helga22 08.05.07, 23:48 czy to o ten Juvit C chodzi - stosowany do twarzy www.zamowleki.pl/?page=show_product&id=510 ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helga22 Re: czy tak wygląda? 09.05.07, 08:39 jakie stężenie wit co tam jest? 10 procent? czy można stosować pod oczy? czy można stosować do skóry zaskórnikowej? Odpowiedz Link Zgłoś
malgo19744 Re: czy tak wygląda? 09.05.07, 10:45 czy dobrze kojarze, ze ten produkt wsmarowywany w cialo pomaga rowniez walczyc z cellulitem?? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: czy tak wygląda? 09.05.07, 16:26 tak, 10%. gliceryna może zapychać pory. można zrobić lżejsze serum na bazie Juvitu lub kwasu askorbinowego, przepisy znajdziesz w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika266 Re: czy tak wygląda? 09.05.07, 16:21 O ile pamiętam juvitu nie powinno sie stosować, jeżeli sie opalasz (więc obecna pora roku jest nienajlepsza do stosowania wit.C) -mogą się pojawić przebarwienia na skórze najlepiej poszukaj wątków na ten temat na forum, i na wizaz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: czy tak wygląda? 09.05.07, 23:14 mika266 napisała: > O ile pamiętam juvitu nie powinno sie stosować, jeżeli sie opalasz (więc obecna > > pora roku jest nienajlepsza do stosowania wit.C) -mogą się pojawić > przebarwienia na skórze > najlepiej poszukaj wątków na ten temat na forum, i na wizaz.pl na tym forum czytałam w niektórych wątkach ze można wychodzić na słońce po jovicie, w innych że nie - więc sprzeczne informacje są poza tym - jedni piszą ze zmniejszyły się pory po zastosowaniu jovitu , inni że zapycha pory Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties Juvit, a słońce 10.05.07, 13:45 warto pamiętac, że na forach wypowiada się wiele mało kompetentnych osób i dobrze jest pewne informacje sprawdzić ! www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_c.php www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=270&username=Noor www.pfm.pl/u235/navi/200907/back/200497 www.obcasy.pl/opalanie/Przebarwienia,1,358,375.html www.pfm.pl/u235/navi/198642 Kwas askorbinowy uwrażliwia skórę na działanie słońca - Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties Re: Juvit, a słońce 10.05.07, 13:50 nie dokończyłam poprzedniego posta - Kwas askorbinowy uwrażliwia skórę na działanie słońca? - z tego, co przeczytałam - wynika, że nie- Choć od dawna już wiedziano, że witamina C ma tak dobroczynny wpływ na skórę, jednak przez długi czas pomimo wielu usilnych prób, nie udało jej się zastosować jako składnika pielęgnacyjnych preparatów kosmetycznych. Główną przeszkodą był fakt, iż kwas askorbinowy jest niezmiernie wrażliwy na powietrze, wilgoć, zmiany temperatury oraz światło, pod działaniem którego stopniowo ciemnieje. Udało się jednak po kilku latach uzyskać kremy z czystą witaminą C, która się nie utlenia, nie zmienia swoich właściwości, przenika naskórek i daje dobre rezultaty. Witamina ta mogła wreszcie trafić do kosmetyków, bo udało się ją ustabilizować czyli zapobiec jej rozpadowi pod wpływem czynników zewnętrznych. Firmy wyprodukowały też nośniki, które zapewniają przenikanie cennej cząsteczki w głąb epidermy. Kwas askorbinowy bowiem działa na żywe komórki. Te z zewnętrznej, rogowej warstwy naskórka są martwe (nie posiadają jąder komórkowych, nie zachodzą w nich żadne przemiany metaboliczne). Aby wydajnie pracować, witamina C musi przenikać poniżej warstwy rogowej albo jeszcze głębiej, tam gdzie występują włókna kolagenowe. --------------- Natomiast estrowe pochodne kwasu askorbinowego są stabilne i nie ulegają rozkładowi pod wpływem tlenu czy światła. Tak więc krem, którego składnikiem jest witamina C w postaci pochodnych, jest skuteczny nawet po dłuższym czasie używania i w przypadku takiej formy witaminy C, nie jest już konieczne zamykanie kremu w hermetycznym opakowaniu, gdyż pochodne estrowe nie utleniają się nawet pomimo częstego kontaktu kremu ze światłem i powietrzem. W preparatach kosmetycznych najczęściej spotykanymi pochodnymi estrowymi kwasu askorbinowego są: ascorbyl palmitate (palmitynian askorbinylu), magnesium ascorbyl palmitate (magnezowy palmitynian askorbinylu), magnesium ascorbyl phosphate (magnezowy fosforan askorbinylu), ascorbyl glucoside (glukozyd askorbinylu). Formy te użyte w stężeniu 10 % mogą hamować produkcję melaniny, poza tym chronią przed poparzeniem wywołanym promieniami UVB, są dobrymi i stabilnymi antyoksydantami i substancjami przeciwzapalnymi. ze strony - www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_c.php Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: Juvit, a słońce 10.05.07, 14:02 ok ale to nie jest odpowiedź na moje pytania :-( które przypominam brzmią: czy można stosować juvit c latem, czy można na tłustą skórę z zaskórnikami, czy można pod oczy, Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Juvit, a słońce 10.05.07, 14:30 helga22 napisała: > czy można stosować juvit c latem, tak > czy można na tłustą skórę z zaskórnikami, jeśli nie przeszkadza Ci to, że Juvit jest tłusty i że może Ci po nim przybyć tych zaskórników, to można - nikt Ci przecież nie zabroni. > czy można pod oczy, tak Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: Juvit, a słońce 10.05.07, 15:24 czy przy stosowaniu juvit c konieczne jest stosowanie kremów z filtrem? (pomijając to że latem w ogóle powinno się stosować kremy z filtrem) Odpowiedz Link Zgłoś
mroofcia Re: czy tak wygląda? 10.05.07, 14:41 Hehe, a tak btw - mój weterynarz kazał mi toto podawać szczurkowi ;P Odpowiedz Link Zgłoś