Dodaj do ulubionych

USA - Meksyk - Hawaje

21.06.06, 12:51
Hejka :) Wybieram się na wycieczkę jak w temacie i mam pytanko do osób które
już na takim wyjeździe były - czy podczas objazdu są dodatkowo płatne miejsca
do zwiedzania ? Jeśli tak - jakie i ile ?
A może na forum jest ktoś kto też się wybiera na taką wycieczkę w sierpniu ?
Obserwuj wątek
    • katlia Re: USA - Meksyk - Hawaje 21.06.06, 18:12
      czy zdajesz sobie sprawe, ze sierpien w Meksyku to pora huraganow?
      • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 21.06.06, 18:36
        nie wiedziałam o tym...ale ja tam na szczęście tylko pół dnia będę i to tylko
        przy granicy z USA...więc myślę, że nic mi nie grozi :)
        ale dzięki :)
        • katlia Re: USA - Meksyk - Hawaje 21.06.06, 20:12
          A to, no problem. Szerokiej drogi :)
      • Gość: nata Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.pn.at.cox.net 21.06.06, 22:22
        NIE tylko sierpien i nie tylko Meksyk. A co z sezonem huraganowym trwajacym od
        czerwca do padzienrika na pld, pln. florydzie a nawet -jak pamietamy- na
        wybrzezach Luzijany i w Alabamie?
        Nie zwiedzac?
        nata
    • emigrant_ka Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 00:49
      Wszystko zalezy od tego gdzie i co bedziesz zwiedzala.
      Na Hawajach plaze sa bezplatne, kazde inne atrakcje jak nurkowanie, wycieczki
      statkami, czy imprezy artystyczne sa platne, Odnosnie USA wiekszosc parkow jest
      platna, ale jesli jest to wycieczka zorganizowana, to placi sie od autokaru, nie
      od osoby.
      Napisz mniej wiecej co masz w programie, a postraram sie udzielic bardziej
      szczegolowej odpowiedzi:)

Pozdrawiam

emigrant_ka
      • jot-23 Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 04:36
        wiem co mozna robic przez pol dnia w meksyku przy granicy z USA!
      • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 11:07
        W programie mam parę parków i innych atrakcji i za nie mam zapłacić ileś tam $
        dodatkowo. Tylko zastanawiam się czy będą jakieś atrakcje, których nie ma w
        katalogu - np. wiem, że jest dodatkowa wycieczka na Alcatraz...ale nie wiem,
        czy coś jeszcze ... a chciałabym wiedzieć, ile $ mam ze sobą zabrać na
        te "dodatki".

A jakbyś mogła mi napisać, jeśli się orientujesz, ile może kosztować nurkowanie
        i czy jest możliwość nurkowania z instruktorem "za rękę", bo nie mam
        kwalifikacji...a bardzo to lubię....

Dzięi za odpowiedź :)
        • emigrant_ka Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 13:44
          Podajesz za malo szczegolow na temat wycieczki.
          Wyprawa na Alcatraz; przykladowe ceny;
          www.alcatraztrips.com/index2.asp?source=google
          Nurkowanie w zaleznosci od wyspy na Hawajach, ja bylam miesiac temu na Maui, za
          snorkeling jakies pol dnia to ok $40-50 , za nurkowanie z jedna butla ok, $100-$120.
          To sa przykladowe ceny, mozna znalesc taniej na miejscu.
          Na Maui popularna atrakcja jest zjazd rowerem z wulkanu z wysokosci 10.000
          metrow, cena to $50-79 w co wliczone jest odebranie z hotelu,zawiezienie na
          gore[czesto na wschod slonca], pozyczenie roweru/kasku i jakies peleryny
          przeciwdeszczowej:)

Jesli jednak wybierasz sie z wycieczka , to w zaleznosci od tego co biuro ma w
          planach, Twoj czas bedzie nieco ograniczony:)

W kazdym przypadku ; wjazdu do parkow, wycieczek na alcatraz, czy innych
          atrakcji, placi sie troche mniej, od grupy niz od pojedynczej osoby.

Pozdrawiam

emigrant_ka
          • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 15:10
            Dzięki za odpowiedź :)
            Podałam tak mało szczegółów, bo ceny za objazd i wycieczki na nim proponowane w
            katalogu to mam już obliczone - muszę dać $ przewodnikowi...chodziło mi tylko o
            te wycieczki, których nie ma w katalogu - czy podczas objazdu będą jakieś
            nieujęte....
            Dzięki za wiadomości o Hawajach.,...z nurkowania na pewno skorzystam :)
            • ertes Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 15:55
              Bez uprawnien nurka to raczej mozesz zapomniec o nurkowaniu. I nawet dobrze bo
              to nie jest wcale proste. Nastaw sie na snorkelling.
              • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 22.06.06, 16:26
                A nie da się nurkować na takich samych zasadach jak np. w Egipcie ? Tam
                nurkowałam za rękę z instruktorem...i na małą głębokość....
                • Gość: Wolny Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.06.06, 23:37
                  Na Hawajach to raczej nie pozwola nurkowac jezeli osoba nie ma kfalifikacji na
                  nurkowanie. Na ktora wyspe na Hawaii?
                  Zycze przyjemnych wakacji.
                  • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 23.06.06, 00:22
                    Szkoda....pozostaje mi wtedy snorkeling....

Lecę na Oahu :) Już się nie mogę doczekać :) Dzięki :)
                  • dunia77 Re: USA - Meksyk - Hawaje 05.07.06, 16:28
                    > Na Hawajach to raczej nie pozwola nurkowac jezeli osoba nie ma kfalifikacji na
                    > nurkowanie.

Mylisz sie. Np na Kauai mozna bylo takie nurkowanie zorganizowac doslownie
                    wszedzie (np. standardowy Discover Scuba Diving PADI).
                    Na Oahu nie bedzie inaczej, np.
                    aaadiving.com/beginning.php#dsd
                    Fajnie jest tak sobie popisac o czyms o czym sie nie ma zielonego pojecia,
                    prawda ? ;-)
          • frequentflyer Re: USA - Meksyk - Hawaje 20.07.06, 00:28
            10000 metrów? to jeden z wyższych wulkanów musi być.
            jak byłem tam w 2000, Haleakala miała chyba 3055 m i była warta zarwanej nocy.
    • Gość: Mi 27 Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.mokotowplaza.waw.pl 24.06.06, 14:50
      Hej,

Też rozważam podobny wyjazd w podobnym terminie. Tylko skrócony - bez Hawajów.
      Z ciekawości zapytam - z jakiego biura się wybierasz? Znam dwa z takim
      programem : Logos Travel Marek Śliwka i Logos Tour ZNP. Na razie jedyne co
      powoduje że się waham to konieczna dopłata do pokoju jedynki...Mi bardziej
      podoba się wycieczka z Logos Travel i jeśli się zdecyduję to z nimi.
      • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 24.06.06, 15:14
        Jadę z biurem Logos Travel - M. Śliwki, o programie Logos Tour dowiedziałam się
        po zapisaniu na wycieczkę....ale na szczęście podoba mi się bardzo program
        L.Travel i mam nadzieję, że wyjazd się uda :)
        • Gość: Observer Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.aster.pl 04.07.06, 20:11
          Hej, rzeczywiscie trudno dobrze Ci doradzic bo powinnas podac co jest w
          wycieczce, jakie dokladnie miejsca odwiedzasz i ile tam masz czasu.
          Jak chcesz porady to napisz cos wiecej.
          Bylem na Hawajach 2 lata temu. Odwiedzilem 2 wyspy - Oahu i Hawaii(Big Island)
          Jest tam tyle pieknych miejsc do zobaczenia ze przy krotkim wyjezdzie nie
          zdazysz zobaczyc tego co masz za darmo. Koniecznie pojedz do Hanauma Bay (15km
          od Waikiki). Tam mozesz nurkowac z maska na niezlej rafie we wnetrzu wulkanu
          (rano z zolwiami morskimi). Cena okolo 5$ jesli dobrze pamietam. Poza tym warto
          podjechac do Pearl Harbour - cena ok 10$ Generalnie wejscia w stanach kosztuja
          okolo 10-20$, rejs na kilka godzin i nurkowanie to 50-100$. W niektorych
          miejscach i porach roku mozesz ogladac wieloryby. Czesto mozesz plywac z
          zolwiami.
          Warto objechac cala wyspe, zobaczyc cudowne wodospady po drugiej stronie,
          zobaczyc NorthCoast slynna z fal dla windsurferow, wejsc na Diamond Head
          (wygasly wulkan przy Waikiki)czy odwiedzic plantacje ananasow Dole'a. No i nie
          wiem czy bedziesz tam wozona czy musisz miec autko..Generalnie Hawaje sa sporo
          drozsze niz kontynentalne stany.
          Ale wrazenia niezapomniane...bedziesz miala wakacje jak z bajki. A zapach
          Plumerii bedziesz pamietac do konca zycia :-))))
          Milego urlopu!!
          • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 04.07.06, 20:49
            Dzięki :)
            Z tego co opisałeś wakacje zapowiadają się po prostu wspaniale...w programie
            mam objazd wyspy (z ananasami i zatoką) i Pearl Harbour...chce dodatkowo kupić
            wylot na Big Island i koniecznie nurkowanie :) No i myślę, że wychodzi na to że
            tylko na tyle mi starczy czasu :( Będzie trzeba pojechać jeszcze raz :):)

Już nie mogę się doczekać jak zacznę się pakować :)
            • ontarian Re: USA - Meksyk - Hawaje 04.07.06, 20:54
              tasiemeczka napisała:

> Już nie mogę się doczekać jak zacznę się pakować :)
              zacznij sie teraz pakowac
            • Gość: Observer Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.aster.pl 04.07.06, 21:32
              Bo Hawaje sa super :-)))
              A propos Oahu, przypomnialem sobie kilka szczegolow - warte zobaczenia sa
              Sacred falls, Makapu beach, Kanehoe i koniecznie wspomniana Hanauma Bay do
              nurkowania ze zwyklą maska.
              Jesli masz czas zeby poleciec na ktora z wysp to mozesz miec dylemat - kazda
              jest inna.
              Kauai - wyspa ogrodow - z najwiekszym na Pacyfiku kanionem, przpieknymi Napali
              Coast i generalnie z pieknym lasem tropikalnym- jesli bedzie mi dane tam
              wlasnie pojade nastepnym razem.
              Mala Molokai - najwieksze klify na Hawajach (ok 600m) i wiosna mozna ogladac
              wieloryby
              Maui - 2 wulkany, mozliwosci zjazdu z nich na rowerach prosto do oceanu
              (kilkadziesiat km w dol!)
              Hawaii - na niej bylem - wyspa kontrastow.Potrzebny samochod do jej zjezdzenia
              bo ja przejechalem tam ok 400km!! Ma dwa ogromne wulkany Mauna Kea i Mauna Loa -
              na tym pierwszym (4205m) jest obserwatorium astronomiczne na ktore mozna
              wjechac samochodem.
              Wschodnia czesc wyspy jest ciagle nasloneczniona a zachodnia to ciagly deszcz
              tropikalny. Stad na jednej stronie masz klimat prawie srodziemnomorski tyle ze
              z uprawami kawy, mango itp a z drugiej lasy deszczowe.
              Na wschodzie odwiedz National Historical Park z kultura polinezyjska
              Potem jadac na zachod jedziesz do parku wulkanu Kilauea - wulkan jest czynny i
              warto podjechac nad ocean, podejsc i zobaczyc (jesli masz szczescie) jak
              czerwona lawa wlewa sie do oceanu - cos niesamowitego. Warto tez pojsc do lasu
              gdzie zamiast drzew masz ogromne paprocie..niezla sprawa :-)
              Potem zachod - Akaka falls i las deszczowy - tam krecono fragmenty do Indiana
              Jones'a. Dalej jest Waipio Valley - krolewska dolina
              Jest tez Rainow falls kolo Hilo ale maly. W okolicach HIlo jest tez ciekawy
              ogrod botaniczny.
              Cala wyspe ja zjechalem w 2 dni i mysle ze na kazda mozna tyle przeznaczyc.
              Niestety bilety miedzy wyspami nie sa tanie. Polecam wykupic od razu pakiet -
              samolot-samochod-hotel lub samolot-samochod. Wychodzi taniej. Warto sprawdzic 2-
              3 biura w Waikiki zanim sie zdecydujesz.
              Jakbys miala jakies pytanka daj znac.
              A przyroda Hawajow Cie zaskoczy..:-)
              Z milych niespodzianek - mimo polozenia nie ma tam ani much ani komarow!! :-)
              • tasiemeczka Re: USA - Meksyk - Hawaje 04.07.06, 21:43
                Dzieki za tak szczegółowe opisy :) Na pewno na Big Island się wybiorę...po
                prostu po tym co napisałeś - MUSZĘ :))
                Nie wiem, jak z pozostałymi wyspami....nie dam rady podczas tego pobytu....ale
                zawsze można pojechać ponownie...:)))
                Jak mi się nasuną jakieś pytania to jeszcze napiszę :) Dzięki za pomoc :)
                • Gość: Observer Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.aster.pl 04.07.06, 23:26
                  Przyjemnosc po mojej stronie. Na samo wspomnienie milo mi sie robi. Zamawiam
                  obejrzenie zdjec po powrocie ;-)))

Wazna uwaga, ja na wariata w jednym podejsciu wjechalem na Mauna Kea (4205m) co
                  nie bylo madre - jesli chcesz tam wjechac zaplanuj to tak zeby zatrzymac sie na
                  kilka godzin na wysokosci ok 2000m dla aklimatyzacji - inaczej mozesz miec
                  zawroty glowy na szczycie i inne dolegliwosci natury choroby wysokosciowej.

I nastaw sie na 2-3 dni aklimatyzacji generalnie. W koncu tam masz ok 12 godzin
                  roznicy czasu :-)
                  • Gość: gosc Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.hrl.com 06.07.06, 01:13
                    Na Oahu w honolulu spedziz noc mozna dosyc tanio , za 50 dol , wynajecie
                    samochodu tez nies drogie , ale benzyna jest kosztowna , warto pojechac na
                    polnoc np na Sand Beach, swietne duze fale, i pojsc do Hiltona na happy hours ,
                    kazdy moze wejsc i pijac coctail obserowac surferow( slynna plaza) i zachod
                    slonca , piekne wspomnienia
    • dlotiw2 Re: USA - Meksyk - Hawaje 09.07.06, 14:45
      Witam
      Tez mysle o wyprawie na Hawaje ale przerazaja mnie koszty. Chcialme kupic bilet
      do New York a tam jakies last minute na Hawaje, co mysliscie o takim
      rozwiazaniu? Jakie srodki trzeba przenaczyc na taki wyjazd ok 7-10 dni na
      Hawajach?
      • Gość: Observer Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.aster.pl 10.07.06, 12:14
        Moim zdaniem nie oplaca sie - taniej jak posledzic oferty np BA i kupisz w
        Polsce od razu bilet na Hawaje z przesiadka w Londynie i LA. Zaoszczedszisz min
        polowe. 7-10 dni - koszt zalezy czy jedziesz z kims i czy rozkladasz koszty czy
        nie i co robisz na miejscu
        Przyzwoity hotel w Waikiki masz za okolo 90$/pokoj/dzien. - jesli masz 3 osoby
        to widzisz jak koszty leca..Mozna tez YMCA za 30$ ale daleko od plazy i
        standard sredni.
        Na miejscu ceny jedzenia - polskie x2 - sam policz ile wydasz. Jedzac w
        chinskich dzielnicach lub w japonskich knajpkach wydasz bardzo malo.
        Jesli potrzebujsz samochodu to koszt min 60-80$/dzien+ paliwo (mniej wiecej
        polskie ceny - drozej niz na ladzie)
        Jesli chcesz przeleciec na inna wyspe a warto to koszt ok 100$ samolot + na
        miejscu warto wziasc samochod - oplaca sie brac oferty laczone - samolot i
        samochod.
        Generalnie - jak sie sprezysz to z Polski mozesz zorganizowac 10 dni na
        Hawajach za jakies 6tys PLN.
    • Gość: nadja Re: USA - Meksyk - Hawaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:13
      Chetnie poczytam recenzje z tej wycieczki, bo rowniez rozwazam wybranie sie na
      taka :)
      pozdrawiam
      • miminico Re: USA - Meksyk - Hawaje 26.11.14, 20:36
        Witam! Chciałabym zapytać czy ktoś był na wycieczce z biurem Pana Śliwki USA-MEKSYK-HAWAJE i czy poleca, być może ktoś chce podzielić się opinią, wrażeniami. Będę wdzięczna, ponieważ zamierzam wybrać się w czerwcu 2015.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka