Gość: ElisaDay IP: *.tele2.pl 23.12.03, 20:05 no i mam soczewki :)). od tygodnia. mam takie miesieczne i pod koniec dnia czuje jakbym miala dwie suche łuski. mozna jakichs kropli uzyc zeby nawilzyc je i oko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miła Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 20:31 Tak są krople nawilżające do soczewek, tzw. sztuczne łzy. Są one dostepne u okulisty lub w gabinetach okulistycznych/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katinka Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 08:52 Równie dobrze możesz uzywać do nawilżania oczu płynu, którym czyścisz soczewki. Bo ze "sztucznym łzami" różnie bywa. Mnie np. okulista pozwala ich uzywać dopiero PO ZDJĘCIU soczewek. Odpowiedz Link Zgłoś
naila Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:59 Katinka, to chyba zależy od rodzaju tych kropli. Bo ja dostałam swego czasu Isopto Tears, to tego np. nie mozna na soczewki... Odpowiedz Link Zgłoś
naila Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:53 Możesz też sobie kapnąć płynu do czyszczenia i przechowywania soczewek, ale tak, aby niczym nie dotknąć końcówki zakraplacza. Też pomaga i poleciła to też moja okulistka. Ale to stosuję w zasadzie wtedy, gdy nie mam pod ręką sztucznych łez. Ostatnio stosuję Tears Naturale II. Są bardzo dobre, można śmiało na soczewkę kropić i kosztują w aptece ok.15zł, a nie 30zł, bo i takie już kupowałam, ale to było w salonie optycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Soczewki a krople do oczu 24.12.03, 08:54 kup w Aptece Artelac(sztuczne łzy) starcza na około 1,5 miesiąca kosztuje 11-15 PLN tydzień noszenia soczewek to dla niektórych zbyt mało, by się przyzwyczaić a poza tym jak pracuje się w klimatyzowanym pomieszczeniu, albo z komputerem, oczy się szybciej wysuszają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Soczewki a krople do oczu IP: 195.245.213.* 24.12.03, 10:13 Cześć do nawilżenia oka przy soczewkach można uzywać płynu, którym się je czyści - nie ma przeciwwskazań. Ale kto do pracy nosi butlę 300-400 ml? Ja osobiście stosuję "Bausch & Lom" - Sensitive Eyes Lens Lubricant. 15 ml. za troche więcej niż 20 zł. w Vision Express. Wystarcza ich na 2 m-cy albo więcej, gdyżnie nie mam potrzeby stosowania ich codziennie. Pozdrawiam z soczewkami na czas od 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.chello.pl 24.12.03, 09:24 nawwt jeśli w przyszłości okaże sie, że tak naprawdę nie potrzebujesz nawilżać oczu, to jeśli zrobisz to teraz - na pewno nie zaszkodzi sztuczne łzy można kupować u optyka, gdzie moim zdaniem są droższe, albo w aptece, gdzie taniej - np. lacrimal można też posłużyć sie płynem do przechowywania soczewek, który ma tę zaletę, że dodtakowo dezynfekuje oko (niejako niechcący)- ale uwaga: to jest zaleta, jeśli przebywasz p. w zadymionych pomieszczeniach, masz alergie, skłonności do zapalenia spojówek. W innych wypadkach nie nalezy takiej metody awaryjnej stosować zbyt często, bo nadmiernie wyjałowisz sobie spojówkę. Możesz też sobie kupić w aptece sól fizjologiczną w małych ampułkach - to jest świetna rzecz, jedyna wada - mocno niedopracowane technicznie opakowanie. Solą można jednak przepłukać oko, oczyścić i ogólnie jest super. Ja zawsz e mam w torebce. Jesli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to zapraszam, ja noszę soczewki grubo ponad dziesięć lat, zaczynałam jeszcze od czeskich, które były na kilka lat i trzeba je było co jakiś czas gotować, przerobiłam głupich i mądrych okulistów i naprawdę nieskromnie uważam się za specjalistkę, tym bardziej, że soczewki nosi też cała moja rodzina i stopniowo zasoczewkowuję wszytskich moich znajmoych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Soczewki a krople do oczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 16:15 hylo-comod lub tears naturale free albo specjalne krople od optyka jeśli planujesz zakraplać je na soczewki. jeśli wolisz stosowanie kropli po sdjęciu soczewek na duższy czas (np. godzinę i dłużej) to nadaja sie właściwie wszystkie krople nawilżające- od najtańszego lacrimalu, przez artelac, teras natural II, dacrolux itd Odpowiedz Link Zgłoś