Dodaj do ulubionych

Tampony vs. Podpaski

07.06.07, 12:42
Hej. Mozecie mi powiedziec czy warto uzywac tampony? Ja od 4 lat uzywam caly
czas podpasek. Probowalam tamponow ale sie boje ze cos wyjdzie nie tak. Ja
idzie sie robic siusiu:) to sie boje? A do kibelka latam czesto bo pije duzo
wody?
Obserwuj wątek
    • cala_w_kwiatkach Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 13:38
      czego sie boisz jak sikasz?
    • farelkaa Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 13:43
      yyy czy ty sikasz pochwą?
      a poważnie, to nie ma się czego bać :)
      Nie wyobrażam sobie życia bez tamponów.
    • ewuchaklucha Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 15:50
      juz nie pamietam kiedy mialam podpaske wlozona w te dni, poza tym nie wyobrazam
      sobie nawet tego-KOSZMAR;) warto, raz wlozysz i wiecej podpasek nie kupisz!:)
      • eli007 Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 16:38
        tylko i wyłącznie tampony :) nie ma się czego bać, nigdy więcej podpasek
    • polskiprl Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 17:47
      Dobrze , ale czy wam ten sznureczek nie przeszkadza? Czujecie ze tampon jest w
      srodku?
      Ja jak czytam o minusach (ze sznureczek moze sie urwac, ze jakas tam choroba)
      to boje sie ze moze to na mnie trafic;/
      • hafsa Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 17:52
        A jak sie urwie to co?
        Nie wyjmiesz?
        Swoja droga nigdy mi sie to nie zdarzylo i nie wiem, co nalezyaloby zrobic, by
        urwac ten sznurek...
        O chorobie, zapewne myslisz o wstrzasie wywolanym gronkowcem? Zdarza sie on
        niezwykle rzadko. Zmieniasz regularnie tampony i nic sie nie dzieje.Zapominasz,
        co to okres.
      • feel_fine Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 18:16
        Hej!
        Zdecydowanie polecam tampony! Są świetne, szczególnie na wakacje;) Dają uczucie
        komfortu i się zapomina, że się ma okres. Ja robię tak, że na dzień używam
        tamponów a na noc podpasek, gdzieś czytałam, że tak jest zdrowiej:)Tak jak już
        ktoś pisał na początek warto kupić najmniejszy rozmiar-nie będziesz miała
        większych problemów z włożeniem tamponu, lub wybierz tampony z aplikatorem-ich
        aplikacja jest jeszcze prostsza. Tamponów używam pare ładnych lat i sznureczek
        się nigdy nie urwał, a poza tym zawsze możesz sprawdzić jego wytrzymałość przed
        aplikacją. Co do TSS jest to choroba wyjątkowo rzadka, więc musiałabyś mieć
        ogromnego pecha żeby Ci się przytrafiła;)Co do wizyt w toalecie to tampon w
        niczym nie przeszkadza-nie koliduje z układem moczowym!Pozdrawiam:)
    • mikams75 Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 18:09
      ja wole podpaski, jakos sie przezwyczailam a wybor jest duzy i wcale nie sa
      niewygodne szczegolnie te cienkie; ginekolodzy rowniez polecaja podpaski.
      Tampony uzywam czasami na wielkie wyjscie albo na plaze, basen itp.
      Nie ma czego sie bac, sznurek tez jeszcze nigdy mi sie nie urwal. Kup
      najmniejszy rozmiar na poczatek. Po wlozeniu nie powinnas nic czuc a jesli
      czujesz ze cos cie uwiera to znaczy ze za plytko wlozylas.
    • zettrzy Re: Tampony vs. Podpaski 07.06.07, 22:17
      tampony sa idealne na basen, do normalnego uzytku nie, bo kiepsko absorbuja i
      trzeba je albo wymieniac co godzine albo ryzykowac przeciek
      jak sie idzie robic siusiu tez trzeba wymienic, no ale to kwestia osobistych
      nawykow higienicznych
    • kamisiunia Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 00:40
      Ja przez jakieś 2-3 lata uzywałam tylko tamponów, zapomniałam co to podpaska i
      było super, do czasu - jestem dziewicą i pani ginegolog wsadza mi na luzaka
      wziernik, hehe, i zabroniła używać tamponów, bo coś tam może mi sie zrobić. Nie
      wiem, czy to w jakiś sposób koliduje z nadżerką czy przyczynia sie do jej
      rozwinięcia, ale wlasnie w czasie tych 3 lat mi powstała [z początku myślałam,
      że nabawiłam się jakiegoś zakażenia bakteryjnego - upławy].
      Radzę więc się zastanowić, bo wynika z postu, że jesteś b. młoda...
      • yagiennka Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 00:41
        Ja stosuję tampony od wielu lat i nigdy nie miałam żadnej nadżerki. To nie ma
        nic wspólnego. Tamponów nie powinno się stosowac tylko wtedy gdy nadżerka JUZ jest.
        • nella27 Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 07:58
          Jeżeli nie masz stanów zapalnych pochwy, ani tendencji do nich ....możesz
          śmiało stosować tampony.Nie ma się czego bać:)
          • sara_87 Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 09:03
            jak się boisz, że się urwie, przed włożeniem sprawdź, mocno go szarpiąc
            • polskiprl Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 10:15
              No dobra. Zalozylam ale jak chodze to czuje i czuje ze mi zaraz wyleci;). Czy
              cos nie tak zrobilam. Jak sie schylam to czyje ze mi wylatuje:)?
              Dzieki za zainteresowanie
              • mikams75 Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 11:14
                nic ci nie wyleci i wogole go nie powinnas czuc. Jesli np. kucasz i czujesz ze
                go masz (ale na serio czujesz, nie dlatego ze wiesz, ze go masz to czujesz) to
                znaczy ze za plytko wlozylas.
              • kamisiunia Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 22:35
                Kup w aptece żel wodny KY, zwilż nim tampon i nawet nie poczujesz jak go
                wsadzisz [odpowiednio głęboko, bo jak juz ktoś powiedział - masz go za pLytko,
                dlatego go czujesz. Wepchnij dalej ;)]

>Ja stosuję tampony od wielu lat i nigdy nie miałam żadnej nadżerki. To nie ma
                >nic wspólnego. Tamponów nie powinno się stosowac tylko wtedy gdy nadżerka JUZ
                >jest.
                Dzięki, to juz wiem, czemu pani doktor zabroniła :]
    • bdzibdzionka co do urywania się sznureczka... 08.06.07, 11:52
      Weź jeden tampon i namocz go wodą, wtedy napęcznieje, i będzie mogła go łatwo
      rozłożyć. Zobacz jak jest zamocowany sznureczek i przekonasz się, że takie
      urwanie się to nie lada zadanie dla niego :) Naprawdę bardzo trudno o to żeby
      się urwał.
    • tunczyczekk Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 12:02
      Ja też polecam tampony, mimo iż sama zbieram się żeby przestawić się na podpaski
      bo podejrzewali u mnie TSS.
      Nie mogę się odzwyczaić po kilku latach, bo tampony są wygodniejsze i nie czuć
      że okres w ogóle jest .
      Co do zerwania sznurka, to nie słyszałam żeby komukolwiek coś takiego się zdarzyło.
    • jarka63 Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 15:55
      Dla mnie tylko podpaski, tampony mogłyby nie istnieć.Bardzo przeszkadza mi
      swiadomość, że mam w sobie jakieś "ciało obce".A koleżance,i owszem, urwał sie
      sznurek.
    • sigrid.storrada Re: Tampony vs. Podpaski 08.06.07, 21:22
      Może jestem nadwrażliwa, ale w każdej, nawet najcieńszej podpasce czuję się jak
      w pieluszce. Nawet te super chłonące są kiepskie - czuję wilgoć.
      Latem - albo mam odparzenia, albo jak założe jakieś mniejsze - przeciekają.
      Wniosek jeden - tylko tampony! Czuję się jakby okresu nie było.
      A sznureczek - nie ma takiej opcji żeby się urwał:)
      • mikams75 Re: Tampony vs. Podpaski 09.06.07, 22:57
        odparzenia robia sie od "plastikowych" podapasek - tych powlekanych czyms co ma
        zapewniac suchosc (np. always), super chlonnosc itd. Od tych z bawelniana
        powloczka nie odparza sie nic (np. niebieskie bella)
    • ofelia1982 Re: Tampony vs. Podpaski 09.06.07, 13:31
      Ja przez wiele lat uzywalam tamponow i tak jak Wy mowilam, ze nie potrafie
      wyobrazic sobie powrotu do "pieluszek" (nawet jak maja 3mm). ale niestety mimo
      naprawde ogromnej dbalosci (zmiana tamponu co 2 godz, czeste podmywanie sie) -
      zaczelam miec stany zapalne. leczylam je, ale wracaly. Dopiero jak zaczelam
      uzywac podpasek problem zniknal. Nie mowie, ze kazda tak ma. teraz uzywam
      tamponow sporadycznie: jak ide na basen, latem gdy jest ogromny upal etc.
    • looxie Re: Tampony vs. Podpaski 09.06.07, 22:06
      A ja mam tylko szczerą nadzieję, że autorce postu nie chodziło o pytanie - "jak
      można sikać używając jednocześnie tamponu?" Bo jeśli pytanie zawarte w pierwszym
      poście do tego się sprowadza, to ja nawet nie wiem, jak to skomentować.
    • czarodziejka87 Re: Tampony vs. Podpaski 09.06.07, 22:35
      Tamopny sa ok, ale maja tez swoje minusy. Mnie najbardziej denerwuje brudzacy
      sie sznureczek i przeciekanie(trzeba wkladac wkladki):/
      • polskiprl Re: Tampony vs. Podpaski 10.06.07, 13:08
        A co ile godzin trzeba wymianc tampony?
    • morepig Re: Tampony vs. Podpaski 10.06.07, 13:54
      od zawsze tampony tylko i wylacznie. podpaskom mowimy nie

jak mialam 13 lat to tez sie bala tych chorob ale pozniej sie okazalo ze bol
      glowy to u mnie psm a nei te chorobska ;-PPP
      • beat-a Re: Tampony vs. Podpaski 10.06.07, 20:50
        noo ja jestem dziewicą i już paręnaście razy próbowałam założyć tampon i się nie
        udało. to w ogóle da się zrobić bez przerywania błony?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka