Dodaj do ulubionych

Hiperprolaktynemia czynnosciowa - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 10:39
Witam serdecznie,

Mam do Was kilka pytan...

Mam 24 lata ... od kilku miesięcy bardzo źle się czułam ... zaczeły sie problemy z nieregularną miesiączką ... wypadanie włosów ... ZNACZNIE pogorszony stan cery ... chodziłam wiecznie przygnębiona , ospała , zeczona ... wszystko mnie drażniło i nie miałam na nic ochoty ( jak depresja sad)

Ostatnio poszłam do ginekologa ...

Miałam robione USG pochwowe ( wszystko wyszło ok )
oraz szereg badań

Morfologia - OK
Tarczyca - OK
Próby wątrobowe - OK
oraz PROLAKTYNĘ + PROLAKTYNE PO OBCIĄŻENIU

No i tutaj wyszedł 13 x za wysoki poziom po obciązeniu ( przed wszystko w normie )

Ginekolog stwierdziła u mnie hiperprolaktynomie czynnościową ...

doszłyśmy do wniosku , że spowodował ją nadmierny stres który towarzyszył mi od kilku miesięcy w pracy ( problemy z szefem , 11h system pracy pratycznie codziennie , nadmierny wysiłek )

Dostałam BROMERGON ( mam brac przez 3 miesiace jak narzie )

Zauważyłam również że w ostatnim czasie przytyłam kilka kilogramów.

Proszę powiedzcie mi czy to przytycie spowodowane jest rowniez tym podwyzszonym poziomem prolatyny ??? ( jem to samo co jadłam , uprawiam sport , nie mialam wczesniej problemów z wagą ).

Czy po wyregulowaniu poziomu prl wszystko wróci do normy ? waga też ?

Czyjest to wszystko do wyleczenia , czy już leki bede musiala stale brac?

dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • ammazuko_powrot Re: Hiperprolaktynemia czynnosciowa - pytanie 03.05.11, 20:41
      Szczerze, to wstrzymałabym się z braniem leków.
      Prolaktyna ma szansę ładnie sama spaść jeśli jej na to pozwoliszwink
      Często prolaktyna po obciążeniu wychodzi podwyższona jeśli np wieczorem zjadłaś zbyt obfity posiłek, uprawiałaś sex, piłaś alkohol.
      Nawet jeśli na badanie poszłaś w pośpiechu to prl po obciążeniu też będzie podwyższone.

BROMERGON ma wiele skutków ubocznych i czasem organizm długo się przyzwyczaja do niego.

Jeśli teraz prowadzisz spokojniejsze życie to spróbuj bez leków powtórzyć badania za miesiąc- dwa.

Inna rzecz, jakie masz TSH?
      Bo to, że mieści się w widełkach laboratoryjnych nie znaczy, ze jest w porządku.
      • Gość: GlossySx wyniki badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 21:45
        Oto wyniki badań:

FT4 18,52 (12-22)

Prolaktyna 212,9 ( 127-637)
        P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 6,92 ( <34)
        Prolaktyna po 60min 2783

Morfologia ok

TSH 2,35 (0,27-4,20 )
        • Gość: kasia Re: wyniki badań IP: *.jjs-isp.pl 04.05.11, 00:20
          Ja mam prolaktyne czynnosciowa,ale wartosci mam znacznie nizsze od Twoich. I nie mam zadnych objawow wysokiej PRL. Dlatego lekarze, odstapili od leczenia. I ja tez bardzo nie chcialam sie leczyc.
          Ale u Ciebie wyniki 'ładne' nie są, szczegolnie wynik po obciązeniu, ktory jest juz pow 2 000. To juz nie sa podwyzszone wartosci, tylko wysokie. I przy takim poziomie, samoistnie na pewno PRL sie nie wyrowna.
          Masz ewidentne objawy wysokiej PRL dlatego nie zgodze sie,że leczenie nie jest potrzebne.
          Co do Twoich obaw o tycie . Bromergon moze podwyzszyc laknienie, spowlaniac metabolizm wiec jest ryzyko, ze nie trzymajac diety, nie spozywajac posilkow regularnie ( w celu utrzymania prawidlowego metabolizmu ) przytyjesz.Sam w sobie kaloryczny nie jest ...Odstawienie bromergonu, nie spowoduje automatycznie utraty zbednych kg.
          Porozmawiaj z lekarzem o swoich watpliowsciach. Na rynku sa jeszcze 2 inne srodki,ktorymi leczy sie hiperprolaktynemie, sa znacznie drozsze niz bromergon, ale powoduja bardzo mało skutkow ubocznych.
          • Gość: GlossySx Re: wyniki badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 06:41
            Leczenie (niestety) jest w moim przypadku konieczne , gdyż wyniki mam znacznie podwyzszone sad

a co do tycia , to od bromergonu jeszcze nic nie przytyłam .... ale przytyłam kilka kilogramów ZANIM wykryto u mnie wysoką prolaktynę.

I dlatego chciałam właśnie zapytac czy to od tej prolatyny się tyje???? ... czy też sprawiło to to , że sobie ostatnio może na więcej pozwalałam ( no ale też nie obzerałam sie nie wiadomo jak...)
            • prochottka1 Re: wyniki badań 04.05.11, 08:26
              > I dlatego chciałam właśnie zapytac czy to od tej prolatyny się tyje???? ..

nie nie tyje sie od prolaktyny

zröb badanie tomograficzne glowy - przysadki mözgowej - bo wlasnie ona jest odpowiedzialna za wydzielanie prolaktyny
              moze byc na niej cysta, wlökniak itd co powoduje ucisk i nadczynnosc tego organu
          • ammazuko_powrot Re: wyniki badań 04.05.11, 09:49
            Ja PRL po obciążeniu miałam ponad 5000, lekarz kazał poczekać i obserwować.
            Za pierwszym razem podstawową też miałam podwyższoną prawie 3 krotnie.
            Lekarz zlecił rezonans przysadki, gruczolaka wykluczono.
            Po ok 2 miesiącach PRL ładnie sama spadła.
            Cieszę się, że posłuchałam lekarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka