Dodaj do ulubionych

Soczewki a krople do oczu

IP: *.tele2.pl 23.12.03, 20:05
no i mam soczewki :)). od tygodnia. mam takie miesieczne i pod koniec dnia
czuje jakbym miala dwie suche łuski. mozna jakichs kropli uzyc zeby nawilzyc
je i oko?
Obserwuj wątek
    • Gość: Miła Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 20:31
      Tak są krople nawilżające do soczewek, tzw. sztuczne łzy. Są one dostepne u
      okulisty lub w gabinetach okulistycznych/
      • Gość: katinka Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 08:52
        Równie dobrze możesz uzywać do nawilżania oczu płynu, którym czyścisz soczewki.
        Bo ze "sztucznym łzami" różnie bywa. Mnie np. okulista pozwala ich uzywać
        dopiero PO ZDJĘCIU soczewek.
        • naila Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:59
          Katinka, to chyba zależy od rodzaju tych kropli. Bo ja dostałam swego czasu
          Isopto Tears, to tego np. nie mozna na soczewki...
    • naila Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:53
      Możesz też sobie kapnąć płynu do czyszczenia i przechowywania soczewek, ale
      tak, aby niczym nie dotknąć końcówki zakraplacza. Też pomaga i poleciła to też
      moja okulistka. Ale to stosuję w zasadzie wtedy, gdy nie mam pod ręką
      sztucznych łez. Ostatnio stosuję Tears Naturale II. Są bardzo dobre, można
      śmiało na soczewkę kropić i kosztują w aptece ok.15zł, a nie 30zł, bo i takie
      już kupowałam, ale to było w salonie optycznym.
    • bubster Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:54
      kup w Aptece Artelac(sztuczne łzy)
      starcza na około 1,5 miesiąca
      kosztuje 11-15 PLN
      tydzień noszenia soczewek to dla niektórych zbyt mało, by się przyzwyczaić
      a poza tym jak pracuje się w klimatyzowanym pomieszczeniu, albo z komputerem,
      oczy się szybciej wysuszają
      • Gość: Ania Re: Soczewki a krople do oczu IP: 195.245.213.* 24.12.03, 10:13
        Cześć

do nawilżenia oka przy soczewkach można uzywać płynu, którym się je czyści -
        nie ma przeciwwskazań. Ale kto do pracy nosi butlę 300-400 ml?

Ja osobiście stosuję "Bausch & Lom" - Sensitive Eyes Lens Lubricant. 15 ml. za
        troche więcej niż 20 zł. w Vision Express. Wystarcza ich na 2 m-cy albo więcej,
        gdyżnie nie mam potrzeby stosowania ich codziennie.

Pozdrawiam
        z soczewkami na czas od 2 lat.

• Gość: dalloway Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.chello.pl 24.12.03, 09:24
      nawwt jeśli w przyszłości okaże sie, że tak naprawdę nie potrzebujesz nawilżać
      oczu, to jeśli zrobisz to teraz - na pewno nie zaszkodzi
      sztuczne łzy można kupować u optyka, gdzie moim zdaniem są droższe, albo w
      aptece, gdzie taniej - np. lacrimal
      można też posłużyć sie płynem do przechowywania soczewek, który ma tę zaletę,
      że dodtakowo dezynfekuje oko (niejako niechcący)- ale uwaga: to jest zaleta,
      jeśli przebywasz p. w zadymionych pomieszczeniach, masz alergie, skłonności do
      zapalenia spojówek. W innych wypadkach nie nalezy takiej metody awaryjnej
      stosować zbyt często, bo nadmiernie wyjałowisz sobie spojówkę.
      Możesz też sobie kupić w aptece sól fizjologiczną w małych ampułkach - to jest
      świetna rzecz, jedyna wada - mocno niedopracowane technicznie opakowanie. Solą
      można jednak przepłukać oko, oczyścić i ogólnie jest super. Ja zawsz e mam w
      torebce.
      Jesli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to zapraszam, ja noszę soczewki
      grubo ponad dziesięć lat, zaczynałam jeszcze od czeskich, które były na kilka
      lat i trzeba je było co jakiś czas gotować, przerobiłam głupich i mądrych
      okulistów i naprawdę nieskromnie uważam się za specjalistkę, tym bardziej, że
      soczewki nosi też cała moja rodzina i stopniowo zasoczewkowuję wszytskich moich
      znajmoych.
    • Gość: justy Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 16:15
      hylo-comod lub tears naturale free albo specjalne krople od optyka jeśli
      planujesz zakraplać je na soczewki.
      jeśli wolisz stosowanie kropli po sdjęciu soczewek na duższy czas (np. godzinę
      i dłużej) to nadaja sie właściwie wszystkie krople nawilżające- od najtańszego
      lacrimalu, przez artelac, teras natural II, dacrolux itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka