Dodaj do ulubionych

Chcę jeść, ale nie mogę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 17:45
Witajcie.

Od jakiegoś czasu mam dość dziwny problem - nie mogę jeść.
Jestem głodna, ściska mnie w żołądku, brzuch mi burczy i CZUJĘ, że zjadłabym coś, chcę jeść, ale kiedy już staję przed lodówką - nie jem, mimo głodu. Mam jakąś blokadę na jedzenie, które mam w domu (albo raczej - którego nie mam - mieszkam z rodzicami jeszcze, zaczęłam studia i jeszcze się nie wyprowadziłam, a w lodówce często albo nie ma nic, albo jest ich jedzenie, tj. jakiś boczek, kiełbasy i schaby ohyda) i w efekcie jem tylko mleko z płatkami.

To jest naprawdę dziwne, bo nie mam problemu żadnego z jedzeniem na mieście (prócz oczywiście finansowego wink, a w domu nic nie chcę jeść, nawet jak sobie zrobię dzień wcześniej zakupy.

Zdecydowałam się napisać, bo to kolejny raz jest tak, że wczoraj jadłam tylko mleko z płatkami po południu i od tego czasu nie miałam w ustach nic.
Od razu mówię, że nie mam żadnych zaburzeń typu anoreksja czy bulimia, bo ja chcę jeść, ale nic mi nie smakuje. uncertain Może to też jakiś problem psychiczny, dodam, ze w domu mam dziwną sytuację rodzinną.

Proszę, pomóżcie mi, jeśli możecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mikolaw Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: 91.203.246.* 23.03.10, 18:22
      myślę, że jest to problem natury psychologicznej,nie da się nic poradzić jeżeli
      nie znamy sytuacji, a też nie o to chodzi abyś na forum pisała o swoich
      problemach w domu, a jeżeli zechcesz to napisz na forum psychologicznym, tak czy
      siak przykro że tak się czujesz we własnym domusad
    • green_land Re: Chcę jeść, ale nie mogę 23.03.10, 18:24
      Ja tak mam na tle nerwowym. Jakaś blokada czy coś. Do tego chuda
      jestem jak szczapa, więc takie głodówki mi nie pomagająuncertain Dziś
      jadłam o 17 pierwszy posiłekuncertain Obżarłam się i teraz męczy mnie albo
      żoładek, albo wątroba, bo jest mi niedobrze. Więc nie rób moich
      błędówsmile
      Nie wiem, co Ci doradzić, bo apetyt masz, więc na jego pobudzenie
      chyba nie jest nic potrzebne. Może jedynie coś wyciszającego, np.
      krople walerianowe. Czasami bardzo pomaga... piwosmile Wzmaga apetyt i
      uspokaja, oczywiście pod warunkiem, że się kończy na jednej butelcesmile
      No i zachęcę Cię też do wizyty u rodzinnego, w końcu to on studiował
      medycynę i przy odrobinie chęci bez trudu poradzi sobie z problememsmile
      Straj się zjadać też śniadania, bo sa ważne. Coś maleńkiego
      wystarczy na poczatek. Albo owoc, czy np. surówka.
    • Gość: sesese Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.chello.pl 23.03.10, 18:38
      u mnie tak zaczęła objawaiać się depresja
    • Gość: "Ania" Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 19:07
      Ja, no prawdę mówiąc, ja miałam zdiagnozowaną depresję pół roku temu, ale przerwałam leczenie, i właśnie teraz próbuję dojść do siebie, w czym m. in. przeszkadza mi powyższy jedzeniowy problem.
      Nie sądziłam, że to może być powiązane, myślałam, że już ze mną wszystko dobrze.
      Dziękuję Wam bardzo za porady.
      • Gość: land Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.10, 20:18
        Przy najlepszych chęciach nikt nie wyleczy Cię z depresji przez 6
        miesiecy! Pierw musi być wyraźny efekt leczenia, potem trzeba ten
        efekt utrwalić, a potem powoli odstawić leki.
        Wróc do lekarza i wznów leczenie.
      • Gość: O Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.16, 19:22
        depresja, której się nie wyleczy porządnie lub po przerwaniu leczenia może zamienić się w inną chorobę, np nerwicę natręctw. uważaj na siebie i polecałabym Ci jednak znalezienie lekarza, któremu zaufasz i chodzenie na terapię (nie konieczne jest branie leków, chociaż pomagają przetrwać pierwsze sesje). Po jakimś czasie chcąc czy nie chcąc poukładasz sobie parę rzeczy w głowie. jeszcze jedna rzecz - na taki krok musisz być gotowa sama, nikt nie może Cię zmusić do pracy nad sobą.
    • Gość: anka Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.sta.asta-net.com.pl 25.03.10, 13:57
      Aniu ja mam dokładnie o samo. Jak jem namieście lub zamawiam pizze
      do domu to potrafie całą zjeśc, a jak sama gotuje lub jem to co mi
      podaje np. moja mama to mimo głodu po kilku kęsach nie moge jeśc.
      Nie sądzę, żebym miała początki depresji, bo od urodzenia jestem
      wyjatkowo wesołą i optymistycznie nastawioną do świata osoba. Moja
      mama twierdzi, że mam podniebienie jak francuski piesek i chyba coś
      w tym jest bo mało co mi smakuje... Ale chyba to jest tzw. popsucie
      sobie smaku np. przez glutaminian sodu i inne rzeczy dodawane do
      kupnych potraw, które uzalezniaja i powodują, że jak nie ma tej
      substancji to potrawa Ci nie smakuje.
      • easyblue Re: Chcę jeść, ale nie mogę 25.03.10, 17:42
        Ja tylko do jednej rzeczy mam maleńką uwagęsmile Depresja to nie tylko
        patrzenie w jeden punkt i czarne myśli. To taka powolna, powolna
        utrata dostrzegania np. wiosny. Niby wszystko cieszy, ale ta radość
        jakaś taka przytłumiona, niepełna. Ja bym się o depresję nigdy nie
        podejrzewała, ale z powodu problemów z sercem zalecił mi takie
        leczenie kardiolog. To była jedna z najlepszych decyzji w moim
        życiusmile
    • aczuc Re: Chcę jeść, ale nie mogę 07.04.10, 21:53
      skoro tolerujesz mleko - to dobry punkt wyjścia
      proponuję koktaile proteinowo-witaminowe (jakieś 220kKcal - samych dobrych dla
      organizmu rzeczy)
      koktail nie pochodzi z lodówki rodziców - więc może blokada odpadnie

• vickydt Re: Chcę jeść, ale nie mogę 08.04.10, 09:37
      sad współczuję sytuacji w domu. Plus że sama to widzisz. Idz do jakiejs poradni
      psychologicznej, w necie znajdziesz albo niech rodzinny lekarz Ci podpowie. To
      sa objawy depresji i/lub innych zaburzen psychicznych. Tego nie ma co sie
      wstydzic, to sie leczy.
    • Gość: kami Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 21:01
      No więc to jest tak: JEŚLI CZŁOWIEK NAPRAWDĘ BĘDZIE GŁODNY, BĘDZIE JADŁ CO SIĘ TRAFI.
      Wszelkie inne dywagacje to gó...arstwo i ględzenie z nudów i dobrobytu.
      Nawet słowo "depresja" jest tu totalnie nie na miejscu - ma z nią problem co najwyżej odsetek
      tych, którzy wmawiają ją sobie sami lub inni im to fundują.
      Dziecinada.

Nie chcesz - nie jesz. Wszystko. Po co ludziom gitarę zawracać??????
      • Gość: szachrajka Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.chello.pl 03.09.10, 22:29
        taaaa...
        • minniemouse Re: Chcę jeść, ale nie mogę 05.09.10, 06:56
          to jest anoreksja- bo czujesz glod ale nie jesz

idz do psychiatry jak masz "dziwna sytuacje w rodzinie", i z tego powodu
          zaburzenia jedzenia.

Minnie
          • Gość: szachrajka Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.chello.pl 05.09.10, 14:22
            następna mądra inaczej... dokształć się trochę - choćby z googlami

pl.wikipedia.org/wiki/Jad%C5%82owstr%C4%99t_psychiczny

choć psychiatra jest wskazany jak najbardziej
            • minniemouse Re: Chcę jeść, ale nie mogę 05.09.10, 23:57
              jak sama podalas w linku:

(z grec. an – brak, pozbawienie, orexis – apetyt

anoreksja to znaczy wstret do jedzenia, zaburzenie laknienia.

anorexia nervosa to po prostu najbardziej znana forma anoreksji - odmawianie sobie jedzenia abys chudnac.

nie od razu musi zaczynac sie odmawianiem sobie jedzenia i widzeniem siebie jako osoby otylej.

poczatki moga byc wlasnie takie ze czlowiek ma problem ze spozywaniem pokarmow.

Minnie
              • julek_i_ja Re: Chcę jeść, ale nie mogę 08.09.10, 15:34
                Całkowita racja
      • Gość: O Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.16, 19:28
        jeśli człowiek ma tylko negatywne rzeczy do napisania niech nie pisze ich wcale, a szczególnie w miejscu gdzie ludzie realnie potrzebują pomocy. na fejsbuka z pseudo radami albo na wikipedię i przeczytaj artykuł o depresji żeby się nauczyć co to jest.
    • Gość: nataliaa Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 21:31
      hm , mam tak samo ; ) poszłam do gimnazjum i tez nic nie mogę jeść . mam już tak od 11 dni i jak mama kaze mi jesc ,to nie mogę ,nie chce mi sie . jak widzę ,że jak ktoś je to jest mi niedobrze ,chce mi sie wymiotować . XD mama mówi , że to ze stresu i może by sięzgadzało, ale ja sie niczym nie tremuje . XD na poczatku może , ale teraz jest już dobrze w szkole . xD mam nadzieje , że mi przejdzie . XD
      • monia515 Re: Chcę jeść, ale nie mogę 10.09.10, 12:21
        "Mam jakąś blokadę na jedzenie, które mam w domu (albo raczej - którego nie mam - mieszkam z rodzicami jeszcze, zaczęłam studia i jeszcze się nie wyprowadziłam, a w lodówce często albo nie ma nic, albo jest ich jedzenie, tj. jakiś boczek, kiełbasy i schaby ohyda) i w efekcie jem tylko mleko z płatkami. "

Mnie się wydaje, że po prostu nie masz apetytu na pewne potrawy- boczek, kiełbasa itp. Do tego piszesz, że często nic nie ma w lodówce... no to nie jesz... To nie kwestia blokaty psychicznej tylko zasobności lodówki.
        A nie możesz sobie przyrządzić potrawy, którą lubisz? jak nie masz ochoty na boczek czy schaby, to zrób sobie to co lubisz- np. jajecznmicę, twarożek ze szczypiorkiem itp..
        Co lubisz? Co Ci smakuje na mieście?
    • gostek01 Re: Chcę jeść, ale nie mogę 11.09.10, 20:45
      Może to objaw jakiejś choroby? Może żołądek "broni" się przed czymś, co mu szkodzi? Nie bolał cię wcześniej żołądek?
    • gostek01 Re: Chcę jeść, ale nie mogę 12.09.10, 21:57
      Bez lekarza się nie obejdzie. A do czasu wizyty - jak najbardziej można spróbować z lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy.
    • Gość: Hania Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.10, 09:16
      Mam to samo, właśnie szukałam wątku na ten temat.
      Nie mam na nic ochoty i jem z przymusu i rozsądku kiedy już jest mi słabo z głodu.
      Otwieram lodówkę i nie wiem co mam wziąć więc ponownie ja zamykam.
      Idę do spożywczego - omiatam wzrokiem półki i na nic nie mam ochoty.
      Kupuję oczywiście jedzenie z rozsądku i ze względu na dziecko, a potem ono psuje się w lodówce nietknięte.
      Kiedyś lubiłam gotować, wymyślać nowe smaki, to nie był problem. A teraz jak myślę o zrobieniu czegoś do jedzenia, to jakbym miała przenieść górę... Opadam z sił...
    • Gość: Aneta Re: Chcę jeść, ale nie mogę IP: *.242.232.13.c3.net.pl 19.07.16, 13:03
      Mnie też to zlapalo po cesarce czuje ze jestem glodna a jak otwieram loduwke zaczyna mi sie robić niedobrze na sam widok jedzenia nie wiem co jest grane a powinnam cos jesc bo mam anemie silną uncertain
    • nicolah10 Re: Chcę jeść, ale nie mogę 31.05.18, 13:48
      Zwróćcie uwagę, czy to nie jest spowodowane nikotyną. Często palenie papierosów odpowiada za brak apetytu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka