Dodaj do ulubionych

Boję się dentysty...

16.06.07, 22:19
Mój ząb jest do usunięcia...Do wyrwania podchodziłam już 3 razy. Przed samym
gabinetem robiłam "w tył zwrot"...i już mnie nie było... To moją największa
porażka. Nie umiem się przełamać choć niczego bardziej nie pragnę niż
pozbycia się tego problemu... Muszę myć zęby co 2 godziny by nie było czyć
przykrego zapach jaki wytwarza się przez obecność chorego zęba...
Ale przed gabinetem panika, płacz i i ucieczka.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Myślałam o narkozie ale nie stać mnie na
to.
Jest jakaś szansa by nie bolało?
Mam 23 lata a u stomatologa zachowuję sie jak 5 letnie dziecko. To silniejsze
ode3 mnie...
Pomózcie..
Obserwuj wątek
    • tonkabean Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:27
      Ja tez nie przepadam za wizytami u stomatologa, ale gdy zdecydowalam sie na
      aparat ortodoncyjny, musialam miec usuniete dwie zdrowe czworki. Jesli Twoj zab
      jest chory i wymaga ekstrakcji to nie ma na co czekac. Przede wszystkim
      przygotuj sie psychicznie, tak naprawde boli uklucie przy znieczuleniu (mozesz
      poprosic o przewodowe, na pol szczeki lub zuchwy) ale stomatolog bedzie
      wiedzial lepiej. Mozesz wziac cos na uspokojenie, lecz powinnas skonsultowac to
      z lekarzem i po zazyciu powiadomic dentyste. A przede wszystkim dobrze byloby
      gdyby towarzyszyla i wspierala Cie bliska racjonalna osoba. Powodzenia i nie
      zwlekaj :-)
      • anula36 Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:33
        idz do lekarza pierwszego kontaktu, wez recepte na cos uspokajajacego, a potem do poleconego dentysty z asysta kogos bliskiego.
        Nie wstyd ci siac smrod z ust jak Shreck? O zdrowiu nie wspominajac.
        • dansid Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:43
          Masz rację, tego się strasznie wstydzę...I wciąż się zastanawiam co
          gorsze...myć zęby sto razy dziennie ździerając szkliwo czy płakać u dentysty.
          Nie boję się samego znieczulenia....ale te kleszcze...Niby nie boli ale jakoś
          trudno mi to zrozumieć...Dla mnie to jakiś horror...Czytałam coś o gazie
          rozweselającym...może to jest tańsze od narkozy. Na zwykłe znieczulenie nie
          pójdę. Nie ma mowy. Prędzej umrę z bólu jak zacznie boleć. 5 lat temu przy
          wizycie u stomatologa uderzyłam lekarza...W gabinecie jestem nieobliczalna.
          Boję się własnej reakcji...
      • ooo7 Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:37
        Też sie kiedyś bałam ale zxnalazłam gabinet gdzie stosuje sie gaz
        rozweselający. Pięć razy krążyłam wokoł gabinetu aż w końcu odważyłam sie wejść
        i porozmawiać. Pani dentystka pokazała mi krotki film na video jak wygląda
        zabieg i zachęcona umowiłam sie na drugi dzień. Zabieg z uzyciem gazu to wprost
        przyjemnośc! Koszt dodatkowe 20zł do usługi np. borowania. Wystarczyły mi dwie
        wizyty z zastosowanem gazu aby zupełnie pozbyć sie lęku przed wiertłem. Wiele
        osób sie boi dentysty więc nie ma sie co wstydzić- ja już nie należę do tych
        osób ;) Ponadto mopzesz poprosić o znieczulenie - u mnie zamiast strzykawek
        stosuja taki specjalny długopis z igłą grubości włosa- wogóle nie boli a po
        znieczuleniu to już wiadomo-nic nie czujesz.
        • ooo7 Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:39
          Poza tym nie zwlekaj bo jak zaniedbasz ząb to mozesz dostać zapalenia okostnej
          lub innego świoństwa i wówczas wszystkie ząbki polecą ;))
          • dansid Re: Boję się dentysty... 16.06.07, 22:45
            Bardzo wam dziękuję...rany niby 1 ząb a tyle problemów...
    • kamisiunia Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 00:27
      Lepiej rwać niż borować :) Powodzenia :)
      • napolnoc Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 00:57
        kamisiunia napisała:

> Lepiej rwać niż borować :)

Z tym stwierdzeniem sie kompletnie nie zgodze !
        Zab to nie paznokiec, nie odrosnie, raz przez glupote zaniedbana higiena
        powoduje nieodwracalna strate !!! Borowanie do przyjemnych nie nalezy, ale ktora
        lekarska wizyta jest przyjemna? Ja stracilam jedego zeba i do tej pory (lat 10)
        nie moge odzalowac swojej glupoty, ze zeba nie uratowalam ! BTW jesli myje sie
        systematycznie zeby i chodzi sie na kontrolne wizyty 2x w roku to nie dochodzi
        do takich sytuacji, autorka sama sobie winna, a teraz czeka ze my ja po glowce
        poglaszczemy, bo ona zeba latami nie myla....Bylas na tyle dorosla, by zeba tyle
        lat olac, badz teraz dorosla i ponies konsekwencje...Generalnie powodzenia, to
        nic strasznego, po Twoim poscie widac, ze za czesto dentysty nie odwiedzasz,
        wiec nic dziwnego, ze go tak demonizujesz...za pozno dla Ciebie na strach.
        • kamisiunia Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 01:22
          > Z tym stwierdzeniem sie kompletnie nie zgodze !
          Chodzilo mi tylko o porownanie wrazen ;)
          mialam i wyrywanego i borowanego zęba i stwierdzam po fakcie, że mniej przyjemne
          było borowanie. Ale więcej nie dopuszczę do sytuacji, żeby trzeba było zęba usuwać.
    • supervixen Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 01:06
      Przede wszystkim wybierz dobrego dentystę, najlepiej chirurga. Po drugie, jak
      już tu doradzano, weź ze sobą kogoś bliskiego jako wsparcie moralne (kto
      dodatkowo będzie na tyle twardy, aby nie pozwolić Ci po raz kolejny odejść od
      drzwi gabinetu!)

I po trzecie, pozwól w końcu się przekonać, że nie będzie bolało!:) Naprawdę.
      Żyjemy w XXI wieku, medycyna poszła do przodu:) Dobry dentysta nie będzie Ci
      rwał zęba na żywca przecież - jeśli poczujesz, że Cię boli, po prostu mu
      powiesz, a on dołoży znieczulenie, poczeka dłużej, aż chwyci, albo coś wymyśli
      innego (np. wspomniany gaz rozweselający).

A co do szczypców to zamknij oczy i nie patrz:)
    • delicja11 Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 09:16
      Naprawde sie nie boj. Ze mnie taka sama panikara. Swego czasu wolalam wyrywac
      zabki niz je leczyc- dentysta to był moj koszmar ! Do czasu. Znalazlam super
      Pania stomatolog, ktora naprawde dba abym sie nie zraziła...., Zeby lecze tylko
      w znieczuleniu (inaczej nie dam sie dotknac), przedtem Pani stomatolog smaruje
      mi dziaslo jakims żelem , aby wklucie nie bolalo.
      Balam się wczesniej do tego stopnia, że ja siadalam na fotel to zaczynalam
      kaszlec i inne rozne rzeczy z nerwow.
      Teraz grzecznie chodze do dentysty- nistety tylko prywatnie . Da sie przezyć.
      • dhirkae Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 11:53
        Idź i nie zwlekaj! Dziewczyny mają rację, żyjemy w XXI wieku, wizyta u dentysty
        nie musi oznaczać bólu. W tej chwili takie są tendencje z stomatologii, żeby
        leczenie nie bolało. Ja miałam kiedyś borowane zęby w znieczuleniu, lekarka
        miała takie urządzenie o którym mówi ooo7 , nazywa się to "the Wand". Chodzi o
        to, że samo znieczulanie nic nie boli, a używa się do niego czegoś na kształt
        długopisu (żeby pacjent nie przeraził się widokiem strzykawki:) ). Faktycznie
        nic nie bolało, nawet samo znieczulanie. Spróbuj znaleźć gabinet z takim
        urządzeniem, albo stomatologa który stosuje gaz rozweselający. Dobry dentysta
        pomoże Ci pozbyć się strachu:)
        • bromba-i-inni Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 12:37
          Jakaś dziwna ta dyskusja:) Do każdego borowania, do banalnej wymiany
          wypełnienia życzę sobie znieczulenie i zawsze dostaję. Tak mam i już. I wolę
          tradycyjne, to "długopisowe" wg mnie za słabe. Jak znieczuli mi pół twarzy to
          pełen relaks na fotelu, aż dentystka musi mi przypominać żebym usta trzymała
          otwarte;) Gdyby ktos założył mi coś podtrzymującego szczękę to prawdopodobnie
          bym przysnęła...;)
          • annakate Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 15:21
            Jak nie masz odwagi do dentysty, to idź sie zapiszac do poradni nefrologicznej.
            Zakażenia od zębów często i chętnie przenoszą sie na nerki.
            • dansid Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 19:44
              O zęby dbam, tylko ten jeden spędza mi sen z powiek... Gdy chodzę do dentysty z
              jakimś innym zebem to oczywiście słyszę "6 do ekstrakcji". Ale jakoś zawsze
              odpowiadam "doba to teraz borujemy ten, a z 6 przyjdę za dwa tygodnie"...i już
              nigdy nie pojawiam się u tego samego dentysty...
              Popadam w jakąś paranoję...
              Ale macie rację. Kumpelka się przyda. Juz poprosiłam... Teraz tylko musze
              znaleźć stomatologa w Poznaniu o silnych nerwach i ogromnej cierpliwości.
              Zawsze bałam się bólu. I mam wrażenie że tak już zostanie...
              Myślałam że gaz jest tak samo drogi jak narkoza ale z tego co piszecie to
              nieprawda.
              Jutro pójdę sprawdzić...Naprawde pójdę...
              Pozdrawiam
              • martina_wawa Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 20:19
                Przede wszystkim nie ma się czego wstydzić!
                Żebyś Ty mnie widziała jak idę na badania krwi:D
                Dzień wcześniej rozwolnienie z nerwów i oczywiście nieprzespana noc.
                Podobnie jest u dentysty.
                Rok temu miałam pierwszy raz ząb leczony kanałowo i rozpisywałam się na
                przeróżnych forach,żeby ktoś mi napisał-"to nie boli"(nikt jednak tak nie napisał).
                Pytałam wszystkich znajomych i rodziny i każdy mówił-"uuuu boli,bez znieczulenia
                nie siadaj na fotel".
                i ja głupia uwierzyłam..
                Ząb wyleczono mi bez żadnego znieczulenia i na prawdę nie było strasznie:)
                Tak więc nie bój się i wyrywania-teraz znieczulenia są na prawdę super i nie
                będzie tak źle:)
                Pozdrawiam.
              • bromba-i-inni Re: Boję się dentysty... 17.06.07, 20:32
                dansid napisała:
                > Zawsze bałam się bólu.

Ale przecież to nie boli....
    • bromba-i-inni bardzo a propos....;] 18.06.07, 08:10
      www.joemonster.org/article/7477/czy-ty-tez-boisz-sie-swojego-dentysty
    • pro.wizja Ja też się boję :) 18.06.07, 09:53
      Ja też się boję dentysty ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się