Dodaj do ulubionych

ige 2080 IU/ml

IP: 193.59.128.* 04.05.10, 09:41
Dziewczyny moja tesciowa bardzo często choruje na zapalenie oskrzeli. dostała
skierowanie na badania IGe i wyszło jej 2080 i pisze N: <100. Szukałam
informacji ale nic konkretnego nie znalazłam. co oznacza taki wynik?
Obserwuj wątek
    • lejdi111 Re: ige 2080 IU/ml 04.05.10, 09:57
      IgE Total

norma dla osób dorosłych:

10,0 - 135,0 IU/ml.

Badanie całkowitego stężenia IgE w surowicy krwi wykonuje się zazwyczaj w ramach
      diagnostyki alergii. Podwyższone IgE może świadczyć o istniejącej tendencji do
      nadmiernej reakcji alergicznej. Oznaczanie IgE niesie jednak za sobą wiele
      pułapek diagnostycznych. Podwyższone stężenie IgE nie świadczy wyłącznie o
      alergii. Taki wynik zdarza się w wielu innych chorobach, takich jak między
      innymi: choroby pasożytnicze (świerzb, glistnica, bąblowica), mukowiscydoza,
      masywne grzybice, wirusowe zapalenie wątroby, łuszczyca, choroby nerek, choroba
      Hodgkina, choroba Kawasaki.

Częste zapalenia oskrzeli i podwyzszony wynik IGE wskazuje najprawdopodobniej na
      jakąs alergie. Moje dziecko też miał często zap oskrzeli do tego IGE równie
      wysokie + bardzo dużo kwasochłonnych w rozmazie krwi. Obecie jest leczony na
      astme. A spirometrie teściowa miała wykonywaną?
      • Gość: agnies Re: ige 2080 IU/ml IP: 193.59.128.* 04.05.10, 14:18

Dziękuję, za odpowiedź. takiego badania nie miała wykonywanego, ale ma problemy
        z nerkami. Kilka lat temu miała operację. Jest zapisana do poradni p/gruźliczej
        i tam zlecono jej to badanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka