Dodaj do ulubionych

tabletki anty, a cera??

21.06.07, 09:41
czy pogorszenie cery przy łykaniu tavbletek anty- jest tylko chwilowe, czy
lepiej zmienic tabletki?? Konczę dopiero pierwsze opakowanie i strasznie mnie
wysypało. Podejrzewam, że to kwestia hormonów, zatem czy jak organizm sie do
nich dostroi to pryszcze znikną???
Obserwuj wątek
    • farelkaa Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 10:13
      Zawsze mialam cerę do pozazdroszczenia, gładziutka, rumiana etc. Odkąd biorę
      tabletki zauważyłam pogorszenie, nawet kiedy zrobiłam przerwę kilkumiesięczną
      nic się nie zmieniło. Tabletek nie zmieniłam bo poza problemami z cerą, świetnie
      na mnie wpływają. Biorę Harmonet.
      • monia816 Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 10:52
        po HARMONECIE, MIAŁAM TEZ WYSYP.ZRESZTA TAM PISZE, ZE skutkiem ubocznym może
        byc trądzik.po 2opakowaniach leakrze mi zmienił tabletki i wszytsko wróciło do
        normy.
    • kropkaw Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 10:57
      Ja na swoja cere tez nigdy nie narzekalam, ale widze ze po Harmonecie lekko sie
      pogorszyla. Tzn zauwazylam ze czesciej wyskakuja mi male wypryski ktorych juz od
      okresu dojrzewania nie mialam, jedynie przed miesiaczka rzadko wyskakiwaly.
      Ponadto chyba cera twarzy stala sie bardziej tlusta, i mam wrazenie ze sie po
      prostu swiece :) ale moze to ze wzgledu na pore roku, jest bardzo cieplo i
      parno, moze to dlatego.
    • e_madziq Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 10:58
      dzięki za odp. Niestety nic pocieszającego nie wyczytałam:( Pierwsze tabletki
      zmieniłam bo caluski cykl miałam plamienia, a teraz te cholerne pryszcze:(((
      • sathori Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 11:19
        Ja biorę Cilest. I tez na początku miałam cały miesiąc plamienia, ale po równym
        miesiącu to zniknęło (i zawsze tak miałam gdy po jakiejś przerwie wracałam do
        pigułek). radą na to może być wzięcie pierwszej tabletki w piątym dniu cyklu.
        Tak mi ostatnio polecił ginekolog, bo to podobno mniej inwazyjne dla organizmu
        tylko przez pierwszy tydzień jest mniejsza skutecznośc - no a plam nie było.
        Ale wracając do wątku. Mi Cilest właśnie pomógł na cere, a moja kolezanka która
        miała okropne problemy z pryszczami dostawała właśnie na to tabletki hormonalne
        i w sumie antykoncepcja była u niej efektem ubocznym... może to wina tego harmonetu?
        • e_madziq Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 11:51
          ja biorę rigevidon, plamienia miałam po mercilonie, który kiedyś brałam przez 5
          lat i było ok.
      • farelkaa Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 11:58
        Jak zaczęłam brać harmonet, to też przez cały miesiąc miałam plamienia, lekarz
        powiedział, że to normalne i, że po trzech miesiącach wszystko wróci do normy.
        • e_madziq Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 12:00
          tak, też o tym wiedziałąm, ale 3 m-ce plamień mnie przerazało, tabletki
          działały jak podwójna antykoncepcja
          • kropkaw Re: tabletki anty, a cera?? 21.06.07, 14:20
            to jest roznie z tego co wiem,
            u niektorych kobiet harmonet wplywa dobrze na cere,ale to jest rzadkosc.
            slyszalam, ze DIANA jest rewelacyjna na problemy z cera.
            jesli chodzi o plamienia, to przy harmonecie mialam ooooogroooomne.. ble...
            przez prawie caly cykl. po , chyba 18 dniu zniknely jak reka odjal.
            A wracajac do cery to , pomimo tego ze przez pierwsze miesiace troche sie
            umeczylam z tymi tabletkami, i jakos nie widze tez poprawy cery , to chyba nie
            bede go odstawiac, bo teraz wszystkie dolegliwosci poszly w sina dal, a ja sie
            dobrze po nich czuje. Z cera mozna sobie jeszcze jakos poradzic. Nie jest tak
            zle. Wydaje mi sie ze trzeba poprostu udac sie do lekarza i powiedziec ze zalezy
            Ci na tym, aby cera Ci sie poprawila i lekarz dobierze Ci tabletki z dawka
            odpowiednich hormonow i problem z glowy .
            • siedlczanka Re: tabletki anty, a cera?? 22.06.07, 18:25
              Hej, ja zaczęłam brać tabletki właśnie na cerę. Najpierw były to Diane, ale po tym jak mi ginekolog powiedziała, że lepiej ich dłużej nie brać, przeszłam na Cilest. Efekt w obu przypadkach jest bardzo dobry. Poprawił się ogólny stan skóry, nie robią mi się aż takie wypryski co kiedyś, ale dla jeszcze lepszego efektu stosuję oczywiście nacodzień odpowiednie kosmetyki. Aktualnie testuje na sobie Normaderm Vichy. :)

Jeżeli chodzi o dodatkowe "atrakcje" związane z tabletkami, to ja praktycznie ich nie mam, poza pojedyńczymi przypadkami paru dni plamień w ciągu 3 lat brania tabletek. Ale poza tym jestem bardzo zadowolona. :)
    • kornelka_morelka lewonorgestrel? zmień! 23.06.07, 00:15
      e_madziq, zmień konieczne. Nie czekaj. Twoje tabletki zawierają lewonorgestrel,
      progesteron o silnym działaniu androgennym, czyli "zmężczającym". Nie warto
      czekać, mała szansa, że Twoj organizm przestanie reagować androgennie na ten
      hormon. Poproś ginekologa o coś neutralnego pod względem działania androgennego,
      lub wręcz o lekkim dziłaniu antyandrogennym, czyli zawierającego np.
      dezogestrel, dienogest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka