odkładany jest w tkance podskórnej. Nie ma to związku z opalaniem i "budowaniem pigmentu" (melaniny). Do autorki wątku: Beta karoten nie opala. Ale powoduje, że skóra ma miły dla oka, cipławy odcień. Jednak by uzyskać ten efek trzeba zażywać bardzo duże dawki beta karotenu, od 2 do kilku razy większe od podanych na opakowaniach suplemenów, które można dostać w aptece. Niestety taka praktyka mocno obciąża wątrobę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisiunia Re: Prawda o beta karotenie 30.04.07, 21:07 Racja, coś mi sie pomyliło o_O Odpowiedz Link Zgłoś