Dodaj do ulubionych

chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce

20.07.08, 22:36
Jestem naturalną blondynką od 10 lat farbującą włosy na czarno
jakiego dekoloryzatora/rozjaśniacza/farby użyć, żeby z włosów
farbowanych na zcarno zrobić blond?
Wiem że się zniszczą ale chcę się wreszcie pozbyć tego czarnego
koloru który mnie postarza, wydobywa bladość cery i zmusza do
trwania w błędnym kole bo po tygodniu są koszmarne odrosty
Mam już dość, konieczność farbowania co dwa tygodnie mnie wkurza.
I bardzo ważne- szukam czegoś co nie odbarwi mi włosów na
żółto/pomarańczowo (już tak kiedyś się zdarzyło, z powrotem
zmienilam na czarne i tylko zniszczyłam), marzę o POPIELATYM kolorze
blond.
Co robić?
Obserwuj wątek
    • enith Re: chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce 21.07.08, 00:06
      Odbarwianie/dekoloryzacja czarnych włosów to zadanie wyłącznie dla fryzjera, i to dobrego. Nie wykonuj tak agresywnego zabiegu samodzielnie. Co do koloru odbarwienia to praktycznie nieunikniony jest odcień żółty lub pomarańczowy. Popatrz na zdjęcie, na którym widać etapy odbarwiania:
      www.glamourguru.net/goBarbieBlonde_files/img_shades.jpg
      Jak widać ostatni najjaśniejszy etap to kolor jasnożółty, ale wymaga poważnego wytrawienia włosa i nie każdy typ taki proces wytrzyma. Po dekoloryzacji konieczne będzie farbowanie na pożądany kolor (blond w odcieniu popielatym), ale z włosów tak intensywnie wytrawionych bardzo szybko się wypłucze, więc może być potrzebna prekoloryzacja. Jak więc widzisz, przechodzenie z czarnego do blondu to proces kilkuetapowy, trudny i może zakończyć się popaleniem włosów. Idź do fryzjera i dowiedz się, czy taki zabieg jest w ogóle możliwy do wykonania na twoich włosach. Musisz też wiedzieć, że popielaty odcień jest generalnie bardzo trudno utrzymać (sama mam ten problem: naturalna popielata blondynka, zafarbowana na brąz, potem lekkie rozjaśnienie do odcienia, a jakże, pomarańczowego, pokryty ciemnym popielatym blondem w kolorze zbliżonym do naturalnego, który spiera się błyskawicznie i odkrywa ponownie ciepły odcień). A już zwłaszcza, gdy kładziony jest na odcień ciepły powstały po dekoloryzacji.
      • beuata Re: chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce 21.07.08, 00:19
        no to mnie zmartwiłaś. wynika z tego, że nawet wtedy będę musiała
        często farbować włosy bo żółkną. Tak długo, aż odrosną. Na
        szczęście, jak mawiała moja koleżanka, "włosy nie zęby i odrastają":)
        • enith Re: chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce 21.07.08, 22:33
          > no to mnie zmartwiłaś. wynika z tego, że nawet wtedy będę musiała
          > często farbować włosy bo żółkną.

Sposobem (doraźnym) na utrzymanie popielatego odcienia są płukanki i szampony w odcieniu fioletowym, które mają za zadanie neutralizować żółty odcień włosów. Same w sobie jednak nie pomogą na mocno wytrawionych włosach. Po dekoloryzacji najpierw prawdopodobnie musiałabyś mieć przeprowadzoną prepigmentację, by włosy nasycić pigmentem, a następnie mieć położoną farbę w żądanym odcieniu, a dalej używać płukanek i szamponów z fioletem. Tak czy tak, najlepiej iść do specjalisty i z nim to obgadać.
    • arieska Re: chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce 21.07.08, 23:24
      O popielatym odcieniu na dlugo zapomnij. Dekoloryzacja musi przejsc przez
      znienawidzone rudosci, zolc itd. Nawet jak juz uzyskasz w miare naturalny kolor
      to raczej bedzie sie wyplukiwal "na rudawo". W ogole zimne odcienie sa
      najtrudniejsze do uzyskania i utrzymania, nie zawsze sie uda, wiele zalezy od
      naturalnego pigmentu.
    • big.rabarbar8 Re: chcę z czarnych zrobić blond, bardzo chce 22.07.08, 14:30
      nie jestem fryzjerka, ale:
      1. farbuje mojej szatynkowatej przyjaciolce wlosy na bialy kolor (decolorant na
      1,5h i biala farba salonowa-framesi)
      2. sama mam popielaty blond na wlosach, biale pasma, a kiedys ratowalam sie
      dekoloryzacja z glupiego pomyslu-pofarbowania sie na rudo.. kleska!

i chce powiedziec tyle, ze: fryzjer, ktory podejmie sie odbarwic Ci wlosy musi
      byc z najwyzszej polki i bedzie trzymal decolorant na Twoich wlosach b dlugo.
      Przygotuj sie do tej operacji uzywajac szamponow oczyszczajacych (takie
      agresywne szampony, wyplukujace i brod i farbe), i pomyj wlosy dosyc czesto
      przed dekoloryzacja, a po kazdym takim myciu-dobra maska na wlosy. Rob tak przez
      2-3 tygodnie, codziennie. Wlosy straca duzo z pigmentu, na czas
      przejsciowy-zaopatrz sie w opaske, chustke, czapeczke, cokolwiek. Nastepnie
      poszukaj jak najlepszego salonu i fachowca, odmow litanie do odp. swietego,
      pomedytuj albo cokolwiek, bo ww nie gwarantuje jeszcze powodzenia.
      U fryzjera radze zrobic dekoloryzacje i nalozyc nie jeden popielaty blond, a ze
      trzy jego odcienie-ciemniejszy, sredni i jazny, czesc wlosow (jesli uzyskany
      dekoloryzacja odbarwiony kolor bedzie to umozliwial-np. bedzie b jasno bond)
      zostawilabym w spokoju. W ten sposob nie bedziesz miala zielonego kasku na
      glowie, a rozne odcienie moga zamaskowac to, ze kolor bedzie uciekal szybciej
      niz po normalnym farbowaniu.
      Zaopatrz sie w odzywke kasujaca zolty odcien firmy biosilk, ew l`oreala z serii
      kerastase (u fryzjera) i szampon do wlosow farbowanych blond (nie podam Ci teraz
      nazwy, idz sobie do superpharmu czy rossmana, znajdziesz takie). Kup szczotke z
      rzadkimi, miekkimi zebami (mam taka, kosztowala cale 10 zl) i rozczesuj sie b
      delikatnie.
      Pogadaj, zeby dekoloryzacje przeprowadzac na folii (jak balejage) bo inaczej
      mieszanka do dekoloryzacji moze Cie poparzyc nawet do krwi(straaaaaaaasznie
      dlugo sie ja trzyma i jeszcze podgrzewa na wlosach). No i powodzenia!
      rabrbar w popielatych papilotach;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka