aprze 08.05.04, 17:48 Drogie mamusie ma do was kilka pyta dotyczących spirali: kiedy po porodzię można założyć spiralę czy zakładanie boli i czu czuć, że ją się ma w środku czy przy niej można nosić tampony za informacje dziękuję Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.tycz Re: Spirala 08.05.04, 19:28 Musi Ci sie zmniejszyc calkowicie macica po ciazy, dojsc do siebie po porodzie, musisz isc na kontrole do lekarza ginekologa i jezeli wszystko jest w porzadku, to o ile dobrze pamietam, 8 tyg. po porodzie mozna dac lekarzowi zalozyc sobie spirale. Nic sie nie czuje w srodku, tampony normalnie mozna uzywac, jedynie miesiaczki moga byc bardziej obfite i podbrzusze moze przy miesiaczkowaniu bolec bardziej niz zwykle, ale to nie jest regula. Ponizej wysylam Ci troche informacji na temat tej metody antykoncepcji. Wkladki i spirale domaciczne sa srodkami umieszczanymi w macicy przez specjaliste. Niektore z nich zawieraja miedz, inne – hormony progesteronu. Wkladki i spirale moga pozostawac w macicy przez 5-10 lat. Srodki te maja jeden z najwyzszych wskaznikow skutecznosci sposrod roznych srodkow antykoncepcych. Powazne komplikacje w wyniku ich stosowania sa bardzo rzadkie. Jednakze nie zabezpieczaja one przed ciaza pozamaciczna, ktora czasami wystepuje przy ich stosowaniu. Poza tym, w przypadku zarazenia ktoras z chorob przenoszonych droga plciowa, moze dojsc do zapalenia miednicznego. Czasami dochodzi do samoistnego usuniecia wkladki lub spirali. Dlatego tez kobieta powinna sprawdzac palcem czy nitki wkladki lub spirali nadal sa wyczuwalne. W ciagu pierwszych tygodni po umieszczeniu srodka moga wystepowac nieregularne krwawienia. Nietypowe, nieregularne krwawienia moga pojawiac sie w ciagu 3-6 miesiecy jesli wkladka/spirala zawiera hormon progesteronu. Przy stosowaniu tych srodkow miesiaczki staja sie przewaznie lzejsze a czasami zanikaja. W przypadku srodkow zawierajacych miedz, miesiaczki moga byc nasilone. Plodnosc powraca bezposrednio po usunieciu wkladki/ spirali. PZDR, Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Spirala 08.05.04, 19:47 Dzięki serdeczne za informację. Na razie jestem w ciąży ale po porodzie planuję wkładkę. Masz bardzo fajne dzieci. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha281 Re: Spirala 08.05.04, 19:45 Ja spirale zakladalam 8 tygodni po porodzie,w trakcie pierwszej miesiaczki....nie jest zbyt przyjemne,ale nie boli wtedy wlasnie,i jest to najodpowiedniejsza moment na zakladanie spirali.... Nie czuje jej wcale,partner rownierz nie a tampony nosze i wszystko jest ok. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Spirala 08.05.04, 21:00 Czytałam w jakimś czasopiśmie, że można zołozyć spiralę bez okresu pod narkozą, Czy to jest możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: Spirala 08.05.04, 22:57 mój lekarz powiedział ze dopiero po pół roku, tak sądziłam ze przesadza jaki jest koszt, załozenia i zakupu? wiem że to z hormonem ok 500 zł. czy przeciwskazaniem jest płytka nadzerka na przykład albo nieregularne jak gdzieś słyszałam? Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha281 Re: Spirala 09.05.04, 00:12 Ja placilam za spirale z zalozeniem 400zl. Nadzerka jest przeciwskazaniem(wiem,bo po pierwszej ciazy mialam nadzerke i nie moglam zalozyc spirali)ale nieregularne miesiaczki raczej nie,ja takie wlasnie mam. A zakladanie spirali pod narkoza??????nie slyszalam,ale nie warto obciazac organizmu,dla lekarza to chleb powszedni zakladanie w trokcie miesiaczki,to nie boli wcale.... Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Spirala 09.05.04, 09:39 Ja zakladalam MIRENĘ (hormonalna) w 9 tygodniu po cc. Nieprawdą jest, że należy zakładać spiralę podczas okresu (choć na pewno można), niektóre kobiety miesiączkują dopiero rok po porodzie! Kto by tyle czekał?! Płaciłam 850 zł z założeniem i znieczuleniem (broń Boże narkoza!!!) Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
weronika31 Re: Spirala 09.05.04, 13:12 Ja zalozylam sobie niedawno,tez hormonalna i tez nie w trakcie okresu bo jeszce takowego nie dostalam.Zalozenie troszeczke bolalo,musze przyznac [taki bol miesiaczkowy] ale ogolnie super,jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Spirala 09.05.04, 18:43 Cześć Masz bardzo śliczną córeczkę, proszę podaj mi adres lekarza (jeśli jest z Warszawy) dzięki i pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Spirala 09.05.04, 18:45 Cześć Masz bardzo ładną córeczkę , proszę podaj mi adres lekarza (jeśli jest z Warszawy) dzięki, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś