Dodaj do ulubionych

Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania ciała?

24.04.08, 16:04
Szukam zamiennika naturalnego za balsam/mleczko nawilzajace do ciała.

Korzystam z solarium w zimie i ze słońca w lecie (wiem wiem to jest
grzech! ).Uzywam często wosku do depilacji.Skóra nie jest
wrażliwa,nie jest szorstka.Nie jest przetłuszczajaca się ani
wyschnięta.

Czuję się "pozatykana" gdy używam gotowch sklepowych balsamów.

Czy zamiast balsamu mozna stosować:
-oliwę z oliwek lub winogronowy (moze jakis inny olej?)
-olej migdałowy
-olej jojoba ?

Co jeszcze mozna? Co się najlepiej wchłania ,zatrzymuje wilgoć w
skórze i nie nadaje tłustego filmu?
Czy dodać kilka kropli jakiegoś naturalnego olejku eterycznego
np.firmy dr.Beta?

Podzielicie się doswiadczeniami? Bardzo proszę...

Pozdrawiam Magda

Obserwuj wątek
    • gilori Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 24.04.08, 22:03

Oleje są świetnie do nawilżania całego ciała. Generalnie możesz użyc każdego, który uda Ci się kupić w spożywczym sklepie lub zielalrskim, ale zwracaj uwagę aby były tłoczone na zimno i najlepiej nierafinowane (o to już trudniej) i bez żadnych dodatków, np. przeciwutleniaczy. Najlepsze do ciała będą oleje schnące, które szybko się wchłoną i nie pozostawią zbyt tłustego filmu na skórze. Są to:
      oleje z czarnuszki siewnej (z czarnego kminku),
      z dzikiej róży,
      konopny,
      z krokosza barwierskiego,
      kukurydziany,
      z ogórecznika lekarskiego,
      z orzecha włoskiego,
      z kiełków pszenicy,
      rokitnikowi,
      lniany,
      słonecznikowy,
      sojowy,
      z nasion wiesiołka,
      z pestek winogron.

lub półschnące:

oleje andiroba,
      migdałowy,
      morelowy,
      sezamowy.

Schnące są bardziej tłuste, nadają się do bardzo suchej skóry, np. oliwa z oliwek.

Testowałam wiele olejów i najbardziej polubiłam z dzikiej róży:), ale trudno go dostać i jest drogi, więc częściej używam winogronowy lub migdałowy.

Możesz dodawać ulubione olejki eteryczne do olejów. Przyjmuję się, ze na łyżkę oleju należy dodać 3-5 kropli olejku. Olejki też mają ciekawe właściwości, niektóre działają antycellulitisowo, inne leczą stany zapalne czy pomagają zlikwidowac rozstepy. Musisz wybrać odpowiedni olej w zależności od tego co chcesz osiągnąć:)

Możesz też kupić gotowe mieszanki olejów roślinnych, np. firmy Babydream (w Rossmannie) lub Hipp Baby. Do babydream można też dodawać olejki eteryczne, bo ma bardzo słaby zapach, sprzedawany jest po 50 ml za 2 zł, więc można eksperymentowac z zapachem. Jego zaleta jest to, że bardzo szybko (!) się wchłania.

Piszę często na blogu o olejach roślinnych, zapraszam do poczytania:)
      Pozdrawiam serdecznie!
      --
      Kosmetyki naturalne
      • mysiulek08 Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 25.04.08, 11:46
        > Testowałam wiele olejów i najbardziej polubiłam z dzikiej róży:), ale trudno go
        > dostać i jest drogi

Bo olejek z dzikiej rozy a lepiej z rosa mosqueta, oczywiscie organiczny,
        tloczony na zimno musi byc drogi.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=72116176
        Ale za to jakie z niego cudo :)

Na szczescie dla mnie i zenskiej czesci rodziny mam ten z najwyzszej polki pod reka.

Do listy dorzuce olejek z pestek malin i maku.
        • gilori Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 25.04.08, 12:36
          Zastanawiam się czy ten olej z allegro jest nierafinowany. Ja póki co zadowalam się olejem krajowym;) i naparem z owoców dzikiej róży zamiast toniku :) Przy okazji jest to pyszna herbatka z witaminką C. Trudno znaleźć taki olej, który byłby nierafinowany. Firma Vitacorn ma oleje tłoczone na zimno i nierafinowane, ale nie zbyt duży wybór.

Pewnie kiedyś wypróbuję ten olej, moja przyjaciółka często odwiedza Amerykę Południową. Czy tylko w Chile można go dostać?

--
          Kosmetyki naturalne
          Kiosk ekologiczny
          • earven Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 25.04.08, 18:43
            Ja mam ekologiczny olej z róży z www.mazidła.com (30g za ok. 10 zł),
            ale używam tylko do twarzy. Bardzo chwalę sobie także jojobę - jako
            dodatek do innych olejów i saute.
            Do ciała świetny jest olej lniany (nierafinowany, tłoczony na zimno
            z firmy Eurolen) kupiłam w zwyczajnym zielarskim - ładnie się
            wchłania i miło nawilża a poza tym koi podrażnienia. Można się nim
            smarować do kąpieli albo nalać odrobinę do wanny (tak kąpiemy czasem
            naszą córeczkę - poleciła nam znajoma pediatra) - jak Ci nie pasują
            tłuste oka w wodzie możesz zemulgować to łagodnym płynem do
            kąpieli. "Tuninguję" nim też czasem kupne mleczka np. Babydream czy
            Hipp.
            Jeszcze bardziej treściwa jest oliwka Hipp (olejek sezamowy +
            migdałowy) ale to już dla prawdziwych suchelców :-)
            Uwaga: oleje najlepiej trzymać w lodówce, chronic przed światłem i
            dostępem powietrza, bo niektóre z nich szybko jełczeją.
            Dużo o olejach i ich działaniu znajdziesz na:
            www.wizaz.pl/images/oleje_roslinne/
            • gilori Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 25.04.08, 22:53
              No właśnie ja nie jestem pewna czy ten olej z mazideł jest nierafinowany, kiedyś toczyła się na ten temat dyskucja na wizażu i z tego co pamiętam jest częściowo rafinowany. Chyba, że coś się pozmieniało nagle...

--
              Kosmetyki naturalne
              Kiosk ekologiczny
              • earven Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 26.04.08, 11:01
                Nie wiedziałam, że był jakiś inny. Ten, który mam, to jest w takim
                razie nowy olej (wyświetla się w dziale nowości) sprawdziłam: jest
                na pewno zimnotłoczony i nierafinowany i ma dwa certyfikaty: USDA
                Organic i Organic Farming :-) W razie wątpliwości zawsze można
                zapytać Limarię - właścicielkę sklepu, ale ja wierzę opisowi na
                stronie :-)
                • gilori Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 26.04.08, 12:47

no to pewnie jakiś nowy. ale mnie to się marzą naturalne zakupy w sklepie nieinternetowym;) nie cierpię czekać na przesyłkę;) co tylko moge kupuję w realu:)
                  --
                  Kosmetyki naturalne
                  Kiosk ekologiczny
                  • earven Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 26.04.08, 13:09
                    A sklepy zielarskie? Mają zazwyczaj jakieś oleje bazowe:
                    winogronowy, jojoba, awokado, czasem migdałowy, zazwyczaj u
                    buteleczkach 100ml. No i mój ulubiony olej lniany - w wielkiej w
                    porównaniu z innymi butli - 500ml!!! To typowo Polski olej o
                    szerokim zastosowaniu w medycynie ludowej, trochę niedoceniany -
                    wybieramy raczej "zagraniczne" oleje, a co z patriotyzmem lokalnym?
                    Innych olejów bałabym się kupić, nawet gdyby były z osiedlowym
                    zielarskim, bo wymagają specjalnych metod przechowywania - najlepiej
                    w klimatyzowanym, chłodnym magazynie - a wiadomo jakie warunki są w
                    takich sklepikach :-( więc tu już zostają sklepy internetowe...
                    Zawsze można zrobić większe zamówienie, no i są malutkie pojemności
                    do wyboru - jakby jakiś olej nie podpasował.
                    • gilori Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 26.04.08, 16:46
                      Własnie najbardziej lubie robić zakupy w sklepach zielarkich i ze zdrową żywnością:) Własnie przymierzam sie do zakupu oleju lnianego. Ja jestem jak najbardziej patriotką lokalną:) Uwielbiam polskie ziółka;) Zwłaszcza niedocenianą rose caninę;), nagietka, itd. Wolę zrobić sama wyciag olejowy z jakiegoś kwiatka czy ziółka niż wydawać fortunę na zagraniczne marki...Po pierwsze bo lubię, a po drugie jestem oszczędna, zwłaszcza ostatnio, kiedy moja córka rujnuje mnie finansowo;) hehehe
                      --
                      Kosmetyki naturalne
                      Kiosk ekologiczny
          • mysiulek08 Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 26.04.08, 19:04
            Ten ktory ja kupuje jest nierafinowany (zdarzaja sie drobinki lusek owocow :)), zimnotloczony. Zero dodatkow.

W Argentynie jest dostepny, nie wiem jak w innych krajach.
            Wszedzie jednak trzeba uwazac by nie kupic mieszanego. Najlatwiej poznac po kolorze, zapachu, konsystencji... i niestety cenie bo ten olejek w czystej postaci nie ma prawa byc tani. Jak juz pisalam w podanym linku opakowanie (ograniczajace dostep powietrza) tez wazne.
            • magdalenabojan Dziekuję! 02.05.08, 18:00
              dziekuję za wszystkie informacje -zaczynam z nich korzystać.
              Olej winogronowy i oliwka z oliwek + olejki eteryczne poszły na
              pierwszą próbę.
              Po peelingu solnym i nasmarowaniu się w/w olejami na noc skóra jest
              gładka i aksamitna rano.Na pewno nie wysychaja kolana i łokcie.

• magdalenabojan sprawdziłam i.... 22.06.08, 22:53
      polubiłam szczególnie olej ze słodkich migdałów.

Dodaję do niego rózne olejki eteryczne .Ale najbardziej pokochałam
      olejek różany (chyba jeden z najdroższych olejków ) - zapach dłuuugo
      się utrzymuje na skórze - i nawet wole go od perfum różanych które
      szybko sie ulatniają.A po olejku i oleju z migadałów ciało pachnie
      cały czas!

Stan przesuszonej skóry bardzo sie poprawił - jest
      aksamitna ,zdrowa,napięta,lepiej sie opala i pachnąca.
      A przy okazji wcierania (trzeba się bardziej natrudzic niz przy
      gotowych balsamach) mozna całe ciało wymasować .

Co prawda chwilę po smarowaniu wszystko brudzę ale po pół godzinie
      olejki sie wchłaniają i jest OK

Takze polecam.

I dziekuję za rady drogie Forumowiczki!
    • angelxxprincess Re: Miłe Panie - podpowiedzcie co do smarowania c 20.10.08, 18:00
      Hej :)
      Ja sama używam używam balsamu BalmBalm . Testowałam naprawdę wiele kosmetyków
      ale jak sama piszesz strasznie obciążały moją skórę. Zamiast ją nawilżać
      pozostawiały tłustą powłokę . Kiedyś buszując po necie natknęłam się na
      internetowy sklep Biolander. Jak się okazało sprzedają kosmetyki naturalne, a
      ponieważ wiele osób mi je polecało postanowiłam się skusić. Bardzo dużym plusem
      jest to , że kosmetyki naturalne nie zawierają sztucznych barwników ani
      konserwantów, więc nie ma mowy żeby podrażniły skórę nawet dzieci. Zreszta nawet
      czasami sama smaruję nim mojego synka :) . Jest on także bezzapachowy więc nie
      będzie zakłócał zapachu perfum i swobodnie można go używać z innymi kosmetykami.
      Sama przekonałam się do kosmetyków bio, chociaż przed ich wypróbowaniem nie do
      końca wierzyłam w to wszystko co było o nich mówione. Myślałam, że to wszystko
      jest przeraklamowane a ceny kosmiczne. Ale teraz wolę zapłacić odrobinę więcej
      i mieć sprawdzony i w 100% skuteczny kosmetyk zamiast tanich podrób z naszych
      sklepów. Osobiście bardzo polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka