Dodaj do ulubionych

Wrastające włosy po depilacji. Co robić???

28.12.03, 23:20
Używałam depilatora philipsa, ale strasznie wrastały mi włosy, nie pomagały
żadne peelingi. To wrastanie było koszmarem, robiły się zapalenia mieszków,
strupki, grudki, przyszcze i inne paskudztwa, ba nawet chamskie blizny...
Przestałam już dawno ale ciągle wrastają i blizny zostały niestety...
Wolałabym wrócić do mojego satinelle, ale poradźcie mi jak temu wrastaniu
zapobiec.
Help!
Obserwuj wątek
    • Gość: loczki Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 09:39
      mi pomogla troche szorstka rekawica.
      • Gość: aga Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: 62.111.201.* 29.12.03, 10:30
        A po Satinelle nie wrastały?
        • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 15:44
          No wrastały, ale czekam na jakąś propozycję, żeby móc do niego wrócić i
          zapomnieć o wrastaniu! W sumie nie powiem był wygodny...
    • Gość: J. Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.03, 11:00
      jesli ktos ma sklonnosci do wrastajacych wlosow to zaden depilator tutaj nie
      pomoze, wystarczy zrobic test nawet peseta, bedzie to samo, po prostu trzeba
      zmusic sie do codziennego porzadnego peelingu, chociaz zeby malo wrastalo tych
      wlosow albo stosowanie jakichs plynow czy masci, ktore by zapobiegaly takim
      sytuacjom
    • czerwiec2 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 11:51
      pumeksem w kąpieli
    • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 15:47
      Dzięki za rady.
      Czyli pozostaje tylko mocne szorowanie??
      Szkoda, że nie ma jakiejś przyjemniejszej i szybszej metody....
      Buuuuuuuuu
      • bubster Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 15:51
        szorowanie pumeksem nie jest tak bolesne jak się wydaje
        a ja jeszcze polecem pensetę, ale trzeba bardzo uważać, zeby delikanie
        wyciągnąć spod skóry włosek nie rozrywając naskórka bo potem nogi będą
        paskudnie wyglądać przez długi czas
        • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 15:58
          No właśnie wiem coś o tej pensecie....
          niestety już to przerabiałam.
          Miałam kiedyś taką fest ostrą myjkę, prawie pumeks i szorowałam, szorowałam
          i... wrastały paskudne kłaki dalej.
          Czyli z waszych wypowiedzi wynika, że tak już musi byc?
          Jeśli tak to masakra!
          Wiecie coś może o folisanie i xerial 30?
          To podobno pomaga ale nie stosowałam.
      • czerwiec2 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 15:56
        nie musisz mocno szorować
        a jak zrobisz to w kąpieli to nie będzie bolało
        może zmień depilator?
        • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 16:05
          W kąpieli?? Dobre, ale mam tylko kabinę.... więc raczej odpada.
          Ale tak samo mi się działo od wosku więc zmaina depilatora myślę, że niewiele
          da ale przemyślę tę kwestię....
          • czerwiec2 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 30.12.03, 09:40
            w kabinie też możesz
            pomocz tylko przez dłuższy czas nogi bardzi ciepłą wodą z prysznica
    • Gość: Zyta Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.dom.waw.wp / *.wp-sa.pl 29.12.03, 15:58
      Mam niestety ten sam problem. Od jakiegos czasu nie uzywam juz depilatora
      mechanicznego, a wloski ciagle wrastaja. I to nie tylko na nogach. Porobily mi
      sie okropne blizny i szczerze mowiac nie wiem co z nimi robic.
      • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 16:08
        My kobiety to poprostu mamy przechlapane... Tak się starać, cierpieć. z tego
        wynika, że nawet oszpecać dla facetów.
        Słyszałam, że jest taki depilator z nasadką zapobiegającą wrastaniu.
        Ma go ktoś?? Działa??
        • kurtyzana24 znam ten ból! 29.12.03, 17:59
          Też szoruję gąbką-syrenką.ale nie robie tego zbyt regularnie, niestety.Jak
          robiłam to efekty nawet były dobre
        • Gość: asia29 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 23:39
          ja mam depilator z nasadką Philipsa Satinnelle i nasadki w ogóle nie używam. To
          był tylko chwyt reklamowy. SZOROWANIE albo LASER
    • Gość: ala Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 18:44
      zaczelam uzywac depilatora(tez philips)pare lat temu,po pewnym czasie-tragedia-
      odkrylam te smutna prawidlowosc.probowalam mocnych pilingow, masazy i
      wyrywania pojedynczych wloskow peseta ale na ogol nic nie dawalo trwalych
      efektow(po pesecie nawet blizny!)przerzucilam sie wiec na maszynki ale wtedy
      wlosy wrastaly jeszcze bardziej.powrocilam wiec do depilatora i jestem w fazie
      poszukiwan recepty na te niesforne klaki, ale jedno wiem na pewno: codzienne
      pilingi sa wykluczone!mozna je wykonywac jedynie 1 w tygodniu.trzeba by
      wymyslic cos innego.jakies propozycje? ala
      • skara Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 19:15
        Przstałam używać depilatora, to jeszcze z pół roku mi to draństwo wrastało, ale
        z każdym dniem mniej :) Rozharatane nogi też miałam, nie mogłam znieść tego
        paskudztwa pod skórą! Peelingi nie pomogły, pomógł dopiero czas. Moim zdaniem,
        choć brzmi to strasznie, przestań depilować, przejdź na maszynkę, a akurat do
        wakacji problem powinien zniknąć sam.
        Powodzenia i ciepliwości!
        • Gość: sunny Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.03, 19:52
          a jesli ma sie faceta?????? to co wtedy????? co on na to???
    • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 29.12.03, 22:19
      NO jak narazie to przestałam depilować jakieś 2 no może 3 miesiące temu, jest
      lepiej ale nadal źle. Maszynka zacina w te blizny po kłakach i kolejne blizny
      gotowe, poprostu masakra dziewczyny...
      Wymyślmy wpólnie co z tym można zrobić bo jednak depilator był wygodniejszy
      same też przyznacie...
      Ponawiam pytanie o folisan i xerial 30?? używał kto??
    • justyna_i folisan i xerial 30 29.12.03, 22:28
      Podobno pomagają jednak jestem nastawiona sceptycznie... proszę wypowiedzcie
      się na ten temat!
      Jeśli chodzi o faceta to trudno mój się przyzwyczaił, (jesteśmy razem już 4
      lata, więc pewnie dlatego....), ale i tak czasem marudzi...
      Jak wiemy nie jest to zbyt estetyczne , więc pytam co robić????
      Aha myślałam, że pomoże na to samoopalacz, a było jeszcze gorzej robiły się
      straszne plamy, solarium też nie pomaga niestety...
      • Gość: justa Re: folisan i xerial 30 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 10:50
        czy wrastające włoski pojawiają się tylko po depilacji depilatorem itp. czy po
        goleniu też?
        • justyna_i Re: folisan i xerial 30 30.12.03, 13:56
          Z moich obserwacji wynika, że wrastają od wszelkich agresywnych metod depilacji
          czyli wszelkie wyrywanie, woski, depilatory. Jednak słyszałam opinię, że od
          golenia niby też ale szczerze wątpię.
          • Gość: justa Re: folisan i xerial 30 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 14:08
            mnie się wydaje, że wrastają wtedy, kiedy wyrywane są z cebulką, wtedy włos nie
            może przebić skóry i wrasta. przy goleniu "ucinamy" włos tuż nad skórą, więc
            nie powinien wrastać. ale to moje wytłumaczenie, dlatego chciałabym się
            dowiedzieć od dziewczyn, które depilują lub golą.
            • justyna_i Re: folisan i xerial 30 30.12.03, 14:13
              Masz rację tak to jest! Niestety...
              • Gość: kasia Re: folisan i xerial 30 IP: 217.153.136.* 30.12.03, 18:05
                a moze kremy?sa skuteczne i bezbolesne,ja przerzucilam sie na nie z wyzej
                wymienionych powodow,maszynka powodowala wrastanie wloskow i jeszcze male
                krostki,fuj!
                • skara Kremy 30.12.03, 20:58
                  Kremy niby są skuteczne, ale szczerze mówiąc mocno wysuszają skórę, czasem
                  nawet wygląda to na "piękne" wypalenie. A co do faceta, to w końcu ma nas
                  akceptować takimi jakimi jesteśmy. Bez przesady, ja się depiluję żeby się
                  dobrze czuć a nie dla kogoś.
                • justyna_i Re: kremy 30.12.03, 21:55
                  Jeśli chodzi o kremy to strasznie mnie palą w skórę, ponieważ mam bardzo,
                  bardzo wrażliwą i suchą skórę na łydkach. Pianka veet wcale nie spełniała
                  swpjego zadania, usuwała tylko niektóre włosy, a paliła jak diabli ledwie
                  wytrzymałam te 8 min, a efektu nie było, jakiś krem tanita też był do bani.
                  Tanity miałam dwa sensitive nie był taki najgorszy, a ten który opóźniał odrost
                  włosów tak skutecznie go opóźnił, że odrosły już wieczorem...
                • Gość: justa Re: folisan i xerial 30 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 16:16
                  ja do tej pory używałam właśnie tylko kremów... i byłam nawet zadowolona. ale
                  ostatnio jeden mnie poparzył (Joanna Sensual do depilacji miejsc
                  wrażliwych :> ), no i pomyślałam, że maszynką byłoby szybciej... niż bawić się
                  z nakąłdaniem kremu itp. ale odstraszają mnie właśnie te krostki i wrastające
                  włosy. chyba jednak się nie przekonam.
    • justy1 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 04.01.04, 18:23
      zazwyczaj pomaga systematyczne solidne złuszczanie.
      czasem pomaga przestawienie sie na inny sposób depilacji,np. na wosk (depilator
      elektryczny moze urywać włoski zamiast wyrywać je z cebulką, co moze powodować
      stan zapalne i wrastanie włosków).
      niestety, są osoby, krórym włos z cebulki wyrasta pod pewnym kątem (a
      nie "prosto ku górze")- wtedy własciwie jedynym ratunkiem jest trwałe usunięcie
      owłosienia,np. laserem lub brak depilacji :(
      Justy
      • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 04.01.04, 22:46
        Niestety ja chyba należę do osób z dużą tendencją do wrastania. Od wosku też
        wrastają niestety. Jak narazie radzę sobie maszynką, bo na laser raczej mnie
        nie stać.
        Cóż takie jest życie...
    • Gość: Evqa Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 23:35
      Xerial 30 stosowałam cierpliwie - podziałał. I blizn juz nie mam. Oczywiscie
      przeprosialam sie z woskiem - przez zastosowanie (tylko 2 czy 3 razy) metod
      typu krem czy zyletka zrobilam sobie problem na kilka misiecy.
      • Gość: gola Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.icpnet.pl 05.01.04, 08:26
        a ile kosztuje ten xerial 30 i gdzie go kupic?? to jest jakis krem czy balsam??
        i jak czesto go uzywasz, tylko po wosku czy moze codziennie??
        • maandy Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 05.01.04, 12:37
          przyłączam się :-)
          • Gość: Evqa Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: 57.66.42.* 05.01.04, 18:24
            Xerial 30 można kupić w aptece, bez recepty. Bedę dzisiaj w okolicach to zerknę
            i dam znać. TO jest krem na pograniczu kosmetyku i leku - zawiera mocznik
            (urea), stąd efektywność działania. Są różne stężenia - 30 poleciła mi
            kosmetyczka i było ok. Potem chciałam lepiej i kupiłam 50 - i to był błąd
            (swędziało/ piekło...).
            Przez kilka lat stosowałam wosk i było OK. Potem poszłam na łatwiznę (krem,
            żyletka, ale naprawdę tylko kilka razy) i zaczęło się. Próbowałam TO leczyć
            różnymi dziwnymi rzeczami - tylko xerial pomogł. Na początku stosowałam 2 razy
            dziennie, potem raz - razem przez kilka tygodni. Działanie zauważyłam już po
            kilku dniach, ale musiałam wyleczyć te syfy co sobie narobiłam. Oczywiście
            wróciłam do wosku i teraz znowu wszystko jest OK. Happy end:-)
            • Gość: sara Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.veranet.pl / *.veranet.pl 05.01.04, 19:34
              czy xerial pomaga jesli stosuje się go tylko zaraz po depilacji( przez kolejne
              dni) czy widac tez pozytywne efekty jesli ma się nie wyleczone syfy z wczesniej
              przeprowadzonych depilacji?
        • Gość: ada Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.adsl-dynamic.inode.at 07.02.04, 22:04
          Xserial,kupilam(74zl)Teraz bede smarowac.
          U mnie,kremy nie wchodza w gre,zyletka tez,
          po nich prawie przy kazdym wlosku mam krosty,
          a po wosku i depilatorze,wrastaja.
          Tak sie mecze juz pare lat,
          zwlaszcza "bikini"wyglada zle,
          nogi jeszcze,obejdzie.
          Teraz wypowiadam wojne,przeciez musi cos pomoc.
          Poradzcie!
    • yagienka Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 08.01.04, 19:51
      też mam ten problem ;(
      radzę sobie z nim - nie całkiem skutecznie - właśnie poprzez peeling, mycie
      szorstka gąbką, masaże rękawicą sizalową...
      podobno peeling z soli jest dobry, ale jeszcze nie próbowałam...
      • justyna_i Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 08.01.04, 21:39
        Ja próbowałam z soli morskiej, takiej bardzo grubej, strasznie nieprzyjemne i
        szczypie w te ranki... Bez efektu...
        • sugarhoney SÓL??? Na ranki?? przeciez to masochizm! 06.02.04, 22:26
          I to w czystej postaci!! Jak już musicie robić ten peeling, to chyba lepiej juz
          uzyć cukru, nie bedzie przynajmniej piekło!
          • Gość: ada Re: SÓL??? Na ranki?? przeciez to masochizm! IP: *.adsl-dynamic.inode.at 08.02.04, 12:01
            Sol ponoc ma tez,wlasciwosci lecznicze,
            a jak czlowiek nie wie,co moze jeszcze zrobic,
            probuje wszystkiego.
    • magdulek76 Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 11.01.04, 23:15
      Niestety wydaje mi się, że bez względu na formę usuwania włosów (poza laserową,
      bo o tej za mało wiem)problem ten zawsze się pojawia i nasila z czasem. Ja nie
      sięgnęłam po depilator - z powodu ceny, a teraz kiedy mnie już stać
      powstrzymałam się przewidując efekty. Teraz używam kremów depilujących i to nie
      za często, bo jak przesadzam to zaczyna się koszmar. Mam na tyle delikatną
      skórę, że maszynka też odpada. Na szczęście mam też delikatne, jasne włoski na
      nogach. Mój facet (obecnie mąż) dużo bardziej cierpiał jak często goliłam i
      pojawiał się efekt "szczecinki" a potem tych paskudnych ranek, krost. Na
      szczęście nigdy nie doprowadziłam do poważnego zapalenia skóry i do blizn.
      Nawet żałuję, że w ogóle zaczęłam golić (miałam wtedy 15 lat), bo przypuszczam,
      że moje włoski byłyby tak delikatne, gładkie i któtkie, że prawie
      niezauważalne. Gorzej z dziewczynami, które mają ciemne, mocne owłosienie nóg.
      Wydaje mi się, że można wtedy spróbować poszukać pomocy w profesjonalnym
      gabinecie medycyny estetycznej. Słyszałam o zabiegach (laserowych) usuwania
      owłosienia. Można skonsultować się też z dobrym endokrynologiem aby ocenić
      poziom hormonów wpływających na owłosienie i go regulować. Podobno daje to
      efekty, ale nie pozwólcie sobie nic przepisać bez szczegółowych badań. Hormony
      to nie cukierki, jak wiadomo. Depilatory, maszynki - to pułapka. Choć sama się
      podporządkowałam temu rytuałowi depilacji przeklinam dzień, godzinę powstania
      tego zwyczaju. Zdecydowanie sądzę, że blizny i zmiany przy mieszkach włosowych,
      zaczerwieniona, obolała skóra, ropne zapalenia mieszków to za wysoka cena.
      Jeśli macie takie objawy albo ich początki - opamiętajcie się - zróbcie
      przerwę - będzie tylko gorzej. Przećwiczyłam, naprawdę. Blizn nie można potem
      ukryć - opalanie tylko je powiększy i doprowadzi do niebezpiecznych skutków. Z
      bliznami tego typu należy się udać do bardzo dobrego gabinetu medycyny
      estetycznej, dermatologa (choć wielu to niestety konowały), chirurga plastyka.

Pozdrawiam i życzę poprawy tym, które teraz walczą ze zmorą.
      Maga
    • Gość: ada Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.adsl-dynamic.inode.at 06.02.04, 15:31
      Czy znacie moze jeszcze co, oprocz Xserial?
      Jakie macie,jesze inne metody,na to paskudztwo?
    • ula_s Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? 07.02.04, 19:09
      U mnie jest lepiej odkad stosuje regularnie peeling gruboziarnisty (1-2 razy w
      tyg.) oraz po kazdej depilacji - Lipidiose 2 Vichy.
    • Gość: ada Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.adsl-dynamic.inode.at 09.02.04, 21:10
      Halo!!
      Ma ktos jeszcze jakies sposoby?
      Kazda rada lepsza, jak zadna...
      • Gość: nam Re: Wrastające włosy po depilacji. Co robić??? IP: *.static.adsl-line.inode.at 16.02.04, 17:30
        Pcham do przodu ,
        Moze ktos cos nowego dopisze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka