Dodaj do ulubionych

coś mi się nie zgadza

30.07.08, 20:57
Zastanawiam się nad skorzystaniem z tych zachwalanych sklepów internetowych biochemiaurody czy mazidla, ale rozczarowałam się jedną sprawą. Jak wiadomo, większość produktów wymaga określonej temeratury przechowywania, sklep chwali się, że produkty przechowuje w klimatyzowanym pomieszczeniu, a poza tym poucza klientki, by trzymały te produkty najlepiej w lodówce. I co z tego, jak wysyłają te produkty wyłącznie za pośrednictwem Poczty Polskiej?!!!!!!!!!!! Przecież to się mija z celem. Już widzę te produkty docierające do mnie przez kilka dni w upał, podczas gdy dopuszczalna temperatura to max. 25 stopni. Czy tylko ja to zauważam?!

Szczerze mówiąc to myślałam, że możliwa będzie dostawa specjalnym kurierem, który będzie te produkty rozwoził w kontrolowanych warunkach przewozu, tak jak to się robi np. przy transporcie medycznym.
Obserwuj wątek
    • m-dolla Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 01:00
      celna uwaga, ale jest jedno "ale" może kilka dni w paczce nie zmieni właściwości
      preparatów. ja się nie znam i nie korzystam z tych sklepów, ale stosuję leki,
      które w aptece są przechowywane w lodówce i z tego co wiem, niekorzystne jest
      ich pozostawianie w niedopuszczalnej temperaturze przez cały czas stosowania,
      natomiast kilka dni nie robi różnicy, zresztą trudno by do apteki po maść
      przychodzić z lodówką ;)
      • przeciwcialo Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 08:44
        No ale maści z apteki nie niesiesz kilka dni tylko gora kilka godzin
        i potem wkładasz ( przynajmniej powinnaś) do lodówki.
        ja po szczepionki chodzę z termosem i małym wkładem chłodzącym.
        • plisowanka Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 19:03
          Otóż to, można przyjść ze specjalnym termosem, można też dany kosmetyk odebrać ze sklepu w godzinach wieczornych, kiedy jest już chłodniej. Wszędzie pisze, że te kosmetyki naturalne tracą swoje właściwości w wysokiej temperaturze.

Naprawdę szkoda, że te sklepy nie prowadzą specjalnych dostaw albo nie są zorganizowane w sieć na terenie całego kraju, żeby można było produkty odebrać osobiście.
    • mala_mujer Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 12:31
      Ja kiedyś olejki (chyba z ecospa) dostałam w paczce, przytulone ciasno do butelki z lodem (coś jakby odwrotny termofor). Też było wtedy bardzo ciepło, a dojechały w dobrym stanie. Tylko, że ja zamówiłam wtedy do pracy - wiedziałam, że nie będzie takiej sytuacji, że nawet jak będę w domu to listonosz awizo zostawi, a kosmetyki poleżą jeszcze kilka dodatkowych dni na poczcie.
      • aleksandrawu Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 12:47
        Ale te kosmetyki, ktore zamawiasz, to poldprodukty- sama dopiero w domu je
        mieszasz i wtedy musza byc przechowywane w lodowce i to przez dosc krotki czas.
        Same skladniki nie maja az tak krotkiej daty waznosci.
        • plisowanka Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 19:17
          aleksandrawu napisała:

> Ale te kosmetyki, ktore zamawiasz, to poldprodukty- sama dopiero w domu je
          > mieszasz i wtedy musza byc przechowywane w lodowce i to przez dosc krotki czas.

Zasady przechowywania są podobne zarówno dla półproduktów, jak i już gotowych produktów - wszędzie jest napisane, że nie może być więcej niż 25 stopni. Zobacz sama:
          www.biochemiaurody.com/vademekum/storage.html

> Same skladniki nie maja az tak krotkiej daty waznosci.

Mnie w tym wątku nie chodzi o datę ważności, tylko w warunki przechowywania.
      • plisowanka Re: coś mi się nie zgadza 31.07.08, 19:23
        Z tym lodem to by miało jakiś sens, pytanie tylko czy każdą paczkę tak traktują.

Jedyne rozwiązanie to po prostu zamawianie w okresie jesienno-zimowym, choć i tak nie mogę mieć pewności, czy na poczcie moja paczka sobie nie poleży przez jakiś czas gdzieś przy grzejniku.
        • sleepysheep Re: coś mi się nie zgadza 06.08.08, 20:14
          Jak masz tak dużą ochotę/potrzebę zakupienia jakichś kosmetyków w tego typu
          sklepie, a jednocześnie tak bardzo męczą cię wątpliwości co do ich transportu to
          może zamiast negować każdy pomysł jaki podrzuca forumka, napisz zwyczajnie maila
          do sklepu i zapytaj, jak zabezpieczają przesyłkę i czy istnieje możliwość, że
          półprodukty stracą swoje właściwości? Pomijam fakt, że przesyłka priorytetowa
          nadana na poczcie najczęściej dociera w góra dwa dni. Oczywiście, istnieje
          możliwość, że paczka zaginie, albo utknie gdzieś i dojdzie z opóźnieniem, ale
          wtedy nie powinno być problemu z reklamacją.
    • renia_tm Re: coś mi się nie zgadza 06.08.08, 19:53
      Cos wiem o transporcie lekow,ktore przechowywane sa w lodowkach oraz tych,ktore
      przechowywane sa w chlodni.Otoz te,ktore powinny byc w lodowce o temp.do 8
      stopni pzrewozone s a w styropianowych lodowkach,oblozone zamrozonymi wkladami i
      ich temperatura NIGDY nie powinna pzrekroczyc 8 stopni.Natomiast
      masci,kremy,czopki,tabletki itp.ktore powinny byc pzrechowywane w chlodni maja
      tolerancje kilku lub kilkunastu godzin i ich temp.moze pzrekroczyc zalecane 15 i
      naprawde nic sie z nimi nie dzieje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka