marghot 07.05.04, 09:43 czy używając kalendarzyka+prezerwatywa+wstrzemięźliwość w dniach płodnych zaszłyście w ciążę? jaka jest skuteczność powyższej metody antykoncepcyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heather_morris Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 12:04 To pytanie najlepiej zadaj na forum o NPR czyli tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906 Ze swojego doswiadczenia moge ci powiedziec tylko tyle, ze wymaga to systematycznosci i duzego zorganizowania. Ja niestety nie wytrzymalam (nie potrafilam budzic sie o tej samej porze i bez zdenerwowania mierzyc temp.) i dlatego teraz wracam do pigulek Z typowym kalendarzykiem daj sobie spokoj! Jego skutecznosc jest bardzo niska. Lepiej mierz temperature i obserwuj sluz. Na poczatku w I fazie cyklu lepiej w ogole nie wspolzyc lub uzywac zawsze prezerwatywe i miec Postinor pod reka. W II fazie uzywac tez zawsze prezerwatywe. Po kilku miesiacach jak juz bedziesz znala swoje cykle to w I fazie prezerwatywa, dni plodne wstrzemiezliwosc, II faza na poczatku prezerwatywa, a potem mozna nawet bez Jesli NPR stosuje sie prawidlowo i laczy sie z prezerwatywa to skutecznosc moze byc taka sama jak pigulek, ale... niestety czasami dosc dlugo dochodzi sie do wprawy, choroby i imprezy suto zakrapiane alkoholem moga zaklamywac wykresy Mozesz w NPR wspomoc sie Persona (taki komputerek wykrywajacy owulacje) - ja chcialam tak zrobic, ale zrezygnowalam z powodu ceny i jednak malej skutecznosci (duzo wpadek w I fazie cyklu). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco nie na temat 07.05.04, 21:02 Heather, nie wiem, czy autorka watku chce stosowac te metode z potrzeby pozostawania w zgodzie z nauka Kosciola, ale jesli tak, to wzmianka o prostinorze raczej nie jest na miejscu 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
zebbo Re: nie na temat 07.05.04, 22:07 nie tylko o Postinorze a prezerwatywa? ja nie bardzo rozumiem po jaką cholerę to wszystko ze sobą łączyć DD Odpowiedz Link Zgłoś
pytajaca_19 Re: nie na temat 07.05.04, 22:09 martini_very_bianco napisała: > Heather, nie wiem, czy autorka watku chce stosowac te metode z potrzeby > pozostawania w zgodzie z nauka Kosciola, ale jesli tak, to wzmianka o > prostinorze raczej nie jest na miejscu > > Jesli autorka chcialaby pozostawac w zgodzie z nauka Kosciola,nie uzywalaby prezerwatyw Odpowiedz Link Zgłoś
heather_morris Re: nie na temat 08.05.04, 09:57 pytajaca_19 napisała: > martini_very_bianco napisała: > > > Heather, nie wiem, czy autorka watku chce stosowac te metode z potrzeby > > pozostawania w zgodzie z nauka Kosciola, ale jesli tak, to wzmianka o > > prostinorze raczej nie jest na miejscu > > > > > Jesli autorka chcialaby pozostawac w zgodzie z nauka Kosciola,nie uzywalaby > prezerwatyw Ani tez pigulek o ktorych pisala w innych topicach Dlatego tez wspomnialam o postinorze... Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 12:28 pisząc kalendarzyk miałam na myśli obserwację śluzu+badanie temp. tylko właśnei z ta temp. : codziennie wstaję o 6, ale przecież w weekend nie będe budzić się tak wcześnie - to oczywiście jedna z wielu wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 14:56 Wstrzemięźliwość w dniach płodnych daje 100% gwarancji , więc prezerwatywa nie ma sensu, Problem w tym, jak rozpoznać dni płodne. W tym celu polecam obserwację śluzu i mierzenie temperatury, bo kalendarzyk jest bardzo zawodny. Osobiście stosuję tylko metodę Billingsa od ponad 5 lat, skuteczna w moim przypadku w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 15:28 Mozna obudzic się zmierzyc i spac dalej, albo zmierzyc pózniej i "inetrpolowac", albo w niektóre dni nie mierzyc . Mierzenie konieczne jest do wyłapania trzeciej-czwaretj wyzszej temperatury. potem jest na dwa tygodnie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 15:35 W którym dniu cyklu powinnam zacząć mierzenie temperatury? Nigdy nie stosowałam jeszcze metody NPR. Odstawiłam leki hormonalne i chcę siebie trochę poobserwować. Zawsze miałam nieregularne miesiączki i jakoś zniechęcało mnie to do prowadzenia obserwacji i zapisywania temperatury. Czy zacząć od 1 dnia cyklu? Czy polecacie jakieś programiki komputerowe do robienia wykresów czy lepiej robić to w zeszycie? Jakiego termometru używać (rtęciowego czy elektronicznego)? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 18:44 od 5-6. Zapraszamy na "Naturalne planowanie rodziny". Odpowiedz Link Zgłoś
zebbo Re: Do stosujących NPR 07.05.04, 22:05 Stosujemy od prawie roku bez żadnych innych metod i nie jesteśmy w ciąży . Budzenie się o stałej porze nie jest takie straszne, mierzę temperaturę i śpię dalej. Wytrwałości i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś