Dodaj do ulubionych

Testy hormonalne - fenotyp

30.03.04, 12:56
Witam. Czy ktoś może słyszał o określaniu fenotypu kobiety, pozwalającym
wnioskować o jej typie hormonalnym? Podobno lekarz ma wykonać test hormonalny
aby właściwie dopasować tabletki hormonalne. Oczywiście nigdy nie spotkałam
się z tym, aby któryś z moich lekarzy kazał mi zrobić takie badania zanim
przepisano mi tabletki. Coraz częściej nad takim testem się zastanawiam,
ponieważ od 6 lat brałam mercilon, teraz od miesiąca logest i choć czuję się
świetnie, nie dolega mi dosłownie nic, to mam wrażenie, że moje libido spadło
do zera...Myślę, że wynika to z niedopasowania tabletek. Przy mercilonie
jeszcze jakaś dogorywająca ochota na sex była, a teraz nawet jedna malutka
myśl erotyczna mi się nie kołacze....pomóżcie, bo mój biedny mąż bardzo
cierpi....smile
Chetnie zrobiłabym takie badania, ale nie mam pojęcia, gdzie się udać. Może
jakieś prywatne laboratorium? Ale czy będzie wiadomo o jakie badanie chodzi?
Obserwuj wątek
    • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 30.03.04, 13:14
      www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja/antykoncepcja7.html
      a ja chyba jestem typem mieszanym. Rozważ i tę wersję...
      • agulenka Re: Testy hormonalne - fenotyp 30.03.04, 15:48
        dzięki za odpowiedz...Też wydaje się mi, że jestem pomieszana w
        fenotypie...Proszę o odpowiedz, czy ktoś miał robione takie badania, gdzie
        można je zrobić, czy prosić o nie lekarza. Z góry dzięki.
        • agulenka Testy hormonalne - fenotyp 31.03.04, 16:54
          czy ktoś coś może wie o tych testach hormonalnych? Gdzie je robią, czy coś dają
          takie testy? Chciałabym znaleść taką tabletkę hormonalną, która by była do mnie
          dopasowana i nie zmniejszała mojej ochoty na sex. Pomocy!!!
    • agulenka Re: Testy hormonalne - fenotyp 01.04.04, 15:43
      podciagam
      • izapietrzak Re: Testy hormonalne - fenotyp 02.04.04, 13:48
        podciagamsmile
        • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 02.04.04, 13:53
          A czy nie chodzi po prostu o zwykle badania hormonalne? Badanie robi się w
          określonym dniu cyklu, bada się poziom progesteronu, estrogenów i czego tam
          jeszcze trzeba. Każdy ginekolog powienien wiedzieć o jakie badanie chodzi. Poza
          tym ważny jest też wywiad lekarski, tzn. pytania o długość cykli, bóle
          menstruacyjne, zespół napięcia przedmiesiączkowego itp. Ja na takiej podstawie
          miałam dobrane pigułki, ale nie było to hop, siup. Po prostu trzeba próbować aż
          się trafi na odpowiednią.
          • agulenka Re: Testy hormonalne - fenotyp 06.04.04, 13:53
            Wolałabym nie próbować, aż trafię na odpowiednią tabletkę, bo tak sobie mogę
            próbować do końca żywota mego...Po miesiącu nie stwierdzę, czy mi tabletka leży
            czy nie, to musi potrwać...A rodzajów tabletek jest mnóóóóóóstwo, więc skąd
            pewność, że trafię na odpowiednią? Chciałabym żeby lekarz skierował mnie na
            określony rodzaj badania, które wykaże, że mam np. taki a taki poziom
            estrogenów i dlatego odpowiednie dla mnie tabletki to...Ostatnio biorę logest i
            to jest TRAGEDIA....sad Ochota na sex zanikła....teraz pójdę znów do ginekologa
            i znów dostanę coś nowego a moje hormony znów będą wariować...ja tak nie chcę!!
            pai Doktor, czy Pani może coś doradzić? Już sama sobie zrobię te badania tylko
            o co mam poprosić w laboratorium?
    • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 06.04.04, 14:30
      Hmmm, mam takie wrażenie, że chyba będzie lepiej, jeśli zamiast czekać na radę
      Pani Doktor udasz się do lekarza. Napisałam Ci powyżej, że trzeba wykonać
      badanie hormonalne. I nawet po takim badaniu nie ma pewności, że tabletka
      będzie Ci pasowała w 100%, dlatego pisałam o sprawdzaniu na sobie. Wierz mi,
      inaczej się nie da. Tez przez to przechodziłam. Musiałam zbadać hormony w
      określonych dniach cyklu, potem rozmowa z lekarzem, dwa razy nietrafione
      tabletki i w końcu się udało.
      Moim zdaniem bez lekarza się nie obejdzie, powinien zaznaczyć Ci w jakich
      dniach powinnaś się zbadać. Czytałam gdzieś, że testosteron bada się od 1-3
      dnia cyklu, estradiol 11-12 dc, progesteron 20-22 dc. Nie mam niestety danych
      dotyczących innych hormonów. Gdyby dobieranie leków wyglądało tak jak Tobie się
      to wydaje to wtedy każda kobieta miałaby lek odpowiedni dla niej i nie byłoby
      kłopotu. To nie jest takie proste. Lekarze nie mają tabelki, do której
      porównują pacjentki i na tej podstawie dobierają lek. Ja nie tolerowałam tzw.
      uznanych pigułek, tych najnowszych, a przypasował mi Gravistat 125.
    • monika.antepowicz Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 08:12
      z badaniami hormonalnymi jest taki kłopot że nie zawsze oddają stan hormonalny
      organizmu- bo mówi.ą o poziomie hormonów w danym cyklu a przecież niektóre
      cykle są bezowulacyjne. Moim zdaniem najwiecej wskazówewk daje wywiad i badanie
      piersi- od kiedy miesiaczki , jak cera, czy bolą piersi przed miesiaczką- jakie
      utkanie piersi, czy włosy sie przetłuszczają czy są plamienia, trądzik? Jwesli
      bolą piersi jest piękna cera, kobiece kształty, obfite miesiaczki to przewaga
      estrogenna- mozna zalecić pigułkę o małej zawartości estrogenów i większej
      ilość progestagenu- najbardziej progestagenne sa harmonet i logest, nieco mniej
      ale z przewagą progestageniu novynette i mercilon. Zrównowazony jest minulet,
      niewielką przewage estrogenną może mieć regulon i marvelon, a bardzo estrogenne
      są cilest i diane . Plasterki evra maja działanie lekko estrogenne, ale są
      antykoncepcją niskodawkową.
      • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 09:27
        Agulenko, mam nadzieję, że Pani Doktor wszystko wyjaśniła.
        Ja byłam typem opisanym przez Panią Doktor (bolały piersi, dobra cera, obfite
        miesiączki) i Cilest zupełnie mi nie pasował, źle się po nim czułam. Potem
        próbowałam jakiś inny lek i w końcu przypasował mi Gravistat 125. Zupełnie nie
        wiem dlaczego.
      • lilith76 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 11:08
        wyjaśniła się zagadka. jestem typem bardziej estrogennym a brałam Cilest, który
        zamienił moje życie w koszmar.
        • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 11:39
          Droga lilith76, ja mogę być tylko wdzięczna mojej pani doktor, że nie trzymała
          się kurczowo wyników badań hormonalnych, które pokzazywały u mnie braki
          progesteronu. Ja nic już z tego nie rozumiałam, myślałam, że trzeba te braki
          uzupełniać...Poza tym badała piersi, pytała o miesiączki, o zespół napięcia
          przemiesiączkowego. A ja jestem typem estrogennym i z Cilestem mimo wrażenie,
          że powinien być dla mnie OK się nie lubiłam. Za to dostałam Gravistat, w którym
          więcej jest estrogenów i wszystko się poukładało. Miesiączki niebolesne jak w
          zegarku, żadnego tycia, ładna cera, ładne włosy itp. Teraz ostawiłam Gravistat
          125, włosy się przetłuszczają (ale bez przesady), cera też gorsza, ale myślę,
          że będzie lepiej.
          • an_ni Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 16:36
            przeciez Pani Doktor pisze ze dla typu estrogennego pasuja pigulki o malej
            zawartosci estrogenu a Cilest ma go duzo wiec jest dla typu gestagennego,
            dlatego ci nie pasowal - zasada odwrotnosci !
            najwyrazniej niektorzy ginekolodzy nie maja o tym pojecia czego sama
            doswiadczylam, tez bralam cilest jako pierwsze pigulki po ktorych malo co cycki
            mi nie wybuchly no i przytylam w tych kobiecych miejscach , zmienilam na te z
            mniejsza il. estrogenu i jest OK
            • lilith76 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 17:00
              a ja usłyszałam od ginekologa, że na wszystkie jednofazowe będę reagować tak
              samo, niewiele się tak na prawdę różnią, na minipigółkę jestem za stara, a
              trójfazowe powodują raka jajnika... ręce opadają.
              drugi miał jeszcze inne teorie.
    • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 16:41
      no a Gravistat125 to niby ile ma estrogenów?
    • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 16:43
      taką tabelkę znalazłam pigulka.schering.pl/ile_kosztuje.php
    • neti87 Re: Testy hormonalne - fenotyp 07.04.04, 16:51
      to jeszcze raz ja, znalazłam bardziej dokładne dane, jeśli chodzi o skład
      pigułek:
      www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_podzial.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka