Dodaj do ulubionych

opryszczka???

21.02.02, 12:47
W okolicach sromu pojawił się bolący czerwony guzek o srednicy ok 4 mm. Udałam
się więc czym prędzej do ginekologa, który stwierdził "to CHYBA opryszczka"
Skąd to do licha i dlaczego chyba? ("chyba" to ja jako pacjant mogę
stwierdzić). Doktor wydawał się nie bardzo zorientowany i otwierając książkę z
lekami przepisał mi "hydrocortisonum krem 1%". Miał łagodzić objawy, ale nie
jest zbyt skuteczny. Czy mam wybrać się do innego lekarza czy po dłuższym
stosowaniu ten krem jednak przyniesie efekty?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: opryszczka??? 24.02.02, 22:12
      Na miejscowe objawy zakażenia opryszczką ja zalecam Vratisolin. Jeśli zmiana
      typu opryszczki w postaci pęcherzyka przyschnie lub zostanie zakażona
      bakteriami- może być powodem wątpliwosci co do rozpoznania, a diagnostyka jest
      wtedy trudna(metody biologii molekularnrj lub immunologiczne)Ważny jest wywiad
      dotyczacy objawów u partnera i u Pani, czy w przeszłosci pojawiały się takie
      dolegliwosci.
      • plumik Re: opryszczka??? 25.02.02, 12:11
        monika.antepowicz napisał(a):

> Na miejscowe objawy zakażenia opryszczką ja zalecam Vratisolin. Jeśli zmiana
        > typu opryszczki w postaci pęcherzyka przyschnie lub zostanie zakażona
        > bakteriami- może być powodem wątpliwosci co do rozpoznania, a diagnostyka jest
        > wtedy trudna(metody biologii molekularnrj lub immunologiczne)Ważny jest wywiad
        > dotyczacy objawów u partnera i u Pani, czy w przeszłosci pojawiały się takie
        > dolegliwosci.

U partnera żadnych objawów nie ma i wcześniej z opryszczką się nie zetknęłam.
        Stąd m.in. moje wątpliwości co do prawidłowej diagnozy lekarza.
        Po systematycznym używaniu Hydrocortisonum objawy nieco złagodniały, pozostało
        zaczerwienienie i lekkie pieczenie. Czy Vratisolin jest dostępny bez recepty?
        jeśli nie czy zasugerować przepisanie tego preparatu lekarzowi?
        I jeszcze jedno pytanie-jak "zabezpiczyć się " przed tym wirusem? W niedalekiej
        przyszłości będę planowała ciążę i czytałam, że opryszczka w jej trakcie jest
        bardzo niebezpieczna.
        • wielblad Re: opryszczka??? 26.02.02, 16:23
          Dzien dobry, na opryszczke najlepszy jest Vratozolin, jest dostepny w malych i
          duzych tubkach, kosztuje chyba 4zlote i jest dostepny bez recepty. Zawsze gdy
          przyjezdzam do kraju kupuje sobie zapas. Cierpie na opryszczke juz od jakiegos
          czasu i jestem w polowie siodmego miesiaca ciazy. Jezeli opryszczka sie
          zarazilas przed ciaza to jest okolo 2-3% szans, ze mozesz je przekazac dziecku.
          Jezeli natomiast mialas atak opryszczki w czasie ciazy pierwszy raz to
          niebezpieczenstwo wzrasta do 60-70%. Ja mieszkam w Anglii gdzie opryszczka w
          czasie ciazy jest normalnie traktowana z pewna histeria ale moja polozna
          powiedziala, zeby sie nie martwic. Z pomoca Vratozolinu wylecze kazdy atak w
          ciagu jednego do dwoch dni. Pozdro
          • donjuan Re: opryszczka??? 02.04.02, 19:36
            Znow ten sam temat .
    • monika.antepowicz Re: opryszczka??? 16.04.02, 14:10
      W zasadzie opryszczka w ciazy typu płciowego jest niebezpieczna tylko przy
      infekcji pierwotnej (przebiegajacej z temperaturą i powiekszeniem wezłów
      chłonnych) , a uakty3wniwnie zakażenia jest groźne podczas porodu i połogu-
      jest to wskazanie do ciecia. Zalecałabym przeleczenie doustne groprinosine Pani
      i partnera- oczywiscie przed ciaża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka