bavvaria 02.04.06, 18:54 Czy ktos mial to badanie? Jak ono wyglada i czy jest bolesne? Mam je wykonac niedlugo i troche sie boje:-(( Z gory dziekuje za informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Retroskopia 03.04.06, 12:20 Retroskopia polega na cofnięciu się w czasie, aby dokładnie ocenić przyczyny choroby. Badanie jest bezbolesne, choć efektem ubocznym może być przypomnienie sobie spraw, o któych wolelibyśmy nie pamiętać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
bavvaria Re: Retroskopia 04.04.06, 09:04 hihi... chodziło mi oczywiście o rektoskopię, ot pomyłka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Retroskopia 05.04.06, 10:15 Przeszukaj forum na temat kolonoskopii, wrażenia podobne ;) Da się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Retroskopia 03.04.06, 12:37 Rektoskopia- www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/badania/rektoskopia.html Odpowiedz Link Zgłoś
bavvaria Re: Retroskopia 05.04.06, 23:36 dziekuje za linka, rozwialo moje watpliwosci:-) brrrr ... Odpowiedz Link Zgłoś
1234k10 Re: Retroskopia 04.04.06, 22:19 miałam parę razy masz na myśli żołądka to zależy najmniej nieprzyjemne było ze znieczuleniem, ale poproś o takie z psiknieciem do ust, miałam ostatnio takie tylko ,które polegało na posmarowaniu aparatu wprowadzającego do Żołądka, to mało skuteczne nieprzyjemne im większe zmiany to bardziej wrażliwy jest organizm moje zdanie oczywiście jak nie miałam zmian to prawie pestka a jak miałam to gorzej zniosłam,ale zrób oczywiście pozdrawiam kate Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Retroskopia 04.04.06, 22:41 dlugi musi byc ten endoskop, zeby gora i jeszcze z "psikaniem" Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Retroskopia 05.04.06, 10:17 No to wlasnie dlatego bylo takie nieprzyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
milania Re: Retroskopia 05.04.06, 21:14 To o czym piszesz to endoskopia, a nie rektoskopia!!!! Endoskopia - wziernikowanie przełyku i żołądka, endoskop zakłada sie przez jame ustną. Rektoskopia - wziernikowanie odbytnicy, rektoskop zakłada sie przez odbyt. Zatem różnica jest dosyć znaczna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re:Endoskopia 06.04.06, 18:04 Nie do końca masz rację. Endoskopia to badanie (i nie tylko) jam ciała za pomocą różnych wzierników- tak więc gastroskopia, kolonoskopia, rektoskopia, bronchoskpia, kolposkopia etc.- wszystkie są badaniami ENDOskopowymi. Choc w rzeczy samej, rożnica pomiędzy gastro i rektoskopią jest znaczna ;) Odpowiedz Link Zgłoś