Dodaj do ulubionych

Pytanie do p.doktor.

05.09.03, 13:21
Serdecznie witam.

Mam podobny problem jak większość forumowiczów(wypadające i nadmiernie przetłuszczające sie włosy).Lekarz dermatolog polecił mi zbadanie poziomu podstawowych hormonów,upatrując jakieś zaburzenia w tej materii.Nie poinformował mnie jednak o jakie dokładnie chodzi.Stąd więc moje pytanie,czy byłaby pani tak łaskawa i podpowiedziała mi poziom których hormonów należałoby zbadać i w jakim dniu cyklu powinnam być (jeśli to w ogóle ma znaczenie).
Będę wdzięczna za odpowiedz!Z góry dziękuję!
Majka
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: Pytanie do p.doktor. 12.09.03, 22:19
      Witam Pani Majko,
      Po raz pierwszy spotykam się z taką sytuacją, gdyż obowiązkiem lekarza jest
      dokładne informowanie pacjenta o rozpoznanej chorobie i planowanych badaniach
      oraz leczeniu. Problem nadmiernego wypadania włosów, związanego z zaburzeniami
      hormonalnymi (nadmiar męskich hormonów - androgenów) jest dosyć rzadkim objawem
      hiperandrogenizmu i pojawia się zwykle po 30-tym roku życia. Częściej w takich
      przypadkach u osób młodych dochodzi do nadczynności gruczołów łojowych i
      pojawienia się objawów trądzika pospolitego na skórze oraz nadmiernego łojotoku
      w obrębie owłosionej skóry głowy. Przy podejrzeniu nadmiaru aktywności hormonów
      męskich nie wystarczy wykonanie samych badań hormonalnych. Wykonuje się wówczas
      szereg badań obrazowych (USG jajników, USG nadnerczy) po konsultacji
      odpowiednich specjalistów. Jeśli zaś chodzi o same badania hormonalne, nie jest
      sprawą obojętną, w którym dniu cyklu wykonuje się badania. Najlepiej wykonać je
      w 7-9 lub 21 dniu cyklu. Zestaw badań hormonalnych obejmuje poziom androgenów,
      estradiolu, gonadotropiny, prolaktyny, profil kortezolu oraz insuliny. Proszę
      pamiętać, że wskazania do wykonania tych wszystkich badań są ściśle ograniczone
      i nie w każdym przypadku wypadania i przetłuszczanie się włosów, są wykonywane.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka