Dodaj do ulubionych

Opryszczka

25.08.21, 14:08
Ematko, doradź.

W sobotę wieczorem pojawiły się u mnie pierwsze objawy opryszczki. Dopiero dzisiaj zdobyłam acyklowir w tabletkach. W międzyczasie przeczytałam gdzieś, że jest nieskuteczny, gdy opryszczka jest już w fazie strupka. I teraz nie wiem - brać, czy nie ma sensu? Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Opryszczka 25.08.21, 14:20
      jak już masz strupa to bez sensu, acyklovir bierzesz by nie było strupa. Ja mam ten na receptę i biorę od razu, jak zaczyna swędzieć. Przechodzi momentalnie i nie robi się bąbel.
      • emigrantkaaa Re: Opryszczka 25.08.21, 18:39
        Czyli dupa? W jakiej dawce bierzesz? 800 mg? Jednorazowo czy przez kilka dni?

A macie jakieś sprawdzone sposoby na strupka? Umiejscowił się w kąciku ust i przy każdym posiłku i myciu zębów kącik pęka uncertain
        • thea19 Re: Opryszczka 25.08.21, 21:08
          biorę całą tabletkę najpierw a potem na podtrzymanie po pół przez dzień lub dwa, zależnie czy jeszcze coś czuję czy nic. Na strupka nie mam metody, nigdy żaden wynalazek nie skrócił parcha, plastry wręcz wydłużały gojenie.
          • emigrantkaaa Re: Opryszczka 26.08.21, 00:42
            Dzięki, Thea.
    • kira02 Re: Opryszczka 26.08.21, 19:02
      Acyklowir tez jest dobry w maści. Tylko trzeba od razu zastosować, jak zaczyna swędzieć.
      • emigrantkaaa Re: Opryszczka 27.08.21, 06:53
        Problem w tym, że nie mam wprawy w rozpoznawaniu pierwszych objawów, bo to raptem moja trzecia opryszczka w życiu. Orientuję się dopiero, kiedy jest już pęcherz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka