Gość: myszz IP: 213.17.144.* 07.06.06, 16:31 jaka jest różnica między ogórkami małosolnymi a kiszonymi bo mi facet mój truje i już sama zgłupiałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xena Re: ogórki - różnica IP: *.access.telenet.be 07.06.06, 16:35 Malosolne to pierwszy etap kiszonych ogorkow , one sa polsurowe i jak postoja dluzej beda kwasne ale dlugo nie postoja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: ogórki - różnica 07.06.06, 16:37 ano taka jak tu ktos nizej napisal, i jeszcze taka ze malosonle sa pyyyszne, a kiszone to juz nie do konca:> Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: ogórki - różnica 07.06.06, 17:02 ilekobietamalat napisała: > ano taka jak tu ktos nizej napisal, i jeszcze taka ze malosonle sa pyyyszne, a > kiszone to juz nie do konca:> Raczej na odwrót :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: ogórki - różnica IP: *.access.telenet.be 07.06.06, 17:07 skarolina , zgadzam sie :-) Na szczescie malosolne to krotki okres i chetnie sprobuje jednego czy dwa ale kiszone uwielbiam przez caly rok . Ostatnio w sezonie malosolnych szukalam kiszonych w sklepach i ciezko bylo trafic ale tylko takie mi odpowiadaja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: ogórki - różnica 07.06.06, 16:52 Czas kiszenia w zalewie i przyprawy. Do małosolnych wystarczy sól, duża ilość ZIELONEGO kopru (do kiszonych wchodzą baldachy - kwiaty kopru), czosnek i cebula pokrojona w krążki. Kiszone mają jeszcze oprócz tego: chrzan (korzeń i liście), liść laurowy, gorczycę, pieprz, ziele angielskie - no i wariacje na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: ogórki - różnica IP: *.access.telenet.be 07.06.06, 17:04 Do malosolnych tez sie dodaje chrzan i wszystkie przyprawy jeszcze liscie debu i wisni ( nie znam przyczyny dodawania lisci moze ktos zna ? ) Malosolne nastawia sie zwykle w sezonie w jakims garncu lub sloju pod reka wyciaga sie i zjada a ogorki aby byly ukiszone trzeba zamknac w sloje i schowac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: ogórki - różnica IP: *.access.telenet.be 07.06.06, 17:09 I czosnek sie daje , duzo czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: ogórki - różnica 07.06.06, 17:11 Dokładnie tak! U mnie małosolne robi sie identycznie jak kiszone, tylko zjada za kilka dni a kiszone, zakreca, "gumkuje" i do piwnicy do jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: ogórki - różnica 07.06.06, 17:16 Gość portalu: Xena napisał(a): > Do malosolnych tez sie dodaje chrzan i wszystkie przyprawy jeszcze liscie > debu i wisni ( nie znam przyczyny dodawania lisci moze ktos zna ? ) Nie ma takiej potrzeby. Przez te 3-4 dni te dodatkowe przyprawy nie zdążą zadziałać. Zresztą - widziałaś w sklepie w słojach coś innego niż wodę z koprem i czosnkiem? A poza tym niech każdy robi jak chce. Dodanie liści do kiszonych sprawia, że są bardziej jędrne. Garbniki w liściach działają. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Jeszcze na temat chrzanu i "zestawów do kwasze 07.06.06, 17:24 nia ogórków" Przypominam, że zbiór chrzanu przypada na późną jesień, zestawy do kwaszenia pojawiły się dopiero kilka dni temu a ja ogórki małosolne robię już od półtora miesiąca...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re:Jeszcze na temat chrzanu i "zestawów do kwasze IP: *.access.telenet.be 07.06.06, 17:31 Dzieki banito za wyjasnienie kwestii lisci a malosolne sama chetnie bym zrobila tylko albo brak ogorkow albo kopru i chrzanu najlatwiej o liscie debu :-) Nastawilam kiedys z sypka przyprawa do kiszenia ale wszystko mi zgnilo na dodatek probowalam na wezach bo takich zwyklych nie bylo odpuscilam sobie i tylko kiszone Hector i Furbex kupuje ale doprawiam je czosnkiem po otworzeniu sloika . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz no tez właśnie IP: 213.17.144.* 07.06.06, 19:35 tłumacze mu, ze najpierw są małosolne a potem kiszone a on, że to inna bajka... wydrukuje i pod nos :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: no tez właśnie 07.06.06, 19:57 Kiedyś do małosolnych dawałam liście chrzanu zamiast korzenia, po prostu rwałam dziko rosnące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: no tez właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 20:26 Poza tymi wszystkimi dodatkami, o których pisaliście polecam estragon. Gdzieś wyczytałem, że pomaga w utrzymaniu jędrności kiszonki. Ja dodaje zielony (nie suszony)już od paru lat zarówno do ogórów jak i kapuchy kiszonej. Mam wrażenie,że pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kiku.san Kiedy do słoików? 08.06.06, 09:28 W którym momencie wsadzić małosolne do słoików? Czy można zanim zrobią się całkiem kiszone? I jak to zrobić? Dodać chrzan do słoików? Odpowiedz Link Zgłoś