Dodaj do ulubionych

Owsianka a cera

05.08.09, 15:58
W upasionym już postami wątku Mit o pięknych Polkach wyczytałam o tej owsiance i jej dobrocznnym działaniu na angielskie twarze ;) To bliżej żartu było czy prawdy? Jest może na forum jakaś maniaczka płatków owsianych serwowanych codziennie na śniadanie? Wczoraj zainwestowałam w płatki owsiane całe 2,2 zł i zamierzam eksperymentować na sobie ;) Ale co z tego wyniknie, to pewnie się dowiem za jakiś czas dopiero. Może z forum wcześniej w takim razie...
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus maseczka z owsianki 05.08.09, 16:01
      jest chyba lepsza na cere:) gotujesz lyzke platkow, moze 2 w dwu lyzkach wody,
      lup na sitko, powstala galaretke na twarz i na wlosy. Sciaga skore, mniejsze
      pory itepe, a wlosy sie blyszcza. Kleik po wyschnieciu splukac, rzecz jasna.
      • wino_porzeczkowe Re: maseczka z owsianki 05.08.09, 16:16
        Wiem, że zewnętrznie się nada do celów urodowych, nawet coś kombinowałam kiedyś,
        ale te płatki się walają mi po łazience, spadają, wplątują we włosy itp. Za
        leniwa jestem na to ;) Od wewnątrz pytam w tym wątku :P
      • nessie-jp Re: maseczka z owsianki 18.08.09, 16:21
        Tak, owsianka zewnętrznie jest świetna, owsianka wewnętrznie jest fuj :))
    • ziemia.ognista Re: Owsianka a cera 05.08.09, 16:39
      Pewności nie mam, ale też mi tamten post dał do myślenia. Jeśli chodzi o mnie, to przez cały rok akademicki jadłam codziennie owsiankę rano - świetny posiłek, który dawał mi dużo energii na zajęcia, nie byłam głodna po godzinie, tylko po kilku. Cera też mi się przez ten rok zrobiła genialna. Teraz mam wakacje i wstaję raczej w porze obiadowej, owsianki nie chce mi się robić. Widzę niestety różnicę w skórze, pojawiło się na czole kilka zaskórników (wiem, że to nie jest jakaś wielka tragedia, ale denerwuje mnie to), nieco bardziej przetłuszcza mi się czoło (chociaż też w granicach normy).
    • nymphaea88 Re: Owsianka a cera 05.08.09, 16:51
      na moją tłustą, trądzikową cerę owsianka świetnie działa, bo jak wiadomo to zdrowe węglowodany, które nie powodują gwałtownego skoku insuliny we krwi a tym samym nie powodują wydzielania hormonów odpowiedzialnych za wytwarzanie sebum.
      poza tym jest pyszna i można ja przyrządzać na wiele sposobów :)
      polecam ten wątek: www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=352583
    • paulinaa Re: Owsianka a cera 05.08.09, 19:51
      nie, to nie był żart :) owsianka ma naprawdę zbawienny wpływ na cerę
      • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 06.08.09, 10:22
        paulinaa napisała:

> nie, to nie był żart :) owsianka ma naprawdę zbawienny wpływ na cerę

Cześć, Autorko postu, który mnie zaintrygował :)

W takim razie będę wciągać tę owsiankę co rano. Zalewam sobie płatki wrzątkiem przy okazji robienia herbaty, a potem przykrywam na 3 min i dodaję zimnego mleka albo jogurtu. W gotowych saszetkach Nesvita jest w składzie mleko w proszku, może uda mi się jakąś własną miksturę osiankową metodą prób i błędów uwarzyć ;)
        • lady_agrest Re: Owsianka a cera 06.08.09, 11:07
          Dla mnie ten wątek jest nieco absurdalny-od zawsze wiadomo,ze mleko powoduje wysyp pryszczy,a nie odwrotnie...

Bardzo lubie mleko,ale staram sie nie pić go w ogóle ,bo wiem ,że cera pogarsza sie od razu.
          • jagoda_pl Re: Owsianka a cera 06.08.09, 11:27
            Z tym mlekiem to chyba nie ma zasady... Są osoby źle reagujące na mleko, ale np.
            moja dermatolog nie widzi przeciwwskazań i nie potrafiła znaleźć żadnego
            sensownego uzasadnienia na szkodliwość mleka.
          • ziemia.ognista Re: Owsianka a cera 06.08.09, 12:21
            lady_agrest napisała:

> Dla mnie ten wątek jest nieco absurdalny-od zawsze wiadomo,ze mleko powoduje wy
            > syp pryszczy,a nie odwrotnie...

Ja przygotowuję owsiankę na wodzie ;] a mleka nie piłam od wielu lat.
            • croyance Re: Owsianka a cera 03.09.09, 17:41
              Ja robie na mleku ryzowym, albo kokosowym.
          • paulinaa Re: Owsianka a cera 06.08.09, 19:34
            skąd pomysł, że pryszcze powstają od mleka?!
          • zettrzy Re: Owsianka a cera 06.08.09, 19:47
            > od zawsze wiadomo,ze mleko powoduje wysyp pryszczy,a nie
            odwrotnie...

rotfl
            MLEKO powoduje wysyp pryszczy?
            rotfl again
          • nessie-jp Re: Owsianka a cera 18.08.09, 16:24
            lady_agrest napisała:

> Dla mnie ten wątek jest nieco absurdalny-od zawsze wiadomo,ze mleko powoduje wy
            > syp pryszczy,a nie odwrotnie...

Raczej nie pryszczy (trądziku) tylko wyprysków (alergii) i tylko u
            osób uczulonych. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to to samo, ale
            jednak między trądzikiem a wypryskami alergicznymi jest ogromna różnica --
            przede wszystkim, te drugie na szczęście dość szybko schodzą po odstawieniu
            alergenu :)

Bogu dziękuję, że nie jestem uczulona na białka mleka ani nie mam nietolerancji
            laktozy... Umarłabym bez mleka!
          • jej_torebka Re: Owsianka a cera 25.02.10, 21:04
            nigdy nie robiłam sobie owsianki z mlekiem. płatki mieszam z musem z jabłek i
            marchwi, z bakaliami, z serkiem homogenizowanym, jogurtem, itd.
        • paulinaa Re: Owsianka a cera 06.08.09, 19:35
          ja uwielbiam owsianke z jogurtem wafelkowym danone :)
          poza tym owsianke mozna robić na milion sposobów więc się nie znudzi :)
    • melmire Re: Owsianka a cera 06.08.09, 12:13
      "Owsianka" musi byc owsiana, czy mozna tez stosowac inne platki, np.gryczane?
    • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 06.08.09, 14:28
      melmire napisała:

> "Owsianka" musi byc owsiana, czy mozna tez stosowac inne platki, np.gryczane?

Chodzi o działanie owsa. A zatem tylko płatki owsiane. Wygrzebałam artykuł o sugestywnym tytule "Owsianka czyni ludzi z żelaza", o tutaj jest:

tiny.pl/hhpmm
      :) ja już 2 dzień na owsie, strasznie zapycha to cudo dla ludzi z żelaza, nic mi się nie chce jeść, a muszę do obiadu upchnąć pomidora czy banana w brzuchu, co by się zwitaminizować trochę.

• melmire Re: Owsianka a cera 06.08.09, 14:30
        Dobrze, to jak tylko skoncze inne platki, przerzuce sie na czysty owies - i tak
        jest najtanszy :)
      • paulinaa Re: Owsianka a cera 06.08.09, 19:36
        wkrój sobie banana albo inne jabłko czy brzoskwinie do owsianki
        • pump_it_up Re: Owsianka a cera 17.08.09, 22:31
          Zrobilam sobie musli, dodalam do owsianki rodzynek, ozechow, sezamu,
          siemie lniane. Czy musze to zalewac goraca woda czy po prostu
          jogurtem lub mlekiem?
          • nymphaea88 Re: Owsianka a cera 17.08.09, 23:21
            Najlepiej ugotować na wodzie lub mleku, a jak Ci się nie chce/nie masz czasu
            zalej gorącą wodą, poczekaj aż płatki trochę zmiękną a potem dodaj mleko albo
            jogurt. Takie surowe płatki owsiane mogą powodować wzdęcia.
    • obiecanka-cacanka Re: Owsianka a cera 17.08.09, 23:39
      Uwielbiam platki owsiane :). Od kilku lat na sniadanie jadam niemala
      miseczke platkow owsianych zmieszanych z mala iloscia platkow
      zytnich i pszennych oraz otrebow pszennych, lub zytnich lub
      owsianych. Zalewam je polowa szklanki wody mineralnej, dodaje maly
      jogurt (125g) naturalny, wkrajam banana lub czasem inny owoc. Na
      cere nie narzekam, ma zdrowy wyglad, ladny kolor, owszem jakies
      drobne wypryski sie zdarzaja, ale na szczescie bardzo rzadko.
      Generalnie ludzie daja mi kilka lat mniej niz mam, ale nie wiem, czy
      ma to zwiazek z owsianka ;). Zauwazylam natomiast poprawe wygladu
      skory od kiedy przestawilam sie na wylacznie apteczne kosmetyki. Ale
      to ma raczej zwiazek z tym, ze moja skora jest bardzo wrazliwa, a ja
      mam sklonnosci do alergii i nawet superowies sobie z tym nie
      poradzi ;).
      • lashqueen Re: Owsianka a cera 18.08.09, 08:10
        obiecanka-cacanka napisała:

> Generalnie ludzie daja mi kilka lat mniej niz mam, ale nie wiem, czy
        > ma to zwiazek z owsianka ;)

Z pewnoscia...
    • enith Re: Owsianka a cera 18.08.09, 05:27
      Nie wiem jak z owsianką stosowaną wewnętrznie, ale... tu w USA dostępne są kosmetyki Aveeno, których głównym składnikiem jest wyciąg z owsa. Kosmetyki nadają się do nawet najdelikatniejszych i najwrażliwszych cer z problemami typu egzema czy tradzik różowaty. Wyciąg z owsa ma silne działanie łagodzące podrażnienia na różnym tle, więc nie zdziwiłabym się, gdyby owsianka wcinana codziennie na śniadanie przez dłuższy okres czasu także miała dobroczynny wpływ na cerę.
      • nessie-jp Re: Owsianka a cera 18.08.09, 16:25
        enith napisała:

> Nie wiem jak z owsianką stosowaną wewnętrznie, ale... tu w USA dostępne są kosm
        > etyki Aveeno,

A w Polsce Avene, też z owsa ;)
      • zettrzy Re: Owsianka a cera 09.09.09, 20:03
        Aveeno to straszna tandeta, na poziomie kosmetykow z CVS (zreszta
        chyba oni to sprzedaja)
        tyle ze bardzo tania, wiec trudno oczekiwac jakichs super cudow
    • lashqueen Re: Owsianka a cera 18.08.09, 08:12
      Nie wiem, czy owsianka ma dobry wplyw na cere. Wiem, ze mozna miec piekna cere
      nie jedzac owsianki ;)
    • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 18.08.09, 13:32
      U mnie już dwunaste z rzędu śniadanie owsiankowe rano :) Mam 2 ulubione zestawy:

1. Starte jabłko, mleko, orzechy włoskie, cynamon i łyżka miodu. Robię w weekend, bo to rozdrobnienie jabłka czas zajmuje. Przynajmniej mnie.

2. Miód, maliny, listki mięty, jogurt i pół łyżeczki cukru trzcinowego.

Polecam :) Za to zestaw niesłodki z owsianki z serem żółtym, serem pleśniowym i winogronami taki sobie. Ale ogólnie kombinuję, jak mogę. Niedługo chyba zrobię owsianke na kukułkach, bo mam parę sztuk :) Co do wpływu na cerę to się wypowiem za jakiś czas.
      • paulinaa Re: Owsianka a cera 18.08.09, 15:16
        na forum kuchnia był parę miesięcy temu wątek o owsiance - dużo różnych
        propozycji (na słodko i na słono)
        ps mnie też owsianka nie na słodko nie podchodzi;)
    • nessie-jp Re: Owsianka a cera 18.08.09, 16:31
      Odnoszę wrażenie (ale trzeba by zapytać kogoś z celiakią) że owies nie zawiera
      glutenu, a jak wiadomo gluten odkłada się w skórze i może powodować
      rozmaite wypryski.

Tylko że żeby odnieść korzyść z jedzenia owsianki, to trzeba by przestać jeść
      produkty pszenne
      • nessie-jp Autopoprawka 18.08.09, 18:50
        Gluten się nie odkłada w skórze, tylko daje jakąś wysypkę. Owies podobno ma
        bardzo mało glutenu i większość osób z celiakią może go jeść.
        • paulinaa Re: Autopoprawka 18.08.09, 20:33
          owies zawiera gluten, sporo osób z celiakią go toleruje ale jakoś szczegolnie
          polecany i tak w tej chorobie nie jest

a o odkładaniu glutenu w skórze czy wysypce to pierwsze słyszę... może to ma
          jakiś związek ze skazą białkową?
          • nessie-jp Re: Autopoprawka 19.08.09, 01:35
            Nie jestem do końca pewna tego "odkładania"
    • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 09.09.09, 11:48
      Minął już ponad miesiąc, odkąd rozpoczęłam jedzenie owsianki codziennie na
      śniadanie. I albo trzeba mieć angielskie geny, albo jeść od kolebki tę owsiankę
      co najmniej, mnie na cerę nie pomogła. Za to jako zestaw śniadaniowy sobie
      chwalę i zamierzam ją jeść - może nie 7 razy w tygodniu, ale z 5 to na pewno :)
      A co do stanu cery to wybrałam mniej innowacyjny sposób leczenia niż owsianka -
      wizytę u dermatologa :)

• jagoda_pl Re: Owsianka a cera 09.09.09, 13:39
        Też zajadam owsiankę od około miesiąca (tak się jakoś z Twoim wątkiem zbiegło), bo zaczęłam taką pracę, która wymaga ode mnie z rana dużego tempa i nie mam czasu na podjadanie (dotychczas jadłam słodkie śniadanie przed wyjściem, w drodze do pracy głodniałam, więc potem sięgałam po kolejną bułę zaraz po przyjściu do pracy - bezsens totalny!).

Cerę ma ostatnio tak dobrą, że aż nie mogę uwierzyć! Nie wiem czy to się zbiegło ze zmianą śniadania i tym całym indeksem glikemicznym, czy z moimi hormonami coś się unormowało, ale z owsianką tak czy siak się rozstaję, bo na długo syci i daje powera.

Ja jadam ją samą z mlekiem, czasem z orzechami lub kroplą miodu czy syropu klonowego.
        • ziemia.ognista Re: Owsianka a cera 09.09.09, 15:54
          Syrop klonowy! Że też mi to nie przyszło do głowy. Dzięki za pomysł, już wiem co jutro będzie na śniadanie :D
          • pump_it_up Re: Owsianka a cera 09.09.09, 16:11
            ja tez jem od dwoch tygodni chyba:)robie z mieszanka studencka,
            rodzynkami, orzechami, suszonymi sliwkami, dodaje siemie lniane,
            platki kokosowe i potem miodzik. gotuje na mleko...po prostu
            uwielbiam, ale zastanawiam sie, czy nie za duzo cukru w tym mam?
            wiecie rodzynki, wiorki i lyzka miodu? co sadzicie? slodze tez kawe
            dwoma lyzeczkami, herbate pije zielona. czy to za duzo cukru jak na
            jeden dzien?
            • pump_it_up Re: Owsianka a cera 09.09.09, 16:12
              aha potem dodaje jablko albo jakis inny owoc, ale przewaznie
              jablko:) to najlepsze sniadanie na swiecie!
              • to.ja.esmeralda Re: Owsianka a cera 10.09.09, 10:44
                A slyszalyscie o Amarantusie? Jako dodatek do sniadaniowej owsianki bardzo polecam:

www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=informacje&id=6
            • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 10.09.09, 11:07
              pump_it_up napisała:

> czy to za duzo cukru jak na
              > jeden dzien?

Myślę, że - jeśli nie planujesz radykalnego planu odchudzającego - to miód i owoce, w tym suszone jak rodzynki, do owsianki jak najbardziej. Ważne, aby było to na śniadanie, nie na kolację. A cukier możesz zamienić na trzcinowy, zamiast buraka cukrowego będziesz jeść trawę z Nowej Gwinei ;)
              • ding_yun Re: Owsianka a cera 10.09.09, 13:36
                Nie wiem jak działa owies stosowany od wewnątrz, ale mycie twarzy płatkami
                owsianymi (zamiast delikatnego peelingu) działa świetnie - złuszcza, nie
                podrażnia i jest niezwykle tamie :)
              • pump_it_up Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:16
                dziekuje za informacje:) nie odchudzam sie, bo jestem raczej
                szczupla. nie jem tez slodyczy, czasem orzechowe lody z zielonej
                budki:)lub kawalek ciacha, ale to rzadko.
              • delusek Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:29
                Podstawą jest to, aby fundować organizmowi węglowodany złożone, a
                nie proste, czyli miód jest o wiele razy lepszy niż łyżeczka cukru:)
                A suszone owoce zawierają dobroczynny błonnik.
                • keti3 Re: Owsianka a cera 26.02.10, 09:31
                  podstawa jest aby fundowac organizmowi weglowodany proste czyli:
                  glukozae, fruktoze, galaktozae, zawarte w owocach, warzywach i
                  miodzie. Weglowodany złozone to np. sacharoza, czyli cukier(buraki
                  cukrowe, trzcina cukrowa), laktoza(mleko), skrobia (ziemniaki, a
                  takze celuloza (głowny składnik błonnika pokarmowego), ktora składa
                  sie z kilku tys. czasteczek glukozy.
    • delusek Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:27
      wino_porzeczkowe Tak z grubsza to, moim zdaniem, bliżej prawdy.
      Przede wszystkim chodzi o to, aby - przy racjonalnym żywieniu -
      przyrządzać sobie śniadania. A owsianka nadaje się na śniadanie:):)
      Poza tym dobre dla tkanek jest zmniejszenie węglowodanów prostych,
      np. białego pieczywa /słodyczy et caetera. Owsianka to dobroczynne
      węglowodany złożone i duużo zbawiennego błonnika. Poza tym ja ją
      gotuję ze śliwkami i morelami, a czasem dodaję orzechy. To duża
      bomba odżywcza. Więc tak z grubsza doskonale działa na ciało, ale
      przy zachowaniu innych zasad (oczywiście).
      Pamiętaj też, że nie chodzi o płatki błyskawiczne, ale "zwykłe"
      albo "górskie"(!)
      • jagoda_pl Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:55
        > Pamiętaj też, że nie chodzi o płatki błyskawiczne, ale "zwykłe"
        > albo "górskie"(!)

A dlaczego? Bo ja górskie zajadam...
        • jagoda_pl Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:55
          Tfu! Zajadam błyskawiczne!
        • delusek Re: Owsianka a cera 10.09.09, 16:57
          błyskawiczne są przetworzone i mają IG około 80 a płatki owsiane
          górskie mają IG około 50
          • pump_it_up Re: Owsianka a cera 10.09.09, 17:47
            mhm ja wlasnie kupuje gorskie, bo sa dobre i tanie:)
      • wino_porzeczkowe Re: Owsianka a cera 11.09.09, 12:10
        delusek napisała:

> wino_porzeczkowe Tak z grubsza to, moim zdaniem, bliżej prawdy.
        > Przede wszystkim chodzi o to, aby - przy racjonalnym żywieniu -
        > przyrządzać sobie śniadania. [...]
        > Pamiętaj też, że nie chodzi o płatki błyskawiczne, ale "zwykłe"
        > albo "górskie"(!)

Śniadania jem od zawsze, żadnego białego pieczywa (żytnie z ziarnami) plus
        jakieś warzywa, owoce czy musli. Może to dlatego porawy nie widzę, gdybym
        wciągała białe kajzerki z nutellą wcześnie, to by mi się od tej owsianki
        poprawić mogło. Jak widać, zdrowe żywienie ma też swoje wady ;)

Tak, błyskawiczne omijam szerokim łukiem. Teraz mam górskie, producent Kupiec,
        ale jakieś za twarde IMO (przynajmniej, jeśli się je robi jak ja, czyli bez
        gotowania, zalane tylko wrzątkiem). W ogóle amatorów owsianki chyba mikroskopija
        liczba w Polsce, w markecie nie dość, że nie mogę ich znaleźć, ze 2 okrążenia mi
        są potrzebne po sklepie ;), to zawsze leżą jeszcze gdzieś na najniższych półkach.
        • ola_pozytywna Re: Owsianka a cera 15.09.09, 14:03
          Co do Górskich, uwaga, są tez Górskie Błyskawiczne. Z tym, że z przodu
          opakowania jest napis Górskie, a z tyłu Błyskawiczne. Oba rodzaje Górskich
          (czyli Błyskawiczne i "normalne")robi Kupiec, róznią się minimalnie kolorem
          opakowania. Nigdy nie pamiętam, które są które, więc zawsze odwracam opakowanie.
          Róznica między błyskawicznymi i normalnymi polega nie tylko na rozdrobnieniu,
          ale tez na sposobie obróbki, który w przypadku błyskawicznych pozbawia płatki
          wielu cennych substancji. A płatki mają ich dużo: węglowodany o "dobrym"profilu,
          nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), dużo witamin z grupy B,błonnik, ponoć tez
          substancje działające antydepresyjnie oraz zwiększające przemianę materii.
          Mogę powiedziec o własnym doświadczeniu z owsianką: mam dzięki niej idealnie
          płaski brzuch (a zawsze miałam z spore tym problemy) i zero problemów z cerą.
          Eksperymentowałam z róznymi sposobami przygotowywania owsianki,jednak najlepiej
          sprawdza się u mnie następujący sposób : wieczorem garść płatków zalewam sporą
          ilością wrzątku, zostawiam pod przykryciem do rana. Rano tylko podgrzewam i
          dodaję obraną ze skórki brzoskwinię (zmiażdżoną w rękach). Zero soli, cukru.
          Ostatnio mam fazę na probiotyki, dodaję więc też trochę jogurtu własnoręcznie
          wyhodowanego.
          Oprócz owsianki robię też naleśniki owsiane, które smakują nam dużo bardziej od
          tradycyjnych i są o niebo zdrowsze. To fajna alternatywa dla tych, którzy nie
          mogą przekonać się do tradycyjnej owsianki. Podaję przepis:
          Szklankę płatków zmielić lekko w młynku do kawy, zalac nieco więcej niż 1
          szklanką jogurtu/kefiru/maślanki, zostawić na 15 min. Dodać 1 jajko, ze dwie
          łyżki oliwy, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i
          sody i sól do smaku. Smazyć b.powoli cieniutkie naleśniki (bez tłuszczu). My
          lubimy z nadzieniem wytrawnym, można też na słodko.
          Można je przechowywać w lodówce 48h, są jeszcze lepsze;)
          A oto trzeci mój ulubiony przepis z wykorzystaniem owsa;):
          www.cincin.cc/index.php?showtopic=3521
          ciasteczka owsiane, boskie w smaku:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka