Dodaj do ulubionych

niebieskie oczy - problem z cieniami

27.06.07, 20:26
Napiszcie proszę, jakie cienie pasują do szaroniebieskich oczu? Kiedyś
wizażystka doradziła mi różowe i fioletowe, ale wyglądam w nich okropnie -
staro i w dodatku jakbym nie spała całą noc. Podobnie w brązowych.
Chciałabym czasem pomalować powieki, ale mam wrażenie, że makijaż tylko mnie
szpeci, więc z reguły maluję jedynie rzęsy. Będę wdzięczna za porady.
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 27.06.07, 20:40
      Ja mam szaroniebieskie i maluje:
      - różnymi odcieniami beżowego.
      - jasny brąz
      - różowy ale lekko błyszczący
      Zresztą prawde mówiąc dużo kolorów pasuje, ale ja lączę przynajmniej dwa kolory.
      Jednym kolorem umalowane wyglądają tandetnie.
    • lou21 Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 27.06.07, 21:38
      Ja maluję ciemnym odcieniem szarego albo niebieskim.
      Wiem, że wizażyści odradzają cienie w kolorze tęczówki
      i w przypadku niebieskich oczu zalecają beże, brązy, róże,
      ale w moim przypadku to się nie sprawdza.
    • gruszka_na_wierzbie Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 27.06.07, 21:55
      moja siostra ma chyba podobne i slicznie wyglada z jasnymi cieniami:) typu beze,
      rozowo fioletowe, wszystkie ma z odcieniem perlowym z inglota
    • silverwitch Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 27.06.07, 22:11
      Róż różowi nierówny z fioletem podobna sprawa - są rózne odcienie przecież.
      Zresztą nie tylko od koloru oczu zależy czy dobrze wyglądamy umalowane danym
      cieniem. Najważniejsze jest okreslenie kolorytu cery, skłonności do
      podkrążonych oczu, piegów, przebarwień itp. Szaroniebieskie oczy same z siebie
      dają duże pole do popisu bo zmieniaja barwę w zależności od otaczających je
      kolorków. Dlatego przede wszystkim trzeba przyjrzeć reszcie twarz :) Poza tym
      najlepsza jest metoda prób i błędów. Jaki masz typ urody?
      • paskuda_cholera Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 11:25
        Mam ciemne włosy, bardzo jasną cerę (chociaż o dziwo dobrze się opalam)i
        faktycznie stale problemy z podkrążonymi oczami. Może dlatego w makijażu
        wyglądam na zmęczoną.
    • rosa_w_sadzie Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 27.06.07, 22:38
      Dużo zależy jeszcze od koloru skóry i włosów.
      Spróbój rozjaśnić wewnętrzny kącik czymś jasnym, perłowym albo opalizującym
      (bardzo polecam Bourjois np. 08 Beige Rose, albo Inglot nr 18) a wtedy, jeśli
      dasz na zewnętrzny beż (Art Deco 05) czy brąz, powinno Ci byc ładnie. Jeśli
      róż, to raczej w zewnętrznej części łuku brwiowego - bardzo "odświeża"
      spojrzenie.
      A próbowałaś z pomarańczowym? Pięknie łączy się z szaroniebieskimi oczami!
      Proponuję np. Inglot 58.
      • cala_w_kwiatkach Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 01:07
        mam niebiskie oczy, czasem wpadaja w szarosc
        w rozowych cieniach wygladam jakbym miala 'zapite' oczy, wygladaja na bardzoz
        emczone
        uzywam roznych odcieni brazu
        a takze beze i ciemne szarosci (przydymione oko;))
        ostatnio nie moge dac sobie spokoju z kolorem...brzoskwiniowym :)
        • i.want.to.be.fit Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 01:10
          Mam identyczny odcień tęczówki- polecam złoto+beże+fiolety
        • michunia Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 29.06.07, 14:16
          jaki to ten brzoskwiniowy, jaka firma, zdradz cala w kwiatki?
      • ewuniaaa3 Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 07:32
        Ja maluję się tak, jak napisałaś tzn. wewnętrzny kącik rozjaśniam, a na
        zewnętrzny jakiś pomarańczowy, brzoskwiniowy, beżowy- ciepłe kolory w każdym
        bądź razie
        • michunia Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 29.06.07, 11:00
          moze moglabys podac, jakiej firmy jest ten cien brzoskwiniowy? i jaki numer?
    • silverwitch Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 11:57
      Tez mam problem z podkrążonymi oczami i zauważyłam, że najlepiej wyglądam w
      połyskujących cieniach z drobinkami (teraz używam na okrągło Luminys firmy Pupa
      i jestem zachwycona ale nie wszyscy tak je chwalą jak ja). Na całą powiekę
      nakładam jasny rozświetlający cień (blade złoto albo delikatny, cielisty róż) a
      potem część zewnętrzną przyciemniam połyskliwym śliwkowym fioletem. Ważne jest
      też żeby nałożyć odrobinę jaśniejszego cienia pod łukiem brwiowym. Oczka w takim
      makijażu wyglądają na jasne i wypoczęte. Brązy odradzam - bardzo ciężko dobrać
      odcień brązu który dobrze wygląda przy takim typie urody. Nie jest to niemożliwe
      ale po co tracić czas ;) Co do niebieskiego kolorku to można spróbować ale
      raczej "jeansowy" niebieski niż turkus albo błękit.
      Idę właśnie dziś poszperać w nowych sypkich cieniach Inglota bo widziałam, że
      mają przecudny blask :)
    • melita20 Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 12:43
      Kolory cieni, jak i tęczówek są przecież różne, mimo że są tej samej
      barwy.Myślę, że powinnaś sama poeksperymentować.Mnie jest dobrze w
      zielonym-jasnozielonym, ładnie wydobuje niebieski kolor oka, w jasnoróżowym
      również, w kremowym-perłowym, w złotym średnio, w niebieskim chyba też
      przeciętnie.Do tego oczywiście czarne rzęski i jest ok! wizażystka z kolei
      doradzała mi beż z brązem w odcieniu złotawym, kiedyś tak się malowałam, więc
      wypróbuj-pół oka w jednym kolorze, pół w drugim.
      pzdr
      • caramellisso Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 28.06.07, 13:21
        tez mam szaro-niebiesko-zielone oczy i zadne cienie nie pasuja...uzywam
        eyelinera...
    • zettrzy Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 29.06.07, 00:56
      kolor cieni musi wspolgrac z kolorytem calej twarzy, nie tylko oczu
      poprobuj roznych kolorow, moze kolory zimne beda lepsze - niebieski, zielony,
      szary, w rozmaitych odcieniach
      • venus22 Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 29.06.07, 01:59
        w Inglot, albo MAC, jest tyle testerow, mozna probowac na miejscu az sie trafi
        na dobry kolor, a nawet wiecej niz jeden.

szaroniebieskie dobrze wygladaja zwykle w brazach, bezach, khaki, zieleniach,
        mozna sprawdzic roze, pomarancze, czerwienie
        ale jak juz wpomnialam - najlepiej poexperymentowac w sklepie.

Venus
    • panna_zaobraczkowanna Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 29.06.07, 16:18
      proponuje kolory kontrastowe, ale niezbyt intensywne: ceglasty, pomarancz,
      jasny żółty. Oczywiście nalezy stosować je z umiarem, potem pomalować rzęsy i
      voila! :)
    • ginger156 Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 30.06.07, 14:18
      Ja mam błękitne oczy i powieki maluję najczęściej w odcieniach różu i fioletu,
      często też na brązowo albo oliwkowo.Słyszałam że przy takim kolorze oczu
      korzystny jest też pomarańcz ale nie wiem jak to jest przy szaro-niebieskim
      oczach
    • a_gadek Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 05.07.07, 11:15
      radziłabym jednak przekonać się do brązów- nie muszą być ciemne, można je
      stopniować na oku, dodać trochę złotego lub beżowego i na pewno będzie ok;
      też mam takie oczy i właśnie taki makijaż wychodzi najładniej i najnaturalniej,
      świetnie podkreśla tęczówkę i wydobywa dodatkowo jej błękitny akcent...
      spróbuj jeszcze raz, poeksperymentuj troszeczkę, porozcieraj kilka odcieni ;-)
    • jogga Re: niebieskie oczy - problem z cieniami 05.07.07, 12:04
      Oczy mam niebieskie - od lat używam cieni do powiek i jeden kolor sprawdza się
      u mnie w 100%- wszelkie odcienie szarości: od matowych ciemnych, którymi robię
      delikatne kreski na górnej powiece, po moje ulubione stalowe szarości( inglot
      robi potójne szarości- od prawie białego po ciemne). Do tego delikatny róż na
      kości policzkowe+jeszcze delikatniejszym różem łuki brwiowe, błyszczyk
      jaśniutenki i subtelny makijaż gotowy. Dobrze u mnie sprawdza się też kolorek
      brązu, ale średniego. Wybieram takie cienie na wielkie wyjścia. Oczy wygladają
      bardzo seksownie jak do tego brązu doda się szarości w postaci "rozdymionych"
      kresek na górnej powiece. najczęściej rówież tym brązowym cieniem muskam także
      policzki. Cienie które uzywam są perłowe lub półmatowe. Pozdrawiam
    • mata811 jak malować... 05.07.07, 12:55
      należy umiejętnie cieniować powieke cieniem, używać jaśniutkiego cienia pod
      łukiem brwiowym, przy zewnętrznym kąciku oka malować bardziej intensywnie,a
      przy wewnętrznej stronie powieki ruchomej także jasny cień-najlepiej ten sam co
      pod brwiami.
      Polecam wizyte u kosmetyczki na wykonanie makijażu, a napewno sie nauczysz
      malowac sama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka