Gość: RACHELA JA MAM DWIE CÓRCIE OLIWIE I SANDRĘ IP: *.inds.pl / 192.168.0.* 23.06.03, 21:52 Odpowiedz Link Zgłoś
mijka Re: jakie imie dac dziewczynce? 23.06.03, 22:31 Zdecydowanie będą to: SARA WIKTORIA OLIWIA Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika a jakich nie dać?? :) i dlaczego?? 23.06.03, 23:25 Ja zawsze mam pecha. Kiedyś chciałam Marcelinkę... to sie Marcyska w Złotopolskich pojawiła :( potem chciałam Martynkę... to sie pani W. wpitoliła : ( potem myslałam Natalii.... heh i znów jakaś oreiro wypadła :( Zawsze podobały mi sie imiona: Jagoda, Malina... ale mam "owocowe" nazwisko po męzu :) i jakoś głupio by to brzmiało..... A teraz myślę o Milenie, Marysi lub Łucji.... A syn na 10000% to będzie Max - Maxymilian po pradziadkach :) Pozdrawiam, KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondigirl Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 07:30 ja proponuję imię Julia jest bardzo ładne i niepretensjonalne,ale też nowoczesne i niespotykane narazie bardzo często Odpowiedz Link Zgłoś
maja281 Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 10:07 Gość portalu: blondigirl napisał(a): > ja proponuję imię Julia jest bardzo ładne i niepretensjonalne,ale też > nowoczesne i niespotykane narazie bardzo często Fakt ładne imię ale co druga dziewczynka ma wlaśnie takie, to teraz najpopularniejsze imie w tym kraju:). M Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 09:45 Ja uważam, że te wszystkie Idalie, Nikole, Andżeliki są wynikiem kompleksów rodziców, którzy tak chcą nadążyć za Zachodem, że wydaje im się, że jeżeli dziecko będzie nosiło "filmowe";)) imię, to bardziej zbliży się do Wielkiego Świata;) Ja noszę bardzo pospolite imię, bo tylko -Kaśka, ale wdzięczna jestem rodzicom za trywialność imienia, niż gdybym "nosiła" teraz coś pseudoatrakcyjnego w stylu Amanda czy Oliwia. Tym bardziej, że większość tych "atrakcyjnych" wymyślnych imion ma się nijak do nazwiska, szczególnie jeżeli mają typową polską końcówkę "-ska". Mamy jakiś szczególny sentyment do seriali i imion, które się w nich przewijają. Dzisiaj chodzi po Polsce niemało istot, które padły ofiarą zauroczenia Mam postaciami Isaury, Aleksis-(zgroza!)i Lindy przyp.z Dynastii ;) Mój brat ma w klasie Ariela...szkoda tylko, że rodzice nie zastanowili się, że w przyszłości nikomu nie będzie kojarzyło się to imię, ze skądinąd sympatycznym bohaterem filmu "Niekończąca się Opowieść"... a jedynie z proszkiem do prania....Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beauty20 Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.adm.uni.wroc.pl 24.06.03, 12:50 nie wiem czy to akurat adekwatne ale moja siostrzenica urodzila sie w Anglii i ma na imie Satin.z innych imion podobaja mi sie Tiffany,Estella,Karolina[wazne jest zeby imie mozna bylo wymawiac w innych jezykach a nie jakies nieprzetlumaczalne Grazynki,Kazimiery bleee] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 212.182.122.* 24.06.03, 15:10 Gość portalu: beauty20 napisał(a): > nie wiem czy to akurat adekwatne ale moja siostrzenica urodzila sie w Anglii i > ma na imie Satin.z innych imion podobaja mi sie Tiffany,Estella,Karolina [wazne > jest zeby imie mozna bylo wymawiac w innych jezykach a nie jakies > nieprzetlumaczalne Grazynki,Kazimiery bleee] Ale imion w ogole sie nie tlumaczy, nie pomyslalas o tym? A jezeli sadzisz ze sie powinno, to jak twoim zdaniem mialoby brzmiec imie Satin po polsku? Satyna? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 15:57 ja tez jestem Kaśka i.... wielu znajomych mojej mamy nadało tak na imie swoim córkom. Bardzo im się podobało imię. Ja również się ciesze, zwłaszcza, że miałam ewentualnie byc Dominisią. Każde pokolenie to swoista moda i popularność danych imion: Nasze babcie: Józefa, Wiktoria, Helena, Maria, Jadwiga Nasze mamy: Krystyna, Zofia, Teresa, Kazimiera My: Anna, Katarzyna, Agnieszka, Barbara, Małgorzata Nasze córki: Nikola, Angelika, Natalia, Oliwia Owszem, są przeniemieszania, bo.... moda powraca, czasem chcemy nadać dziecku imię na czyjąś cześc (chcemy by było podobne, miało jakieś cechy tej osoby) I tak jak głupie wydaje nam się mieć babcie: angelike czy Oliwie, tak naszym córkom głupio bedzie mieć na imię: Jadwiga czy Józefa/Józefina.... mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi. Na modę imieninową nie ma rady :( chyba, że chcemy byc oryginalni... ale czy dziecko będzie się z tym dobrze czuło?? Fakt jest jeszcze jeden: strasznie wygląda połączenie: Malina Wiśniewska czy Olimpia Tuzinek (znam te przypadki). POmyślmy czy dane imie będzie pasowac do reszty.... Acha... i jeszcze... nie nadawajmy imion, które coś znaczą/ kojarza się (dziewczynka o imieniu Mimoza majac nadwage będzie źle się z tym czuła) - akurat ta uwagę wtrącam, bo o tym przeczytałam w jakimś pismie babskim u teściowej. Pozdrawiam, Kasia vel KIKA Może nam imiona w stylu: oliwia, nikola czy angelika wydaja sie smieszne i pretensjonalne, może niektóre z nas wyśmiewają sie z tych imion mówiąc, że krzywdzi sie dzieci dając im takie imiona, ale pomyslcie, że tak jak nasze roczniki to: Agnieszki, kaski, Anki, Baśki, Gosie i Iwonki tak rocziki 2000- 2005 będą to Nikole, Angeliki, Oliwie. I za kilka, kilkanaście lat Agnieszka czy Anka bedą miały imiona do których równiesnicy bedą się odnosić inaczej. Analogicznie: tak jak nasze mamy to: Krystyny, Zofie, Teresy, Kazimiery.... i my Odpowiedz Link Zgłoś
madzia773 Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 15:27 Dominika - z możliwością używania zdrobnienia Nika Marta - z możliwością używania zdrobnienia Tuśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.03, 16:53 moja mama ma na imie Daniela i do tej pory nie wiemy co mojej babci wpadlo do glowy :) ja lubie to imie. tata mowi na mame dana a babcia anielka.. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszek999 Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 21:09 ja mam na imie Nina ale najbardziej podobaja mi sie dwa imiona: Oliwia i Amelia Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Re: jakie imie dac dziewczynce? 25.06.03, 14:32 Wszystko, moda też, jest ok, ale tylko wtedy, kiedy ktoś umie dostrzec granice między tym co smaczne, a co niestrawne. Nie wszystko co jest modne jest do przyjęcia. Modne są ciuchy Arkadiusa, ale ja bym ich nie włożyła...Z imionami jest tak samo. Ja niespecjalnie lubię imiona staropolskie, nie nazwałabym syna Frankiem, ani Mietkiem (bez urazy dla posiadaczy tychże imion), ani córeczki Jadzią czy Bronką....ale wymyślanie na siłę imienia nowomodnego, tylko dlatego, żeby podążać za modą jest przynajmniej dla mnie owczym pędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vega Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.pl 26.06.03, 23:45 Ostatnio za mną "chodzi" Malwina - Ina, Inka - cudne, prawda? pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 217.96.109.* 27.06.03, 08:58 Nian, Zuzia, Oliwia? Chyba najładniej Monika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElisaDay tylko nie zwykle IP: *.tele2.pl 02.07.03, 19:01 tylko nie: Ania, Kasia i Ola!!!! a feee!! koszmar. mam w klasie 3 anie - boze, jakie to to zwykłe.. i Amelia tez nie.. film i imie mi sie nie podoba. ale ładne są - Laura, Sara, Wiktoria.. i Małgorzata bo to moje imie. podobaja mi sie tez takie ze spolgłoska na koncu - Nel czy Nicole a po polsku to juz gorzej:-/ ps. specjalnie bym dała takie imie zeby za granica nie umieli wymówić - nie bede sie np. podpasowywała pod amerykańców bo im "sz" albo "cz" niewygodnie wymówić :-/ (i nie przedstawiam sie Margaret (ew. przetłumacze tylko dla wiadomosci;) )- specjalnie. ew. zdrabniam Gosia zeby sie jakos zwracali) a moze ......shakira..... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElisaDay *tylko nie zwykle IP: *.tele2.pl 02.07.03, 19:03 i nie Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnietta Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.chello.pl 27.06.03, 20:31 Ja swojej corce znajde imie jak juz zobacze; bez sensu wydaje mi sie wymyslanie imion przed narodzinami; imie musi "wyplynac" z oczu, czola... usmiechu... i jezeli wyplynie Lucja, bedzie Lucja, jesli Zosia, to Zosia... jedna zasada: imie musi wspolbrzmiec z nazwiskiem (dlugosc, asonans) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: jakie imie dac dziewczynce? 28.06.03, 07:56 mi podobają się także imiona:Olga,Paula(nie Paulina) i Daria.Nie są zbytnio udziwnione,ale też nie są masowo wybierane przez rodziców.Kojarzą mi się z osobami inteligentnymi i niezależnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.itpp.pl 01.07.03, 15:35 Czy Arundhati to po Miss Świata z Indii , a swoją drogą mieli racje że ją wybrali. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Re: jakie imie dac dziewczynce? 30.06.03, 14:08 Polecam artykuł w Polityce zatytułowany;" Barek, Muszka i Dziwa" to tak a'propos imion....Np.rodzice po przeczytaniu jakiejś powieści, chcieli nazwać swoją córkę Kurtyzana...tylko w urzędzie się nie zgodzili. Szczególnie powinni to przeczytać Ci wszyscy, którzy mają apetyt, by nadać dziecku oryginalne imię;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 194.204.162.* 30.06.03, 15:05 Kornelia Luka-Lukrecja Emilia Adela Laura Arlena Nikola Lotta Apolonia-Pola Maksia Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.pl 01.07.03, 00:09 Urszula, Ula, Uleńka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa1 Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 01.07.03, 00:20 katija1 napisała: > nie pospolite ale tez nie jakies wydumane? > k1 moze Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.dyn.optonline.net 01.07.03, 07:35 Mi sie podoba :Kamila(na calym swiecie wymowne) lub Aneta(malo popularne!,a znane na calym swiecie) Pozdr.Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królik Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.nowe-skalmierzyce.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 08:49 Julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.itpp.pl 01.07.03, 15:37 Czy imie Arundhati to po Miss Świata z Indii - mieli racje że ją wybrali. ani Odpowiedz Link Zgłoś
kaa1 Re: jakie imie dac dziewczynce? 01.07.03, 15:52 Gość portalu: ani napisał(a): > Czy imie Arundhati to po Miss Świata z Indii - mieli racje że ją wybrali. > ani nie, to od Arundathi Roy, autorki mojej ukochanej książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa1 Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 01.07.03, 17:59 kaa1 napisała: > Gość portalu: ani napisał(a): > > > Czy imie Arundhati to po Miss Świata z Indii - mieli racje że ją wybrali. > > ani > > nie, to od Arundathi Roy, autorki mojej ukochanej książki > Arundhati Roy oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debra Natasza. IP: 217.159.1.* 01.07.03, 23:58 Mnie zawsze bardzo podobało się imię Natasza. Co o nim myślicie? Poza tym: Joanna Margerita Dominika Wiktoria Renata Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 62.121.132.* 03.07.03, 02:40 Proponuję Adrianna, Emilia, Natalia, Klara, Marcelina, Regina, Karolina, Urszula, Pola (;), ale to nie jest moje prawdziwe imię), Julia, Gabriela, Zuzanna, Marianna, Wanda, Basia, Bożena, Dorota, Lidia, Jagoda, Halina, Renata. Te imiona, może za wyjątkiem Natalii, Karoliny i Gabrieli nie są zbyt częste, ale wydaje mi się że niezbyt wydumane. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suzi Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 07:10 ZUZIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.chello.pl 07.07.03, 16:08 Chyba nie padlo tu imie- Konstancja ?! Wiem, ze zdrobniale mowi sie Kostka, ale to imie ma cos w sobie. Ja mialam kiedys twarde typy:Gabrysia (niestety imie nadala corci moja siostra cioteczna, nie chce sie powtarzac), Marcelina (ale nie Marcyska, straszny serila:(_), Rozalia-nadal mi sie podoba. Teraz to przede wszystkim Lilianna, ale jak czytam ile kontrowersji wzbudza to imie, a moja znajoma ma suczke, ktora sie tak wabi to sama nie wiem... Ladne imie Marianna, ale mi sie kojarzy z dziwnym wujkiem MariAnem. Do imion odjechanych zaliczam imie Grzymisława ;))) zdrobniale Grzymka:)))! Nie zbyt toleruje mode na Oliwie, Andzeliki i Pamele, ale jak ktos ma tak na imie to nie szkodzi:)! Mialam kiedys ciotke, zreszta wspaniala dziennikarke i osobe wyksztalcona, ktora miala na imie Waleria. Niby nic, ale ona swojego imienia nienawidzila, kojarzac je tylko z kucharkami i pomywAczkami. Kazala mowic do siebie wylacznie Wala, tak tez kazala napisac sobie na nagrobku. A moja mama ma niespotykanie na imie Scholastyka, czyli Schola:)! Dla mnie imie bardzo naturalne, bo znam kilka Scholastyk, ale kazdy zawsze sie dziwil. Moge polecic to imie, bo ma duzo zdrobnien i jest na pewno oryginalne:)))!\ A na bierzmowaniu wzielam sobie Lucja:) A moje typy to: Lilanna, Konstancja, Rozalia, Nadzieja, Kornelia, Blanka, Faustyna, Bernadetta. Sorki, ze sie tak rozpisalam, ale mam hopla na punkcie imion:)! Dlatego podbijam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 17.07.03, 10:05 Aniu, chyba mamy podobny gust, bo i mi podobają się imiona Gabryśka-ale już za często spotykane, Marcelinka, ale marcyśka jest beeeeeeeeee itd. A Twoje dwa typy to i moje dla następnej córeczki-Kornelia lub Lilianna. Nie rozumiem dlaczego się przejmujesz, że komuś się Lilianna nie podoba i wzbudza kontrowersje-nie przejmuj się tym i idź za głosem serca. Lila to piękne imie (podobnie jak Nela)i wcale nie są jakieś wymyślne czy pretensjonalne, może tylko mniej spotykane niż Karolinki, Marysie, Zosie, Julki, Natalki - ja bym żadnym z tych imion nie nazwała córki. Nie daj się ogłupić i nie nazywaj córki Weronoika, Wiktoria czy Oliwia, bo taka jest akurat moda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.chello.pl 17.07.03, 10:22 Gość portalu: joaśka napisał(a): > Aniu, chyba mamy podobny gust, bo i mi podobają się imiona Gabryśka-ale już za > często spotykane, Marcelinka, ale marcyśka jest beeeeeeeeee itd. > A Twoje dwa typy to i moje dla następnej córeczki-Kornelia lub Lilianna. Nie > rozumiem dlaczego się przejmujesz, że komuś się Lilianna nie podoba i wzbudza > kontrowersje-nie przejmuj się tym i idź za głosem serca. Lila to piękne imie > (podobnie jak Nela) Dzieki za wsparcie i ciesze sie, ze mamy podobny gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkie Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.03, 11:05 katija1 napisała: > nie pospolite ale tez nie jakies wydumane? > k1 Mnie szalenie podobaja sie imionka krotkie jak Iga, Ida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszullka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 11:53 Suki mnie się podoba Odpowiedz Link Zgłoś