Dodaj do ulubionych

przyrost wagi w ciąży

03.03.02, 13:00
prosze o info, jak prawdiłowo powinnam przybierać na wadze w poszcz. miesiącach
ićązy - wiem, że nastepuje to nieregularnie

Martwię się, bo w pierwszych 2 m-cach przybyło mi 2,5 kg...a nie należałam
nigdy do szczuplych
Obserwuj wątek
    • edyta Re: przyrost wagi w ciąży 03.03.02, 19:35
      Toga, w zasadzie w pierwszym trymestrze nic nie przybywa, a nawet parę kilo
      ubyc potrafi, jak się ma mdłości. Wniosek jest taki, że jesz za dużo, a jezeli
      juz teraz to jest 2,5 kg to co będzie potem? w ciąży trzeba jeść dla dwojga,
      ale nigdy za dwoje! Ja do końca 7 mies. przytyłam 4 kilo, to malutko, ale moje
      dzieci rodzą się duże (ok.3800), czyli przytyć nie trzeba dużo. Potem trudno Ci
      będzie to zgubić.Po prostu jedz z głową, wyeliminuj całkowicie rzeczy
      niepotrzebne, np. słodycze. Widac masz tendencje do tycia, a niektorzy w ciąży
      zwłaszcza. Ale nie głodź się z drugiej strony. Lepiej być grubym niż smutnym.
      Powodzenia, Ed
    • alicja25 Re: przyrost wagi w ciąży 04.03.02, 10:04
      Nie martw się Toga, to że teraz przytyłaś sporo nie znaczy, że tak musi być
      cały czas.
      Ja przez pierwsze 3 mieś ciąży nie miałam mdłości ani wymiotów tak więc też
      przytylam 2 kg w 3 mieś.
      Teraz jestem w 23 tygodniu i od początku ciąży przybyło mi 8 kg - mój lekarz
      mówi, że to nie za dużo, myślę, że to sprawa indywidualna uzależniona od twoich
      skłonności.
      Zgadzam się z Edytą w zupełności, żeby jeść DLA DWOJGA, a nie za dwoje i unikać
      nadmiernych tłustości, słodyczy, różnych takich dziwnych (pustych) przekąsek
      typu fast food - one nie dość, że nie dadzą nam wartościowych składników to
      jeszcze na prawdę mogą zaszkodzić, a już napewno naszej wadze smile
      Doradzam przede wszystkim rozsądek, wyczucie i zdrowe odżywianie. I nie martw
      się jak pomimo to będziesz tyła, nerwy to nasz najgorszy wróg.
      Idzie wiosna - na pewno będzie piękna pogoda, to ważne bo można się wtedy
      poruszać troszkę na świeżym powietrzu. Spacery są bardzo ważne w czasie ciąży.
      Pozdrawiam
      • toga Re: przyrost wagi w ciąży 04.03.02, 22:51
        tak naprawde, to jestem b.uswiadomiwona,ze należy jesć DLA dwojaga- radykalnie
        zmieniłam diete w tym sencsie, że jest urozmaicona - duzo warzyw, świezy
        sok,mleko owoce, mało mięsa - czasem jakiś wyskok - 2 kanapki
        wieczorem,dodatkowe jajo, słodycze - najwyżej landrynku, chleb tylko razowy.
        Ale niestety - lekarz kazał mi siedzieć w domu, mało spacerów i stąd nie mam
        jak spożytkować kalorie w energię.
        Moge sobie nrzucić reżim i jeść 2 razy mniej, ale boje sie o dziecko - to 1
        trymestr...
        Matwie się, czy nie mam takiej tendecji fizjologicznej ze waga bezie iść do
        przodu - a może jest jakaś szcz. dieta dla ciąży ,ograniczająca przywbywanie
        wagi???
        • edyta Re: przyrost wagi w ciąży 05.03.02, 09:51
          Toga, chyba sie nie przejmuj. Jak sie nie ruszasz, bo zabronili, to nie ma
          sily, zebys nie przytyla. Trudno się mówi. A jeść trzeba i to urozmaicenie, co
          wiesz. Sporo dziewczyn nie chcac bardzo tyje, nawet po 30 kilo i nie wiadomo z
          czego. potem przy karmieniu szybko to sie gubi, co pewnie i u Ciebie nastapi.
          jak bedziesz w takiej sytuacji zamrtwiala sie dieta, która w koncu jest w ciazy
          niemozliwa, to zadnej radosci z ciazy miec nie bedziesz, a nie o to chodzi.
          naprawde, rob swoje i ciesz sie zyciem, pozdro, ed
          • fanny Re: przyrost wagi w ciąży 05.03.02, 10:19
            Ja w swoich obydwu ciazach tylam 12- 13 kg i zazdroscilam swojej szwagierce o
            podobnej budowie ciala, ktora przytyla tylko 8 i w ciazy wygladala naprawde
            swietnie. Tylko ja po 9 miesiacach karmienia mialam wage sprzed ciazy, a jej
            sie udalo zgubic swoje kilogramy dopiero po 3 latach. Takze to bardzo
            indywidualna sprawa i wiekszy przyrost wagi w ciazy nie determinuje
            pozniejszego wygladu. BTW czesto modelki czy aktorki tyja po 20 i wiecej kilo,
            bo w ciazy przejmuja sie glownie dzidziusiem. Takze nie zamartwiaj sie na
            zapas smile
    • pieskuba Re: przyrost wagi w ciąży 06.03.02, 13:27
      Nie bój nic. Jestem w trzynastym tygodniu a przytyłam już 5 kilogramów!!! I to,
      na przekór, skutek mdłości. Są straszne i nie ma ich tylko gdy jem i śpię. No
      to jak nie śpię, jem i jem i jem. Cały dzień. No i tyję jak pączuś. Ale - w
      poprzedniej ciąży było tak samo, przytyłam łącznie 18 kg i miesiąc - dwa po
      porodzie nie było już po tym śladu, bo karmienie piersią czyni cuda.

Pies gruuuby kuba.
      • dorota17 Re: przyrost wagi w ciąży 06.03.02, 16:04
        A czy organizm kobiety karmiącej piersią nie zatrzymuje tłuszczu? Naprawdę się
        wtedy chudnie? Myślałam, że wręcz odwrotnie.
        • toga Re: przyrost wagi w ciąży 06.03.02, 20:04
          bardzo dziękuje - pocieszyłyście mnie!
          obiecałam sobie, że nie będę żreć wieczorem - choć dziś też nie bardzo isę
          udaje............
          • aga71 Re: do Togi 07.03.02, 12:35

toga napisał(a):

> obiecałam sobie, że nie będę żreć wieczorem - choć dziś też nie bardzo isę
            > udaje............

Toga, nie przejmuj sie tym swoim "obzarstwem". Mozesz troche sprobowac ograniczyc akurat te potrawy, ktore tucza, zastapic je jakims zdrowszym odpowiednikiem. Przede wszystki jednak, nie stresuj sie swoja waga ponad miare. lepiej przytyc troche za duzo, niz sie ciagle denerwowac. pociesz sie tym, ze dzieciom nie sluzy zbyt niska waga mam (kobiety ktore przytyly malo (ok. 7 kg w calej ciazy) czesciej rodza dzieci slabsze). nie wiem, czym dokladnie tak sie lubisz objadac, ale ja zmienilam mleko na chudsze (podobno to najchudsze ma nawet najwiecej wapnia), nie trzymam w domu kalorycznych zapychaczy (wafelki, czekoladki), choc jesli najdzie mnie duza chetka np. na czekolade z orzechami to nie odmawiam sobie. jesli jestes smakoszem dobrych slodyczy, to dobrym sposobem jest kupowanie czegos tanszego, co tak bardzo Ci nie smakuje - jesli juz nie bedziesz mogla wytrzymac, to zjesz i to, ale ja np. czesto wole zrezygnowac z czekolady, jesli nie mam akurat takiej, ktora lubie smile)
            zamiast ciastka - wyciskam sobie swiezego soku z pomaranczy. Staram sie tez nie jesc bardzo duzo jednorazowo, bo po odczekaniu 15 minut czesto okazuje sie, ze tak naprawde to juz jestem najedzona. Pewnie sama juz to wszystko wiesz, ale moza jakas moja sugestia jednak Ci sie przyda. Przede wszystkim, ciesz sie ciaza - ja nie moge sie doczekac brzuszka, na razie (13 tydz. ciazy) jest tylko slabo zarysowany...

Pozdrawiam,
            Aga

• toga Re: do Togi - do agi 10.03.02, 13:49
              bardzo dziekuję za konstruktywne porady - przeszlam na chude mleko i nie mam
              czekolady w domu - a poniewaz chec przychodzi ok 9 10 weiczorem trudno ja
              zaspokoic

zreszta mam wrazenie, ze teraz w 3 mecu troche woleniej idzie to przybierania -
        • roseanne Re: przyrost wagi w ciąży 06.03.02, 20:22
          dokad karmilam piersia, 10 i 13 miesiecy, bylam szczuplutka, potem zaczely sie
          schody.
          • e.n.o.l.a Re: przyrost wagi w ciąży 03.04.02, 17:33
            roseanne napisał(a):

> dokad karmilam piersia, 10 i 13 miesiecy, bylam szczuplutka, potem zaczely sie
            > schody.

Schody w gore wagi czy w dol? wink

Ja w pierwszej ciazy przytylam ok. 8 kg, co zrzucilam prawie zaraz po porodzie.
            Ale moja corcia okazala sie takim rozdarciuchem, ze z tej frustracji zapychalam
            sie czekolada (w tempie tabliczki 300-gramowej dziennie) i w ciagu nastepnych
            czterech miesiecy utylam 13 kilo, ktorych sie chyba juz nigdy nie pozbede...
            Dziewczyny, uwazajcie na czekolade!!!

A buzie wrzeszczacego dziecka radze dla dobra wagi mamy zakleic szeroka tasma
            klejaca wink)))))))

Zarty na bok. Na szczescie druga corcia okazala sie grzeczniutkim aniolkiem
            (jesli chodzi o darcie sie), wiec moja waga nie ulegla zwiekszeniu. Ciekawa
            jestem, jakie bedzie trzecie.........

Ps. Karmienie wcale nie gwarantuje schudniecia. Karmilam 18 miesiecy i ok. 20
            miesiecy, nie jedzac za dwoje, zero spadku..........

Pozdrawiam, Enola
    • monika.antepowicz Re: przyrost wagi w ciąży 10.03.02, 11:43
      qw pierwszym trymestrze może przybyć około 2 kg, chociaz czesto nie obserwuje
      si wzrostu wagi. Najwiecej przybywa w III trymestrze, a waga moze wówczas
      wzrastać ok 500 g na tydzień. Ogółem przyrost wagi u drobnych i szczupłych
      kobiet może wyniesć 13-16 kilo, u grubszych -około 8-12.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka