IP: *.nysa.ws 25.09.03, 22:55
Na forum dużo kobiet mówi o kwasach AHA, ja niestety nie wiem o nich nic,
prócz tego, że dobre są dla cery trądzikowej. Chciałabym jakieś większe
informacje, czy są to kwasy mieszane w jaiś kosmetykach czy po prostu tak się
nazywają. Gdzie je można kupić i po ile? Proszę o głębsze informacje, bardzo
mi na tym zależy. Za wszelkie odpowiedzi wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Kwasy AHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 23:20
      Stokrotko droga! Radze wrzucic hasło kwasy w wyszukiwarke i wyskoczy ci duzo
      na ten temat.Kwasy to substancje zawarte w kosmetykach, nie osobne produkty.
      Takie chyba tylko w gabinetach kosmetycznych.
      Nie dalej jak dzis zachecona wypowiedziami dziewczyn zakupiłam krem z AHA
      Effeclar K firmy La Roche Posay. Kwasy potrzebne sa kazdej cerze nie tylko
      tradzikowej, maja za zadanie ja niejako odnowic, delikatnie złuszczyc,
      wyrównac koloryt- tyle z postów wyczytałam.Na rynku jest pare kosmetyków
      spełniajacych kryteria skutecznych i są to kosmetyki Neostrata(drogie powyzej
      100 zł) o róznym stęzeniu kwasów oraz kosmetyki apteczne- własnie LRP oraz
      SVR.Jest tez strona www.wizaz.pl gdzie dowiesz sie co to jest dokładnie. Podaj
      rodzaj cery, czego oczekujesz, a dziewczyny pomoga. PZDR.
      • coralin Re: Kwasy AHA 25.09.03, 23:41
        Effaclar K nie zawiera AHA tylko BHA a własciwie LHA:) AHA zalecane są głównie
        do skóry suchej , bo w wysokim stężeniu nie dośc że złuszczają to mobilizują
        skórę do regeneracji(np. kremy z AHA Neostraty są polecane głównie do skóry
        starzejącej się , szarawej, z pierwszymi oznakami starzenia)Firma Sans Soucis
        ma krem dla kobiet dojrzałych oparty na AHA, wiec ta opinia że AHA są dla skór
        trądzikowych z problemami to nie do końca prawda. AHA są idealne do pierwszych
        oznak starzenia(skóra "zmęczona"o poszarzałym kolorycie).Przy okazji kwasy
        regulują tłustą skórę i odblokowują pory więc dla problemowej sie nadają.Dla
        skór tłustych dobre są BHA(trochę wysuszają, ściągają i oczyszczają pory).Sporo
        fachowych artykułów Basi K. na temat różnych kwasów znajduje sie na wizażu.
        • Gość: lola Re: Kwasy AHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 23:54
          Kurcze, to jak ja czytam?
          Ale co by te preparaty nie zawierały maja spełnic funkcje.Własnie basie
          czytałam, wiec czemu te AHA mi utknęły jako dla tłustej?
          Aha, i nigdzie nie mogłam znaleźć z Erisu czegos z salicylum czy jakos tak, no
          nie ma po prostu.
          • coralin Re: Kwasy AHA 26.09.03, 00:06
            Gość portalu: lola napisał(a):

> Kurcze, to jak ja czytam?
            > Ale co by te preparaty nie zawierały maja spełnic funkcje.Własnie basie
            > czytałam, wiec czemu te AHA mi utknęły jako dla tłustej?

No nie wiem jak to czytałaś, ale Basia w dziale o AHA pisze: że zalecane są
            szczególnie do "skóry suchej zgrubiałej, zniszczonej opalaniem". To samo na
            stronie Neostraty(bio-med.pl),gdzie kremy z AHA(głownie kwas glikolowy) są
            polecane dla takich właśnie skór. To nie znaczy że skórze tłustej nie służą.
            Wrecz przeciwnie to złuszczane powoduje oczyszczanie . Ale warto pamiętać że są
            świetne przy pierwszych oznakach starzenia o czym zapomina się.

> Aha, i nigdzie nie mogłam znaleźć z Erisu czegos z salicylum czy jakos tak,
            no
            > nie ma po prostu.

Bo ten produkt został wycofany. I zawierał BHA-kwas salicylowy(inny rodzaj
            kwasów polecany szczególnie skórom młodym , tłustym, z rozszerzonymi porami).
            Podobny do niego (też żelowa konsystencja)jest Clear Pore Treatment Neutrogeny.
            • Gość: lola Re: Kwasy AHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:17
              Dzieki za odpowiedz.Zwracałam uwage na "skóre tłusta i mieszaną", a jako ze
              sucha nie pozostaje w kregu moich zaintetresowan, to i pomijałam
              to "szczególnie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka