Dodaj do ulubionych

migrena a pigułka ?

15.08.11, 13:43
Podbijam wątek o innym temacie
Hej.
Od 3 m-cy mam bóle mocne lub słabsze w różnych etapach cyklu w okolicy jajników. Miałam robione usg i coś jest ale co niewiadomo, może początki mieśniaków(mama miała), może endometrium? jest coś małego czego dr nie jest pewna. Ponieważ mam 2 dzieci i więcej nie planuje dr zaleciła Tri-regol.
Ale mam pewne obawy ponieważ 9 lat temu brałam cilest przez rok i dokuczały mi migreny, ustąpiły dopiero 3 lata temu. Boję sie ze znów powrócą , ale lekarz radzi spróbować.
Dodam ze mam niewielki żylak , genetycznie jestem obciążona żylakami- (od 3pokoleń o tylu wiem).
Pytanie spróbować brać te pigułki czy lepiej założyć wkładkę tylko jaką Mirenę czy zwykłą miedzianą, zwykła na bóle nie pomoże mirena ponoć tak.Proszę o opinie.
Dodam że wolę te bóle niż migreny
Obserwuj wątek
    • mjame Re: migrena a pigułka ? 15.08.11, 13:48
      możesz napisać jak wygląda takie usg?
      tez mam obciążenie żylakami i mięśniakami i torbielami.
      od lduzszego czasu boli mnie jajnik. Napisz proszę, jak jest takie usg robione?
      • kasia123_dwa Re: migrena a pigułka ? 15.08.11, 18:39
        zwykłe usg dopochwowe.
    • deela Re: migrena a pigułka ? 15.08.11, 14:11
      nie wiem, czy ZAMIAST pigułek pomoże Mirena - ale czy to ci założą przy podejrzeniu mięśniaków? wątpię, ja też miałam migreny po pigułkach i NIGDY WIĘCEJ never! znaczy migreny mam do dziś ale nie z taką częstotliwością, wtedy to sesja raz na tydzień obowiązkowa
      • kasia123_dwa Re: migrena a pigułka ? 15.08.11, 18:42
        dr powiedziała że nie ma problemu(i tel dprywatny- czyli chce na mnie zarobić dodatkowo- tak to odbieram) bo jest to coś małego ze trudno być pewnym na 100%.
        Zastanawiam się nad antykoncepcją bo teraz tylko prezerwatywy, ale szczerze wolałabym chyba wkładkę, bo wszystkie pigułki mają w ulotce objawy niepożądane- czyt, migreny.
        • estelka1 Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 00:09
          Mirena zawiera hormony i do tego jest wkładką. Teoretycznie może Ci nie służyć z dwóch powodów. Do tego jest na tyle dużym wydatkiem, że ja bym na pewno nie założyła jej, wiedząc że może się u mnie nie sprawdzić. W Twojej sytuacji wypróbowałabym proponowane pigułki. Ja sama od 5 lat biorę trójfazowe (milvane), które służą mi doskonale. Krwawienia mam regularne jak w zegarku, praktycznie zaczynają się nawet o stałej godzinie. Są one umiarkowane i trwają maksymalnie 5 dni, a nie 7-8 jak wcześniej, gdzie przez cztery dni lało się ze mnie jak z kaczki. Migreny mam sporadycznie i jeśli się zdarzą mają na ogół związek albo z alkoholem (kiedy zdarzy mi się pomieszać różne gatunki), albo z intensywnym płaczem (co w ostatnim okresie się niestety bywało). Wcześniej migreny miałam dużo częściej. Ale może być u mnie tak, że pigułki wyzwoliły we mnie skłonność do migren, ale nie są ich bezpośrednią przyczyną. Bo przed milvane brałam logest, a on ma ten sam skład co milvane, tylko jest jednofazowy.
          • deela Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 00:36
            ja bralam jednofazowe i mialam duuuuuuuuzo skutkow ubocznych i teraz sie boje, ale trojfazowe... nie probowalam.... boje sie migren, boje sie tycia... napisz prosze cos wiecej! tyjesz? zwiekszony apetyt? migreny mowisz ze standard (a moge zapytac o ich przyczynę? ja mam pourazową) a jak z watrobą? jesli nie chcesz tu pisz na prv bede bardzo wdzieczna
            • agunia1978 Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 07:59
              w UK od jakiegos czasu jest zakaz przepisywania pacjentkom z migrenowymi bolami glowy tabletek anty innych niz jedynie z progesteronem. zwiakszone prawdopodobienstwo udaru czy czegos tam.

tak wiec musialam sie z moimi pozegnac i teraz mam zagwozdke
            • estelka1 Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 09:39
              Deela, trójfazowe, czy jednofazowe, tak czy inaczej to są tabletki z hormonami, tyle że w trójfazowych dawki zmieniają się w trakcie cyklu "imitując" fizjologiczny cykl miesiączkowy. Z tego co wiem, częściej są przepisywane kobietom nieco starszym, choć rzecz jasna nie jest to reguła. Skutki uboczne opisywane w ulotkach są w zasadzie te same. W moim przypadku dobrze uregulowały krwawienia, bo w pewnym momencie mimo brania jednofazowych, miesiączki miałam kompletnie niezależnie od brania pigułek, nawet po kilka razy w miesiącu. Krwawienia mam znacznie mniej obfite, ot 2 dnia jest nieco bardziej intensywnie, ale nie w jakiś uciążliwy sposób. Białe spodnie mogę wtedy nałożyć bez wahania wink Nie tyję, nie mam obrzęków, apetyt mam w normie, wątroba ok, choć tabletki niemal bez przerwy biorę 15 lat, a trójfazowy milvane 5 lat. Co do migren, nie wiem jaka jest ich przyczyna. Pojawiły się jakieś 7-9 lat temu. Tak jak pisałam mają związek z alkoholem, zwłaszcza jak zmieszam kilka gatunków, z intensywnym płaczem, jak zbyt długo przebywam w mocno zadymionym pomieszczeniu, choć od jakiegoś czasu tego nie praktykuję smile W ostatnich latach dużo rzadziej się z nimi borykam, ot 1-2 razy w roku.
    • najma78 Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 09:27
      Masz niezidentyfkowane bole w okolicach jajnikow, migreny, historie rodzinna z zylakami, sama juz masz - szczerze to wystarczajaco aby hormonalnej antykoncepcjii nie stosowac, serio, serio. Wkladka mirena zawiera takze hormony a dodatkowo to jak ktos wspomina spory wydatek (przyzwyczajona jestem do darmowej antykoncepcji) wiec nie ryzykowalabym, bo to tez moze ci nie sluzyc wiele kobiet skarzy sie na krwawienia. Masz jak to okreslalsz ''cos'' wiec wstrzymalabym sie z wkladka, az do wyjasnienia. Piszesz, ze macie dwoje dzieci i wiecej nie planujecie, w cywilizowanym kraju twoj maz/partner moglby miec zabieg wazektomii i to rozwiazaloby problem, a tak pozostaja wam chyba prezerwatywy jako najbezpieczniejsza dla zdrowia twojego metoda antykoncepcji.
      • lara.crofttt Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 11:25
        Przy tylu dolegliwościach co Ty, chyba też bym się nie decydowała na kolejną dawkę hormonów. A co Ci zaleca lekarz? Chociaż zdaje sobie sprawę, że wizja migren jest przerażająca zwłaszcza nieleczonych. Ja byłam u lekarza i biorę sumatryptany, sumamigren. Takie rozwiązanie uznałam za najlepsze, bo proszki przeciwbólowe to katastrofa dla organizmu przecież. A tu łykasz jedną tabletkę przy największym ataku. Może postaraj się z tym zrobić porządek, iść do neurologa i potem dopiero dobierać antykoncepcję?
        • kasia123_dwa Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 20:30
          Mam pytanie? Dlaczego w tym" pięknym kraju" nikt nie robi na porządku dziennym lub nie proponuje9 nic dr nie wspomniała) By zrobić poziom hormonów( wtedy gdy cierpiałam na migreny po kilka dni w m-cu u teraz gdy mi znów proponuje hormony?
          Nigdy dr nie badał mi piersi- w tamtym roku usg profilaktycznie i buuuum mała torbiel w tym roku powtórka usg-.Cóż sypię się po 30.
          Dlaczego jeśli miałam 2 x cc i mam obciążenia genetycznie nikt nie zaproponuje mi podwiązania jajowodów za które mogłabym zapłacić- najmniejsze dla mnie ryzyko.
          @ ginekologów radzi spróbować brać pigułki ewen. proszki na ów bóle- lecz po no-spie forte przechodzą, więc chyba się wstrzymam.
          Czy któraś z forumek wie jakie są wskazania medyczne do podwiązania jajników?
          Mam wybór albo gumki albo czekać do nowych reform- na które sie nie zapowiada,
          Ginekologom nie ufam jak kiedyś po ostatnim porodzie.sad
          Wtedy w ciemno brałabym te pigułki apotem głową w ścianę -po co brałaś a teraz cierp!
          • najma78 Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 20:46
            Nie wiem czy zabieg podwiazania jajowodow czyli sterylizacji kobiet ani wazektomii sa w PL legalne, w Uk tak jest i jest calkiem dobra alternatywa antykoncepcji dla osob dojrzalych, z ustabilizowana sytuacja zyciowa, posiadajacych potomstwo i nie planujacych wiecej. Co wiecej wlasnie dla osob, ktorym antykoncepcja hormonalna nie sluzy to dobre rozwiazanie, bez skutkow ubocznych. Osobiscie nie moge stosowac juz hormonow, bo mam wysokie cisnienie jako ich dzialanie uboczne sad i lekarz odradzala. Po odstawieniu wrocilo do normy a bywa nawet dosc niskie. Maz poddal sie zabiegowi wazektomii.
    • poppy_pi Re: migrena a pigułka ? 16.08.11, 21:30
      Moja mama wiele lat przy pigułkach miała migreny, później zastosowała spiralę i migreny ustały.
    • lokosolo1 Re: migrena a pigułka ? 02.08.24, 14:56
      Nigdy bym nie przypuszczała, że te silne bóle głowy, które czasem mam, to migrena sad Problemy zaczęły się około 4 lata temu. Bóle pojawiały się regularnie, 1-2 razy w miesiącu, czasami nawet do 6 razy w miesiącu. Na początku myślałam, że to może być przez tabletki antykoncepcyjne, hormony... ale to nie było to.

Ból zwykle zaczynał się wieczorem i powodował, że następny dzień był kompletnie wyjęty z życia. Próbowałam leżeć i spać, ale ciągle miałam mdłości. Po jakichkolwiek środkach przeciwbólowych dostawałam torsji. Na szczęście, natrafiłam na olejki CBD i inne produkty dzięki pewnemu wpisowi na forum, które okazały się niezwykle skuteczne!

Polecam spróbować olejek CBD 10% RAW (ważne, aby był surowy, stosuję 3 razy dziennie po 5 kropli) oraz olej CBG 9% (rano 3 krople i 3 krople w południe). Dodatkowo, złocień maruna (1 kapsułka rano, najlepiej od firmy Pharmovit) oraz kawa rano i kozłek lekarski wieczorem – ten zestaw naprawdę działa. Krople CBD mają właściwości uspokajające, wyciszają i pomagają zasnąć. Najlepsze jest to, że ataki migreny, które miałam 2 razy w miesiącu, teraz pojawiają się może raz na 3 miesiące i są znacznie mniej uciążliwe.

Polecam te produkty każdemu! Dzięki nim nie muszę już używać tabletek. Wszystkie te produkty kupuję w Konopnej Farmacji w Poznaniu na ul. Ratajczaka 33. Mają również sklep online: konopiafarmacja.pl/, więc można je zamówić, jeśli ktoś ma daleko. To naprawdę sprawdzone miejsce z rzetelną obsługą. Polecono mi tam również amfor konopny – kiedy migreny były częstsze, nasączałam wacik amforem, wkładałam go do ucha, smarowałam skronie i szyję, co pomagało mi spokojnie zasnąć. Cały ten zestaw jest naprawdę skuteczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka