Dodaj do ulubionych

spirala MIRENA

28.01.04, 08:28
Przeczytałam ostatnio o tej spirali. Chciałam się dowiedzieć czy ma działanie
takie same jak inne i z czego wynika jej cena ( ok. 600 - 800zł. Czy
faktycznie jest taka dobra i warta tej ceny. Proszę o opinię bo zastanawiam
się nad jej załozeniem
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: spirala MIRENA 28.01.04, 11:09
      Jest to spiralka która oprócz funkcji mechanicznej wkładki umied\szczonej w
      macicy uwalnia staładawkę hormonów- które działąją miejscowo na błonę śluzową
      macu\iy- endometrium powodując jej zcieńczenie i po jakimś czasie zanik
      miesiączek i w niewielkim stopniu uwalniane sa do krwi. Powodują tez to ,że w
      śluzie szyjkowym plemniki nie moga dojrzewać i odbywać wędrówki w góre do
      górnych dróg płciowych. Stad bardzo wysoka skutecznosc antykoncepcyjna=- zerowa
      zawodnosc!
    • zajaczek101 Re: spirala MIRENA 29.01.04, 08:29
      Bardzo dziękuję za odpowiedź. A co dziewczyny które ją używały o tym sądzą?.
      Pozdrawiam
    • agrafka11 Re: spirala MIRENA 29.01.04, 21:53
      Przeczytaj mój wątek na ten temat p. CUDOWNA MIRENA, jeśli będziesz potem miała
      jakieś pytania chętnie ci odpowiem. Pozdroofka.
      • zajaczek101 Re: spirala MIRENA 30.01.04, 08:46
        Nie wiem czy dobrze sądzę, ale z tego co przecztałam wywnioskowalam, że
        uwalniające się ze spiralki hormony wstrzymują miesiączkę a działanie spiralki
        Mirena nie jest jak w przypadku innych - wczesnoporonne? Jak to jest z tą
        miesiączką przy Mirenie. Do tej pory używałam Depo Prowerę i miesiączki nie
        miałam przez 2 lata, ale teraz chcę aby mój organizm wrócił "do normalności"
        Proszę Cię o odpowiedź. pozdr.
    • agrafka11 Re: spirala MIRENA 30.01.04, 19:30
      Mirena nie ma działania wczesnoporonnego- gdyby tak było nigdy nie dałabym jej
      sobie założyć.Mirena działa na śluzówkę macicy nie dopuszczając do jej
      przerostu, poza tym zagęszcza śluz nie dopuszczając do przenikania plemników -
      o zapłodnieniu nie może więc być mowy. Na tysiąc kobiet zaszły w ciążę tylko
      dwie.Miesiączki są , ale bardzo skąpe. Nie ma żadnych skutków ubocznych - nie
      zakłóca normalnego cyklu płodności i po jej usunięciu można zajść w ciążę już w
      pierwszym cyklu.Skuteczność antykoncepcyjna może być zakłócona jedynie poprzez
      zażywanie leków zawierających barbiturany albo przez samoistne wypadnięcie
      wkładki ( objawy to krwawienia , bóle w podbrzuszu, gorączka, choć czasem nie
      ma objawów ). Po miesiączce ( ha, ha ) trzeba sprawdzać czy wyczuwasz nitki
      przy szyjce macicy ( chyba, że trafisz na takiego lekarza-głąba jak ja
      trafiłam, który za krótko ci obetnie nitki i nie wyczujesz nic ). Czasem na
      skutek powiększania się pęcherzyków w jajnikach może dojść do torbieli
      jajnika , ale to się chyba rzadko zdarza. Ogólnie rzecz biorąc Mirena to
      wynalazek, który stawiam na drugim miejscu po odkryciu przestrzennej helisy DNA
      przez Watsona i Cricka ( przyp. autora ). Jakieś wątpliwości? Pa! smile)
      • biel33 Re: spirala MIRENA 02.02.04, 14:06
        No właśnie, a jak się obsunie przed miesiączką, a ja tego nie wyczuję?
        Tabletkę to wiem, że nie wzięłam i zabezpieczam się dodatkowo. A tutaj co,
        sprawdzac przed każdym stosunkiem czy nitki wystają? No i jeśli z powodu
        takiego niezauważonego obsunięcia zajdę w ciążę to jaki wpływ ma to na
        dziecko???
        Zastanawiam się nad założeniem tej spirali, ale mam właśnie takie dylematy.
        Jakie jest Twoje zdanie?
    • zajaczek101 Re: spirala MIRENA 02.02.04, 07:36
      Serdeczne dzięki teraz to już wszystko wiem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka