Dodaj do ulubionych

Diprogenta, Skinoren???

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.03, 17:09
Te specyfiki przepisala mi dzisiaj pani dermatolog. Zglosilam sie z
problemami okolodepilacyjnymi: wrastanie wloskow, rogowacenie, ranki, blizny.
Kupilam, przeczytalam ulotki... jakos mi te opisy nie pasuja do moich
problemow, np. dowiedzialam sie, ze Skinoren jest na... tradzik! Czy ktos
potrafilby mi to wyjasnic????
Obserwuj wątek
    • Gość: yoda Re: Diprogenta, Skinoren??? IP: 81.210.53.* 11.08.03, 17:21
      Kwas azalainowy, główny składnik Skinoren, ma wpływ na mieszki włosowe i
      rzeczywiście stosuje się go przy trądziku. Jeśli twoje krostki są wynikiem
      depilacji to skinoren jeszcze bardziej może podrażnić skórę.
      Dlaczego nie zapytałaś dermatologa jak to działa?
    • dziuunia Re: Diprogenta, Skinoren??? 11.08.03, 22:04
      Diprogenta to maść sterydowa na uczulenia i związane z nimi swędzenie skóry.Nie
      można jej długo używać bo ma efekty uboczne-skóra robi się cienka jak papier i
      niewrażliwa na tę maść.
      Skinoren to silnie działający środek na trądzik,a nie wrastanie włosków.
      IDŹ DO INNEGO LEKARZA!!!
      POZDR
    • Gość: justy Re: Diprogenta, Skinoren??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:26
      skinoren działa przeciwbakteryjnie, hamuje rogowacenie naskórka- czyli działa
      na dwie przyczyny powstawania krostek po depilacji. sam zwykle jest dobrze
      tolerowany.
      diprogenta zawiera antybiotyk-gentamycynę i steryd- zmniejsza stan zapalny,
      zaczerwienienie, działa przeciwbakteryjnie.

o ile preparaty te same w sobie nie podrażnią skóry, wydają sie dobrane w miarę
      sensownie, o ile chodziło o ropne krostki po depilacji, a nie zwykłe
      podrażnienie. pamiętaj tylko, żeby diprogentę stosować krótko.
      • Gość: nela Re: Diprogenta, Skinoren??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 12:57
        Dzieki Justy :) Troche sie przestraszylam, bo przepisala mi to pani Walkiewicz-
        Cyrańska z Viva derm, gdzie mam zamiar robic sobie laser na te przeklete nogi,
        i jak zobaczylam posta "idz do innego lekarza" to mina mi zrzedla... Stosowac
        niezadlugo, czyli ile? Tydzien? Dostalam az dwa opakowania...
        • dziuunia Re: Diprogenta, Skinoren??? 12.08.03, 13:40
          Przepraszam że Cię wystraszyłam-absolutnie nie było to moim zamiarem.Napisałam
          po prostu co wiedziałam i okazało się że wiedziałam za mało.A co do Skinorenu
          to na efekty widoczne trzeba go dłużej stosować-tak było ze mną ale w przypadku
          trądziku,a nie wrastania włosków.Diprogentą smaruj b.cienką warstwą,a co do
          okresu stosowania to może Justy się wypowie.Jeszcze raz przepraszam:)
          POZDR
          • Gość: nela Re: Diprogenta, Skinoren??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 20:16
            Nie ma problemu :))) Aczkolwiek faktycznie zaczelam sie wahac co do tego
            lasera. Bardzo sie boje, ze bedzie gorzej niz jest - chociaz, z drugiej
            strony, nie wyobrazam sobie, zeby moglo byc jeszcze gorzej... Dermatolozka
            powiedziala, ze tego typu problemy nie sa przeszkodą do zastosowania lasera,
            ale jakos trudno mi w to uwierzyc. Jesli te specyfiki nie zlikwiduja choc
            troche tych wszystkich ran, krost itp., to raczej sie nie zdecyduje. Nie wiem,
            jak wam, ale mi trudno uwierzyc, ze laser ich nie "rozbabrze"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka