Dodaj do ulubionych

Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny?

27.01.12, 11:28
Witam. Pytanie jak w temacie. Wczoraj odebrałam aparat 7-latki i ortodontka powiedziała, żeby nie czyścić pastą do zębów, tylko mydłem w płynie, a potem dobrze opłukać.
Aparat starszej córki, 10-latki, czyszczę szczoteczką i pastą do zębów, bo tak zaleciła z kolei jej ortodontka. Czyli dwóch różnych lekarzy i dwie różne opinie.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 11:44
      Nasza Pani doktor kazała korzystać ze środków do czyszczenia protez zębowych
      • nitka111 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 12:24
        Nam kazała mydłem w płynie i od czasu do czasu zamoczyć na kilka godzin w coli.
    • joswi70 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 14:33
      Moja córka używała tabletek do protez. Szczoteczką nie czyściła wcale, opłukiwała tylko po wyjęciu z płynu. Aparat w dobrym stanie przetrwał dwa lata aż do zmiany na większy.
    • przeciwcialo Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 15:23
      Ja kupuję tabletki do czyszczenia protez. Na codzien dziecko myje szczoteczką i pastą- szczoteczka tylko do aparatu. Raz w tygodniu Corega.
      • sonia-3 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 31.07.16, 23:10
        Dokładnie tak samo robimy.
    • iwoniaw Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 15:30
      Nam ortodontka poleciła myć szczoteczką i pastą pod bieżącą wodą.
    • koala0405 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 27.01.12, 21:37
      Moja córka już 4 lata używa aparatu. Ortodontka poleciła myć go pastą do zębów i od czasu do czasu porządnie wymoczyć w rozpuszczonej tabletce Corega Tabs ale uważać na metalowe części, a jeszcze lepiej jak ktoś ma znajomości w Niemczech to w tabletkach specjalnie do tego przeznaczonych KUKIS. Mam je i wystarczają na bardzo długo. Bardzo ładnie czyszczą.
      allegro.pl/kukis-tabletki-do-czyszczenia-aparatow-zebowych-i2043169803.html
    • deszcz.ryb Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 28.01.12, 10:31
      Chyba to naprawdę wszystko jedno. wink Ja swój czyściłam zawsze pastą i szczoteczką do zębów, jeżeli ma to ci pomóc w podjęciu decyzji. wink
    • ariana1 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 28.01.12, 17:24
      A dlaczego nie zapytałaś o to właśnie ortodontki? Moja córka ma aparat od 2 lat i w ulotce do niego jest napisane, żeby czyścić codziennie po wyjęciu szczotką i pastą do zębów a raz w tygodniu wymoczyć np. w correga tabsach. Dziwne, żeby mydłem aparat zębowy traktować.
      • rene.p Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 28.01.12, 19:56
        Właśnie zapytałam. Tak jak napisałam, ortodontka powiedziała paście nie, natomiast tak dla mydła w płynie. Aparat żadnej ulotki nie posiadał, po prostu dostałam go wprost do ręki smileMydło w płynie jednak nie pasuje córce, bo aparat po umyciu i płukaniu niestety cały czas pachnie tym mydłem co dla dziecka jest drażniące - czemu wcale się nie dziwię.
        Z wypowiedzi wynika jednak, że większość z Państwa używa pasty do zębów i ja również ku temu się skłaniam. Plus dodatkowo moczenie. Zastanawiam się nad tym środkiem z Allegro polecanym kilka postów wyżej.
        • deszcz.ryb Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 28.01.12, 22:14
          Logicznie rozumując, to ani mydło, ani pasta nie zaszkodzą aparatowi. Może ortodontka uważa, że mydło lepiej doczyści aparat z osadu? Wtedy możnaby aparat wyczyścić najpierw mydłem, a zaraz później umyć pastą żeby pozbyć się smaku.
    • celkra Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 28.01.12, 23:10
      Aparat mojej córki myję szczotką i pastą do zębów, co kilka dni moczę w corega tabs.
      Domyślam się, o co może chodzić z mydłem w płynie zamiast pasty. Otóż pasta paście nierówna. Mojej córce kupuje różne pasty do zębów i zawsze tą aktualną myję również aparat. Zauważyłam, że niektóre pasty (np. elmex) naprawdę kiepsko się wypłukują z tych drobnych metalowych części aparatu. Mydło w płynie jest pod tym względem chyba lepsze, ale ja mydłem nie myłam.
    • alabama8 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 30.01.12, 13:35
      Umyj pastą, potem mydłem a na koniec wrzuć do coli. Będzie ok.
    • olifra1 Instrukcja jaką otrzymałam w gabinecie zawiera: 03.02.12, 18:38
      ...
      - przynajmniej 1-2 razy dziennie aparat myjemy szczoteczką i pastą do zębów (ale nie myjemy aparatu tą sama szczoteczką co zęby)
      ...
      Raz w miesiącu:
      1.odkamieniamy aparat
      - tabletkami corega tabs
      -octem (20 min. kąpieli w szklance ciepłej wody z dodatkiem łyżki octu)
      2. dezynfekujemy aparat
      -20 minut kapieli w szklance ciepłej wody z dodatkiem 3 łyżek wody utlenionej
      3. oliwimy śrubę oliwą jadalną
    • marghe_72 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 04.02.12, 00:06
      szczoteczka + woda.
      Od czasu do czasu Corega
    • mamusia1999 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 04.02.12, 14:04
      na rozum dziwie sie temu mydlu.
      pasta do zebow czysci polerujac z osadow typowych dla jamy ustnej. mydlo rozpuszcza osady tluste, czyli bynajmniej nie typowe dla plaque. no chyba, ze pasta zagraza materialowi
      my myjemy pasta do zebow i tabletkami KUKIS, ale nasz ruchomy aparat to kwestia kilku tygodni miedzy usunieciem zebow a zalozeniem aparatu stalego.
      • kasia_wp Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 07.02.12, 12:01
        Myję pastą i szczoteczką dziecka, od czasu do czasu ( mniej więcej raz na tydzień) zostawiam na cały dzień zamoczony w płynie do płukania ust ( typu Blend a med czy innym Colgate).
    • kaarmelka Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 07.02.12, 14:14
      A nam polecono co kilka dni moczyć aparat w wodzie z kwaskiem cytrynowym (szklanka letniej wody + łyżeczka kwasku). Bardzo skuteczny sposób, chyba tańszy niż Corega Tabs.
      • szczurek49 Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 31.07.16, 21:15
        Jak dlugo moczysz?
    • karol1337nopr Re: Jak czyścić zdejmowany aparat ortodontyczny? 29.03.20, 15:26
      Nie ma nic lepszego jak irygator do takich rzeczy. TrueLife ma całkiem małe końcówki dla dziecka w sam raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka