Dodaj do ulubionych

silne bole w trakcie owulacji

31.08.11, 09:40
Witam. Prosze o odpowiedz na mój problem bo juz nie wiem co się ze mna dzieje. Kilka miesiecy temu przez 3 cykle tuz po owulacji przez 2-3 dni bolało mnie silnie podbrzusze, jak przy miesiączce choc czasem odczuwałam silniej po lewej stronie. Miesiączki były wówczas bardzo, bardzo obfite. Tak było 3 razy, później przez kilka miesięcy spokój a teraz, juz drugi cykl odczuwam silne bóle w trakcie owulacji, i nie mówię tu o tzw. bólach owulacyjnych. Te bole przypominają ból przy miesiączce, bardzo bolesne, a przy tym krwawienie miesiączkowe jest normalne. Wczoraj gdy mnie tak złapało, to chciałam wyc z bólu, brłlam NO-spę, ketonal i nic nie działało. Dzis od rana czuje takie mocne napięcie w podbrzuszu, co to może byc?
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 11:00
      A skąd wiesz kiedy masz owulację ?
      • domania80 Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 14:39
        Wiem. Kilka lat obserwacji, planowanie dzieci, wiem.
        • domania80 Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 14:48
          Nie mam ochoty na dyskusje o wyższości tej czy innej metody planowania rodziny , więc jeśli nie masz mi nic konstruktywnego do powiedzenia w temacie mojego wątku, nie wypowiadaj się.
          • 1mzeta Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 22:23
            A gdzie ja sugeruję swoją wypowiedzią,że mam zamiar toczyć rozmowę na temat metod planowania rodziny ?
            • domania80 Re: silne bole w trakcie owulacji 01.09.11, 07:07
              No cóż czytając twoje posty w innym watku na temat owulacji mogłam była przypuszczać że zaczniesz zaraz wyłuszczać ze ból podczas owulacji nie wystepuje. A ja nie chcę sie sprzeczać na temat własnych przekonań. Tylko tyle.
              • 1mzeta Re: silne bole w trakcie owulacji 01.09.11, 11:18
                Ale o jakich przekonaniach ty piszesz bo nadal nie rozumiem ?
                Założyłaś wątek o bólu, a tu nagle o przekonaniach wyskakujesz.
                NPR- owszem jest i można z powodzeniem stosować- sama stosowałam i nic do tej metody nie mam.

Odnośnie bólu- wcale nie musi to być ból okołoowulacyjny- na forum nikt ci nie zdiagnozuje przyczyny.
        • 1mzeta Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 22:22
          No więc nie wiesz- jeśli to twoje obserwowanie nie było przy pomocy USG- bo tylko tak można stwierdzić owulację.
          Domowe obserwacje na zasadzie- obserwacja śluzu, monitorowanie temperatury etc nie dają ci obrazu kiedy masz dokładnie owulację tylko to czy dana była czy nie.
          • vandikia Re: silne bole w trakcie owulacji 02.01.12, 22:47
            zobaczyłam właśnie, że to stary wątek ale że owulację można zaobserwować tylko za pomocą usg, to jakaś brednia
    • mbienius Re: silne bole w trakcie owulacji 31.08.11, 18:44
      Może powinnaś skonsultować to z lekarzem ginekologiem? Brzuch może boleć w trakcie miesiączki jak i pewien czas przed, ale nie wiem czy ból występujący zaraz po owulacji jest czymś normalnym. Możesz mieć jakieś nieprawidłowości, więc powinnaś się z tym udać do lekarza.
    • lidek0 Re: silne bole w trakcie owulacji 01.09.11, 11:55
      Czemu nie zapytasz lekarza tylko czekasz? To wcale nie musi być ból owulacyjny.
      • mbienius Re: silne bole w trakcie owulacji 02.09.11, 12:51
        Dokładnie. Zawsze lepiej zbadać, ale niestety ludzie w dzisiejszych czasach boją się chodzić do lekarza niestety.
    • Gość: sara Re: silne bole w trakcie owulacji IP: *.elblag.vectranet.pl 02.09.11, 13:05
      a którym dniu cyklu te bóle występuja?ja mam takie po miesięczce i też z lewej strony i nie po każdej miesiączce i nie wiem co to...kiedyś myślalam że to może owulacja i tylko lewy jajnik boli a prawy jak jajeczkuje to nie boli stąd nie po każdej miesięczce te bóle...
    • Gość: m30 Re: silne bole w trakcie owulacji IP: 2.25.249.* 30.10.11, 17:37
      nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz...ale mi to wygląda na bóle spowodowane endometriozą....bo sama takie mam niestety....nawet usg tego nie wykaze, poszukaj dobrego ginekologa, niech Ci zrobią laparoskopie zwiadowczą i bedziesz wiecej wiedziec....przykro mi sad((( poczytaj o tej chorobie, im predzej tym lepiej
      • doral2 Re: silne bole w trakcie owulacji 30.10.11, 18:35
        Gość portalu: m30 napisał(a):

> nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz...ale mi to wygląda na bóle spowodowane endom
        > etriozą....bo sama takie mam niestety....nawet usg tego nie wykaze,,.."

hmm...

"..Diagnostyka

Zazwyczaj endometrioza jest wykrywana podczas zwykłego badania usg jamy brzusznej, rzadziej za pomocą tomografii komputerowej czy rezonansu magnetycznego. Przy wyjątkowo nietypowym umiejscowieniu endometrium czasem konieczne są bardziej szczegółowe badania, np. badanie radiograficzne jelita w połączeniu z kolonoskopią (w przypadku zmian obejmujących jelita), czy urografia i cytoskopia (np. problem zlokalizowany w pęcherzu moczowym). Bywa, że w celach diagnostycznych stosuje się laparoskopię: zwłaszcza wtedy, gdy na podstawie objawów lekarz podejrzewa endometriozę, a diagnostyka nieinwazyjna nie daje jednoznacznej odpowiedzi.By ostatecznie potwierdzić diagnozę, konieczne jest badanie mikroskopowe pobranych wycinków.

Zaawansowanie choroby bada się za pomocą kryteriów opracowanych przez American Fertility Society, uwzględniających objawy choroby, ilość i rozległość lokalizacji zmienionej tkanki. Mówimy o endometriozie łagodnej (stadium I oraz II), umiarkowanej (stadium III ) oraz zaawansowanej (stadium IV)..."

źródło
        • Gość: zirytowana Re: silne bole w trakcie owulacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 15:27
          Ja piernicze co za pretensjonalny babsztyl. Oczekuje diagnozy na forum i jeszcze ma pretensje że nikt jej nie pomoże, a ile kobito masz lat, 16? Idź do lekarza, a nie pastw się nad ludźmi. A może Twój jad agresji przedostał się do dróg rodnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • czarodziei88 Re: silne bole w trakcie owulacji 02.01.12, 15:43
            a do kogo to było bo tak czytam wątek i nie wiem gdzie podpiąć?
        • vandikia Re: silne bole w trakcie owulacji 02.01.12, 22:48
          usg raczej nie wykryje endometriozy, tylko laparoskopia właśnie
    • vandikia Re: silne bole w trakcie owulacji 02.01.12, 22:45
      ja tak mam przy endometriozie
      ale
      możesz mieć: torbielki, stan zapalny w obrębie przydatków, stan zapalny jajników, nawet wyrostek w stanie zapalnym daje takie objawy.. czyli wszystko co mogło Ci się w dole "nadpsuć"
      mogłaś się też po prostu wyziębić, przemoknąć

zrób morfologię, OB, CRP, posiew moczu, USG narządów rodnych - może to da Ci odpowiedź na problemy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka