Dodaj do ulubionych

prolaktyna

IP: *.polkomtel.com.pl 10.08.01, 10:58
Pani Doktor, w którym momencie cyklu najlepiej zbadać poziom prolaktyny?
Pozdrawiam,
Joasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka zagadka IP: 213.25.190.* 10.08.01, 22:26
      Dobre pytanie. Mnie jeden lekarz powiedział, żebym zbadała prolaktynę i inne
      hormony tydzień po owulacji, drugi - że obojętnie kiedy to zrobię (więc w
      celach porównawczych ponownie wykonałam w tym samym dniu cyklu) a trzeci
      stwierdził, że to idiotyczny termin (dosłownie).
      Do dziś pozostaje dla mnie zagadką, jaki dzień cyklu jest optymalny dla badań
      hormonalnych.

• monika.antepowicz Re: zagadka 11.08.01, 01:49
        Część lekarzy zaleca wykonywanie badania prolaktyny w Iej połowie cyklu, częsc
        (w tym ja) - w drugiej, bo wówczas zawsze fizjologicznie poziom prolaktyny jest
        wyższy niż w Iej fazie.Wydaje mi się, że nie jest to az tak wazne- zależy od
        doświadczenia lekarza, ja natomiast uwazam , ż eważne jest wykonanie badania po
        Metoclopramidzie(który pobudza to wydzielanie0 Prolaktyna jest wydzielana
        pulsami (najwięcej 0 5ej rano) i chodzi o to by wykryć tzw. hyperprolaktynemie
        czynnosciowa (Wyrzut prolaktyny zwiększajacy się okresowo- np. pod wpływem
        stresu lub leków)
        no i niestety pozostaje faktem, że lekarze mojej specjalnosci nie szanują sie
        zwykle nawzajem...MA
        • Gość: Aśka czy obniżać poziom? IP: 213.25.190.* 11.08.01, 10:59
          Zgadzam się z Panią Doktor. Jeśli mam być szczera, to bardzo nieswojo się
          czuję, gdy jeden lekarz krytykuje drugiego. Czemu to ma służyć?
          Wracając do prolaktyny. Miałam dwukrotnie przeprowadzane badanie (po
          Metoclopramidzie) i okazało się, że mam podwyższony poziom tego homonu.
          Przyjmowałam Bromergon, który niestety nie wpłynął na jego obniżenie. Podobno w
          przypadku podwyższonego poziomu prolaktyny mają miejsce zaburzenia owulacji, ja
          takich nie mam i nie miałam. Czy powinnam dążyć do jego obniżenia? Jeśli tak to
          w jaki sposób?

Moje wyniki (oba badania wykonałam ok. 21 dnia cyklu):
          I. 17.5 (norma 2 - 23.5 ng/ml), 170.4, 124.6
          II. 13.6 (norma 15+-5 ug/l), 203.4, 108.4
          • monika.antepowicz Re: czy obniżać poziom? 12.08.01, 22:15
            Owulację hamują jedynie dosć znacznie podwyższone poziomy prolaktyny, natomiast
            niewielka czynnościowa hyperprolaktynemia może powodować niewydolnosć ciałka
            żółtego i prowadzic do poronień. Dlatego uważam ,że powinno się ją leczyć.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka