Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:08
Witajcie.Chcialabym sie dowiedziec cos o tabletkach antykoncepcyjnych. W
aptece jest tego mnustwo, ale ktore sa najlepsze?? Mi ginekolog przepisal
Harmonet. Moze ktos mi podpowie, ktore sa niezawodne??
Obserwuj wątek
    • Gość: goa Re: Antykoncepcja IP: *.gwardii.bmj.net.pl / 192.168.10.* 24.11.03, 13:13
      no to skoro ginkolog przepisał Ci Harmonet to dlaczego jego o to nie zapytałaś
      tylko pytasz tu na Forum???
      Jak w ogóle można w tak poważnej sprawie szukac porady na Forum?
      Pzrecież tabletki muszą byc dobrane INDYWIDUALNIE, lekarz powinen Cię przebadać
      i dobrać takie, które będę dla Ciebie najodpowiedniejsze.
      Nie możesz pytać, które są najlepsze, bo dla jedych one mogą byc dobre dla
      innych nie.
      • Gość: Karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:22
        zapytalam, lekarz powiedzial, ze nie powinno byc zadnych skutkow ubocznych.
        Pytam, bo przeczytalam wypowiedzi na temat tych pastylek:odpowiedzi pol na pol
        byly pozytywne i negatywne, w tym dwie kobiety teraz bawia dzieci :).

Pytam, bo nie znam nazw wiekszosci tabletek- logiczne, ze pozniej skonsultuje
        je z lekarzem, jesli beda one mialy lepsze recenzje od Harmonetu. Czy to zle,
        ze pytam?
        • Gość: goa Re: Antykoncepcja IP: *.gwardii.bmj.net.pl / 192.168.10.* 24.11.03, 13:48
          Gość portalu: Karen napisał(a):

> zapytalam, lekarz powiedzial, ze nie powinno byc zadnych skutkow ubocznych.
          > Pytam, bo przeczytalam wypowiedzi na temat tych pastylek:odpowiedzi pol na
          pol
          > byly pozytywne i negatywne, w tym dwie kobiety teraz bawia dzieci :).
          >
          ale nie można w ten sposób patrzeć na skuteczność konkretnych tabeletek!!!
          dowiedzialaś się, że dwie kobiety zaszły w ciążę biorąc Harmonet, to w takim
          razie gdy teraz kilka osób Ci napisze, że bierze inne tabletki i wszystko OK to
          Ty sobie zmienisz tabletki, bo te niby są lepsze?
          co to w ogóle za bzdury
          żadne tabletki nie dają 100% pewności!!!
          przede wszystkim zależy to od Twojego orgaznimu, a także od tego czy będziesz
          ścisle je zażywać i zabezpieczać się dodatkowo w przypadku gdy zapomnisz o
          tabletce

> Pytam, bo nie znam nazw wiekszosci tabletek- logiczne, ze pozniej skonsultuje
          > je z lekarzem, jesli beda one mialy lepsze recenzje od Harmonetu. Czy to zle,
          > ze pytam?
          ale czy tabletki to film czy książka, że mogą mieć lepsze recenzje?
          przecież to jest zupełnie indywidualna sprawa jak akurat Twój organizm na nie
          będzie reagował i czy dla Ciebie będę one odpowiednie, to, że klika lub
          kilkanaście osób Ci napisze, ze dla nich są odpowiednie i nie zaszły w ciążę
          wcal enie oznacza, że w Twoim przypadku będzie tak samo zrozum to!!!
        • kat_ja1 Re: Antykoncepcja 25.11.03, 17:00
          > Pytam, bo przeczytalam wypowiedzi na temat tych pastylek:odpowiedzi pol na
          pol
          > byly pozytywne i negatywne, w tym dwie kobiety teraz bawia dzieci :)

Nie wiem Karen, ale zdaje mi się, że masz 16 lat. Tabletki, niezależnie od
          rodzaju dają prawie 100% pewność. Mówię prawie, gdyż te parę procent, które jak
          piszesz bawi dzieci;) to błędy w braniu. Na tabletki ma wpływ częstotliwość
          brania, czyli najlepiej codziennie o tej samej porze albo w przypadku Cerazette
          właściwie co do minuty;) Wchłanianie tabletek a tym samym skuteczność zaburzają
          częste wymioty lub biegunki, leki brane podczas tego rodzaju antykoncepcji,
          niestety nawet głupia wit C ma wpływ;(
          Jeżeli tabletki bierze się prawidłowo nic nie powinno się dziać. Jeżeli chcesz
          uzyskać więcej szczegółowych informacji wejdź sobie na forum zdrowie kobiety.
          A pigułki tak jak kosmetyki, dla każdej kobiety co innego jest dobre. Ja na
          przykład nie mogę brać Marvelonu bo puchnę, a zbiera on raczej pozytywne
          opinie....
          • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:41
            oj chcialbym miec te 16 lat...., ma wiecej. NIgdy nie interesowal mnie ten
            temat do momentu w ktorym poznalam mojego mezczyzne.Jesesmy z soba juz ponad
            rok i chcemy byc ze soba, stad wizyta u ginekologa i recepta na Harmonet.
    • marghot Re: Antykoncepcja 24.11.03, 13:17
      Karen, chyba troszkę nieodpowiednio (nieodpowiedzialnie?) podchodzisz do sprawy.
      Skoro po przebadaniu Cię, lekarz uznał że te a nie inne leki są dla Ciebie
      odpowiednie, to powinnaś się do jego zaleceń stosować.
      Jeśłi natomiast zaobserwujesz jakieś niepokojące objawy (krwawienie w
      nieodpowiednim momencie; migreny; nudności etc. ), które nie miną po pierwszych
      3 miesiącach, to ponownie udaj sioę do lekarza, aby zmienił tabletki.
      Ale nei dokonuj zmian tylko dlatego, że innej kobiecie inny lek służy.
      • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:25
        nie, nie, oczywiscie, ze nie zrobie nic na wlasna reke. Musze znac tylko nazwy
        by je omowic z lekarzem :). przeczytaj moja odpowiedz wyzej dlaczego to
        zrobilam. Harmonet ma pol na pol opinie pozytywne i negatywne, 2 kobiety,
        mimo, ze stosowaly pastylki maja dzieci.
        • marghot Re: Antykoncepcja 24.11.03, 13:30
          Gość portalu: karen napisał(a):

> nie, nie, oczywiscie, ze nie zrobie nic na wlasna reke. Musze znac tylko
          nazwy
          > by je omowic z lekarzem :). przeczytaj moja odpowiedz wyzej dlaczego to
          > zrobilam. Harmonet ma pol na pol opinie pozytywne i negatywne, 2 kobiety,
          > mimo, ze stosowaly pastylki maja dzieci.

Nie bardzo wierze, ze stosowały je zgodnei z zaleceniami. Może np. miały silną
          biegunkę, wymioty, za późno przyjęły tabletkę a nie zastosowały dodatkowego
          zabezpieczenia (w takich wypadkach jest konieczne) i stąd teraz bawią dzieci.
          Jeśłi boisz się skuteczności (nieskuteczności raczej), to wybierz się do
          lekarza i podziel się z ginekologiem swoimi obawami. A do tego czasu stosuj
          dodatkowo inne zabezpieczenia (dla sokoju ducha).
          • Gość: Karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:40
            Bardziej boje sie tego, ze moge miec nudnosci :( - czy po wszystkich srodkach
            doustnych tak jest?? Jezdze na zajecia do Krakowa i taki stan nie bylby
            wskazany :(
            • marghot Re: Antykoncepcja 24.11.03, 13:43
              Ja zaczynałam brać leki 2 razy oraz zmieniałam i wracałam do danego leku. Ani
              razu tabl. hormonalna nie była przyczyną nudności.
              No a jeśli zarzy się jakiś "wypadek" żołądkowy (zjesz coś niestrawnego), to
              będziesz musiała "pomóc" sobie innymi środkami antykoncepcyjnymi, ot i cała
              filozofia.
              • Gość: Karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 14:52
                hmm,tylko ze Harmonet trzeba brac o okreslonej porze i codziennie :( - z
                kazdymi pastylkami antykoncepcyjnymi tak jest?? Ja jestem dosc roztrzepana
                osoba i boje sie, ze moge zapomniec. Jesze / zapomnialam zapytac lekarza / mam
                pytanko, kiedy mozna wspolzyc bez dodatkowego zabezpieczenia - po miesiacu
                brania tych pastylek czy wczesniej. tragedia.., pochodze z rodziny w ktorej o
                takich rzeczach sie nie rozmawia, szczerze mowiac nie interesowalam sie tym
                tematem do momentu, gdy nie poznalam mojega faceta. Nie mam tez przyjaciolek,
                ktorych moglabym sie o takie rzeczy zapytac- one sa 400km od Wawy a przez
                telefon nie zawsze mozna zapytac.
                • Gość: marghot Re: Antykoncepcja IP: 62.148.83.* 24.11.03, 15:01

> hmm,tylko ze Harmonet trzeba brac o okreslonej porze i codziennie :( - z
                  > kazdymi pastylkami antykoncepcyjnymi tak jest?? Ja jestem dosc roztrzepana
                  > osoba i boje sie, ze moge zapomniec. Jesze / zapomnialam zapytac lekarza /
                  mam
                  > pytanko, kiedy mozna wspolzyc bez dodatkowego zabezpieczenia - po miesiacu
                  > brania tych pastylek czy wczesniej. tragedia.., pochodze z rodziny w ktorej o
                  > takich rzeczach sie nie rozmawia, szczerze mowiac nie interesowalam sie tym
                  > tematem do momentu, gdy nie poznalam mojega faceta. Nie mam tez przyjaciolek,
                  > ktorych moglabym sie o takie rzeczy zapytac- one sa 400km od Wawy a przez
                  > telefon nie zawsze mozna zapytac.

Każde tabletki horm. TRZEBA zażywać CODZIENNIE o TEJ SAMEJ porze. To minus,
                  jednak bardzo szybko można się rpzyzwyczaić. Jeśli masz tel. komórkowy, to po
                  prostu nastaw sobie w nim budzik na np. 18:30, będzie codziennie dzwonił i
                  przypominał o pigułce.
                  Lepiej zażywac na noc (niweluje się wtdy wszelkie niewygody typu ból głowy lub
                  nudności).

• colleen_1 Re: Antykoncepcja 24.11.03, 15:20
                  Jesli masz budzik w zegarku to nastaw sobie zeby dzwonil codziennie o tej samej
                  porze. Ja tak robilam i skutkowalo.
                  Jesli chodzi o opoznienie to chyba jest 12 godzin ale nie jestem pewna. Dzialaja
                  chyba po tygodniu ale tez dokladnie nie pamietam. Na 100% jest to napisane w
                  ulotce. Akurat Harmonet ma ja bardzo czytelna.
      • Gość: Madzia.eR Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:04
        Wcale nie wynikło z badania że te są dla niej najlepsze! Dwa dni wcześniej był
        u niego przedstawiciel producenta.....
    • colleen_1 Re: Antykoncepcja 24.11.03, 14:50
      Tak jak juz napisaly dziewczyny dobor tabletek antykoncepcyjnych jest bardzo
      indywidualna sprawa. Podejrzewam, ze te 2 dziewczyny ktore zaszly w ciaze nie
      stosowaly sie dokladnie do zalecen. Radze Ci, przeczytaj dokladnie ulotke od
      tych tabletek. W razie gdybys zapomniala kiedys wziasc tabletki sprawdz jakie
      jest dozwolone opoznienie.

Zauwazylam, ze teraz wielu ginekologow chetnie przepisuje Harmonet. Sama bralam
      te tabletki jakis czas temu. Przez pierwsze miesiace zdazaly mi sie bole glowy.
      Nie wiem dokladnie czy bylo to zwiazane z pigulkami ale nigdy wczesniej nie
      mialam takich migren. Pozniej jakis czas bylo ok. Potem zaczelam miec
      krwawienia w srodku cyklu. Lekarka probowala mi wmawiac, ze to na pewno przez
      przeziebienie i takie tam ale ja przeczytalam na necie ze prawdopodobnie
      tabletki maja za malo hormonow. Poniewaz mojej lekarki widocznie to nie
      obchodzilo a ja nie mialam czasu szukac nastepnego lekarza odstawilam pigulki.
      Krwawienia nie ustapily. Kolejni lekarze za kazdym razem przepisywali mi leki
      na stan zapalny, co oczywiscie nie pomagalo. Ostatnio bylam u lekarza i okazalo
      sie ze to nie zaden stan zapalny tylko mam rozwalona gospodarke hormonalna. Od
      nastepnej miesiaczki przez 4 miesiace mam brac Diane 35 jako lek.

Jak widzisz dla mnie Harmonet nie byl odpowiedni ale mam kolezanki, ktore
      bardzo dobrze go toleruja. Jesli zauwazysz ze cos jest nie tak po prostu
      porozmawiaj z ginekologiem.
      • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 14:56
        Wniosek:musze na sobie przeprowadzic "eksperyment" :) OK, to sprobuje je
        brac, zobaczymy co z tego bedzie. A czy sie tyje bioprac te hormony?
        • colleen_1 Re: Antykoncepcja 24.11.03, 15:07
          Ja nie przytylam.
        • Gość: justy Re: Antykoncepcja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 23:23
          Gość portalu: karen napisał(a):

> Wniosek:musze na sobie przeprowadzic "eksperyment" :)
          nie musisz eksperymentować. dobór pigułek odbywa się wg. pewnych zasad:
          www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_wybor.htm
          polecam stronę: www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/
    • Gość: ika Re: Antykoncepcja IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.11.03, 14:54
      ja od dwoch lat biore minulet.
      nie mialam zadnych 'efektow ubocznych'.
      tez uwazam, ze jesli nie popelni sie jakiegos bledu, to nie ma szans zeby zajsc
      w ciaze.
      pozdrawiam
    • Gość: Aschonti Re: Antykoncepcja IP: 157.25.119.* 24.11.03, 15:23
      Tabletki biorę regularnie od ponad czterech lat. Pierwszą i Jedyną regułą, o
      której trzeba pamiętać jest regularność! Ot i cały sekret. Od lat nie stosuje
      żadnych innych metod zapobiegania ciąży
      Ja biorę Cilest - nie miałam i nie mam żadnych skutków ubocznych, np. bólów
      głowy, nudności, krwawień. Nie przytyłam.
      Pamiętaj, że biorąc tabletki trzeba regularnie robić badania krwi (przynajmniej
      raz na rok), żeby sprawdzić krzepliwość oraz stan wątroby. Badania
      ginekologiczne oczywiście też, ale to już z kolei wymusza choćby chodzenie do
      lekarza po receptę.
      • Gość: ola Re: Antykoncepcja IP: *.wprost.pl 24.11.03, 16:29
        Czy moglabys wyjasnic o co chodzi z ta krzepilwoscia??????? Ja od roku mam
        krzepliwosc o polowe mniejsza niz minimum, na codzien niczym sie to nie objawia,
        watroba tez ok, tylko te wyniki mnie martwia.... Lekarka tez nie moze zrozumiec
        skad takie wyniki. Bralam Diane, potem Cilest, potem Novynette, teraz Valette. I
        tak od 4 lat. Jedynym skutkiem ubocznym sa rozstepy, spadek libido i czestsze
        migreny. Ochrona anty jak najbardziej ok.

• Gość: Jane Re: Antykoncepcja IP: *.lan / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 17:35
      chyba mam najdłuższy staż w przyjmowaniu tabletek z dziewczyn tutaj piszących,
      bo biorę je od 8 lat. Początkowo brałam Cilest (jakieś 6 lat), ale później
      okazało się, że zrobiła mi się jakaś cysta na jajniku i mój lekarz zmienił mi
      je na Mercilon (cysta zniknęła sama, bez dodatkowych leków). Sama więc
      widzisz, że tabletki po prostu trzeba przetestować na sobie. Na początku
      brania ich miewałam nudności, ale to było tylko przez jakieś pierwsze pół
      roku, później już się nie pojawiały. Zresztą można to zniwelować biorąc
      tabletki tuż przed snem (ja biorę przed wieczornym myciem zębów) więc nie
      zapominam, ale czasami jak człowiek jest na całonocnej imprezie może
      zapomnieć, więc dla pewności gdy gdzieś wychodzę ustawiam budzik w telefonie i
      wtedy nie ma problemu. Życzę powodzenia.
      Ps. w najbliższym czasie jak pójdę do mojego ginekologa, to zapytam go o
      nowość na rynku (ma się pojawić w styczniu w aptekach), mianowicie o plastry
      antykoncepcyjne, które nakleja się raz w tygodniu, przez trzy kolejne tygodnie
      i potem robi się tygodniową przerwę, czytałam ,że sa dobre, zwłaszcza dla
      osób, które jeszcze nie brały antykoncepcji hormonalnej - ciekawa jestem co mi
      odpowie.
    • Gość: Ethlinn Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 19:44
      Karen, przeraża mnie Twoja niewiedza i lekkie podejście do tematu. Może lepiej
      jeszcze się wstrzymać ze współżyciem???
      To tylko sugestia...
      • Gość: Karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:23
        sluchaj nie znasz mnie, nie mow mi, ze mam lekkie podejscie do tematu. NIe
        pochodze z wielkiego miasta / tutaj bardzo szybko ludzie dojrzewaja/ i nie
        mialam tez w szkole wychowania seksualnego ani latwego dostepu do literatury
        fachowej. To ze pytam nie oznacza, ze na wlasna reke bede stosowac te
        pastylki, ktore zostana tutaj wymienione. Chce znac nazwy, by moc o nich
        porozmawiac z lekarzem. Starannie wybralam sobie partnera, z ktorym chce byc i
        ktorego kocham-nie widze przeszkod by rozpoczac wspolzycie. Co jest zlego w
        tym, ze pytam?
        • Gość: annie Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:55
          Ojej, nie obrażaj się na mnie, przecież źle Ci nie życzę. Oczywiście ze to
          dobrze, ze pytasz... Nie kwestionuję też tego, że masz świetnego chłopaka. Ale
          może warto trochę wcześniej o tym poczytać, porozmawiać z lekarzem, bo
          oczywiście na forum można dużo sie dowiedzieć, ale to nie to samo... Nie kieruj
          się tylko tym co Ci koleżanki naopowiadały - np. z tym że na Harmonecie 2 z
          nich zaszły w ciążę. Może to było też efektem ich niedoinformowania (dokładność
          w przyjmowaniu tabletek, skutki interakcji z innymi lekami, kłopoty żołądkowe
          itd.) Przepraszam jeśli za ostro zareagowałam i pozdrawiam;-)

Ps. sama od ponad dwóch lat biorę Harmonet, czuję się swietnie, a z przygód z
          pigułkami to zdarzyło mi się, że popijając je z 1,5 l butelki wody wpadła mi do
          środka (ale wyłowiłam), kiedy indziej pod łóżko (był mały remanent w pokoju;-),
          ale dzieci jak na razie nie mam;-)
          • Gość: Ethlinn Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:56
            Ethlinn i annie to jeda osoba;-)))
    • Gość: Madzia.eR Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:14
      Kto pyta nie błądzi. Nie rozumiem o co się jej czepiacie. Ma do Nas zaufanie.
      poprosiła o pomoc, należy odpowiedzieć, w końcu jesteśmy Siostrami.
      Ja od kilku lat biorę Cilest. Miesiączki przestały być bolesne i obfite, syfy
      wcieło, nie mam ochoty zgwałcić każdego faceta jaki mi sie nawinie. Trochę daje
      po kieszeni. Ja też zaczęłam brać to co mi lekarz przepisał, tak trochę na
      słowo honoru. Powinno się zrobić test hormonalny i zależnie od wyniku dobrać
      tabletki. Test nie jest refundowany, chyba że zajdzie taka potrzeba ze względów
      zdrowotnych. W różnych miastach są różne ceny. Tu na Śląsku ok 70-90 zł. Myślę
      że warto sie szarpnąć na taki test. Jak tylko znajdę odpowiedniego ginekologa
      (obecny nie spełnia oczekiwań) poproszę go o skierowanie. Hormony to zbyt
      poważna sprawa żeby sobie ot, tak je stosować.
      • Gość: Ethlinn Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:00
        A skoro jesteśmy przy tabletkach i ich czasem niemałych cenach, to jestem
        ciekawa, czy same je sobie fundujecie, czy na pół z facetem? Bo ja np. do tej
        pory sama za nie płaciłam, ale od kiedy podrożały, zapowiedziałam mojemu
        męczyźnie, że albo wspólfinansuje, albo celibacik;-) No i bez problemu przystał
        na propozycję składki. Chociaż przyznam się, że dziwnie mi z tym trochę...
        • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:11
          Moj facet tez chcial mi je wykupic- ale mi jakos glupio z tym. Na nikogo sie
          nie obrazam, nie mam powodu. Nie jestem w stanie odczytac reakcji, dlatego
          roznie moge reagowac
          • Gość: Ethlinn Re: Antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:23
            No to się cieszę;-)
            Właśnie mi też jest dziwnie, może nie głupio nawet, ale chyba wolałabym sama o
            tym decydować, tylko trochę mnie nie stać w tym momencie. A tłumaczę to sobie,
            że przecież to wspólna sprawa...
        • Gość: ika Re: Antykoncepcja IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.11.03, 23:15
          a ja od poczatku mam 'wsparcie'.. tez mi bylo troche glupio, ale on nie chcial
          nawet slyszec, ze chce sama placic :)
          recepte dostaje zawsze na dwa opakowania - raz kupuje on, a raz ja :)
    • Gość: ima Re: Antykoncepcja- to nie pastylki IP: *.spray.net.pl 24.11.03, 23:37
      To nie pastylki, jak Karen napisała, to hormony, na początku, u mnie np. 3
      lata, nie dawały żadnych skutków ubocznych. Do czasu. Teraz mam kłopoty z
      żyłami, nogi są ociężałe, ból czasem potworny. Niby nic, bo co to jak nogi
      bolą. Ale nieraz nie można wytrzymać, tak boli.

Też brałam Hormonet, ale po pierwsze jest drogi i niby ma mało hormonów, ale
      nie tolerowałam go dobrze. Po badaniach na poziom własnych hormonów lekarz
      dobrał mi Stediril, wszystko było dobrze i cena bardzo niska. Ale co z tego,
      teraz mam problemy z krążeniem, a nikt w mojej rodzinie takich problemów nie
      miał, moja mama nawet żylaków nie ma. Więc to nie jest skłonność dziedziczna.
      • Gość: karen Re: Antykoncepcja- to nie pastylki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:56
        piszac pastylki mialam na mysli forme w ktorej sa te hormony podawane -
        przeciez nie bierze sie ich w syropie tylko w pastylkach :)
    • Gość: Kobitka Re: Antykoncepcja IP: *.chello.pl 25.11.03, 11:16
      Wcale mnie nie dziwi pytanie Karen. Otóż jak słusznie zauważyła któraś z
      dziewczyn, czasami lekarz przepisuje lek po wizycie w przychodni
      przedstawiciela handlowego? Pytanie do Karen, czy robiłaś badanie zanim lekarz
      przepisał ci te tabletki?
      Odnośnie tabletek antykoncepcyjnych, wszystkie mają skutki uboczne. Wcześniej
      czy później zaczną one się objawiać, zależy od organizmu! Słyszałam o
      zastrzykach antykoncepcyjnych, czy któraś z was je kiedykolwiek brała?
      • Gość: Mala Antykoncepcja-ok!!!! IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 17:51
        otoz w Niemczech te plasterki juz sa i dzialaja super-ma je moja kumpela-nie
        tyje,nie wymiotuje ma super humorek,trzeba troche na basenie uwazac i na saunie!
        Ja osobiscie biore Niemieckiej firmay tableki Valette-sa dla mnie super-nie mam
        wilczego apetytu,osobiscie testowalam na swoim organ.5 roznych od
        milwane ,gastrostemol v,diane 35-tylam i okropny bol glowy a tych dwoch nie
        pamietam!Te teraz co mam sa super,oczywiscie ze tabletki,to sprawa wyczucia
        naszego organizmu,jednej sluza a druga drecza!Aby sobie pomagac,trzeba podczas
        brania tabletek,diete wzbogacic w duza ilosc owocow,warzyw,ryb,poniewaz to
        obniza krzepliwosc krwi i duzo,duzo,duzo ruchu na swierzym powietrzu-
        spacerki,basen,itd.itp.O co wazne tabletki antyk.zapobiegaja tym nieszczesnym
        bola miesiaczkowym-mnie juz nie drecza!Sprawa tycia,w sumie nie zalezna jest od
        tabletek,to nie one powoduja tycie ,tylko mamy wieksze laknienie,dlatego dobrze
        oszukiwc zoladek-gdy zlapie nas glod-wypijajmy duze ilosci niegazowane wody
        mineralnej nawet na raz 0,5 litra,a gdy zoladka nie dalo sie oszukac zjedzmy
        jakis owoc z duza zawartoscia wody-arbuzy,melony,lub tak jak ja robilam jadlam
        salatke z z´tartego jablka i marchwi z odrobina soku z cytryny!
        Tabletki chronia Nas kobitki - jak przestrzegamy pory brania najlepiej o 19-
        20,nie palimy i nie spozywamy napojow wysoko%,przed ciaza,ale takze pozbawiaja
        bolow miesiaczkowych,tkz.sresu przed miesiaczkowego oraz pomagaja w leczeniu
        tradziku.POZDRAWIAM goraco wszystkie Panie!!!
        • Gość: jolka Re: Antykoncepcja-ok!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:56
          jestem lekarzem (nie ginekologiem) i byłą konsumentka doustnych leków
          antykoncepcyjnych. Niestety są tutaj dobre i złe strony, jak w przypadku
          każdego leku. Przede wszytkim trochę obniżaja odporność na infekcje grzybicze -
          w moim przypadku właśnie takie nawracające ciągłe problemy były powodem
          rezygnacji z ich przyjmowania.Zgoda co do dobrego efektu w przypadku zmian
          skórnych (kiedy są one związane z hyperandrogenizmem). Ale wówczas jeśli po
          dłuższym okresie przyjmowania je odstawimy problemy wrocą ze zdwojonym
          nasileniem. I na koniec najważniejsze- nigdy nie decydujcie się na takie leki
          jeśli babcia,mama lub siostra miały raka piersi, szczególnie jeśli pojawił się
          przed menopauzą (jest wtedu duże ryzyko predyspozycji genetycznej) lub jeśli u
          osób w bliskiej rodzinie występowału choroby krążenia (zawał, udar) przed 50-
          tym rokiem życia. Może to też świadczyć o drobnych wadach genetycznych układzie
          krzepnięcia' które w połączeniu np ze skurczem naczyń do jakigo dochodzi w
          ataku migreny mogą mieć ciężki udar (ostanio miałam taką 25-letnią pacjentkę z
          paraliżem). Jeśli trochę was nastraszyłam, to dodam, że takie leki chronią np
          przed rakjiem jajnika i sa najlepszą uznaną metodą zapobiegania anemii u
          obficie miesiączkujacych kobiet.Większość lekarzy ginekologów nie bada niestety
          piersi przed i w trakcie takiego leczenia i nie pyta o wywiad rodzinny (jak to
          było w moim przypadku). Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:36
        Tzn, ginekolog przebadal mnie-rutynowe badania, ale ic nie wspomnial o tescie
        na hormony. Moze to i smieszne, ale boje sie ich brac. Mam problemy z waga /
        naprawde niewiele jem, slodyczy wcale / i byc moze jest cos nie wporadku z
        hormonami. Nie chce sobie zaszkodzic tym preparatem
        • Gość: Kobitka Re: Antykoncepcja IP: *.chello.pl 26.11.03, 11:24
          Do Karen najlepszy sposób idź do innego lekarza. Z tego co słyszałam, powinnaś
          wykonać takie badania, dziwne że nie zalecił ci testu na hormony? Jeśli zapisał
          ci te tabletki od tak, to po prostu testuje je na Tobie!
          • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 15:30
            Wielkie dzieki, no wlasnie.... dlatego napisalam taki watek... no bo na jakiej
            podstawie przepisala mi ta lekarka hormony, zwlaszcza, gdy mowilam jej o mojej
            sklonnosci do tycia....
    • Gość: karmel-ek Re: Antykoncepcja IP: 213.17.227.* 26.11.03, 16:25
      Tyje się od jedzenia a nie od pigułek. Dodatkowe kilogramy (1-3 nie więcej) są
      spowodowane zatrzymywaniem wody w organizmie, podobnie jak to się dzieje u
      wielu kobiet tuż przed miesiączką. Po jakimś czasie to mija. Pigułki
      antykoncepcyjne jak każde inne leki przyjmowane przez długi czas w jakiś
      sposób wpływają na organizm. Wielu lekarzy przepisuje teraz pigułki bez
      wykonywania badań hormonalnych, ważne są wywiad , badanie piersi i badanie
      ginekologiczne. Są oczywiście różne przeciwskazania ale po dokładnym zbadaniu
      lekarz podejmie napewno słuszną decyzję. Jeżeli po pigułkach czujesz się źle
      to znaczy, że albo ich nie tolerujesz wogóle albo należy je zmienić (np z
      jednofazowych na trójfazowe). Jednofazowe to takie, w których ilość hormonów
      jest jednakowa w każdej pigułce, w trójfazowych ilość hormonów zmienia się w
      zależności od dnia cyklu. Są jeszcze minipigułki, które należy przyjmować z
      dokładnością co do minuty niemalże. No i oczywiście zastrzyki i plastry dla
      kobiet, które z różnych powodów nie mogą przyjmować tabletek. Antykoncepcja
      hormonalna jest bardzo skuteczna (jeżeli dokładnie się stosujesz do wskazań
      lekarza) i wygodna ale to Ty musisz podjąć decyzję i warto, żebyś na ten temat
      sobie poczytała. Mam nadzieję, że z ulotką zapoznałaś się dokładnie? - jest na
      niej wszystko ładnie napisane.
      • Gość: Kobitka Re: Antykoncepcja IP: *.chello.pl 26.11.03, 16:58
        Karmelku tu nie chodzi o tycie wady i zalety, wiedzę na tematyczną bądź nie!
        Ale o zwykłe badanie hormonalne i nie tylko! Jak można przepisywać w/w tabletki
        bez badań wstępnych i to młodej osobie, która nigdy dotąd jeszcze nic takiego
        nie brała? Myślę, że to absurd! A iść do następnego lekarza będzie najlepszym
        rozwiązaniem! Wiadoma sprawa, jak podchodzi się do pacjenta w Polsce,
        szczególnie jeśli korzysta się z publicznej służby zdrowia!!! Wiem, bo ostatnio
        niestety często mam okazję....!
    • bee_dess Re: Antykoncepcja 26.11.03, 17:02
      Karen, sama biore Harmonet od jakis 2,5 lat i jest naprawde ok. W ciaze nie
      zaszlam, przytyc nie przytylam, nudnosci zadnych nie mam... ani zadnych innych
      niepozadanych objawow. W porownaniu do innych jakie bralam te dla mnie sa
      ok.Bierz smialo, szczegolnie jesli lekarz Ci je polecil - maja bardzo niska
      dawke hormonow.
      pozdr.
      • Gość: karen Re: Antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 18:50
        hmmm, chyba sie wstrzymam, bo od wizyty u lekarza minelo 3 miesiace i ostatnio
        mam nieregularny okres, wiec boje sie by nie bylo kinder niespodzianki... ;).
        Moze to sa niepotrzebne obawy, ale przebadac sie musze, wiecie stres itd... Po
        tym, ze cos z moim organizmem jest nie tak wiem od dawna/mimo, ze mam bardzo
        dobre wyniki ogolnych badan/ - sporo wlosow mi powychodzilo i z paznokciami
        tez kiepsko. Pewnie mam tez niedobor witamin... Lepiej dmuchac na zimne ;)
    • Gość: iza Re: Antykoncepcja IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.11.03, 17:00
      dołączam sie do fanek harmonetu jestem na nim juz 3 lata i jest super przedtem
      jadlam cilest po ktorym zle sie czulam puchly mi nogi i takie tam teraz nie
      mam z tym problemow
      w ulotce harmonetu jest napisane ze pelną ochrone przed niechcianą ciąza
      uzyskuje sie w 7dniu od przyjmowania tabletki
      przeczytaj te ulotke dokladnie
      sama sie zastanawialam jak dzialaja lekarze po wplywie przedstawicieli
      medycznych ale ten lek przepisala mi babeczka/bo nie tolerowalam innych/ na
      sprobowanie i to byla i jest moja decyzja co wybieram dla mnie harmonet
      jest naj naj naj
      • Gość: Mala Re: Antykoncepcja IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 21:32
        Otoz dzialanie tabletki nastepuje od pierwszego dnia stosowania-oczywiscie jest
        to nie zabezpieczenie 100% ale dziala juz od pierwszego dnia!!!!
        Moje tabletki,maja tak w ulotce,i lekarz ginekolog takze to potwierdzil.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka