Dodaj do ulubionych

cysta mimo tabletek

17.03.04, 15:14
Od pół roku biorę Mercilon. Podczas wizyty kontrolnej lekarz stwierdził u
mnie cystę na prawym jajniku (3 cm)- a ponoć w czasie brania pigułek się nie
zdarzają. Zlecił wykonanie CEA, CA-125 . Nadal mam brac tabletki a potem
przyjść na kontrolę - po miesiączce. Co mogło być przyczyną powstania cysty?.
Jakie są szanse że się wchłonie? . Jeśli nie jakie sa alternatywne sposoby
leczenia. dodam że zasadniczo nie odczuwałam dolegliwości poza kłuciem w
jajniku w połowie cyklu.
Obserwuj wątek
    • misia.j Re: cysta mimo tabletek 17.03.04, 19:49
      Rzeczywiście, nie powinny się robić cysty, bo jajnik nie pracuje. A nie było jej przypadkiem przed rozpoczęciem tabletek? Cysta, jeżeli jest gęsta (nic lekarz nie mówił? To widać na USG) może oznaczać endometriozę - dlatego lekarz zlecił Ci CA 125 - podwyższony wynik może sugerować endometriozę. Ale endometriozę potwierdzić może jedynie laparoskopia - reszta to podejrzenia. A jeżeli to torbiel endometrialna (tzw. czekoladowa), to może się nie wchłonąć, niestety.
      Ale nie wpadaj w panikę - może są jeszcze inne przyczyny (tę znam z autopsji), poza tym tabletki anty - chociażby przez to, że wyciszają pracę jajnika - zatrzymują też rozwój endometriozy, niestety rzadko lecząsad Ale dobre i tosmile
      • kicia_simba Re: cysta mimo tabletek 17.03.04, 22:50
        Niestety, mimo tabletek cysty są jak najbardziej możliwe. Ja biorę pigułki od
        ok. 5 lat (chociaż z przerwami), a w zeszłym roku USG wykryło u mnie cystę na
        lewym jajniku (endometrialna, inaczej czekoladowa, o czym pisze misia.j).
        Niestety, strasznie mnie to bolało, nie mogłam biegać, pływać, każdy większy
        wysiłek powodował ból. Dlatego sama domagałam się jak najszybszego jej
        usunięcia. Zrobiono to przez laparoskopię - zamiast klasycznego cięcia robi się
        3 małe otworki w podbrzuszu i pępku, przez nie wprowadza kamery i narzędzia.
        Brzmi może niezbyt przyjemnie, ale nie jest to aż takie straszne, w zasadzie
        następnego dnia można wyjść ze szpitala. Po tygodniu zdjęcie szwów, a po ok.
        miesiącu można w zasadzie o wszystkim zapomnieć. Zostały mi 2 malutkie blizny,
        naprawdę prawie niewidoczne.
        Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam.
    • cordosa Re: cysta mimo tabletek 18.03.04, 21:40
      ja tez miałam torbiel na jajniku, ale dużo większą. Zrobiła mi się ewidentnie
      podczas stosowania harmonetu (przed zapisaniem pigułek miałam usg i wszystko
      było ok)- lekarka która mnie wtedy leczyła zasgerowała ze harmonet był za słaby
      (miałam zwykła torbiel, o wym. 55x65 cm), kazała skonczyc 4-te opakowanie i
      przepisała marvelon. Cysta zniknęła nawet nie wiem keidy. Za to druga lekarka
      stwierdziła ze to nie że za słabe tabletki. I komu tu wierzyć?? Ja raczej
      wierzę w teorię za słabych pigułek ze mogą cysty powodować. Ten mercilon tez
      jest raczej z grupy tych lżejszych pigułek. Grunt to trafić na dobrego lekarza,
      czasem warto zapłacić, ale jednak zawsze bardziej ufam dr n. med.
      Masz tą torbielkę raczej małą, moja była na granicy operacji, moja pani doktor
      zasugerowała silniejsze pigułki 2-3 cykle i już w pierwszych dniach stosowania
      sama zniknęła podczas okresu, bo podobno wtedy jest największy przełom
      hormonalny. Nie miałam żadnych CEA i CA-125. To drugie to marker nowotworowy.
      Nie wiem jaka to torbiel, ale w moim przypadku sugestia leczenia p. doktor się
      sprawdziła. Popytaj o taką możliwość
      • gzylka Re: cysta mimo tabletek 19.03.04, 13:50
        Odebrałam dziś wyniki . Oba są jak najbardziej prawidłowe.Jestem spokojniejsza.
        Jeszcze mam zgłosić się na cytologię. Cysta rzeczywiście pojawiła się podczas
        brania mercilonu bo przed pierwszym opakowaniem miałam usg i wszystko było w
        porządku. Może to rzeczywiście zbyt "słabe" tabletki?
    • gzylka Re: cysta mimo tabletek 25.03.04, 16:09
      podrzucam wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka