Dodaj do ulubionych

Cerazzette

09.04.04, 01:01
Od dwóch miesięcy używam tabletek antykoncepcyjnych Cerazzette. Jestem 6
miesięcy po porodzie. Z chwilą ukończenia pierwszego opakowania
dostałammiesiączke GIGANT, trwała ponad tydzień czasu. Po upływie kolejnego
tygodnia miałam kolejną i ta też trwała około tygodnia. Zadzwoniłam do
swojego ginekologa i on powiedział, że wszystko jest w porządku, że organizm
przyzwyczaja się do tabletek.....ale od ostatniej miesiączki mineły 4 dni i
znowu!!!......kolejna. Kończy mi się drugie opakowanie i zastanawiam się czy
dalej to ciągnąć. Prawdopodobnie mój organizm zdecydowanie odrzuca tę metodę
antykoncepcji. Przyznam się jednak szczerze, że czasami zdarzyło się mi
spóźnić z czasem brania tej tabletki.
Czy ktoś miał podobny problem??? Na opakowaniu pisze żeby zgłosić lekarzowi
jakiekolwiek krwawienie, albo ja panikuje albo lekarz bagatelizuje sprawę?

Chciałabym jeszcze dodać, że miesiączka jest bolesna.

Z góry dziękuje za odpowiedzi. smile
Obserwuj wątek
    • kubbik1 Re: Cerazzette 09.04.04, 08:58
      witam
      ja zaczelam brac cerazette kiedy dostalam drugi okres po porodzie(osiem miesiecy
      po porodzie), przyznam ze byl to dosc dlugi i obfity okres ale lekarz stwierdzil
      ze pierwsze okresy po porodzie takie moga byc, no i teraz jestem w polowie
      drugiego opakowania i w dniach kiedy powinnam planowo dostac okres mialam tylko
      minimalne plamienie, ale znam dziewczyny co po cerazette maja okres co dwa
      tygodnie...
      ja u siebie po cerazette zauwazylam dwa uboczne objawy...po pierwsze mam
      niesamowity przyplyw energii(co jest akurat pozytywne) po drugie mam lekkie
      problemy z cera (to niestety ujemnesmile)
      a jezeli chodzi o Twoje krwawienia to może skonsultuj się z innym lekarzem??
      Generalnie podobno trzeba dać sobie 3 miesiące zeby przyzwyczaic sie do
      cerazette, wiec moze sprobuj wytrwac do konca 3 opakowania i zobaczysz jak bedzie???
      pozdrowka
      Magda
    • nemiki1 Re: Cerazzette 09.04.04, 18:40
      Dziękuje za radę. Nie wiedziałam, że powinnam czekać aż trzy miesiące. Narazie
      i tak używaliśmy do tabletek w większości razy również prezerwatywę bo wydawało
      mi się, że jak się spóźniłam z godziną brania to może zajdę w ciąże. Może
      jestem za bardzo przewrażliwiona ale mam niewidomego synka i najpierw musimy
      zrobić kilka badań, które być może wykryją przyczynę tego, że Tomek nie widzi.
      Dotychczas lekarze nie ptrafili nam powiedzieć dlaczego!
      Pozdroweinia.
      • kubbik1 Re: Cerazzette 09.04.04, 18:55
        No mnie lakarz powiedział , że generalnie własnie około 3 miesięcy organizm może
        przyzwyczajac się do tabletek, ja tez mam nadzieję ze niedługo znikną moje
        problemy z cerąsmile)
        a jeżeli chodzi o spóźnienei się z braniem cerazette to właściwie dozwolone jest
        3 godzinne spóźnienie ale w sumie lepiej dmuchać na zimne i faktycznie stosować
        jakąś inną metode w razie spóźnienia...
        pozdrów Synka
        I szczęśliwych radosnych świąŧsmile)
        Magda
    • nemiki1 Re: Cerazzette 12.04.04, 00:01
      Dziękuje za pozdrowienia smile
      Jesli chodzi o kłopoty z cerą to ja faktycznie też zauważyłam zdecydowanie
      pogorszenie. Nigdy nie miałam z nią najmniejszych kłopotów a teraz tak mnie
      wysypało "takimi małymi czerwonymi", że aż musiałam fundnąć sobie kosmetyczke i
      niestety pomogło tylko na tydzień sad
      Tylko, że ja podejrzewałam, że to dlatego że w końcu dostałam okres a że on tak
      strasznie się przedłuża to...jest coraz gorzej

Dziękuje Ci bardzo za radę..nadal biorę i zobaczymy za miesiąc.
      • dzidecka Re: Cerazzette 12.04.04, 13:22
        A u mnie było troche inaczej. Cerazette brałam rok. Przez jakieś pół roku było
        super. Żadnego krwawienia, nic. A potem miesiączki trwające tydzień a nawet
        dwa. Pojawiające się nawet co dwa tygodnie. Ale to normalne. U każdego inczaej.
        Dotrwałam do końca karmienia i skończyłam z Cerazette.
    • agawa79 Re: Cerazzette 12.04.04, 18:55
      Nie całkiem na temat, ale w każdym razie o Cerazette: znalazłam fajną stronkę
      www.kobiety.org/ , na której można zamówić serwis smsowy przypominający o
      wzięciu pigułkismile Wypróbowałam i rzeczywiście działa
      Pozdrawiam
      Aga
      • ikpk Re: Cerazzette 13.04.04, 09:53
        Witam, przyznam, ze sama chcialam zalozyc ten wątek na forum bo mam podobny
        problem. Od porodu minelo 8 tyg. Krwawienie poporodowe trwalo okolo 5 tyg.
        Mialam tydzien przerwy w krwawieniu no i dostalam okres po tygodniu brania
        Cerazette. Dzis jest juz osmy dzien tej miesiaczki, ale krwawienie w ogole nie
        maleje. Karmie dzidziusia piersia, ale rowniez dokarmiam sztucznie i
        prawdopodobnie dlatego dostalam stosunkowo szybko miesiaczke (pierwsze kilka
        dni byly bolesne). Martwi mnie jednak dlugosc tej miesiaczki - nie wyglada na
        to ze mialaby sie skonczyc... Jaki ma sens branie Cerazette w celu
        antykoncepcyjnym jesli niemalze przez caly czas brania pigulki sa krwawienia z
        niewielkimi przerwami - samo krwawienie jest dla mnie 'antykoncepcyjne' ze
        wzgledow higienicznych i zdrowotnych. Zastanawiam sie czy w ogole brac te
        tableki. Ciekawe czy gdybym ich nie brala to pierwsza miesiaczka po porodzie
        bylaby rowniez taka dluga?
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka