Dodaj do ulubionych

Czym myć twarz?

09.09.03, 14:36
Od paru lat do czyszczenia twarzy używam preparatów typu 2w1, bo od wody
skóra robi mi się przesuszona, napięta i łuszcząca. Teraz jednak widzę, że
pojawiło się tyle nowych mikstur do mycia... Mleczka i toniki są ok., ale nie
zawsze dają wrazenie idealnej czystości, a poza tym ja i tak w ogóle nie
robię makijażu.
Czy ktoś może mi coś polecić? Na cud-kosmetyk, który będzie miał właściowści
żelu do mycia twarzy, ale nie będzie wymagał użycia wody, pewnie nie mogę
liczyć. Zawsze jednak zostaje woda mineralna...
Czekam na podpowiedzi.
D.
Obserwuj wątek
    • Gość: justa Re: Czym myć twarz? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 14:42
      kiedyś kosmetyczka powiedziała mi, że twarz zawsze należy zmyć wodą, bo np.
      jeśli się zmywa twarz mleczkiem, a później nie zmyje się go wodą, to po kilku
      latach takich praktyk można dostać uczulenia. nie skojarzysz wtedy tego z
      mleczkiem, którego przecież używasz od lat, tylko np. z nowym kremem, który
      sobie akurat kupisz. mleczko to takie płynne mydło - zostaw mydło na kilka dni
      zanużone w wodzie, a otrzymasz coś podobnego do mleczka. natomiast tonik służy
      do przywracania skórze właściwego PH po umyciu twarzy, a nie do mycia jej.
      osoby, które nie moga używać normalnej wody z kranu, powinny używać wody
      przegotowanej albo mineralnej, ale zawsze używać.
      • deczi Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 18:36
        Gość portalu: justa napisał(a):

> kiedyś kosmetyczka powiedziała mi, że twarz zawsze należy zmyć wodą, bo np.
        > jeśli się zmywa twarz mleczkiem, a później nie zmyje się go wodą, to po kilku
        > latach takich praktyk można dostać uczulenia. nie skojarzysz wtedy tego z
        > mleczkiem, którego przecież używasz od lat, tylko np. z nowym kremem, który
        > sobie akurat kupisz.

Robię tak od ok. sześciu lat i w dotąd nie miałam ani uczulenia, ani żadnych
        innych problemów.

> mleczko to takie płynne mydło - zostaw mydło na kilka dni
        > zanużone w wodzie, a otrzymasz coś podobnego do mleczka.

Raczej nie. Różnią się składem i ph. Mleczko nałożone na twarz nie powoduje u
        mnie uczucia ściągnięcia i przesuszenia skóry, jak to jest w przypadku mydła.

> natomiast tonik służy
        > do przywracania skórze właściwego PH po umyciu twarzy, a nie do mycia jej.
        > osoby, które nie moga używać normalnej wody z kranu, powinny używać wody
        > przegotowanej albo mineralnej, ale zawsze używać.

Kiedyć używałam mineralnej (kranówa, nawet przegotowana, w ogóle nie wchodzi w
        grę), ale męczyła mnie ta papranina.

Pozdrawiam
        D.
      • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 19:52
        Gość portalu: justa napisał(a):

> kiedyś kosmetyczka powiedziała mi, że twarz zawsze należy zmyć wodą, bo np.
        > jeśli się zmywa twarz mleczkiem, a później nie zmyje się go wodą, to po kilku
        > latach takich praktyk można dostać uczulenia.

miała dużo racji. skóra, która nie jest traktowana wodą ma zmienioną florę
        bakteryjną. sprzyja to chorobom dermatologicznym. sama woda nie jest zła- musi
        być tylko miękka i niskozmineralizowana.
        • deczi Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 21:54
          > Gość portalu: justa napisał(a):

> miała dużo racji. skóra, która nie jest traktowana wodą ma zmienioną florę
          > bakteryjną. sprzyja to chorobom dermatologicznym. sama woda nie jest zła-
          musi
          > być tylko miękka i niskozmineralizowana.

Hmmm... Ciekawe. To chyba trzeba naprawdę długo używać mleczka i to o jakimś
          dziwnym składzie. Zreszta wydaje mi się, że używanie jakichkolwiek kosmetyków
          do twarzy musi wpłwać na florę bakteryjną. Ale zdrowa skóra sobie z tym radzi.
          Mam 25 lat i cerę, jak na ten wiek ;-), naprawdę ok.
          Pozdr.
          D.
          • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 22:05
            przytoczyłam tylko opinię dr.m. noszczyk- powoływała się na jakieś nowe badania
            a wypowiedź ta była publikowana niedawno w prasie.
            poza tym chodziło o "sprzyjanie chorobom dermatologicznym" a nie
            o "niestosowanie wody to katastrofa dla skóry i murowana choroba".
            • deczi Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 09:17
              Gość portalu: justy napisał(a):

> przytoczyłam tylko opinię dr.m. noszczyk- powoływała się na jakieś nowe
              badania
              >
              > a wypowiedź ta była publikowana niedawno w prasie.
              > poza tym chodziło o "sprzyjanie chorobom dermatologicznym" a nie
              > o "niestosowanie wody to katastrofa dla skóry i murowana choroba".

Wierzę, że dr Noszczyk nie mówi czegoś bezpodstawnie, ale jeśli własne
              doświadczenia mówią coś innego, to ja raczej im zaufam niż opinii kogoś, nawet
              uznanego za autorytet w tej dziedzinie.
              Nie pamiętasz, w jakiej gazecie była ta opinia? Chętnie poczytałabym, tak czy
              inaczej ;-)
              Dzięki
              Pozdrawiam
              D.
              • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 09:21
                Artykuł o oczyszczniu skóry "Look", wrzesień 2003
                • deczi Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 09:38
                  Gość portalu: justy napisał(a):

> Artykuł o oczyszczniu skóry "Look", wrzesień 2003

Blee. ;-(
                  Mam uraz do babskich gazet tego typu. Jest tam jeszcze coś ciekawego, dla czego
                  warto by było tę gazetkę kupić?
                  D.
                  • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 10:24
                    to nie kupuj. możesz przeciez przejrzec gazete w księgarni
                  • coralin Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 17:38
                    deczi napisała:

> Gość portalu: justy napisał(a):
                    >
                    > > Artykuł o oczyszczniu skóry "Look", wrzesień 2003
                    >
                    > Blee. ;-(
                    > Mam uraz do babskich gazet tego typu. Jest tam jeszcze coś ciekawego, dla
                    czego
                    >
                    > warto by było tę gazetkę kupić?

To pismo skupia się na zdrowiu i urodzie i skoro jednak interesujesz się tymi
                    sprawami (jak widać) może być pożyteczne. Bo pism "tego typu" jest niewiele.
                    • deczi Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 20:41
                      coralin napisała:

> To pismo skupia się na zdrowiu i urodzie i skoro jednak interesujesz się
                      tymi
                      > sprawami (jak widać) może być pożyteczne. Bo pism "tego typu" jest niewiele.

To prawda. Niestety. Ale najgorsze nie jest to, że ich mało, tylko to, że
                      artykuły w nich są takie powierzchowne. Piszą zwykle o rzeczach, które
                      przeważnie już się doskonale wie, nic nowego nie wnoszą. Nawet "Samo zdrowie",
                      na które kiedyś się skusiłam w nadziei, że będzie w nim coś więcej niż w
                      przeciętnej gazetce "o wszystkich babskich sprawach", okazało się płytkie i
                      nieciekawe jak kałuża na ulicy ;-(
                      I wiadomo - wiosną króluje temat diet, latem - opalanie i jego skutki etc.
                      Dlatego byłabym mile zdziwiona, gdybym znalazła gazetę zajmującą zdrowiem i
                      urodą bardziej dogłębnie.
                      Pozdrawiam
                      D.
                      ps. A wracając do tematu wątku ;-)...
                      kupiłam sobie Physiogel i po pierwszym użyciu może trudno oceniać, ale całkiem
                      całkiem...
                      • coralin Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 20:54
                        Zgadzam się co do pism o urodzie i zdrowiu. Ktoś kto czyta Wizaż (artykuły
                        Basi) i to forum (Justy i inne dziewczyny) wie o niebo więcej niż redaktorki
                        wypisują w swoich artykulikach. Na początku Votre Beaute szedł w tym kierunku i
                        można było przeczytać sporo naprawdę ciekawych artykułow zgłębiających dany
                        temat(w tym wspaniałe o składnikach perfum:), a potem chyba za bardzo starał
                        sie pisać przystępniej i krótko. Ale cóż się dziwić, robi tak coraz wiecej
                        pism . Nawet Polityka się pogorszyła od kiedy walczy z Newsweekem o czytelników.
                        A Physiogel jest świetny. Używałam wiosną i latem gdy częściej w ciagu dnia
                        zmywałam twarz(by nałożyć świeże filtry) .Super delikatny ale jednak po użyciu
                        z wacikiem spłukiwalam czystą wodą jak pisał ktoś powyzej(choć można i bez
                        wody).
    • lady Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 14:54
      Myję od paru dni kremowym żelem Nivea, nie powiem, bardzo miły i delikatny.
      Tylko wydajny raczej nie będzie, ale też nie kosztuje fortuny.
    • monia76 Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 15:06
      deczi napisała:

> Od paru lat do czyszczenia twarzy używam preparatów typu 2w1, bo od wody
      > skóra robi mi się przesuszona, napięta i łuszcząca. Teraz jednak widzę, że
      > pojawiło się tyle nowych mikstur do mycia... Mleczka i toniki są ok., ale nie
      > zawsze dają wrazenie idealnej czystości, a poza tym ja i tak w ogóle nie
      > robię makijażu.
      > Czy ktoś może mi coś polecić? Na cud-kosmetyk, który będzie miał właściowści
      > żelu do mycia twarzy, ale nie będzie wymagał użycia wody, pewnie nie mogę
      > liczyć. Zawsze jednak zostaje woda mineralna...
      > Czekam na podpowiedzi.
      > D.

o ile dobrze pamietam to physiogelu mozna uzywac bez wody. kiedys byl taki
      watek i physiogel byl b. zachwalany
      • deczi Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 18:41
        monia76 napisała:

> o ile dobrze pamietam to physiogelu mozna uzywac bez wody. kiedys byl taki
        > watek i physiogel byl b. zachwalany

Wielkie dzięki. Znalazłam opis tego żelu i faktycznie nie jest konieczne
        używanie wody ;-) Rozumiem, że do kupienia w aptekach?
        Pozdrawiam
        D.
    • Gość: cinka Re: Czym myć twarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 19:06
      moze to nie kwestia wody ale np zbyt mocnego toniku albo niewlasciwego kremu?
      zawsze kiedy mylas woda mylas twarz mydlem?
      • deczi Re: Czym myć twarz? 09.09.03, 21:59
        Gość portalu: cinka napisał(a):

> moze to nie kwestia wody ale np zbyt mocnego toniku albo niewlasciwego kremu?
        > zawsze kiedy mylas woda mylas twarz mydlem?

Mydłem myłam bardzo dawno temu (jakieś 10-13 lat wstecz). Potem, gdy już
        pojawily się różne specyfiki do mycia twarzy, używałam żelu (pamiętam
        antybakteryjny Idea25). Używany kosmetyk nie miał znaczenia, bo nie jestem
        typem uczuleniowym, właśnie woda tak na mnie wpływała (zwłaszcza kranowa, kiedy
        przerzuciłam się na mineralną, było trochę lepiej). Dlatego zaczęłam używać
        mleczek i toników. Nie mam wobec nich żadnych zarzutów, ale czasami mam
        wrażenie, że nie do końca dobrze oczyszczają.
        Pozdrowienia
        D.
    • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 19:55
      deczi napisała:

> Czy ktoś może mi coś polecić? Na cud-kosmetyk, który będzie miał właściowści
      > żelu do mycia twarzy, ale nie będzie wymagał użycia wody, pewnie nie mogę
      > liczyć. Zawsze jednak zostaje woda mineralna...

bez użycia wody:
      Vichy płyn do demakijażu skóry wrażliwej (nie musisz się malować, żeby go
      używac) oraz
      La Roche Posay Effacalar płyn micelarny do oczyszczania wrażliwej skóry tłustej
      (nowość).
      osobiście polecam stosowanie wody, również po uzyciu wyżej wymienionych płynów
      (do spłukania, przemycia buzi)
    • Gość: balbina_alexandra Re: Czym myć twarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 22:53
      Raczej myję twarz wodą choć miałam kiedyś okres kiedy wody unikałam...
      Teraz czaesm myję twarz bez wody jak mam mocno podrażnioną skórę, czasem rano
      używam jakiegos mleczka albo płynu. Mój faworyt to wspomniany Physiogel,
      naprawdę dobrze oczyszcza nawet bez wody (choć można go używać z wodą
      również).Skoro masz uczucie że mleczko nie oczyszcza dobrze skóry to spróbuj z
      płynami micelarnymi, Bioderma ma dwa Sebium i Sensibio (pierwsze do tłustej
      drugie do wrażliwej) a teraz La Roche ma taki płyn właśnie w linii Effaclar
      (absolutna nowość chyba jeszcze nikt nie uzywał, sama go kupię bo lubię rano
      czymś takim przecierać buzię...)
      • deczi Re: Czym myć twarz? 10.09.03, 09:13
        Gość portalu: balbina_alexandra napisał(a):

> Raczej myję twarz wodą choć miałam kiedyś okres kiedy wody unikałam...
        > Teraz czaesm myję twarz bez wody jak mam mocno podrażnioną skórę, czasem rano
        > używam jakiegos mleczka albo płynu. Mój faworyt to wspomniany Physiogel,
        > naprawdę dobrze oczyszcza nawet bez wody (choć można go używać z wodą
        > również).Skoro masz uczucie że mleczko nie oczyszcza dobrze skóry to spróbuj
        z
        > płynami micelarnymi, Bioderma ma dwa Sebium i Sensibio (pierwsze do tłustej
        > drugie do wrażliwej) a teraz La Roche ma taki płyn właśnie w linii Effaclar
        > (absolutna nowość chyba jeszcze nikt nie uzywał, sama go kupię bo lubię rano
        > czymś takim przecierać buzię...)

Dzięki za podpowiedzi. Zamierzam kupić dziś Physiogel. Przejrzałam opinie na
        jego temat i większość była bardzo pozytywna. Biderm i La Roche to, jak na
        razie, nie dla mnie ;-)
        Pozdrawiam
        D.
        • Gość: demo Re: do Corallin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 09:16
          w Twoim poscie wyżej piszesz że zmywałaś twarz w czasie dnia aby nałożyć nowy
          filtr , czyli jednak to prawda że filtry działają tylko 1-2 godziny?
          prosze napisz więcej
          pozdrawiam
          demo
    • Gość: Dosia Re: Czym myć twarz? IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.09.03, 10:52
      Poniewaz nie wyobrazam sobie, zeby na mojej twarzy pozostal slad jakiegos
      mleczka, musze umyc twarz woda. czuje sie wtedy czysta i swieza.

Do mycia uzywam kostki do twarzy Clinique. Nawet moj chlopak - antykosmetyczny -
      byl zachwycony.

Czasem uzywam tez zelu La roche Posay, dla skory suchej i sklonnej do atopii,
      ale akurat go nie mam i nie moge sobie za cholere przypomniec nazwy - jest
      swietny, ale gorzej sie splukuje niz kostka Clinique.

Uzywam tez czasem zelu Biothermu rozowego, ale mam mieszane uczucia.

Kostka do twarzy pozwolila mi wyeliminowac takie cuda jak mleczko, czy plyn do
      demakijazu oczu, bo makijaz zlazi od razu, nie trzeba trzec, a przy tym skora
      jest naprawde miekka.

Aha. Kostka to nie mydlo! Mydlem nie radze sie myc :)
      • deczi Re: Czym myć twarz? 11.09.03, 12:06
        Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Poniewaz nie wyobrazam sobie, zeby na mojej twarzy pozostal slad jakiegos
        > mleczka, musze umyc twarz woda. czuje sie wtedy czysta i swieza.
        >
        > Do mycia uzywam kostki do twarzy Clinique. Nawet moj chlopak -
        antykosmetyczny
        > -
        > byl zachwycony.
        >
        > Czasem uzywam tez zelu La roche Posay, dla skory suchej i sklonnej do atopii,
        > ale akurat go nie mam i nie moge sobie za cholere przypomniec nazwy - jest
        > swietny, ale gorzej sie splukuje niz kostka Clinique.
        >
        > Uzywam tez czasem zelu Biothermu rozowego, ale mam mieszane uczucia.
        >
        > Kostka do twarzy pozwolila mi wyeliminowac takie cuda jak mleczko, czy plyn
        do
        > demakijazu oczu, bo makijaz zlazi od razu, nie trzeba trzec, a przy tym skora
        > jest naprawde miekka.
        >
        > Aha. Kostka to nie mydlo! Mydlem nie radze sie myc :)

Z tym że tu nie chodzi o używany kosmetyk, tylko właśnie o wodę. Po prostu moja
        twarz źle ją znosi. Dlatego szukam czegoś, co nie wymaga używania wody i
        wygląda na to, że kupiony wczoraj Physiogel sprawdzi się jako środek myjący.
        A mydłem nie umyłabym nie tylko twarzy, ale w ogóle ciała. Skóra mnie od niego
        swędzi.
        Dzięki za odpowiedź
        D.
    • Gość: tinurek Re: Czym myć twarz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 13:24
      moja twarz po umyciu zawsze była napięta
      pani kosmetyczka-dyplomowana poradziła mi olejek hydrofilny FEMI chociaz ma
      skórę raczej mieszana, pozostawia na twarzy taki delikatny film i skóra nie
      jest czerwona.
      po czterech opakowaniach zmieniłam, trzeba
      teraz używam jakiegoś żelu do skóry mieszanej , wrażliwej ze skłonościami do
      uczuleń i zaczerwień -BIODERMA ( w gab.kosm)
      • deczi Re: Czym myć twarz? 11.09.03, 14:29
        Gość portalu: tinurek napisał(a):

> moja twarz po umyciu zawsze była napięta
        > pani kosmetyczka-dyplomowana poradziła mi olejek hydrofilny FEMI chociaz ma
        > skórę raczej mieszana, pozostawia na twarzy taki delikatny film i skóra nie
        > jest czerwona.
        A co to takiego? I gdzie mozna dostać?

> po czterech opakowaniach zmieniłam, trzeba
        > teraz używam jakiegoś żelu do skóry mieszanej , wrażliwej ze skłonościami do
        > uczuleń i zaczerwień -BIODERMA ( w gab.kosm)
        Skłonności do alergii nie mam. Tylko łatwo mi się sóra na twarzy wysusza.
        Pozdr.
        D.
        • angel_79 Re: Czym myć twarz? 12.09.03, 09:18
          DOSTAĆ OLEJEK I W OGÓLE KOSMETYKI FEMI MOŻNA W SKLEPACH TYPU MYDLARNIE-
          POPROSTU Z NATURALNYMI KOSMETYKAMI, LUB U DOBREJ KOSMETYCZKI, MOZNA TEZ ZAMÓWIC
          PRZEZ TELEFON, POLECAM JESZCZE RAZ, SZCZEGÓLNIE NA KORZYSTNA JAK ZA TA CENĘ
          JAKOŚĆ OK 28zł.
          POZDRAWIAM
        • Gość: TINUREK Re: Czym myć twarz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 09:20
          FEMI MOŻNA DOSTAĆ W GAB KOSM. LUB W SKLEPACH TYPU MYDLARNIE, POPROSTU Z
          NATURALNYMI KOSMETYKAMI, MOZNA RÓWNIEZ ZAMÓWIĆ PRZEZ INTERNET. POLECAM JESZCZE
          RAZ SZCZEGÓLNIE ZE WZGLĘDU NA CENĘ NIEZBYT WYSOKĄ JAK NA TA JAKOŚĆ OK 29ZL
          POZDR.
    • Gość: deczibel Re: Czym myć twarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.03, 13:57
      rękami :-)))))))))))))))))))
      • Gość: kiwi Re: Czym myć twarz? IP: *.kprm.gov.pl / *.kprm.gov.pl 11.09.03, 14:04
        Bogu dziękuję, że mam normalną skórę, dzięki czemu mogę ją spokojnie myć wodą i
        jakimś sympatycznym preparatem do mycia twarzy: moi faworyci to: pianka
        Citrobiotic, żel Kolastyny z serii Piękno Natury, Pianka Bio Calmille Yves
        Rocher i żel do mycia cery suchej z granulkami Nivea Visage. I nie muszę się
        rujnować na preparaty apteczne. Ufffff.........
    • Gość: Alicja Skamlau Re: Czym myć twarz? IP: 212.244.77.* 12.09.03, 11:32
      Sokiem męskim rzecz jasna. Głupie pytanie!
      Nic lepszego matka natura dla naszej cery wymyslić nie mogła.
      Tak więc dziewoje kochane rzućcie w cholerę te wasze drogie kremy i łapcie się
      za ptaki waszych facetów!
      Pozdrówka!
    • Gość: ALA Re: Czym myć twarz? IP: *.espol.com.pl 20.09.03, 20:29
      CZY TO PRAWDA,ZE NIE MOZNA MYC TWARZY MYDLEM TAKIM ZWYKLYM, BADZ PALMOLIVE
      MIOD I MLEKO, PROTEX???????ZAWSZE MYDLA UZYWALAM I MYSLALAM ZE JEST OK ALE
      KOLEZANKA MI POWIEDZIALA ZE TO SZOK
      • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 20:51
        klasyczne mydła, w tym również antybakteryjne typu protex mają niedopowiednie
        dla skóry, zasadowe pH. ich stosowanie zaburza florę bakteryjną skóry (sprzyja
        pryszczom) i narusza ochronny płaszcz lipidowy skóry (wysusza i drażni).
        dlatego środki do mycia powinny zawierać łagodne detergenty i mieć kwaśne pH
        czyli poniżej 7.
    • Gość: pukpuk Re: Czym myć twarz? IP: *.jmg.pl 24.09.03, 15:01
      i ja polecam jak najbardziej physiogel - ostatnio pokazal sie tez krem do
      twarzy i calego ciala! rewelacja! od kiedy stosuje oba te kosmetyki moja buzia
      wyglada tak jak powinna :)))
      • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 15:30
        są też szampony Physiogel
        • Gość: Nika Re: Czym myć twarz? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 18:42
          czy te szampony sa dobre? moze maja w ofercie jakis zmniejszajacy przetluczanie
          sie wlosow.....? ;) gdzie je mozna dostac?
          • Gość: justy Re: Czym myć twarz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 18:50
            w aptekach. jeden jest do częstego stosowania a drugi to szampon z odżywka do
            częstego stosowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka